M-am gandit sa impartasesc cu voi lucrurile pe care nu le las niciodata acasa atunci cand calatoresc si dupa cum stiti, 90% din viata mea inseamna calatorii peste tot prin lumea aceasta. Sper sa va inspire aceasta “lista” si sa va fie utila pentru momentele cand pregatiti bagajele pentru o calatorie de placere sau business.
Iata ce iau cu mine mereu!
1. Cele fara de care ar fi imposibil sa plec: acte, carduri, portofel, ceva bani cash
Desigur, aceste lucruri fac parte din categoria celor obligatorii, pentru ca ne este imposibil sa plecam fara documentele de calatorie (pasaport, buletin, alte acte necesare daca calatorim si cu copiii). Pe langa acestea, desigur ca iau mereu cu mine cardurile pe care le folosesc (mereu si un card de credit), portofel cu alte documente care imi sunt necesare, dar iau si o suma mica de bani cash, nu foarte mult, dar cat sa o am la nevoie, provizoriu, in caz ca se intampla ceva si ma aflu in imposibilitatea de a plati cu cardul / de a gasi un bancomat / banca deschisa etc., mai ales in tarile mai putin dezvoltate.
–
2. Cele utile: hainele si cum mi le aleg astfel incat sa imi eficientizez bagajul?
Stiu ca acest lucru este mai greu de facut in cazul doamnelor si domnisoarelor, insa eu incerc sa imi organizez tinutele in functie de numarul zilelor in care sunt plecat. Daca voi calatori pentru 12 zile, de exemplu, voi avea 12 tinute de zi si extra cateva piese “clasice”, o camasa simpla, un tricou alb etc. Nu iau mai mult, nu iau mai putin. Nu imi place sa car ceea ce nu e absolut necesar.
Desigur, daca mergeti intr-o destinatie unde va fi cald, trebuie sa stiti ca bumbacul este un material respirabil dar doar daca stati degeaba, si are o capacitate cam redusa de a absorbi umezeala, ceea ce inseamna ca daca se uda, nu se va usca usor. Inul este un material excelent si respirabil.
Un alt exemplu ar fi destinatiile de iarna.
Eu calatoresc an de an cu turistii in Laponia si le recomand acestora urmatoarea imbracaminte pentru a se proteja de frigul de acolo: 1-2 straturi termo (cam 1 pentru 2 zile), bluza si colanti, pulovere din lana sau merinos, depinde ce faceti, sosete mai subtiri si mai groase, 1-2 caciuli, manusi (de preferat cu un deget), salopeta de schi, pentru zilele mai “calduroase”, caci pentru cele foarte friguroase avem o alta salopeta termo inclusa in pachetul de calatorie, plus cizme de sezon – pana acum cele mai bune mi s-au parut moonboots.
Daca vreti si voi sa calatoriti cu noi in Laponia, avem grupuri atat inainte si in timpul Craciunului, precum si de Revelion. Detalii aici pentru grupurile din perioada 13-26 Decembrie, iar aici pentru Revelion. Iar daca vrei sa facem Revelionul impreuna undeva la caldura, avem grupuri in Aruba si Curacao – detalii despre acest sejur premium, aici.
Nu in ultimul rand, pe principiul better safe than sorry, nu uitati sa va puneti mereu in bagaj (indiferent de destinatia in care mergeti, chiar daca este super cald si e vreme buna), o jacheta care va poate proteja de vant, ploaie, umezeala, temperaturi schimbate brusc etc. Tot aici as include sapca / palarie /pelerina de ploaie. Eu imi iau mereu si un hanorac pentru zbor si aeroporturi.
Bonus in bagajul de calatorie: ciorapii compresivi. Sunt de mare ajutor daca aveti un zbor lung, de mai multe ore, pentru ca sosetele de compresie ajuta la fluxul sanguin si imbunatatesc circulatia, si automat previn umflarea si amortirea picioarelor, mai ales daca va stiti cu probleme.
–
–
3. Packing cubes, asa-numitele organizatoare pentru valiza
Pe mine aceste organizatoare ma ajuta foarte mult, ca sa stiu exact unde am produsele de igiena, cosmeticele, parfumurile etc. Si prefer sa am un bagaj compartimentat si organizat pe cat posibil, decat sa fie toate la gramada si sa nu stiu de unde sa le iau atunci cand am nevoie rapid de ceva.
–
4. Lucrurile tehnice
Aici includ tot ceea ce inseamna aparatura tehnica: telefon, laptop, tableta/ebook reader, casti, drona (daca folositi si daca e legala folosirea acesteia in tara in care veti calatori), selfie stick, trepied daca faceti multe fotografii, incarcatoare, baterie externa, adaptor portabil ce poate fi folosit pentru orice tip de priza, usb-uri portabile etc.
–
5. “Portia” de cultura: materialul de “aprofundat” pe durata unui zbor
Fie ca zborul meu dureaza doua ore, mai mult sau mai putin, intotdeauna imi iau cu mine o carte sau un ghid de calatorie pentru tara in care voi merge, o revista de specialitate sau imi descarc dinainte un podcast, un film documentar sau imi pregatesc materiale de revizuit pentru blogul meu. Cand nu fac nimic din toate acestea, dorm. Practic, incerc sa profit la maximum de orele de zbor, fie sa muncesc, sa ma odihnesc sau sa ma relaxez. Va recomand!
–
6. Asigurare de calatorie de la Groupama
Asigurarea de calatorie. Este foarte importanta in “bagajul meu”, dupa carduri, bani si acte de identitate. Nu merg nicaieri fara ea. O recomand pe baza experientei mele de ani intregi de calatorit si cu toata sinceritatea pentru ca va ajuta sa va pastrati starea de spirit in cazul in care se intampla ceva si macar stiti ca se gaseste o rezolvare, va poate scapa de platit bani grei in cazul nefericit al unor accidente sau nevoi medicale costisitoare in strainatate.
–
7. Medicamente: iata de ce am renuntat la majoritatea dintre ele!
Am mereu cu mine pastile pentru dureri de cap (de regula Nurofen) sau pentru raceli (de regula imi aduc Mucinex din SUA, e foarte bun). Mai am mereu Furazolidon si ceva pastile de alergie de genul Aerius, Claritine sau Xyzal, dar si pastile pentru rau de miscare (imi aduc mereu Dramamine din SUA).
Puteti sa aveti la voi si Omnibiotic Travel, care este un supliment alimentar de forma unor prafuri, destinat suplimentarii florei intestinale cu bacterii lactice.
Cand calatoriti in locuri exotice, va recomand sa aveti grija in primul rand la sosuri, mai ales daca ele contin multe condimente si mai ales daca este foarte cald afara, la gheata pe care o gasiti in cocktail-uri, la cat de bine este facuta carnea la gratar sau cuptor (mai ales peștele si puiul) si la salatele de fructe si fructele deja taiate.
Iar daca veti avea vreodata o problema, atata timp cat aveti asigurarea facuta la Groupama, o sa va fie util chatul medical 24/24 pus la dispozitie de Groupama. IntreabaMedic este un serviciu de suport medical la distanta, GRATUIT, inclus in asigurarile de sanatate Groupama, atat in Romania, cat si in strainatate. Mai exact, ÎntreabăMedic e un serviciu de telemedicina, prin care poti beneficia de sfaturi medicale si consultatii oferite de medici, prin intermediul telefonului sau a retelelor de socializare, rapid si la obiect, fara sa mai fie nevoie sa te sincronizezi cu medicul din tara.
Mai multe despre serviciul IntreabaMedic de la Groupama am scris aici.
–
8. Notitele: organizarea si documentarea obligatorie dinaintea plecarii
Aici as adauga si printarea biletelor de avion, sa le aveti pe hartie, in cazul in care imprevizibil se intampla ceva cu telefonul vostru cand sunteti in aeroport. Plus notitele pe care eu va recomand sa vi le faceti (tot pe format de hartie, nu in telefon) si sa le aveti la indemana: eu notez de regula drumuri, distante, recomandari de cazari, hoteluri, restaurante, cafenele, plaje, muzee, atractii de vizitat, obiective, practic tot ceea ce as vrea sa vizitez sau sa vad in calatorie.
Va recomand pe cat posibil sa faceti si o organizare, pe zile, si sa va luati si o marja de timp pentru fiecare activitate, pentru ca, de regula, am invatat ca atunci cand calatoresti, socoteala de acasa nu prea se mai potriveste cu cea din… vacanta! Decat daca mergeti in grupurile mele, unde nu alergam niciodata sa bifam obiective turistice, ci avem un program realist si care sa merite timpul nostru. 🙂
–
–
9. Lucruri practice: dopuri de ureche sau casti care anuleaza zgomotul, masti de ochi, picaturi de ochi, balsam de buze, doze mici de parfum, ochelari de soare, servetele umede, dezinfectant
Incerc, pe cat posibil sa am o mica trusa de igiena cu anumite produse care imi pot fi utile atat in avion, cat si la destinatie. Poate pur si simplu la hotel nu se gasesc sau poate calatoresc intr-un loc mai retras, unde nu pot gasi imediat aceste lucruri: folosesc casti de la Sony sau de Samsung pentru anularea zgomotului in avion (ca sa pot dormi), iar la mine am mereu masti pentru ochi, balsam de buze, crema SPF, doze mici de parfum, servetele umede, dezinfectant de tip spray, deodorant, spray de insecte.
–
10. Atitudinea pozitiva si increderea pe care o am inainte de fiecare plecare de acasa (iata cum gandesc!)
Aceasta nu poate lipsi si este a treia cea mai importanta imediat dupa carduri si acte, plus asigurarea de calatorie.
Intotdeauna, prin orice as trece, incerc sa vad si partea buna a lucrurilor si chiar cred ca daca suntem pozitivi, daca ne linistim si alegem sa vedem lucrurile cu calm si din alta perspectiva, cu siguranta vom gasi ceva bun in orice. O vacanta, o calatorie ar trebui sa fie intotdeauna prilej de bucurie, de relaxare si de stare de bine. Plecati la drum veseli, zambiti pentru voi si zambiti-le oamenilor din aeroport, de la destinatie. O sa vedeti cate stari de bine veti primi inapoi. Si, in plus, zambetul intotdeauna a fost gratis. Iar daca se intampla ceva, nu intrati in panica si ganditi cu calm, mereu exista o rezolvare pentru orice.