Ori de cate ori am ocazia, caut sa cunosc cat mai multe despre locurile in care calatoresc in Romania si aleg sa ma cazez in hoteluri, pensiuni ori case de oaspeti traditionale, care sa ma ajute sa inteleg mai bine cum traiesc localnicii, cum se raporteaza ei la viata de zi cu zi, care le sunt obiceiurile, ori, dupa caz, cum traiau oamenii locului pe vremuri. Prefer sa fac asta in special atunci cand calatoresc la noi in tara si mai ales daca alaturi de mine ii am si pe copii. Noi nu avem rude apropiate care sa locuiasca in mediul rural, asa ca nu au avut parte prea mult de ‘’copilaria la tara’’.
Recent am revenit in Covasna, supranumit Tinutul Conacelor, deoarece, de-a lungul timpului, aici s-au construit peste 200 de conace nobiliare, iar o parte sunt reintroduse acum in circuitul turistic. Este o zona care mie imi place tare mult si ne-am bucurat sa revedem locuri dragi, fețe prietenoase, prieteni pe care nu ii mai vazusem de ceva ani, sa ne cazam la Castel Daniel, dar si la Casele Contelui Kalnoky, plus intr-un sat fara curent electric sau internet, sau la un hotel nou din Sfantu Gheorghe. Iar daca la primele mai fusesem, satul Körtövés a fost o experienta total noua, care chiar ne-a depasit asteptarile.
Va voi povesti, insa, pe larg despre toate cele 3, plus despre Resedinta Printului Charles din Valea Zalanului, acum Regele Charles al III-lea, unde mai avusesem ocazia sa ajung si in anii trecuti, dar acum parca mi s-a parut cu atat mai fain.
1. Castle Hotel Daniel – locul in care traditionalul se intalneste cu modernul
Prima noastra oprire din periplul prin Covasna a fost in Talisoara, la Castle Hotel Daniel, un loc care noua ne place mult si unde am revenit in repetate randuri de-a lungul timpului, fiind si una dintre primele noastre iesiri de dupa izolarea pandemica din 2020.
Castle Hotel Daniel este de fapt un boutique hotel de 4 stele, situat la 45 de minute de Brasov. Ii cunosc pe proprietari inca de la deschidere si am vazut evolutia acestui loc frumos in fiecare an.
Bazele a ceea ce astazi inseamna Daniel Castle au fost puse undeva la inceputul secolului XVII, de catre Daniel Mihaly, capitan adjunct al tinutului Trei Scaune, apropiat al principelui Gabor Bethlen. In timp, cladirea a trecut prin mai multe modificari si adaugiri, din care remarcabil ramane anul cand au fost create picturile murale ale castelului, atat in interior cat si exterior, picturi ce infatiseaza diferite scene din lumea politica a perioadei respective. Mai mult, una dintre cele mai importante scene pictate se afla in camera numarul 8, acolo unde am stat si noi in anii trecuti, si prezinta plata birului catre capetenia Otomana, la Constantinopol.
.
Dupa ce in anii comunismului castelul a servit drept spatii de birouri si depozit al CAP-ului din sat, ma bucur sa il vad acum valorificat si readus la viata. Imi imaginez ca a fost o munca fantastica in spate, dar rezultatul este remarcabil.
Castelul a fost construit in stilul renascentist tarziu, iar in secolul XIX s-a realizat o extindere cu o aripa clasicista. Toate aceste detalii si istoria familiei Daniel au fost atent cercetate de familia Racz, actualii proprietari, pastrate si evidentiate turistilor. Stim cu totii ca de cele mai multe ori este mai simplu sa darami si sa construiesti de la zero decat sa refaci o cladire veche, cu atat mai mult un monument istoric.
Cunosc atat de multe povesti legate mai ales de cladirile clasificate ca monumente istorice de tip A sau B si cat de greu se misca lucrurile cu autorizatiile si renovarea. De asta ma bucur ca au avut curajul sa pastreze si sa creada in potentialul acestui loc. Mai mult, au expus in castel planse explicative cu istoria locului si arborele genealogic al familiei Daniel, de data aceasta printr-un proiect finantat prin fonduri SEE, de catre Islanda, Liechtenstein si Norvegia.
In prezent, Castle Hotel Daniel are 20 de camere (8 intr-un corp si alte 12 intr-un conac tot de prin secolul 17, aflat in imediata apropiere), iar anul viitor probabil vor mai aparea si alte camere noi.
Camerele sunt foarte spatioase, cu mobilier de lemn masiv, draperii de catifea si obiecte decorative din lemn reconditionat. Fiecare camera difera prin design-ul interior si abordeaza o tematica diferita. In decorarea camerelor s-au pastrat barnele din lemn vechi de cateva secole, peretii de piatra si intreg mobilierul este realizat din lemn reconditionat. De data aceasta fiecare dintre noi am avut un pat regesc, chiar si cei mici! Ne-am odihnit minunat aici!
.
Daca fiecare camera este unica in felul ei, la fel sunt si baile castelului, acestea fiind decorate diferit, cu cazi mari, dintre care cea mai interesanta este cada de lemn din camera construita in cea mai veche zona a castelului, sau cazi zidite in piatra.
In restaurantul micut cu iesire pe balconul castelului se serveste micul dejun si pranzul sau cina la cerere. Meniul are o usoara tenta medievala, iar mancarea are gustul „ca la mama acasa”. Oricum, eu sunt fan Secuime si al mancarurilor din zona, asa ca, evident, sunt subiectiv si acum.
Castelul are si o mica gradina, cu spatiu verde si sezlonguri, dar si un foisor amenajat special cu loc pentru facut gratar si un loc de joaca construit doar din lemn, pentru copii. Copiii au petrecut mult timp aici si ne-am bucurat sa ne jucam simplu, in natura, sa ne plimbam in micile carute din lemn, ca atunci cand eram si noi, adultii, mici.
.
Pe scurt despre Cellarium Slow Down SPA, SPA-ul de la Castle Hotel Daniel
O alta zona nou deschisa in cadrul Castel Daniel este cea de SPA, denumita sugestiv Cellarium Slow Down SPA, dat fiind ca este situata in fosta pivnita a conacului. Pe langa serviciile unui SPA clasic, aici veti gasi si tratamente inspirate din remedii traditionale. Fiecare zona a SPA-ului se parcurge secvential pentru a alterna diferite tipuri de apa si temperatura.
Pentru oaspetii cazati la castel, costul pentru 2 ore de folosire a SPA-ului este de 50 RON, iar pentru cei veniti din exterior este de 75 RON. Copiii sub 3 ani pot intra gratuit, pentru cei intre 3 si 12 ani se achita o taxa de 25 RON. De retinut ca trebuie sa va faceti rezervare in avans, indicand intervalul orar dorit, dat fiind ca locurile sunt limitate pe intervale orare, pentru a oferi o experienta cat mai placuta celor ce vin sa incerce serviciile SPA.
.
Totodata, daca aveti mai mult timp la dispozitie, puteti urma un fel de program de retreat de 6 zile aici, ce contine: 5 nopti cazare la Castel Daniel, acces zilnic la SPA + masaj cu aromaterapie de jumatate de ora in fiecare zi, plus regim de mese demi-pensiune, cu preparate pregatite din ingrediente locale si acces gratuit la bicicletele din dotare, cu ajutorul carora puteti explora in voie imprejurimile. Pretul pentru un astfel de pachet incepe de la 429 EUR/persoana pentru un loc in camera dubla standard si poate ajunge pana la 599 EUR/persoana pentru un loc in camera de tip DELUXE. Copiii de pana in 6 ani beneficiaza de cazare gratuita (fara pat suplimentar), pentru copiii intre 6 si 12 ani se achita un tarif de 100 de euro/sejur (cu pat suplimentar), iar pentru cei de peste 12 ani un tarif de 180 euro/sejur.
Iar daca veniti impreuna cu copiii, puteti face excursii de o zi in apropiere, cum ar fi o vizita la fierarul din sat, la un pictor ce isi expune talentul pe lemn sau o drumetie la Cheile Varghisului – mai multe despre activitatile pe care le puteti face in Secuime am scris aici.
Pentru rezervari sau informatii suplimentare ii puteti contacta pe cei de la Castel Daniel la numarul de telefon 0725942787 sau pe email la office@danielcastle.ro
2. Casele Contelui Kalnoky din Miclosoara – locul care ne aminteste de casele bunicilor nostri
Pentru mine, cuvantul cheie de la Casele Contelui Kalnoky din Miclosoara este ‘’armonie’’. Peisajele minunate ale colinelor Transilvaniei, elementele de arhitectura secuiasca, linistea, dar si oamenii primitori si calzi pe care ii veti intalni, va vor convinge sa va acordati ragaz pentru a descoperi tot ce va poate oferi aceasta zona si, totodata, sa va relaxati si sa uitati macar pentru cateva zile de agitatie si probleme.
Familia Kálnoky este atestata documentar pentru prima data in anul 1588 ca mosieri de Miclosoara. Sapaturile arheologice au dovedit ca inainte de construirea actualului castel, s-a mai aflat in trecut un conac chiar in locul castelului.
.
Domeniul de la Miclosoara cuprinde castelul-muzeu al contelui Kalnoky care poate fi vizitat, dar si case de oaspeti impartite in mai multe corpuri distincte. Casutele dateaza din anii 1800-1900 si au fost reconditionate cu mare grija, astfel incat sa se pastreze cat mai mult din farmecul lor original. Fiecare casuta are cate o curte spatioasa, interiorul fiind alcatuit din piese traditionale secuiesti si transilvanene, inclusiv textile, cu scopul recrearii atmosferei specifice secolului al XIX-lea. Mobilierul vechi, lazile de zestre, sobele din teracota, fotoliile si jilturile, toate acestea va vor transpune si ele in Transilvania din vremea anilor 1800-1900.
Masa este servita in ceramica de Apulum, paharele au vin romanesc bun sau sirop de soc, iar meniul este simplu si cu ingrediente din propria ograda sau cumparate de la sateni. Mancarea este pregatita de bucataresele din zona.
Experienta autentic-rurala este intregita de lipsa televizorului si a radioului, insa asta inseamna sansa de a intra in contact cu traditiile si obiceiurile locale, de a invata mestesuguri vechi, chiar de la sateni, de a va transpune in urma cu o suta de ani si de a intelege cum traiau strabunii nostri.
.
Gazdele au gandit inclusiv un program de weekend destinat familiilor cu copii, ce presupune multe activitati in natura, care sa ii apropie pe copii de traditii, sa ii distreze si in acelasi timp sa le ofere timp de calitate cu parintii lor si amintiri memorabile. Tot de aici puteti inchiria o bicicleta si sa va plimbati in explorarea dealurilor din apropiere, puteti calari sau puteti sa va plimbati cu caruta sau participa la un atelier de preparat cozonac secuiesc si/sau prajitura cu mere.
Daca vreti sa veniti aici sa va cazati, va recomand sa alegeti pachetul turistic de 3 zile pentru ca este conceput cu multe activitati si ateliere frumoase in mediul acesta rural, traditional, simplu, dar foarte frumos. Il recomand mai ales familiilor cu copii, pentru ca sunt multe activitati la care pot participa si cei mici (ateliere mestesugaresti, plimbare cu caruta cu ponei, vizita la potcovarie si vanatoare de comori).
Pretul pentru un weekend la Casa de Oaspeti a Contelui Kalnoky, pachet de 3 zile, incepe de la 237 euro/persoana pentru toate cele 3 zile, cu toate mesele si activitatile incluse. Copiii sub 4 ani au gratuitate, iar copiii sub 14 ani platesc 50% din sejur. Exista si versiunea mai scurta a acestui program. Se numeste “O zi de sambata la domeniul Kalnoky din Miclosoara” si costa 85 euro/persoana. Ca si in cazul pachetului de 3 zile, copiii sub 4 ani au gratuitate, iar copiii sub 14 ani platesc 50% din tarif.
Pentru mai multe detalii si rezervari, puteti intra aici.
3. Resedinta Printului Charles, casa traditional-regala – locul in care timpul parca sta pe loc
Valea Zalanului este unul dintre acele sate boeme din Covasna, cu foarte putini locuitori, pana la 150, unde simti o armonie, dar mai ales un ritm unic. La doar o ora de Brasov, traversand printre paduri si dealuri, dupa 22 km ajungi in asa numita Valea Zalanului, unde si Printul Charles, acum Regele Charles al III-lea s-a oprit in urma cu ceva ani, iar de atunci a tot revenit.
Intreaga sa resedinta este de fapt formata din trei case avand in total sapte camere duble, un salon amenajat dintr-un fost grajd si o bucatarie. Toate cele trei case sunt deschise pentru public, inclusiv cea in care sta Charles atunci cand vine in vizita. Oricine se poate caza aici, cu toate mesele incluse. Drumul e prost pana in sat, semnal la mobil e doar pe Orange, dar farmecul e aparte.
Toate casele au fost restaurate cu materiale vechi, recuperate si prin metode traditionale. Mobilierul si decoratiunile interioare sunt exclusiv antichitati din zona Transilvaniei, incercand sa redea pe cat posibil atmosfera si starea caselor batranesti, care ne amintesc de bunicii nostri ce traiau la tara.
Pentru rezervari si mai multe informatii, puteti intra aici.
.
4. Körtövés Guest Village – satul de vacanta fara curent electric si fara internet
Körtövés este un micro-sat de vacanta de la intrarea in Cheile Varghisului, la o ora de Brasov, o zona care ne era cunoscuta pentru frumusetea ei bruta si aproape nealterata de turisti si dezvoltarea turistica. Este deschis de curand, din vara. Au 8 casute traditionale de diferite dimensiuni (cu una sau doua camere), ideale pentru familii sau grupuri de prieteni. Totul este nou-nout si m-am bucurat sa aud ca a fost extrem de bine primit de turisti, care au stat aici si cate o saptamana unii dintre ei.
Ne-am dorit sa ajungem aici macar o noapte, desi stiam ca nu este curent electric si nici semnal la telefon, ori internet. Un sat in mijlocul naturii, inconjurat de padure, de verdeata, de multi copaci.
Si totusi, cand am intrat pentru prima data in casuta unde aveam sa ne petrecem noaptea de vineri spre sambata am cautat si eu si Andra intrerupatorul de lumina Urmatoarea intrebare a fost: „chiar nu aveti curent electric sau este doar o strategie de marketing?”.
A fost nevoie de un pahar de palinca si o cafea mare ca sa ne obisnuim cu linistea, accentuata de sunetul ploii de Septembrie. Si copiilor li s-a parut neverosimil. Dar odata ce ne-am acomodat cu situatia, am invatat sa acceptam ca oricat am calatorit prin lumea aceasta, inca mai putem fi scosi din zona noastra de confort. Ne-am obisnuit cu lumina redusa a lampilor si a lumanarilor, am invatat sa folosim lampile cu ulei si ne-am permis sa mai punem pe pauza pentru cateva ore alergatura noastra de zi cu zi.
.
Cum este la Körtövés?
Casele sunt construite dupa arhitectura traditionala a Secuimii, mobilierul, decoratiunile din interior si tesaturile sunt din aceeasi poveste si tot ce trebuie sa faci atunci cand vii aici este sa fii pregatit sa te relaxezi. Ziua se aud pasarile cum canta de peste tot, iar seara se aude cantecul greierilor.
Pe langa casutele de aici si atmosfera de slow-living, merita venit la Körtövés pentru parcul de aventura cu traseele prin copaci si locul de joaca din padure. Acesta este primul parc de aventura din depresiunea Baraolt, deschis in iulie 2021. Locul exact in care se afla este in Cheile Varghisului, zona Körtövés, situata pe langa drumul forestier asfaltat, la 7 km de comuna Varghis, spre Pestera Meresti.
Daca vreti sa rezervati si sa aflati mai multe informatii, puteti intra aici.
Un clip de prezentare cu aceasta zona puteti vedea aici.
–
Va incurajez sa incercati oricare dintre aceste 4 locuri din judetul Covasna oricand va doriti sa evadati din orasele mari, agitate si zgomotoase si cautati sa va relaxati si sa va bucurati de cum era viata candva, simpla si frumoasa. N-o sa va para rau! Nu degeaba se spune ca vesnicia s-a nascut la sat.
Extra: B the Hotel – primul hotel de business din orasul Sfantu Gheorghe
Iar daca sunteti in trecere prin Sfântu Gheorghe sau vreti sa va cazati (si) la un hotel nou-nout, va sugerez sa innoptati la B the Hotel, primul hotel de business deschis in oras si cea mai noua investitie de turism din judetul Covasna – o investitie de peste 5 milioane de euro. Cand am mers la mijlocul lunii septembrie in zona, l-am cunoscut si pe proprietar si am discutat mai multe, insa mi-a ramas intiparita in minte o fraza pe care mi-a zis-o: „Ma bucura si am fost surprinsi sa vedem ca acum se opresc la noi si se cazeaza, macar o noapte, chiar si cei care inainte nici macar nu incetineau atunci cand treceau cu masina prin orasul nostru”. Personal, chiar consider ca asta e o victorie, asta inseamna turismul, o industrie fantastic de frumoasa, care are puterea sa schimbe vieti si comunitati.
.
Hotelul are 42 de camere de diferite capacitati si cu diverse dotari, de la camere standard single pana la camere executive “signature” si suite destinate familiilor, adresandu-se astfel mai multor tipologii de turisti: business, leisure, grupuri, familii. B the Hotel dispune si de o parcare spatioasa cu supraveghere video 24/24, pusa gratuit la dispozitia oaspetilor, iar posesorii de masini electrice au la dispozitie si doua statii de incarcare.
Fiind un hotel orientat catre turistii de business sau grupuri corporate, aici exista o sala de conferinte spatioasa, cu o capacitate de 30-40 persoane, astfel ca pot fi organizate work-shop-uri, team-meetings sau diverse prezentari sau conferinte. Sala e dotata cu ecran touch-screen high-tech cu diagonala de 225 cm si conexiune internet de mare viteza.
.
Pe langa cazare si facilitatile pentru turistii business, ori pentru grupuri corporate, proprietarii hotelului se mandresc si cu bucatarul-sef, nascut in Ungaria si instruit in Sicilia si in Ardeal, care a lucrat in mai multe restaurante din intreaga Europa, fiind capabil sa ofere experiente culinare deosebite celor ce trec pragul restaurantului din incinta B the Hotel. Ingredientele folosite in prepararea mancarii sunt in principal recoltate din zona si certificate bio.
Se pot face rezervari la numarul de telefon +40367733005, pe e-mail la stay@bthehotel.ro, ori ii puteti contacta pe pagina de Facebook BTheHotel. Parte din investitia de peste 5 milioane de euro facuta in acest hotel de catre omul de afaceri Boer Lehel a fost sustinuta de Fundatia Pro Economica Alapítvány.
–
Organizatia ProEconomica urmareste crearea unui lant auto-sustenabil in agricultura si stimularea a trei domenii interdependente: turism, agricultura si comert. Asfel, obiectivul Fundatiei Pro Economica este de a asigura o dezvoltare economica sustenabila a regiunii Transilvaniei, printr-un plan in trei etape. Acesta a presupus mai intai finantarea unor mici ferme de productie agricola, apoi finantarea unor facilitati de prelucrare si procesare a materiilor prime si, in final, finantarea unor investitii din zona turismului care sa incheie acest lant de productie, procesare si desfacere prin integrarea serviciilor si produselor locale in oferta turistica.
Alte 10 noi hoteluri urmeaza a fi inaugurate in Covasna, Mures si Harghita, gratie finantarii primite de la Organizatia Pro Economica. Cele 11 hoteluri (inclusiv acesta din Sfantu Gheorghe) inseamna aproximativ 500 de locuri noi de munca si inca 700 de camere la standarde de 4 si 5 stele. Mai multe informatii puteti citi si aici.