fbpx
excursii-razvan-pascu

Cutreier lumea in lung si in lat de ani buni, dar ori de cate ori am ocazia vizitez si Romania. De multe ori mi se scoate in evidenta ca nu promovez suficient Romania, ca vorbesc doar despre alte tari, insa de fiecare data cand am descoperit un loc sau un proiect fain, care am considerat ca merita atentia noastra, v-am povestit despre el. Doar ca si ziua mea are tot 24 de ore.

Asa a aparut si materialul de astazi, in care vreau sa va impartasesc vestile bune pentru turismul intern pe care le-am primit cu ceva saptamani in urma: Fundatia Pro Economica va investi in urmatoarea perioada circa 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, in mai multe proiecte turistice din Transilvania.

Transilvania este regiunea mea preferata din Romania, o zona foarte ofertanta turistic, cu un potential demonstrat in ultimii ani, astfel ca investitiile vor genera o crestere economica substantiala, vor crea noi locuri de munca, dar si noi oportunitati pentru turisti. Conform estimarilor initiale, aceste proiecte vor genera aproximativ 500 de noi locuri de munca si investitii totale de aproximativ 100 milioane de euro.

Dezvoltare economica in trei pasi pentru Transilvania: productie – procesare – desfacere

Organizatia ProEconomica urmareste crearea unui lant auto-sustenabil in agricultura si stimularea a trei domenii interdependente: turism, agricultura si comert. Asfel, obiectivul Fundatiei Pro Economica este de a asigura o dezvoltare economica sustenabila a regiunii Transilvaniei, printr-un plan in trei etape. Acesta a presupus mai intai finantarea unor mici ferme de productie agricola, apoi finantarea unor facilitati de prelucrare si procesare a materiilor prime si, in final, finantarea unor investitii din zona turismului care sa incheie acest lant de productie, procesare si desfacere prin integrarea serviciilor si produselor locale in oferta turistica.  

Scopul lor este sa ofere comunitatilor locale sprijin pentru a dezvolta mici motoare economice, care sa genereze venituri si locuri de munca. In contextul in care Romania continua sa importe foarte multe produse procesate, sustin intru-totul demersul de a exista un sprijin constant pentru producatorii locali si diverse comunitati ce necesita suport, incepand de la ferme, facilitati de productie si terminand cu hotelurile si infrastructura turistica.

11 noi hoteluri in Transilvania si 500 de locuri noi de munca

Din cele peste 100 de proiecte revizuite de echipa Pro Economica, 50 reprezinta investitii in derulare, sub forma unei ferme si facilitati de procesare agricola si 11 reprezinta hoteluri de 4 si 5 stele, care urmeaza sa fie construite in judetele Mures, Harghita si Covasna. Aceste 11 hoteluri totalizeaza aproximativ 700 de camere in noile unitati de cazare. Printre proiectele finantate se numara si un complex cu 20 de apartamente din Varsag, in judetul Harghita, precum si un hotel cu 115 de camere, construit in Targu Mures. Facilitatile acestor cazari includ si centre SPA, tratamente balneare, pista de bob, partie de schi, acces cu avion privat etc.

Mai mult decat atat, sprijinul financiar de aproape 44 de milioane de euro al Fundatiei Pro Economica Alapítvány, ce reprezinta doar 50% din investitia totala care urmeaza sa se realizeze in zona, inseamna un pas important pentru turismul regional, mai ales in conditiile in care intreaga industrie a suferit pierderi uriase de pe urma restrictiilor impuse de pandemie in ultimul an.

In urma cu 3 saptamani am mers si eu in zona si am stat de vorba cu o parte dintre proprietarii afacerilor ce vor primi finantari de la fundatia Pro Economica, iar in perioada urmatoare va voi dezvalui mai multe printr-o serie de video-uri pe care le-am facut la fata locului. Suna foarte promitator tot ce am aflat si abia astept sa vedem cu totii rezultatele finale!

Despre Fundatia Pro Economica

Fundatia Pro Economica Alapítvány este o organizatie care are ca obiectiv principal imbunatatirea nivelului de trai al familiilor din Romania, dezvoltarea conditiilor de viata economica, sociala, culturala si religioasa, bazata pe cercetari stiintifice si tehnice. Scopul programelor demarate de catre Fundatie este de a crea un climat economic prielnic dezvoltarii afacerilor loacale, prin pastrarea traditiilor si valorilor din regiune.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]