Acum cativa ani am descoperit una dintre tarile care au intrat rapid pe lista mea scurta de destinatii preferate din lume: Islanda. Desi auzisem doar pareri bune despre aceasta destinatie, eram curios cum se va desfasura un circuit pe intreaga insula, avand in vedere conditiile meteo imprevizibile si multi alti factori care pot influenta destul de mult parcursul unui astfel de traseu pe 2000 de km, asa cum facem noi.
Insa experienta a intrecut asteptarile, fapt pentru care am continuat sa ma intorc in Islanda alaturi de alte grupuri de turisti. Anul viitor la vara voi organiza din nou, asa ca daca va doriti sa va inscrieti, atunci ramaneti cu ochii pe blogul meu si pe pagina mea de Facebook.
Desi este o destinatie scumpa, e genul de loc care merita vizitat macar o data in viata, atat pentru peisajele spectaculoase si natura uimitoare, cat si pentru stilul de trai al islandezilor, care impresioneaza din mai multe puncte de vedere. Caci, intr-adevar, daca ar fi sa aleg doua lucruri care mi-au placut foarte mult in Islanda, acestea ar fi NATURA si NIVELUL DE CIVILIZATIE.
.
Stiu ca nu ai cum sa masori cat de “civilizata este o tara”, dar imi dau seama ca noi alocam in mod gresit atributul de “civilizat” tarilor dezvoltate, cu zgarie nori, trafic ultra aglomerat si business-uri de miliarde de euro. Islanda demonstreaza ca civilizatia nu are nicio legatura cu modul in care au “crescut” orasele, ci mai degraba cu accesul la anumite resurse si cu respectul oamenilor pentru natura si pentru tot ce ii inconjoara, de bunul simt al fiecaruia si de nivelul de unitate de care dau dovada. Desi cultura lor nu este considerata a fi una extrem de prietenoasa si oamenii „isi vad de treaba lor”, noi am intalnit doar persoane binevoitoare si gata sa ne ajute cu orice informatie aveam nevoie. Mai reci ei de felul lor, dar pana la urma ca turisti nu ne-a deranjat.
Despre experientele trecute si impresii de calatorie, puteti citi aici. Acum, insa, as vrea sa povestesc despre cateva curiozitati interesante despre Islanda. Sper sa va inspire si sa va convinga sa vizitati aceasta tara tare frumoasa.
.
1. In Reykjavik, capitala Islandei, locuieste mai mult de 60% din populatia intregii tari.
Ca atare, pe parcusul calatoriei prin Islanda in unele locuri ai sanse foarte mari sa nu intalnesti nici urma de om, lucru ce nu se intampla in multe destinatii atat de cunoscute din lume. Sa ai doar pentru tine peisajele si spectacolul naturii…de vis!
2. In 2010, 97% din populatia islandeza avea access la Internet.
Acest „fun fact” este, de fapt, o dovada a cat de inaintati sunt islandezii, desi pozitia geografica a tarii lor nu este una tocmai favorabila. Desi multi oameni ar putea spune ca sunt „izolati”, se pare, de fapt, ca sunt in contact si au acces la toate informatiile din lume.
3. Islandezii au o rata de alfabetizare de 100%.
Islanda are cel mai mare numar de publicatii de reviste si carti, iar statisticile spun ca 10% din populatia tarii va publica cel putin o carte pe parcursul vietii. 😊
4. Islanda nu are armata
Unul dintre lucrurile pe care il admir la Islanda este si faptul ca rata criminalitatii este extrem de scazuta, atat de scazuta incat politistii nu umbla inarmati si localnicii nu-si incuie nici casele, nici masinile. Un fel de obicei specific tarilor nordice, daca ma intrebati pe mine, unde, in general, rata criminalitatii este foarte scazuta ( Norvegia, Suedia… etc.). Toata lumea este mega relaxata si toti se simt in siguranta.
5. Islanda este una dintre cele mai eco-friendly tari.
Populatia valorifica energia hidro si geotermala generata de vulcanii activi pentru a alimenta peste 80% din tara, iar Guvernul isi propune ca pana in 2040 sa neutralizeze utilizarea carbonului, iar pana in 2050 sa renunte de tot la combustibilii fosili.
Prin actiunile sale eco-friendly, Islanda a fost castigatoare in cadrul premiilor pentru turism sigur, sustenabil si durabil din Europa, in 2021.
.
6. Aproximativ 11% din suprafata tarii este acoperita de gheata.
Ghetarii sunt una dintre principalele atractii din Islanda. Cel mai mare ghetar din Islanda si din Europa, Vatnajökull, ocupa 8% din suprafata tarii si este de trei ori mai mare ca suprafata decat Luxemburg. Blocuri uriase de gheata se rup din ghetar si plutesc indelung in laguna, iar culorile ce se reflecta se schimba in fiecare secunda, in functie de lumina soarelui.
Ghidul ne spunea ca aici se afla aproape tot atata gheata cat in toți ceilalti ghetari ai Europei la un loc si ca zona pe care o acopera ghetarul Vatnajökull este cat jumatate din Țara Galilor sau din New Jersey, suprafata sa fiind de peste 8.000 km². Pe alocuri, gheața are 1.000 m grosime, aproximativ dublu fata de inaltimea Empire State Building, iar volumul sau total este de aproximativ 3300 km³.
.
7. In Islanda se gasesc aproximativ 32 de sisteme vulcanice active, 370 de specii de pasari si 28 de mamifere.
Islanda e un paradis pentru vulcanologi, iar sub calota alba, uniforma si aparent linistita a ghetarului Vatnajökull, se afla, de fapt, o uriasa camera magmatica – vulcanii inca activi din zona au erupt ultima data in 2011, particulele aferente de cenusa si dioxid de sulf fiind observabile de la 17 km. Eruptii de anvergura mai avusesera loc in 2004, 1996 si 1934.
Cel mai activ vulcan din intreaga tara, ca frecventa a eruptiilor, este Grímsvötn.
8. Parcul National Thingvellir este locul unde se pot vedea doua dintre placile tectonice ale pamantului.
Cea mai mare parte a parcului national este acoperita de lava, care provine dintr-un vulcan ce a erupt acum 10.000 de ani, iar din punct de vedere geologic este un loc unic prin prisma faptului ca limitele placilor tectonice sunt clar vizibile pe uscat, astfel de fisuri nemaifiind vizibile nicaieri pe planeta. Practic, esti in locul unde se intalnesc 2 placi tectonice, placa Nord Americana cu cea Euro Asiatica.
In plus, in acest parc, Islanda si-a proclamat independenta fata de Danemarca la 17 iulie 1944, iar in anul 2000 islandezii au sarbatorit 1000 de ani de la adoptarea Crestinismului.
.
–
Fotografii realizate cu noul telefon Galaxy S22+ de la Samsung, dotat cu 3 camere. Camera principala este wide, de 50 MP, cu tetra binning, ce are si un senzor masiv care surprinde mai multa lumina pentru fotografii mai bune si mai clare pe timp de noapte. Mai are o camera ultra wide de 12 MP, dar si o camera telephoto de 10 MP cu zoom optic 3x. Camera selfie are si ea 10 MP, pentru a capta cele mai bune unghiuri. S22+ vine si cu cel mai rapid cip utilizat pe Galaxy, plus o baterie inteligenta, ce se adapteaza la modul in care folosesti telefonul, astfel incat sa dureze mai mult de 24 de ore.