excursii-razvan-pascu

Anul acesta, desi am fost nevoit sa reprogramez multe dintre calatorii, am avut totusi ocazia sa descopar una dintre cele mai spectaculoase tari vizitate pana acum, intrata numaidecat pe lista mea scurta de tari favorite. Este vorba despre Islanda, o tara impecabila, care isi merita toti banii, cu oameni faini si mancare delicioasa. O destinatie spectacol, unde natura a fost foarte generoasa si unde chiar si cei mai pretentiosi turisti sunt lasati fara cuvinte.

Islanda este o tara insulara destul de izolata, cu foarte putine cazuri de coronavirus active pe durata intregii perioade de pandemie, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care am si ales-o ca destinatie de vacanta in aceasta perioada complicata, in luna August. Am petrecut aici o saptamana si, desi nu am uitat de Coronavirus, am reusit sa ne relaxam si sa uitam de isteria de acasa cu privire la virus. In Islanda existau doar 2 reguli principale, pe care toata lumea le respecta cu strictete: distantare 2 metri si dezinfectanti absolut peste tot, cum ar fi la urcarea in autocar sau langa aparatul POS in magazine sau langa bancomate pe strazi. La intrarea in hoteluri si restaurante aveai nu doar dezinfectanti, ci si manusi de unica folosinta.  

Ce am invatat in aceasta saptamana de vacanta este cum, printr-un comportament civilizat si asumat, calatoriile si excursiile se pot desfasura in conditii de siguranta si confort. Islandezii au inteles importanta deciziilor rapide si eficiente si au luat masurile necesare pentru a diminua cat mai mult raspandirea noului coronavirus.

Iata cum a aratat vacanta noastra in aceasta tara extraordinara. Anul viitor vom repeta experienta. Puteti gasi mai multe informatii aici. Am dat deja startul inscrierilor. 

Si pentru ca dincolo de cuvinte, pozele vorbesc de la sine, va voi arata si o parte din pozele pe care le-am realizat cu telefonul – Samsung Galaxy S20 Plus. Foarte multe persoane ma intreaba ce aparat foto performant am sau ce filtre folosesc. Ei bine, nu folosesc niciun aparat foto performant, iar de editat fotografii nici nu se pune problema. Folosesc telefonul Samsung Galaxy S20 Plus pe modul automat si… cam atat 🙂 

.

Ce am vizitat in Islanda?

Am pornit aceasta calatorie ,,in forta”, pe cel mai popular traseu din tara, numit Golden Circle (Cercul de Aur). Primul contact cu Islanda de revista a fost chiar Parcul National Thingvellir, un loc idilic, inclus in patrimoniul UNESCO ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Terra. Ne-a plouat bine, dar tot frumos a fost. 

Parcul National Thingvellir

Cea mai mare parte a parcului national este acoperita de lava, care provine dintr-un vulcan ce a erupt acum 10.000 de ani, iar din punct de vedere geologic este un loc unic prin prisma faptului ca limitele placilor tectonice sunt clar vizibile pe uscat, astfel de fisuri nemaifiind vizibile nicaieri pe planeta. Practic, esti in locul unde se intalnesc 2 placi tectonice, placa Nord Atlantica cu cea Euro Asiatica.

.

Cascada Gullfoss si celebrul Geyser

Urmatorul punct cheie pe harta noastra a fost Cascada Gullfoss, una dintre cele mai celebre cascade, supranumita si Cascada de Aur. Apa cade cu un debit asurzitor intr-un canion de aproximativ 70 de metri inaltime. Chiar si pe ploaie, cascada are un farmec aparte pentru ca poti sa “vanezi” curcubee.

Pe dupa-amiaza am mers si in zona geotermala a traseului, care cuprinde atat celebrul Geysir, gheizerul care a dat numele tuturor izvoarelor de acest fel din lume, cat si Strokkur, care erupe la fiecare 5 minute. Atunci cand nu erupe, Geysir se prezinta ca un lac verde, cu un diametru de 18 m si adancime de 1,2 m. In perioada de izbucnire, jetul de apa fierbinte ce este aruncat atinge si 50 m inaltime. In Islanda sunt in prezent aproximativ 100 de gheizere active.

Vik, Cascada Skogafoss si Promontoriul Dyrhólaey

Mergand spre sud, am ajuns si la Vik, un sat pitoresc de la malul Oceanului Atlantic, aflat chiar pe drumul principal care inconjoara insula.

Pe drum ne-am oprit la Cascada Skogafoss, a carei cadere de apa masoara peste 60 metri inaltime si 25 metri latime. Nu am ratat nici cascada Seljalandsfoss, la fel de spectaculoasa si deosebita prin faptul ca poate fi inconjurata la pas, pe o poteca ce trece prin spatele perdelei de apa. Practic, ajungi in spatele cascadei. Te uda bine, dar privelistea merita. In putine locuri poti experimenta asta, asa ca daca ajungeti in Islanda, e de neratat!

Peisajul din zona de sud este fascinant si totodata contrastant. Am facut o sumedenie de fotografii cu pasunile in zeci de nuante de verde, raurile glaciare si vulcanii activi, deasupra carora zburau numeroase specii de pasari, inclusiv simpaticii Pufini. Vik are o populatie de aproximativ 300 locuitori, este inconjurat de munti cu calote glaciare si plaje cu nisip negru.

Am admirat indelung si coloanele de bazalt ce se inalta direct din Oceanul Atlantic, dar si promontoriul Dyrhólaey, cu arcada sa spectaculoasa. Legenda spune ca aceste coloane au aparut atunci cand doi troli au incercat sa aduca o barca la mal, dar au fost surprinsi de lumina soarelui si transformati instantaneu in stană de piatra.

.

Plaja cu nisip negru Reynisfjara

Nu puteam rata, bineinteles, nici plaja cu nisip negru, Reynisfjara, inclusa in topul celor mai fascinante plaje de pe mapamond. Aceasta formatiune naturala aparte completeaza perfect diversitatea si unicitatea atractiilor turistice islandeze prin peisajul dramatic, de la care cu greu iti iei ochii. Plaja cu nisip negru este flancata de o stanca formata din coloane de bazalt ce poarta numele de Gardar.

Hofn, Skaftafell si Parcul National Vatnajökull

Din Vik am pornit spre Hofn, orasel situat pe coasta estica a Islandei, explorand si zona Skaftafell din Parcul National Vatnajökull, dominata de ghetarul cu acelasi nume. Acesta este, de altfel, si cel mai mare ghetar din Europa, acoperind 8% din suprafata Islandei.

Peisajele aici sunt parca din alta lume. Blocuri uriase de gheata se rup din ghetar si plutesc indelung in laguna, iar culorile ce se reflecta se schimba in fiecare secunda, in functie de lumina soarelui.

Ghidul ne spunea ca aici se afla aproape tot atata gheata cat in toți ceilalti ghetari ai Europei la un loc si ca zona pe care o acopera ghetarul Vatnajökull este cat jumatate din Țara Galilor sau din New Jersey, suprafata sa fiind de peste 8.000 km². Pe alocuri, gheața are 1.000 m grosime, aproximativ dublu fata de inaltimea Empire State Building, iar volumul sau total este de aproximativ 3300 km³.

Islanda e un paradis pentru vulcanologi, iar sub calota alba, uniforma si aparent linistita a ghetarului Vatnajökull se afla de fapt o uriasa camera magmatica – vulcanii inca activi din zona (peste 30 la numar, cel mai activ din intreaga tara – ca frecventa a eruptiilor – fiind Grímsvötn) au erupt ultima data in 2011, particulele aferente de cenusa si dioxid de sulf fiind observabile de la 17 km. Eruptii de anvergura mai avusesera loc in 2004, 1996 si 1934.

Acestia au contribuit de-a lungul anilor la crearea de lacuri glaciare, ce s-au revarsat ulterior, provocand inundatii cu efecte spectaculoase.  

.

Akureyri

Continuandu-ne turul tarii, am ajuns pe coasta de nord, tocmai in Akureyri, cel mai mare oras din aceasta parte a Islandei, cu un numar de 17.000 de locuitori, un loc cunoscut in randul celor care vin sa vada Aurora Boreala. Cativa din grupul nostru au fost norocosi si au vazut cate ceva. Desi s-a vazut doar putin, peisajul a fost un adevarat spectacol. Sunt tare nerabdator sa surprind si eu anul viitor (poate!) din Luminile Nordului sau pe parcursul calatoriei in Laponia, anul acesta de Craciun. 

.

Húsavík

Ne-am oprit si la Húsavík, cunoscut ca fiind locul de pornire pentru a vedea balenele din Oceanul Arctic. Acesta este un oras pe coasta Nordica a Islandei, cu doar 2300 de locuitori si locul in care a fost filmat „Eurovision Song Contest: The Story of Fire and Saga” al lui Will Ferrell. Am fost norocosi din nou si am surprins balenele, senzatia ce te incearca atunci cand le vezi fiind greu de descris in cuvinte. Va las mai jos un filmulet din timpul spectacolului facut de aceste mamifere uriase in Oceanul Arctic. 

.

Reykjavik

Pe finalul calatoriei noastre de grup in Islanda am facut si un tur al capitalei, ocazie cu care am admirat cladirea Parlamentului, construita in secolul XIX intr-un stil arhitectural clasic, catedrala, portul, Muzeul Vikingilor, cladirea Pearl si piata de peste. Sunt de parere ca nu poti sa iti faci o idee concreta despre un oras daca nu il explorezi la pas, astfel ca am avut si ceva timp liber prin centrul orasului, timp in care unii dintre noi am luat cu ,,asalt” magazinasele locale, altii ne-am bucurat de o ultima masa pe cinste in aceasta tara minunata sau am descoperit cat mai multe dintre stradutele cu un farmec aparte din capitala cea mai nordica din lume.  

.

Laguna Albastra

Am incheiat cele 9 zile superbe intr-un loc de vis, poate cel mai cunoscut din Islanda – celebra Laguna Albastră (Blue Lagoon), una dintre cele mai fotogenice atractii islandeze si, totodata, un ecosistem unic in lume. Apa Lagunei provine de la adancimi de 2000 metri si are o culoare albastru-lăptos de la siliciul pe care il contine. Este bogata si in alge, minerale si sare, avand proprietati curative. Temperatura in laguna este intre 37-39 de grade, astfel ca poti veni aici tot timpul anului. Centrul SPA se afla la o ora de capitala Reykjavik, asa ca daca ai o escala mai lunga ori ceva ore de ,,pierdut” pana la zborul spre casa, recomand aceasta zona, fiind cumva parte din cultura islandeza. 

Imi amintesc ca acum cativa ani circulau pe internet fotografii cu trotuarele din Reykjavik sub care se gasesc țevi prin care trece apa calda, termala, si care iarna ține trotuarele uscate, fara zapada sau gheata, pentru ca pietonii sa nu alunece.

.

Curiozitati despre Islanda

Si daca tot am citit eu o sumedenie de materiale despre aceasta destinatie pentru a putea organiza totul cat mai bine, sa nu ratam nimic din ceea ce inseamna experienta ,,Islanda”, m-am gandit sa va las si voua cateva date interesante despre aceasta insula-spectacol. Poate se afla si printre voi curiosi ca mine. 

  • In Reykjavik, capitala Islandei, locuieste mai mult de 60% din populatia intregii tari. Deci pe parcusul calatoriei prin Islanda in unele locuri ai sanse foarte mari sa nu intalnesti nici urma de om.
  • In 2010, 97% din populatia islandeza avea acces la Internet.
  • Islandezii au o rata de alfabetizare de 100%. Islanda are cel mai mare numar de publicatii de reviste si carti, iar statisticile spun ca 10% din populatia tarii va publica cel putin o carte pe parcursul vietii.
  • Islanda nu are armata, iar rata criminalitatii este extrem de scazuta, atat de scazuta incat politistii nu umbla inarmati si localnicii nu-si incuie nici casele, nici masinile.
  • Islanda este una dintre cele mai eco-friendly tari. Populatia valorifica energia hidroelectrica si geotermala generata de vulcanii activi pentru a alimenta peste 80% din tara.
  • Aproximativ 11% din suprafata tarii este acoperita de gheata. Ghetarii sunt una dintre principalele atractii din Islanda. Cel mai mare ghetar din Islanda si din Europa, Vatnajökull, ocupa 8% din suprafata tarii si este de trei ori mai mare ca suprafata decat Luxemburg.
  • In Islanda se gasesc 100 de vulcani activi, 370 de specii de pasari si 28 de mamifere.
  • Parcul National Thingvellir este locul de pe mapamond unde se pot vedea doua dintre placile tectonice ale pamantului: Nord Americana si Eurasiatica. In acest parc, Islanda si-a proclamat independenta fata de Danemarca la 17 iulie 1944, iar in anul 2000 islandezii au sarbatorit 1000 de ani de la adoptarea Crestinismului.

.

Ce mi-a placut cel mai mult in Islanda?

Daca ar fi sa aleg doua lucruri care mi-au placut mult in Islanda, acestea ar fi NATURA si NIVELUL DE CIVILIZATIE.

Stiu ca nu ai cum sa masori cat de ,,civilizata este o tara”, dar imi dau seama ca noi alocam in mod gresit atributul de “civilizat” tarilor dezvoltate, cu zgarie nori, trafic ultra aglomerat si business-uri de miliarde de euro.

Islanda demonstreaza ca civilizatia nu are nicio legatura cu modul in care au ,,crescut” orasele, ci mai degraba cu accesul la anumite resurse si cu respectul oamenilor pentru natura si pentru tot ce ii inconjoara.

Daca aveti ocazia, va recomand cu toata increderea: mergeti in Islanda. Este o cu totul alta lume. Pe mine m-a fascinat inca din primele ore. Tocmai de aceea voi repeta experienta si la anul in luna iulie

Am povestit despre aceasta calatorie si in cadrul emisiunii „La Maruta” de la PRO TV. Gasiti mai jos inregistrarea.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!