Sunt tare incantat de faptul ca anul acesta ne vom petrece Craciunul in Laponia, acasa la Mosul. Va fi o experienta magica, mai ales pentru copii, tocmai de aceea ma bucur sa impart aceasta bucurie atat cu Alex si Vladut, cat si cu alti copii tare fericiti ca il vor vedea, in sfarsit, pe Mos Craciun la el acasa. Visul meu de a face zboruri charter in aceasta destinatie si, implicit, de a calatori alaturi de o multime dintre prietenii pe care mi i-am facut in ultimii ani, precum si de prietenii baietilor care s-au “lipit” de multi dintre copiii turistilor mei, este acum tot mai aproape.
Daca nu am fi plecat in Laponia, insa, mi-ar fi placut ca de Craciunul acesta sa avem parte de o experienta traditionala, autentica, un Craciun „ca pe vremuri”, exact asa cum ofera Ferma de biodiversitate Cobor. Este un loc in care noi ne-am simtit foarte bine atunci cand am fost pentru prima data, in vara. Am scris despre experienta noastra de atunci aici, unde v-am si povestit despre facilitatile pe care le ofera ferma, conditiile de cazare si, cel mai important, activitatile in natura pe care le puteti desfasura alaturi de cei mici. Merita sa cititi articolul, ca sa aveti o idee clara.
Ferma de biodiversitate Cobor se afla la aproximativ o ora distanta de Brasov, in zona Fagaras, si reprezinta o alternativa ideala la statiunile arhipline in aceasta perioada.
Este un loc unde va puteti relaxa si va puteti bucura de o portie sanatoasa de aer curat si activitati in aer liber, puteti invata mai multe despre viata la ferma si, bineinteles, puteti experimenta o parte dintre activitatile zilnice de aici.
.
Craciun autentic la Ferma
Pentru a oferi un altfel de Craciun, Ferma de biodiversitate Cobor organizeaza 4 zile festive pentru toti cei interesati de a-si petrece sarbatorile intr-un cadru autentic, inconjurati de animale si de natura, cu preparate proaspete, produse din gradina proprie si cultivate in mod ecologic.
Asa cum povesteam anterior, Ferma de biodiversitate COBOR nu este „ferma” doar cu numele, ci au multe animale pe care le ingrijesc cu dragoste si multa atentie. Au si o gradina cu legume, carute oricand pregatite pentru a-i plimba pe oaspeti pe ulitele din sat si multe alte elemente care te transpun instantaneu in urma cu zeci de ani, cand vremurile erau mai simple.
Cum suna un Craciun la Ferma Cobor? Cu multa voie buna, traditie si, sper eu, zapada, pentru un peisaj complet rupt din povestile de odinioara.
Perioada pe care cei de la Ferma Cobor o propun pentru petrecerea Nasterii Domnului este 23-26 decembrie, iar programul pe zile este bine pus la punct, astfel incat sa profitati cat mai mult de timpul petrecut acolo:
Sosirea se face pe 23 decembrie, in jur de ora 16:00, si veti fi intampinati cu prajituri de casa fagarasene, si, bineinteles, un pahar de rachiu, numai bun pentru vremea rece. Veti afla apoi povestea Fermei, cum s-a infiintat, despre activitatile si animalele de acolo, planuri de viitor si orice alte curiozitati aveti. Cina va fi servita la ora 20:00 si va contine supa de gaina cu taitei, gulas din sura de stepa si cornulete cu rahat pentru desert.
A doua zi, pe 24 decembrie, veti da “buna dimineata la Mos Ajun” si va veti bucura de un mic dejun generos, cu alimente proaspete si bio: lapte proaspăt, cozonac, legume, omletă/ouă fierte/ouă ochiuri, jumări de porc, ceapă roșie, muschiuleț afumat, unt, gem din fructe de pădure, cereale cu iaurt, telemea, salată de icre, cafea, ceai din plante culese chiar de pe dealurile fermei.
Veti porni apoi intr-un tur de ferma si veti vizita casele de oaspeti, urmand ca la pranz sa serviti ciorba de fasole cu ciolan si ceapa rosie, pulpe si aripioare de pui la cuptor cu orez si muraturi, iar pentru desert aveti fructe, chec pufos cu oua de la ferma si cornulete.
Va zic sincer, cel mai greu imi este sa scriu acest articol si sa nu mi se faca pofta de mancare! Suna delicios si, pe buna dreptate, mancarea de aici este simpla, consistenta si foarte gustoasa.
Dupa masa de pranz, urmeaza o plimbare prin sat, unde veti vizita Biserica fortificata, apoi veti porni intr-o plimbare cu caruta pe dealurile Coborului, pana la vacile fermei din rasa Sura de Stepa. Pe seara, va intoarceti la ferma unde va veti bucura de magia Craciunului: veti impodobi bradul, primiti colindatorii, faceti focul la semineu si veti asculta colinde. Vinul fiert va fi nelipsit, bineinteles!
La cina se va servi supa crema de legume, rulada de porc cu cartofi taranesti si gogosi calde.
.
In ziua de Craciun, micul dejun va include slanina, sorici, salata de beof, salata de vinete, jumari de porc, toba, gem din fructe de padure si unt, cascaval, chiftelute, lapte, cozonac, cafea, ceai din plante culese de pe dealurile fermei. Apoi va veti bucura de colinde si jocuri de societate la caldura semineului, urmand ca masa de Craciun sa continta zama de porc, sarmale si carne afumata de porc, cozonac si prajituri de casa si un pahar de vin organic. Dupa masa veti vizita pasunea cu stejari seculari de la Ticus, apoi va veti relaxa cu filme despre natura in sala seminar. Cina de Craciun va contine ciorba de vacuta din rasa Sura de Stepa, mamaliga cu branza si pomana porcului, cozonac si prajituri de casa, rachiu fiert si suc de mere.
Pe 26 decembrie veti lua micul dejun la ferma si veti pleca spre casa, pornind la drum cu amintiri de neuitat si un Craciun deosebit ce va ramane in suflete.
Cat costa Craciunul la Ferma Cobor?
Pentru o astfel de experienta, adultii platesc 300 de euro de persoana, iar pentru copiii intre 4 si 14 ani, tariful este de 250 de euro de persoana. Pentru mai multe detalii si rezervari, puteti contacta reprezentantii Fermei la numarul de telefon 0770 963 238, ori pe adresa de mail: reservation@cobor-farm.ro
Daca mergeti, sunt curios cum o sa vi se para, astept mesajele si feedback-urile voastre, iar eu nu pot sa va doresc decat sarbatori linistite, alaturi de cei dragi, indiferent de locul pe care-l alegeti pentru a va petrece zilele festive.
.
Mai multe despre Ferma Cobor
Ferma Cobor este un exemplu de proiect de afacere verde, administrat de Fundația Conservation Carpathia, si mi se pare admirabil cum o mana de oameni cu viziune pot transforma casele in ruina din unele zone rurale sarace ale Romaniei si pot începe sa revigoreze astfel o intreaga comunitate. Mai multe despre ei puteti afla si urmarind video-ul de aici, iar despre Ferma Cobor puteti afla detalii chiar de la ei de pe site, sau din articolul meu postat asta-vara, in urma vizitei in locatie.