fbpx
excursii-razvan-pascu

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc este “Nu cunosti un loc potrivit pentru vacantele cu copii”? De fiecare data explic ca raspunsul depinde foarte mult de ceea ce va doriti de la o vacanta cu copiii: relaxare, experiente autentice, confort, kids club, facilitati moderne, etc. Din experienta familiei noastre, singurele vacante care combina intr-un mod ideal confortul cu activitatile interesante si educative si pe care le incadrez la experiente de viata mai mult decat la simple vacante sunt cele in natura, la proprietati de tip ferma, in care copiii au ocazia sa invete despre activitatea unei ferme si sa se implice in tot ceea ce intampla acolo. 

Avem doi copii, de 3 si 6 ani, si intelegem ce inseamna tragediile si tantrumurile din jurul varstei de 2-3 ani, dar si tendinta de retragere in “tehnologie” a pre-scolarilor. Si din acest motiv principala noastra provocare ramane aceea de a gasi locuri de cazare care sa ne ofere si posibilitatea unor experiente in familie, dar si sa ii faca pe cei mici sa uite de “drame”.  

Astazi vreau sa va recomand un astfel de loc pe care noi l-am incercat in urma cu mai bine de o luna. Se numeste Ferma Cobor si se afla la aproximativ o ora de Brasov, in zona Fagaras. 

.

Am ajuns acolo la finalul unei perioade intense de calatorii, cu ambii copii obositi, cu cel mic proaspat accidentat la obraz de parea ca tocmai luptase in ring cu cel mai de temut luptator si cu cel mare pregatit sa ne ignore si sa negocieze extra timp pe Roblox sau Minecraft. Au pasit amandoi in taramul magic de la Cobor si si-au schimbat radical atitudinea din primele minute. Au inceput sa exploreze curtea, pietrele, papadiile, corcodusele, au baut sirop de soc si limonada si au cerut rapid o portie zdravana de gulas pentru ca erau infometati. S-a mancat serios, cu multa paine cu cartofi, au luat fiecare cate un mar de gradina si la final au decretat ca vor sa vada ferma mai repede. Eu si Andra eram muti de uimire si ne-am bucurat fantastic de mult ca inca din primele minute in ferma li s-a activat curiozitatea aceasta naturala si pofta de explorat.

Despre Ferma Cobor vreau sa va povestesc astazi pe indelete si sa v-o recomand ca alternativa pentru vacantele de vara aceasta. 

Recunosc ca cel mai mult ma incanta ca Ferma de biodiversitate COBOR nu este „ferma” doar cu numele, ci au multe animale pe care le ingrijesc cu dragoste si multa atentie si freamatul zilnic specific activitatilor de la tara. Au si o gradina cu legume, căruțe oricand pregatite pentru a-i plimba pe oaspeti pe ulitele din sat si multe alte elemente care te transpun instantaneu in urma cu zeci de ani, cand vremurile erau mai simple.

In plus, exista o lista intreaga cu activitati pentru toate varstele, astfel incat vacantele in familie sunt foarte potrivite aici.

Cum este cazarea la Ferma COBOR?

In acest moment va puteti caza in 2 case vechi de aproape 100 de ani, restaurate si renovate cu gust, cu atentie la detalii si cu simt de raspundere, astfel incat sa isi poata impartasi in continuare “povestea” celor ce le trec pragul, gasind acolo locuri calde si primitoare.

Prima casa, casa de oaspeti de la nr 282 a fost restaurata in vara anului 2017, fiind practic transformata intr-o pensiune confortabila, cu facilitati moderne, ce poate gazdui pana la 9 persoane in cele 6 camere situate la etaj – 3 camere single si 3 camere twin. La parter, este restaurantul si sala de mese.

Iar la casa de oaspeti de la numarul 21 se pot bucura de linistea satului si de pășunile nesfarsite 14 persoane, paturile fiind distribuite in 4 camere primitoare, care pe noi ne-au cucerit. Aceasta casa dispune si de o pivnita racoroasa, bucatarie si gratar.

Ce mi-a placut cel mai mult au fost accentele de design in nuante sobre, dar usor elegante, ce se combina intr-un mod reusit cu obiecte de arta si mobilier din lemn sau piatra refolosita, completand perfect peisajul si atmosfera terapeutica pe care pe noi ne-au cucerit instant.

.

Mancarea? Delicioasa!

Mancarea preparata de gazde este simpla, dar delicioasa, facuta cu produse din gradina proprie, cultivate in mod ecologic.

Soiuri vechi, autohtone, gusturi pe care cu greu le mai gasesti in marile orase si care te transpun numaidecat in copilarie, pe ulițele unde bunica te lasa sa cutreieri in voie cat era ziua de lunga. La Ferma Cobor esti intampinat cu preparate precum rulada cu urzici, placinta cu ceapa, placinta cu varza sau ciorba de salata. Poate nu suna prea apetisant si cam „simple”, dar va spun sincer ca au fost foarte bune.

Nu va asteptati la preparate fast food si posibil ca cei mici sa strambe din nas la prima vedere. Dar cum vor gusta prima lingurita de smantana grasa de casa, cum vor incerca gulasul consistent, vor intelege ca face parte din toata experienta de vacanta. 

.

Si ce e mai important…ce activitati puteti face la Ferma COBOR?

Pe langa relaxare si timp petrecut in mijlocul naturii, aici puteti face si o sumedenie de activitati, in mare parte legate de interactiunea cu animalele de la ferma si de o mai buna cunoastere a traiului de odinioara. Si nu va faceti griji, pentru ca nu aveti cum sa va plictisiti aici, indiferent de preferinte sau de varsta, cu siguranta veti gasi o activitate si pe placul vostru.

Printre activitatile cele mai populare se numara tururile ghidate la Ferma, unde aveti ocazia sa aflati mai multe despre viata la tara, sa interactionati cu cele peste 160 de sure de stepă (o intreaga cireada de vaci traditionale din Transilvania, rasa care este pe cale de disparitie in Romania), sa va imprieteniti cu o multime de ciobănești carpatini de toate varstele, rasa recunoscuta pentru talentul de a apara cu sfintenie de “pradatori”, ori cu “armăsarii” si iepele de la centrul de reabilitare si de la pensiunea de cai cu peste 20 de hectare de pășune.

.

.

Mai puteti opta pentru plimbari pe jos sau cu căruțele trase de cai, pe ulitele din sat, ori prin păduri si pe pajiști, puteti participa la picnicuri pe dealurile din imprejurimi, ori campare peste noapte, cu foc de tabara si mancare pregatita la foc sau puteti pleca in drumeții prin pădurile de fag, pe dealurile inalte si pajiștile bogate pentru a observa mai bine natura si viata salbatica, flora si fauna din jurul Coborului.

.

Tot in categoria tururilor prin zona intra si tururile pe bicicleta, pe trasee potrivite experientei fiecaruia. Intr-o tura de o zi puteti porni din sat si ajunge pana in Felmer, Șoarș, Bărcuț, Brădeni, Viscri sau Făgăraș. Daca nu aveti propria bicicleta, se poate inchiria din Făgăraș, iar, la cerere, cei de la Ferma Cobor va pot gasi si un ghid, ori va pot trimite traseele marcate pe GPS.

De asemenea, proprietatea ofera si tururi botanice cu un ghid specializat, care vă va arata diferitele specii de plante de pe dealurile Coborului si va explica rolul lor in ecosistem. In plus, puteti opta si pentru vizitarea barajului castorilor sau pentru participarea la tot soiul de activitati ale fermei, inclusiv in gradina de legume.

Alte activitati care ne-au atras atentia au fost si observarea pasarilor salbatice din observatorul construit special sau inaltarea de zmee, participarea la diverse tabere de fotografie, workshop-uri de gatit, etc.

.

Ferma Cobor este un proiect de afacere verde administrat de Fundația Conservation Carpathia si mi se pare admirabil cum o mana de oameni cu viziune pot transforma casele in ruina din unele zone rurale sarace ale Romaniei si pot începe sa revigoreze astfel o intreaga comunitate. Mai multe despre ei puteti afla si urmarind video-ul de mai jos:

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]