De Revelion am fost in Mexic cu mai multe grupuri de turisti. A fost o adevarata provocare sa organizam aceste calatorii de grup in perioada aceasta, de aceea am si optat pentru mai multe variante de intervale de timp: fie nu se gaseau bilete de avion sau erau prea scumpe, fie la hotel era overbooking, fie nu era suficient timp pentru testarile COVID si cate si mai cate. In orice caz, in ciuda tuturor piedicilor, feedback-ul in urma vacantei pe Riviera Maya a fost unul foarte bun, iar turistii, indiferent de varsta si de gusturi, s-au simtit extraordinar si au gasit activitati si locuri pe placul lor. Pentru ca daca stii cand si unde sa mergi, Mexic este, cu adevarat, un paradis! Asa ca imi propun ca la inceputul anului viitor sa mai organizez niste calatorii de grup in Mexic.
Iar in contextul actual, cand respectarea distantarii sociale si a altor reguli de preventie a raspandirii COVID sunt printre cei mai importanti factori decizionali in alegerea destinatiei de vacanta, un sejur pe Riviera Maya este o optiune chiar potrivita. Plajele intinse, resorturile all-inclusive foarte mari si oamenii calzi si primitori creeaza o atmosfera sigura si potrivita de vacanta. Drept urmare, pentru ca amintirile din Mexic sunt inca foarte proaspete, am pregatit pentru voi un articol amplu cu sugestii de activitati si atractii pe care sa le incercati daca ajungeti in Peninsula Yucatan. Sper sa va fie util!
.
Asadar… ce sa faci pe Riviera Maya?
1. Viziteaza Tulum
De ceva vreme, Tulum este ,,perla” Rivierei Maya, una dintre destinatiile cele mai populare din zona. Un loc boem, cu plaje frumoase, peisaje faine si vibe de vacanta. In acest orasel inca poti vedea urmele lasate de civilizatia mayasilor si, in acelasi timp, te poti bucura de o atmosfera de fiesta, cum ar spune mexicanii.
Tulum se imparte, cumva, intre partea cu plaja si cu hoteluri de lux si partea istorica „veche” a orasului. O parte dintre turistii din grupurile noastre au mers chiar de mai multe ori in timpul sejurului ca sa viziteze Tulum si s-au intors de fiecare data incantati. Cu totii au spus ca merita sa i se acorde macar o zi acestui oras, singurul aspect neplacut fiind traficul.
.
Incepe explorarea Tulumului cu o vizita la Ruinele Mayase
Iar daca si voi va doriti sa vizitati Tulum, va sugerez sa incepeti turul la Ruine, unde cu cat ajungeti mai devreme, cu atat este mai liber. Ruinele arata cum Tulum a fost construit ca fiind un fel de fortareata, fiind inconjurat de ziduri din 3 parti, plus o parte cu stancile de la Marea Caraibilor. Orasul a reprezentat o poarta de acces importanta pentru conectarea Peninsulei Yucatan si Golful Mexic cu popoarele mayase din Honduras si America Centrala moderna sau poate un punct important de comert intre Cuba si Cozumel.
In vremurile trecute, ruinele mayase au fost cu siguranta o figura impunatoare pentru vizitatorii „nepoftiti”. De fapt, cand spaniolii au ajuns pentru prima data aici, in anii 1500, au considerat ca Tulum este la fel de mare ca Sevilla. Cu toate acestea, la scurt timp dupa ce spaniolii au inceput ocuparea Mexicului, vechii Mayasi, care au numit acest loc maiestos casa lor, l-au abandonat, ruinele putand fi admirate si astazi. De aici, de la ruine, se vad foarte frumos culorile apei, exista si ceva vegetatie, iar amatorii de fotografii pot pleca acasa cu numeroase cadre spectaculoase. In aceasta perioada nu este foarte aglomerat, dar asa cum mentionam la inceput, e mai bine sa mergeti mai de dimineata. Tot aici sunt si multe suveniruri, ceva terase si celebrul semn cu “Tulum”, prezent peste tot pe Instagram.
.
Continuati cu Casa Tortuga
Dupa Ruine, ati putea merge la Casa Tortuga, unde va veti putea bucura de nici mai mult, nici mai putin de 4 cenote, atat acoperite (cobori ca intr-un fel de pestera), cat si descoperite. Cenotele din Tulum aduna an de an zeci de mii de turisti. Si, pe buna dreptate, par ca niste oaze superbe, unde poti inota, face snorkeling sau te poti relaxa in apa cristalina. Cele 4 cenote, Cenota Wisho, Campana, Tres Zapotes sau Jaguar, ofera o experienta de neuitat si, desi oarecum asemanatoare, fiecare dintre ele are farmecul sau.
Biletul de intrare costa 25$, pret in care ai inclus si ghid, vesta de salvare si echipament de snorkeling. La cenote sunt si baruri, muzica, poti face si masaj, atmosfera este faina. Nu este foarte aglomerat, iar zona oricum e mare, e loc pentru toata lumea. Daca nu vreti sa faceti baie, ci doar sa vizitati/faceti poze, veti putea vedea doar cele 2 cenote in aer liber, nu si pe cele in pestera, unde se merge doar cu ghid.
.
Iar daca sunteti fan Cenote, treceti si pe la ,,Dos Ojos”
O alta cenota populara ce poate fi vizitata in apropiere de Tulum este Dos Ojos (sau „Doi ochi”), denumirea provenind de la faptul ca aici sunt de fapt doua bazine conectate printr-un pasaj. O sa va placa!
De la Cenote puteti opri la o plaja publica, cea in prelungirea careia incepe strada cu resorturi si beach clubs, care are circa 7km. Aici puteti face poze faine, dar se poate sta si la plaja, iar apa are culori deosebite, fix ca in cartile postale.
.
Muzeul Sfer Ik, restaurantul Azulik, statuia Ahau si Casa Malca – atractiile principale din zona resorturilor
Urmatoarea oprire poate fi la Muzeul Sfer Ik, un muzeu atipic, tare fotogenic si interesant de vizitat. Tot aici este si faimosul restaurant Azulik, stilul rooftop deasupra junglei, cu privelisti wow, dar unde ai nevoie de rezervare cu mult timp in avans. La Sfer Ik in 10-15 min puteti vedea tot si face si o sumedenie de fotografii, este doar o incapere. Pe aceeasi strada, la cateva sute de metri este si resortul Ahau, ce are in fata o sculptura de lemn de 10m inaltime, ,,celebra” peste tot pe Instagram si unde toata lumea se opreste sa faca poze. Nu o puteti rata.
La capatul strazii veti gasi si Casa Malca, una dintre casele lui Pablo Escobar, actualmente transformata in boutique hotel de lux. Puteti petrece ziua la beach club-ul de aici, ori puteti manca la restaurantul din complex. Este o experienta inedita sa vezi acest hotel, mai ales pentru fanii serialului Narcos sau pentru pasionatii de istorie, care cunosc povestea celebrului columbian Pablo Escobar. Daca vreti sa petreceti o zi aici, intrarea costa 150 de dolari de persoana si include si masa (iti alegi din meniu de 100 de dolari). Daca vreti sa vedeti doar muzeul, atunci costa 50 de dolari de persoana.
.
2. Snorkeling si distractie in parcul Zeilor, Xel-Ha
Printre excursiile pe care le-am inclus anul acesta pentru o parte dintre turistii alaturi de care am calatorit pe Riviera Maya din Mexic si pe care o recomand, se afla si vizita la ruinele mayase din Tulum, urmata de cateva ore de distractie si relaxare la primul parc acvatic de pe coasta, Xel-Ha, potrivit pentru toate varstele si preferintele.
Xel-Ha este genul acela de loc in care este aproape imposibil sa te plictisesti, mai ales daca iti plac sporturile de apa, precum snorkeling, ori scufundari, daca iti doresti sa inoti cu delfini, pisici de mare, foci, sa te dai cu tiroliana pe deasupra apei, sa explorezi jungla, sa sari de pe stanci de unde ti se dezvaluie peisaje spectaculoase, sa cobori in cenote utilizand doar o franghie, sa te plimbi printre mangrove si sa inoti in lagune, ori sa incerci sa traversezi un pod plutitor. Aici este locul potrivit.
Fondat in anul 1984, parcul se afla sub conducerea grupului mexican Experiencias Xcaret, acelasi grup care detine si parcul Xcaret, unul dintre preferatele mele din toata lumea, despre care am scris un articol detaliat pe blog.
Atractia principala de la Xel-Ha este laguna naturala, care se formeaza odata cu scurgerea raului printre roci, amestecandu-se ape sarate si curenti de apa subterana proaspata. In trecut, in perioada precolumbiana, Xel-Ha a servit ca port adapost, loc de comert, punct de pelerinaj si refugiu pentru marinari.
.
Intrarea in Xel-Há este un acvariu natural ce ,,adaposteste” atat sute de specii de animale marine, precum pestii tropicali, cat si o flora abundenta, astfel ca aici veti gasi vegetatie luxurianta si veti avea senzatia ca va aflati chiar in jungla.
O legenda din cultura Maya spune ca zeii si-au unit intelepciunea, visele si dragostea lor pentru frumusete pentru a crea un peisaj care sa adune la un loc toate bogatiile naturii, loc pe care l-au numit Xel-Há. Dupa formarea locului, Zeii au fost atat de multumiti si de impresionati de creatia lor, incat au decis sa-l imparta cu toate creaturile muritoare.
Insa, pentru a avea grija de el si de elementele care il inconjoara, zeii au ales trei gardieni ai oazei naturale: „Huh” – iguana (Gardianul Pamantului), „Chuc Kay” – pelicanul (Gardianul Aerului) si „Kay Op” – pestele papagal (Gardianul Apei). Se spune ca acestia pazesc parcul in zilele noastre si ii urmaresc pe toti cei care il viziteaza, pentru a se asigura ca „muritorii” au grija de creatia Zeilor.
Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca atat Zeii, cat si gardienii sunt tare fericiti sa vada ca cei din conducerea parcului au luat in considerare dorintele lor si fac o treaba foarte buna pentru conservarea locului: parcul include, de asemenea, o rezervatie de broaste testoase, unde se efectueaza in mod constant cercetari pentru a afla mai multe despre viata marina si pentru a contribui la intretinerea ecologica a zonei.
In fapt, Xel-Ha exceleaza in conservarea habitatului natural, pastrandu-si 75% din el prin programul de salvare, reproducere si plantare a plantelor native, program demarat in 2000. Compania mama, Xcaret Group, a plantat aici peste 400.000 de plante in doar 18 luni. Astfel, la inceputul anului 2014, Xel-Ha a devenit primul parc turistic din lume care a obtinut o certificare EarthCheck Gold, datorita investitiilor in programele de sustenabilitate si a sustinerii comertului local.
.
3. Explorati in lung si in lat Parcul Xcaret
Pe 1 ianuarie, de dimineata pana seara tarziu, am cutreierat Parcul Xcaret din Mexic, un loc magic, pe care l-am descoperit acum 2 ani si unde mi-am promis ca ma voi intoarce. Il recomand tuturor, de la mic la mare, daca ajungeti in zona Rivierei Maya din Mexic.
Cum a luat nastere acest loc superb
Se pare ca a fost pura intamplare ca astazi noi ne putem bucura de acest loc fain. De ce spun asta? In anul 1984, arhitectul Miguel Quintana Pali a achizitionat cinci hectare in jungla din statul mexican Quintana Roo, pentru a-si construi resedinta privata, insa, in timp ce curata campul pentru a pregati terenul pentru constructie a descoperit ca acolo se aflau multe cenote si rauri subterane, considerate adevarate comori ale naturii. Fascinat de ceea ce descoperise, Miguel Quintana Pali a decis sa construiasca, in schimb, un parc in care toata lumea sa se bucure de frumusetile naturale din regiune.
In asociere cu fratii Constandse, Oscar si Marcos, el a reusit sa creeze un parc natural si de distractii cu adevarat spectaculos, pe care l-a numit Xcaret. In cultura mayasa, Xcaret inseamna „pequeña caleta”, adica un mic golf. Denumirea a fost inspirata de faptul ca o portiune din Marea Caraibilor patrunde aici, formand un mic golf.
.
De la deschiderea sa, in decembrie 1990, Parcul a fost recunoscut drept una dintre cele mai renumite atractii ale destinatiei turistice Cancun-Riviera Maya, iar turistii pleaca mereu incantati si cu amintiri minunate din acest loc.
Daca veti petrece aici o zi intreaga, de dimineata pana seara, asa cum am facut noi, tot nu reusiti sa vedeti totul. Parcul a fost votat ani la rand „cel mai bun parc de divertisment din lume”.
La finalul vizitei, va puteti face o idee si despre cat de frumos, vesel si colorat este Mexicul, pentru ca la Xcaret vezi practic Mexicul in miniatura si unora dintre voi v-ar putea deschide ,,apetitul” de a face un circuit mai complex prin toata tara. Noi vom organiza astfel de circuite de grup in Mexic la inceput de 2022 si vom deschide curand inscrierile pentru turisti.
Ce sa faci la Xcaret?
In primul rand, va recomand ca odata ajunsi in parc sa mergeti sa va luati o harta pe care sunt explicate toate punctele de atractie, impartite pe culori, pe zone de interes, sunt trecute si spectacolele, plaja, restaurantele, toaletele, magazinele… absolut tot ce iti trebuie pentru a nu te rataci pe cele 81 de hectare cate are parcul.
Tot acum la inceput se poate sa cumparati si pachet de poze (30 de dolari de persoana daca este o singura persoana, 18 dolari de persoana daca sunt 10 persoane interesate). Practic, va activeaza codurile de bare de pe bratari si puteti face poze in toate locurile special amenajate din parc, va scanati bratara si va face poze automat. De asemenea, in unele locuri sunt si oameni fotografi prin parc, iar daca aveti platit acest pachet pur si simplu ii opriti si va scaneaza bratara si va fac ei poze. La final aveti un cod pe chitanta de plata si aveti 30 de zile sa va descarcati pozele. Chiar merita pachetul acesta, mai ales ca iti poti face poze si in apa.
Acum ca am incheiat cu treburile administrative, va sugerez sa incepeti vizita cu o excursie pe raul subteran, o activitate inedita pe care multi turisti o aleg, ba chiar unii vin in mod deosebit pentru asta. Exista la magazine de cumparat si husa speciala pentru telefonul mobil ca sa il protejati de apa, daca vreti sa mergeti cu telefonul pe rau.
Mai sunt multe atractii, cum ar fi casele mayase, acvariile, plaja, sporturile de apa, inotul cu delfinii (in zona restaurantului Peninsula – punctul 43 pe harta), mini-gradina zoologica, zona de pasari si fluturi, moșia sau hacienda, cum i se spune prin aceste locuri, ori spectacolele ce au loc pe tot parcursul zilei, cel mai frumos fiind cel de seara, pe care il recomand. Dureaza 2 ore si la final veti intelege mai bine istoria si civilizatia din Mexic.
.
Toate aceste atractii sunt, asa cum mentionam putin mai sus, impartite, de fapt, pe trasee si pe culori. Toate traseele sunt frumoase, depinde si ce anume va intereseaza mai mult si cat timp aveti la dispozitie. In total aveti 6 trasee, dupa cum urmeaza:
- Traseul rosu – traseul delfinilor
- Traseul verde – traseul plajei
- Traseul albastru – traseul acvariilor
- Traseul negru – traseul raului subteran
- Traseul alb – traseul satului mayas
- Traseul maro – traseul ,,Mexico Espectacular” – spectaculosul Mexic
Voi face un articol separat despre ce sa faci o zi la Xcaret, cum sa te organizezi, cum sa iti imparti timpul si ce trasee sa urmezi astfel incat sa ai parte de una dintre cele mai faine experiente. In orice caz, indiferent cum va petreceti ziua in parc, sunt aproape sigur ca o sa va placa.
De multe ori o zi nu este suficienta pentru cat de mare este parcul, dar tot va veti face o idee despre cat de frumoasa, vesela si colorata este tara asta si poate o sa mai veniti si alta data sa faceti un circuit mai complet prin Mexic.
4. O zi in Cancun
Intr-una din zile, puteti face si o excursie in Cancun, supranumit si ,,Las Vegasul Mexicului”, cluburile si viata de noapte, dar si cazinourile fiind printre principalele atractii de aici. Coco Bongo e un “must” daca ajungeti pe aici. Va las sa constatati singuri de ce.
Eu nu sunt fan Cancun, insa, merita sa ii dati o sansa, sa stiti ca ati fost aici si sa va faceti singuri o impresie. Oamenii sunt diferiti, iar gusturile mele pot fi complet distincte de ale voastre.
Printre plajele pe care vi le recomand in Cancun se numara Playa Delfines, una dintre putinele plaje care nu este inconjurata de hoteluri sau resorturi si unde te poti bucura de liniste in Cancun. E chiar frumoasa apa in zona asta, mai ales in zona in care se afla si celebrul semn cu Cancun. Aceasta este o plaja publica, populata si de vanzatorii de mancare si bauturi traditionale, dar acestia dau cumva autenticitate locului. Fotografiile pe care le veti realiza aici vor fi de-a dreptul spectaculoase, stilul ,,postcard” si tot aici gasiti si celebrul semn Cancun, atat de fotografiat de turistii din toata lumea.
O alta varianta pentru iubitorii de plaje este Playa Chac Mol, optiunea potrivita daca pe langa relaxare si bronz cauti si sporturi de apa. In zona se gasesc multe puncte de inchiriat echipament pentru sporturi nautice, iar apa turcoaz a Marii Caraibilor ofera experiente de neuitat.
Playa Tortugas este una dintre plajele care se aglomereaza destul de repede, asta si pentru ca unul dintre avantajele ei este ca are legatura directa cu Isla Mujeres. Totodata, curentii blanzi sunt perfecti pentru inot, iar preturile de aici sunt mai accesibile decat in alte zone ale Cancunului. Merita sa faceti macar o oprire aici atunci cand va aflati pe drum spre Isla Mujeres, o insula care mie imi place tare mult si care este musai de vizitat odata ce ajungi in aceasta parte a Mexicului.
.
Pe langa plaje, in Cancun puteti interactiona cu delfinii, un astfel de loc propice fiind Aquarium-ul Interactiv. Aici ti se va da un costum special de inot, iar in piscinele din incinta vei fi inconjurat de numeroase specii marine, de la pisici de mare la pesti clovn si chiar rechini mici. Atractia principala este, insa, reprezentata de inotul cu delfinii. Programe similare sunt si la Dolphin Discovery si Dolphinaris Cancun.
Nu in ultimul rand, daca sunteti in cautare de suveniruri si va place sa negociati, mergeti la Mercado 28. Aici o sa gasiti sute de magazine si tarabe cu… de toate. Inclusiv street food, indeosebi tacos pentru toate gusturile si buzunarele.
5. Excursie de o zi si spectacolul apusului pe Isla Mujeres
Nu departe de Cancun este Isla Mujeres, o insula micuta, de doar 4 kmp, dar foarte frumoasa. Pentru a ajunge aici, trebuie luat ferryboat dintr-unul dintre porturile din Cancun. Va sugerez sa optati pentru a lua ferry din Puerto Juarez, intrucat de aici circula vaporasele cel mai des. Primul ferry e la 6:30 dimineata, iar ultimul la 11 seara (orarul il gasiti aici) Eu as merge cat mai de dimineata aici si as pleca dupa apus. Apusul este un spectacol, credeti-ma!
Puteti incepe ziua cu un tur al insulei facut cu masinutele de golf – se inchiriaza de langa locul unde va lasa ferryboatul, trebuie doar sa mergeti in strada principala si sa spuneti ca vreti o masinuta. O sa aveti nevoie de carnet de conducere pentru a putea inchiria. 1-2 ore costa circa 25$/ora/masina de 4-5 persoane.
.
Daca aveti suficient timp la dispozitie, ar fi indicat sa luati un tur de 2h, pentru ca intr-o singura ora o sa fiti cam pe fuga. Iar daca tot faceti acest tur, mergeti pana in sud de tot, la Punta Sur, unde de afla templul Ixchel Temple si o zona cu sculpturi interesante. Si privelistea e faina si veti face poze frumoase. Daca vreti sa vizitati ruinele maya (templul), intrarea e circa 3 dolari. Cu tot cu vizita si poze, aici o sa petreceti cam 30min – 1h. Tot aici gasiti si churros buni. Il recomand pe cel cu caramel.
In drum spre Punta Sur se afla si capela Guadalupe, de unde puteti admira si fotografia inca o serie de peisaje superbe.
Turul cu masinuta se va termina tot in zona Playa Norte, unde puteti sta la plaja, apa are culori superbe, nisipul este alb si fin, iar palmierii tin umbra la amiaza cand soarele devine dogoritor. Din loc in loc veti gasi cate un hamac sau leagane unde va putetj relaxa sau fotografia.
Tot in zona Playa Norte sunt si multe magazine de suveniruri, iar la unele produse preturile sunt mai mici decat la Chichen Itza, de exemplu. Nu mai mici ca la Mercado 28, insa.
Pe insula mai puteti vizita si Tortugranja Turtle Sanctuary, un sanctuar unde sunt salvate si se ingrijesc puii de broaste testoase salvati de pe insula. Mai este si Garrafon Natural Reef Park, un parc cu multe activitati acvatice si nu numai, unde se poate face si snorkeling sau MUSA Underwater Museum – 500 de sculpturi in apa (le puteti vedea ori inotand, ori facand snorkeling, ori cu un tur cu barca).
Dupa parerea mea, cel mai bine ar fi sa faceti turul cu masinuta de golf si apoi sa va relaxati pe plaja sau la terase si sa va bucurati de peisaje.
Nu plecati inainte de apus, luati eventual ferry-ul de 6:30 sau 7 pm din Isla Mujeres spre Puerto Juarez. N-o sa va para rau! Asta, desigur, daca sunteti cazati in Cancun, pentru ca daca stati in Playa del Carmen veti mai face aproape 2 ore din Cancun. Va las ca ,,teaser” cateva fotografii facute n ianuarie, la apus, in asteptarea ferryboat-ului.
6. Cenote
V-am povestit si putin mai sus despre cateva cenote din Tulum si Cancun, insa, toata Riviera Maya este un adevarat paradis al cenotelor. Fie ca esti curios sa vezi culoarea de smarald a apei sau vrei sa ai o experienta subacvatica inedita, aceste formatiuni geografice sunt tare interesante de explorat. Pe langa cenotele Dos Ojos, Wisho, Campana, Tres Zapotes sau Jaguar pe care le-am mentionat mai sus, v-am pregatit o lista cu cele mai apreciate si frumoase cenote de pe Riviera Maya, iar daca aveti si voi sugestii, le astept in comentarii la acest articol.
Cenota Ik Kil, Chichén Itzá
Aflata in apropierea ruinelor mayase, Cenota Ik Kil are o adancime de 80 de metri. In ciuda acestui lucru, apa straluceste in razele soarelui, oferind un adevarat spectacol privitorilor. Este una dintre cele mai cunoscute cenote din Mexic, asta si datorita vegetatiei.
Cenote X’Canche, Valladolid
Situata la aproximativ 2 km in jungla densa din jurul sitului arheologic Ek Balam, cenota este greu de accesat si este o destinatie care necesita curaj, deoarece vizitatorii sunt nevoiti sa urce pe o scara verticala din lemn, care duce la un trotuar ce inconjoara intreaga cenota.
Apoi mai puteti vizita Grand Cenote, Jardin del Eden, Chaak Tun, Samula sau cenota Suytun.
.
7. Rio Secreto
Pentru inca o experienta unica si de neuitat, mergeti si la Rio Secreto. Se coboara in rapel si se inoata in pesteri si rauri subterane, va plimbati cu bicicleta printre stalactite si stalagmite… si alte asemenea activitati pentru cei mai activi si mai aventurieri dintre voi.
Rio Secreto este situat la o ora de Cancun, langa Playa del Carmen, si reprezinta un sistem extins de pesteri si cenote sculptate de-a lungul mai multor secole de un rau subteran. Se intinde pe aproximativ 12,8 km lungime, are 15 izvoare naturale si este cea mai lunga pestera partial inundata din regiune.
Cunoscut initial sub numele de Pool Tunich, Rio Secreto a fost descoperit in 2004 de catre proprietarul Don Cleofás Pool. In timp ce vana o iguana, a urmarit-o si a ajuns intr-un sistem interconectat de pesteri si la un rau subteran, cu formatiuni stancoase uimitoare care dateaza de aproximativ 2,5 milioane de ani.
De-a lungul sapaturilor si a consolidarii locului, au fost descoperite si cateva „comori” istorice, de la un altar dedicat zeitatilor, pana la insemne mayase.
Exista mai multe pachete disponibile pentru vizitarea acestui parc si puteti alege in functie de preferinte, conditie fizica si timp disponibil.
.
8. Traieste experienta Xoximilco
Pentru o alta experienta culturala, daca vreti sa faceti inca un pas spre a intelege ceea ce inseamna Mexicul in toata diversitatea lui, atunci intrebati si de Xoximilco: o combinatie de muzica, traditional, gastronomie si dans. Totul in barci colorate.
Distractia incepe cu un fel de spectacol tipic mexican de bun venit, unde va veti bucura de jocuri cum ar fi fixarea cozii pe magar, aruncarea cu sageti si multe altele. Puteti incerca, de asemenea, o gustare esquite (porumb fiert cu maioneza si branza) si apa proaspata cu aroma.
Apoi, va veti imbarca pentru „fiesta plutitoare”, unde berea, tequila, ranchero, norteño si marimba sunt cuvinte cheie. Este o atmosfera faina pe barca iar langa barca ta vin alte barci cu mariachi, care o sa va incante!
.
–
Mexic este o poveste in sine si, oricat de mult as scrie eu, tot se gaseste mereu ceva nou si frumos de facut, indiferent de gusturile si preferintele voastre. In ianuarie-februarie 2022 voi reveni in Mexic pentru un circuit mai amplu prin tot Mexicul, dar ne gandim sa organizam un circuit si in peninsula Yucatan, intrucat, dupa cum ati vazut mai sus, sunt foarte multe de facut acolo. Asa ca ramaneti aproape, pe pagina mea de Facebook, pentru detalii.
.
Sursa foto: arhiva personala, Dreamstime si Shutterstock