excursii-razvan-pascu

Dupa o saptamana de explorat in lung si-n lat viata salbatica de pe continent (am scris mai multe despre aceasta experienta aici), in itinerariul nostru din calatoria de grup in Tanzania si Zanzibar sunt incluse si cateva zile de relaxare pe plajele exotice de la Oceanul Indian.

Zanzibar este printre preferatele mele cand vine vorba despre destinatii exotice, apa turcoaz si nisip alb, fin. Nu sunt mare fan stat la plaja si lenevit pe sezlong, parca nu am stare, dar nu pot contesta frumusetea peisajelor de la Oceanul Indian, iar Zanzibarul este printre destinatiile care le are pe toate: peisaje spectaculoase, oameni calzi, binevoitori, mancare buna, vegetatie, experiente unice.

Despre toate astea din perspectiva excursiilor optionale pe care le poti face atunci cand te afli in vacanta in Zanzibar vorbim putin mai jos. 

.

Safari Blue

Printre cele mai apreciate excursii care se pot face in Zanzibar si pe care le recomand de fiecare data turistilor alaturi de care calatoresc se afla si asa-numita ,,safari blue”.

Se pleaca dis-de-dimineata cu o barcuta de maxim 20 de persoane spre un banc de nisip din mijlocul Oceanului, unde peisajele sunt de-a dreptul ireale. Bancul de nisip apare de sub ape, tocmai pentru ca oceanul este la reflux. Aici poti sta la plaja, poti face snorkeling, te poti plimba cu ski-jet-ul sau poti sta la umbra si rasfata papilele gustative cu fructe proaspete, precum ananas, jack fruit, pepene sau nuca de cocos.

.

Spre pranz, se pleaca spre Insula Pwane, unde esti asteptat cu preparate precum creveti, homari sau calamari proaspeti. Lesne de inteles ca toata lumea cam cere si o a doua portie, nu?!  

Dupa masa delicioasa, am avut ceva timp de relaxare si shopping si am plecat incarcati cu tot soiul de suveniruri, de la statuete cu maasai, la rochii si esarfe cu Hakuna Matata si diverse desene specifice, de la palarii de soare cu Africa, la coliere si bratari din margele.

.

In functie de flux si reflux, se merge si la o laguna in mijlocul Oceanului, un loc perfect pentru o ultima baie racoritoare inainte de intoarcerea la hotel. La aceasta laguna, din loc in loc sunt si niste pietre maricele, care par niste stanci, insa de fapt sunt fosti corali ce dau un aer si mai exotic intregii escapade.

Vizita la ,,spice farm”, o plantatie de mirodenii care nu lasa indiferent pe nimeni

E pacat sa mergi pe Insula Mirodeniilor, Zanzibar, fara sa vizitezi o plantatie de mirodenii. Stiu ca este o experienta inedita, de aceea insist de fiecare data cand ajung acolo pentru ca turistii sa isi aloce 2 ore pentru asta. Poate nu va suna interesant, dar credeti-ma ca veti ramane surprinsi de multitudinea de informatii pe care le veti afla aici in premiera. 

Odata ajunsi la spice farm, cativa localnici iti arata plantele care cresc in Zanzibar, fructele si mirodeniile. Mirosim frunzele si florile si vedem cum cresc plantele, care parte din ele este folosit ca mirodenie (frunza, tulpina, radacina, etc).

Am vazut arborele de cafea, jackfruit, vanilia, banani, piper, avocado, arborele de cacao si multe altele, iar la final un localnic ne-a aratat cum se catara in cocotier ca sa culeaga nucile de cocos, fara niciun fel de protectie si ajutat doar de o franghie la picioare.

Totul se incheie cu cadouri handmade pe care le primim de la localnici, niste palarii facute de ei din frunze. Iar la finalul vizitei se pot cumpara mirodenii, sapunuri handmade din diverse plante sau sticlute de parfum facute din plantele din ferma, plus gustam fructele de sezon, ananas, mango si multe altele.

,,Senzatia” este de fiecare data durianul, pe care il puteti incerca aici daca sunteti suficient de curajosi. Eu i-am dat cate o sansa de fiecare data, poate, poate ma convinge, dar cred ca m-am lamurit intr-un final: nu sunt fan, nu pot trece nici daca vreau peste mirosul lui ,,aparte”, iar consistenta cu atat mai mult nu ma ,,inspira”. Sorry, eu raman la jackfruit si alte fructe mai putin speciale. 

.

Stone Town

De vizitat si Stone Town, al carui centru vechi este inclus in patrimoniul UNESCO din anul 2000. Iar daca tot ati ajuns aici, treceti si pe la muzeul dedicat lui Freddie Mercury.

Desi muzeul in sine nu este ceva impresionant, amintirea faimosului cantaret este inca vie in mintea si inimile celor care l-au iubit, reusind sa atraga ca un magnet turistii. Intrarea costa circa 10 dolari, iar in muzeu veti gasi doar 2 camere cu cateva fotografii si scrisori semnate de Freddie.

.

Freddie a trait exact cum a si cantat, cu patos si nervozitate, cu bucurie si o doza mare de nebunie, repede si puternic, generos si mistuitor, indraznet si frivol.

Stone Town, capitala Zanzibarului, este recunoscut si ca locul in care se afla (pana nu foarte de demult) cel mai mare targ de sclavi de pe coasta de est a Africii. Acestia erau adusi nu doar din Tanganyika (Tanzania continentala de astazi), cat si din tarile vecine (Zambia, Malawi, Burundi, Rwanda, etc) si erau vanduti arabilor din Golf, dar si colonistilor care se instalasera pe insulele din Oceanul Indian (Seychelles, Mauritius, Reunion, etc. – chiar si pana in India).

Preturile pentru sclavi variau in functie de conditia fizica, iar copiii erau cei mai solicitati si bine platiti. Un barbat trecut de varsta a doua nu mai era foarte valoros, in timp ce pentru barbatii tineri se platea bine, mai ales de catre doamnele-stapane.

In 1873 sclavia a fost eradicata, numai ca procesul a fost de durata si s-a incheiat pe bune multi ani mai tarziu de la momentul semnarii tratatului intre Marea Britanie si Sultan (sa ne amintim ca pentru multi ani Zanzibarul a fost condus de omanezi).

De exemplu, legea spunea despre concubinele tinute cu forta ca nu sunt sclavi, ci sunt sotii – abia in 1909 legea a fost modificata in acest sens, in vreme ce in 1897 sultanul a declarat ilegale toate formele de sclavie. Sclavii au fost eliberati de pe plantatii, insa multi dintre acestia nu au stiut sa se descurce singuri (multi erau analfabeti), dupa o viata intreaga petrecuta la stapan, asa ca viata lor nu a fost deloc buna nici chiar dupa eliberare.

Prison Island

O alta excursie de o zi pe care o recomand turistilor mei este pe insula Changuu, cunoscuta si sub numele de Prison Island, insula-inchisoare unde erau intemnitati sclavii care incercasera sa fuga si erau adusi cei bolnavi de lepra. Aici pot fi vazute testoasele gigant Aldabra aduse din Seychelles la sfarsitul secolului trecut. Drumul din Stone Town pana pe insula este de aproximativ 20-30 de minute. In zona exista si o mica portiune de corali, unde se poate face snorkeling.

.

Eu combin de fiecare data plantatia de mirodenii cu Stone Town si cu Prison Island pentru a eficientiza timpul. Este o excursie lunga, de o zi intreaga, insa ne intoarcem mereu incantati la resort. Ba chiar uneori prelungim excursia si cu o cina la unul dintre ,,rooftop-urile” din Stone Town, de unde admiram (si fotografiem) apusul. Se spune ca in Zanzibar sunt unele dintre cele mai frumoase apusuri din lume. 

.

Spectacolul fluxului si al refluxului Oceanului Indian

Cred ca ce-mi place cel mai mult in Zanzibar, de fapt, este spectacolul oferit de fluxul si refluxul Oceanului, un fenomen care se poate observa cel mai frumos in partea de est a Insulei, unde alegem si noi cazarea de fiecare data.

Poti sa calci pe corali, barcile raman blocate pe uscat, poti aduna stelute de mare si poti urmari culegatoarele de alge din zona. Le vezi in fiecare zi in Zanzibar, cu picioarele in apa pana la șold.

.

Zanzibar este o insula in care 90% din populatie este musulmana. De aceea si femeile sunt imbracate din cap pana in picioare. Dar in loc de hainele negre, pe care le stiti de obicei, aici in Africa lumea se imbraca foarte colorat. De aceea si hainele acestor doamne sunt tot colorate. Nisipul este alb si fin, iar Oceanul Indian are nuanțele superbe de turcoaz intotdeauna. Astfel ca tabloul este mereu foarte colorat, iar cand acestea vin la plantatiile de alge se vad niste contraste foarte dragute.

Cand oceanul se retrage, culegatoarele de alge vin la micile lor plantatii in ocean. In zona aceasta a insulei oceanul se retrage mai mult de un kilometru. In fiecare zi, flux si reflux, in functie de fazele lunii. Pun algele pe niste frânghii si le lasa in ocean vreo 2-3 luni ca sa creasca. In fiecare dimineata le vezi la treaba. Dupa ce au crescut suficient, algele sunt culese si sunt folosite in special in industria cosmetica. Dar aici sunt prea saraci pentru asta, asa ca le vand la export. O frânghie de 2 metri produce in 3 luni cam 1,5 kg de alge. Un kg se vinde cam cu 2 dolari. Chinezii sunt cei mai importanti clienti ai lor.

Apus pe plaja

Asa cum spuneam putin mai sus, despre apusurile africane, mai exact despre cele din Zanzibar vorbeste tot internetul la superlativ. Si pe buna dreptate. Unde poti admira apusuri faine in Zanzibar? In afara de apusurile admirate din Stone Town, noi am ales de fiecare data sa mai mergem in zonele Nungwi si Kendwa. Aici am realizat unele dintre cele mai faine fotografii din telefon, iar siluetele ce dau ,,savoare” locurilor, de la localnici imbracati in haine traditionale si pana la barcile ancorate la mal ori plutind agale in larg aduc un plus de originalitate fotografiilor cu fundal roșiatic, impresionant.

Atentie ca nu mereu aveti noroc de un astfel de apus. Mai sunt si seri usor innorate, iar culorile difera total, insa lumina de poze este de-a dreptul de neratat. Daca nu ma credeti, va las imaginile de mai jos drept dovada. 

.

Mai avem locuri in calatoria de grup in Tanzania si Zanzibar ce va avea loc anul acesta in iunie. Detalii aici. Curand vom lansa si grupul din noiembrie-decembrie 2021.

Fotografiile au fost realizate cu telefonul Samsung Galaxy S20+.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!