fbpx
excursii-razvan-pascu

Despre Tanzania am vorbit si voi vorbi in continuare cu mult drag, fiind una dintre destinatiile mele de suflet, atat datorita locurilor superbe, cat si a culturii si a oamenilor buni, simpli si primitori.

Am scris si povestit cu voi in repetate randuri despre aceasta destinatie, dar de data aceasta vreau sa vorbim putin despre calatoria de grup in Tanzania si Zanzibar in noiembrie-decembrie 2020, in plina pandemie, despre cum am gasit lucrurile acolo si ce am vizitat, despre locuri superbe, putin despre cultura, dar si despre oamenii buni, simpli si primitori pe care i-am (re)gasit pe acele meleaguri si cum se raporteaza ei la pandemie.

Totodata, printre randuri, vreau sa va arat si noile cadre surprinse cu ajutorul telefonului meu Samsung Galaxy S20+. De fiecare data cand fac o noua postare pe Facebook, sunt intrebat ce camera folosesc, cu ce editez fotografiile, ce obiectiv am folosit etc. Raspunsul meu este de fiecare data unul foarte simplu: toate fotografiile sunt needitate si realizate cu telefonul Samsung. Si stiu ca se spune ca fotografiile nu pot reda cu adevarat frumusetea unui loc, insa, eu cred ca am reusit sa surprind esenta locurilor si farmecul destinatiei, asa ca va las mai jos colectia mea de poze din aceasta excursie. Imi spuneti voi daca mi-a ,,iesit” sau nu.  

Povesti din Tanzania continentala, de la safari

De fiecare data ne incepem excursia in Tanzania si Zanzibar la safari, in mijlocul animalelor, in inima unora dintre cele mai frumoase Parcuri Nationale din lume, dupa parerea mea si a altor sute de turisti care au calatorit alaturi de mine: Ngorongoro National Park si Serengeti.

Pentru o experienta completa, inclusiv cazarile pe care le alegem in aceste locuri sunt unele aparte. Situate chiar in Parcuri, fara garduri, inconjurate de peisaje linistitoare, aici te poti intalni oricand cu o antilopa Dik-dik la piscina, iti poate aparea dupa orice colt o girafa ori o zebra, iar noaptea nu de putine ori atat eu, cat si turistii mei am fost la cativa pasi de “ciocniri” cu bivoli, elefanti ori alte animale considerate periculoase in savana. Tocmai de aceea, dupa lasarea serii, nu ai voie sa pleci din sau spre casutele in care esti cazat la aceste lodge-uri fara un ,,ranger” inarmat, care sa te apere de eventualele pericole. 

Game drive-urile prin savana te fac sa uiti de toate grijile de acasa, de Corona, de situatii neplacute, stres, trafic, intarzieri si deadline-uri. Aici poti astepta cu orele sa vezi un animal de prada fara ca acest lucru sa ti se para o pierdere de vreme. 

.

Must see cand ajungi in Africa de est: Parcul National Ngorongoro

Cat despre Corona, in Tanzania la safari nu pare ca s-a schimbat nimic. Ca de fiecare data, am gasit leii lenevind linistiti la umbra, zebrele pascand cat e ziua de lunga alaturi de prietenii lor, antilopele Gnu, elefantii si girafele privind savana de la inaltime, luand pulsul câmpiei nesfarsite si toate animalele bucurandu-se de natura.

Cum, de altfel, si noi ne-am bucurat. Primul parc pe care l-am vizitat a fost Ngorongoro, rezervatia naturala formata in mijlocul vulcanului cu acelasi nume. Este un ecosistem unic in lume, patrimoniu UNESCO, care s-a format acum peste 2 milioane de ani prin explozia vulcanului si prabusirea peretilor sai.

.

Inainte de a se prabusi, vulcanul avea o inaltime chiar mai mare decat Kilimanjaro. Baza se intinde pe circa 275 kmp, fiind ca un fel de “cusca naturala” pentru animalele ce traiesc aici, intrucat acestea nu pot migra in alte parti, iar lacul din centrul rezervatiei este principalul lor punct de intalnire. .Craterul are cea mai densa populatie de lei, alaturi de care se pot vedea leoparzi, elefanti si bivoli. Atractia principala aici este rinocerul negru, o specie pe cale de disparitie, ocrotita de guvern.

Cele 26 de mii de hectare ale parcului sunt si casa pentru masaai, acest trib celebru despre care s-au scris nenumarate carti, localnicii imbracati in hainele rosu cu albastru fiind o adevarata atractie pentru turisti.

.

Pe scurt despre Masaai

Masaaii sunt unul dintre cele 120 de triburi din Tanzania. Sunt o populatie nomada, isi schimba des adapostul si sunt mereu in cautare de teren bun pentru vitele lor. Traiesc din cresterea animalelor, capre si vaci. Daca vorbesti cu ghizii locali, acestia te pot duce la un sat de masaai.

Masaaii sunt poligami, multi dintre ei au mai multe sotii, iar seful satului pe care l-am vizitat noi de data aceasta avea 11 sotii. Unul dintre baietii lui se ocupa de turistii care veneau sa ii viziteze satul, insa fiecare dintre cei care aveau colibe in sat a luat un grup de 4 turisti ca sa le arate casa pe dinauntru. Inauntru este intuneric, mizerie, inghesuit si mult fum. Fac focul in casa, au o singura camera, nu am vazut toalete, iar casele lor sunt din chirpici.

Cand ajung turistii, toata lumea din sat se aduna in fata si pregatesc cantece si dansuri pentru cei care ii viziteaza. Au un dans special in care se intrec care sare mai sus, poate de aceea si inaltimea lor este mai mare decat media (se stie ca masaaii sunt barbati inalti). Au dintii stricati si isi folosesc urechile pentru a agata diverse podoabe, cu cat mai multe, cu atat mai bine, de aceea si urechile lor care au gauri foarte alungite.

Baietii sunt circumcisi pe la 12-14 ani si apoi primesc dreptul sa poarte vesmintele care i-au facut celebri, acele pelerine colorate, cu patrate rosii. Se hranesc deseori cu sange de la vite pe care il scurg din jugulara animalului si il amesteca cu lapte, dieta lor fiind bazata destul de mult pe proteine.

O astfel de vizita a triburilor se lasa mereu cu multe emotii si lacrimi.

.

Cum sta treaba cu pandemia in Rezervatia Ngorongoro?

Cumva m-a uimit destul de tare faptul ca aici oamenii nu vorbeau aproape deloc de COVID. Probabil cand ai ganduri de genul ,,eu ce pun maine pe masa?”, inca un virus pe langa toate celelalte de care oricum ai tot auzit in lumea ta, nu te mai preseaza atat de tare. Sigur, toate recomandarile de protectie si preventie au fost respectate cu strictete de toti ghizii nostri, de personalul resortului, iar noi ne-am facut testare COVID inainte de a pleca in calatorie, pentru a ne asigura ca suntem in siguranta si a ne bucura pe deplin de vacanta. Iar daca la noi cand te intalnesti cu cineva inevitabil discuti despre COVID, teste, vaccin si restrictii, in Tanzania oamenii vorbeau despre natura, despre animale, despre viata simpla si frumoasa.

Parcul National Serengeti

In limba maasai, Serengeti inseamna campie fara sfarsit, care este probabil cea mai potrivita descriere a acestui platou neted, acoperit de iarba, pe care se gasesc formatiuni stancoase de eroziune numite kopjes.

Aici se pot intalni toate cele trei specii de sacali africani (sacalul auriu, sacalul cu spatele negru si sacalul dungat), alaturi de hiene patate si mici pradatori, de la lupul de pamant pana la pisica salbatica africana. Dar, in afara celebrelor big five, in Serengeti mai pot fi intalnite coloratele soparle agama, hyrax – niste mici rozatoare ce semana cu iepurii, peste 100 de tipuri de gandac dungat, peste 500 de specii de pasari, de la strut si motata pasare secretara pana la vulturul negru ce planeaza impunator peste campiile intinse.

.

De asemenea, este singurul loc din Africa unde inca mai au loc vaste migratii terestre-animale, iar parcul, o atractie turistica internationala, a fost adaugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO in 1981.

In ambele parcuri ne-am plimbat cu masinile special concepute pentru safari si am putut admira, in siguranta, animalele de la doar cativa metri distanta.

Aceste 2 parcuri sunt 2 locuri in care te simti explorator in fiecare zi petrecuta aici, o combinatie intre visele frumoase din copilarie, toate emisiunile National Geographic pe care le-ai privit si cartile despre savana, masaai si animale salbatice pe care le-ai citit. 

Este spectaculos de fiecare data, caci niciodata nu stii la ce sa te astepti, iar animalele te pot surprinde in cele mai neasteptate moduri. De exemplu, in anii trecuti am surprins un episod parca desprins de pe Discovery Channel, cand un leu a vanat si omorat o zebra, chiar sub ochii nostri. A fost inedit!

.

Ce vreau sa spun este ca o excursie in Tanzania, chiar si dupa ce ai fost aici 8 ani la rand, cum este cazul meu, iti poate oferi experiente unice si te face sa te intorci cu nerabdare ori de cate ori ai ocazia. Mai avem locuri in calatoria de grup in Tanzania si Zanzibar ce va avea loc anul acesta in iunie. Detalii aici. Curand vom lansa si grupul din noiembrie-decembrie 2021.

Fotografiile au fost realizate cu telefonul Samsung Galaxy S20+.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]