fbpx
excursii-razvan-pascu

Continuam povestirile din “Stan-uri” cu un articol despre alte 2 tari din Asia Centrala, pe care le-am vizitat in cadrul circuitului pe Drumul Matasii. Daca in materialul anterior am vorbit exclusiv despre “Coreea de Nord” a Asiei Centrale, Turkmenistan, astazi voi impartasi impresii despre Kazakhstan si Tadjikistan, tari care, desi vecine, sunt foarte diferite una de cealalta. De ce spun asta? Aflati mai jos.  

Cum este in Kazakhstan?

Kazakhstan are o suprafata uriasa. Este in primele 9 tari din lume ca suprafata, dar ca populatie se situeaza undeva destul de aproape de populatia Romaniei. Tara este foarte bogata in resurse, au cam toate elementele din tabelul lui Mendeleev. Au insa mult petrol si gaze naturale in Marea Caspica si de acolo vin cei mai multi bani. Bani cu care compania nationala kazaha, Kaz Munay Gaz, a cumparat si Rompetrol la un moment dat.

Ce sa vizitez daca merg in Kazakhstan?

Principalele “atractii” ale tarii sunt actuala si fosta capitala a tarii. Daca vreti sa vizitati Kazakhstan cu ideea ca veti putea explora locuri istorice, monumente reprezentative, trebuie sa stiti ca nu este cazul. Pana aproximativ cu 100 de ani in urma, Kazakhstanul era mai mult un tinut al nomazilor. Cam singurul oras mai traditional ce te poate duce cu gandul la Drumul Matasii este Turkistan, la granita cu Uzbekistan.  

.

Astana / Nur Sultan – capitala tarii

Kazahstanul si-a castigat independenta fata de URSS in 1991. In 1997 au mutat capitala la Astana si de atunci orasul a inceput sa creasca. I se spune Dubai-ul Asiei Centrale si este un oras modern, cu cladiri grandioase, multe insa construite intr-un stil greoi, care seamana cu stilul comunist, chiar daca cele mai multe sunt construite in ultimii 15-20 de ani. Astana a fost practic construita aproape integral in ultimele 2 decenii. 

Aproape toate brandurile din lume sunt prezente aici, in special cele de lux. Majoritatea masinilor par noi, iar cele mai scumpe branduri hoteliere sunt prezente aici.

Bulevarde largi, mall-uri moderne, cladiri uriase si case spatioase, multe hoteluri de lux, cam asta inseamna Astana, capitala Kazahstanului. Cam de un an de zile, Astana si-a schimbat numele in Nur Sultan, in onoarea presedintelui Nazarbaev, primul presedinte al republicii de dupa obtinerea independentei. Acesta a demisionat in martie anul trecut, dupa 3 decenii de cand era la putere. 

.

Ghida de aici spunea ca Astana are preturi mari, insa preturile sunt mai mici decat in Romania. De exemplu, o portie buna de mancare intr-un restaurant traditional costa echivalentul a 15 lei. Intr-un restaurant modern pozitionat intr-un turn de unde vezi orasul de sus costa echivalentul a 30 de lei.

Benzina costa echivalentul a 1,85 lei, iar GPL-ul echivalentul a aproximativ 80 de bani litrul. Taxiurile sunt ieftine. Uber este interzis. Insa o chestie noua pe care am vazut-o aici si nu am vazut-o nicaieri altundeva pana acum sunt taxiurile private, facut la nivel de industrie, cu masini private, nemarcate, care pur si simplu te acosteaza pe strada. Ideea este ca poti iesi in strada si faci cu mana la toate masinile pana opreste una, care te va duce in regim de taxi. Adica un fel de Uber, dar fara aplicatie. Am inteles ca si prin Rusia ar fi la fel. 

.

Almaty – fosta capitala a Kazahstan-ului si cel mai mare oras al tarii

Almaty are acum peste 1 milion de locuitori. Este un oras verde, foarte colorat si plin de viata, cu multe parcuri si cu privelisti superbe asupra muntilor care il inconjoara. In doar 15 minute poti ajunge la baza partiilor de ski si poti urca cu telecabina la peste 2200 de metri altitudine. Din 1997 capitala Kazahstan-ului a fost mutata la Akmola. Noua capitala si-a schimbat numele in Astana in 1998 si in Nur Sultan in 2019, dupa cum mentionam mai sus.

.

Almaty inseamna in traducere “Tinutul Merelor”. Unii istorici foarte patrioti spun ca Alexandru cel Mare este cel care a descoperit merele in aceasta zona si le-a adus spre Europa. Oricum ar fi fost, orasul este acum modern, cu multe restaurante, bulevarde largi, foarte multe parcuri ingrijite, cu cladiri ce pastreaza inca o puternica influenta ruseasca, dar cu deschidere catre viitor. Cu multi tineri si universitati si un nivel de trai ridicat si o calitate a vietii ridicata fata de alte orase pe care le-am vizitat pe fostul Drum al Matasii. Mi-a placut tare mult acest oras si toate locurile care pot fi vizitate foarte aproape de oras. Se poate ajunge usor si la munte, unde poti urca cu telecabina. 

.

Cateva impresii din Tadjikistan – tara acoperita de munti

Dushanbe este capitala celui mai sarac dintre statele Asiei Centrale (“Stan-uri”) – doar 700 dolari este PIB-ul/locuitor (Romania: 12.000 dolari/locuitor). Tara se numeste Tadjikistan si este acoperita de munti in proportie de 93%.

Nu are iesire la mare. A avut de-a lungul timpului o istorie trista si zbuciumata, iar dupa obtinerea independentei la destramarea URSS, in loc sa se dezvolte economic, tara a trecut prin 7 ani de razboi civil care a lasat in urma 100.000 de morti. In razboiul civil ambele tabere care s-au luptat voiau binele tarii. Dar binele pentru fiecare avea o alta insemnatate: unii isi doreau ca tara sa devina o democratie, iar ceilalti isi doreau ca tara sa devina profund islamica.

.

Tadjikistan are 9 milioane de locuitori, iar Dushanbe are 800.000 de locuitori. 2 milioane de oameni lucreaza in strainatate, cei mai multi in Rusia. Nu au investitori straini, decat ceva rusi, turci si chinezi. Cel mai mare mall din Dushanbe arata ca un magazin de cartier de la noi. Auchan este cel mai cunoscut brand international prezent aici. 

Parcul de masini pe strada este vechi, foarte rar vezi cate o masina mai scumpa sau mai noua. Oricum nu sunt foarte multe masini. Chinezii exploateaza cateva mine de aur, iar tara produce si aluminiu. Resursa lor cea mai importanta este apa, avand 60% din cursurile de apa din Asia Centrala. De aceea investesc de ani de zile in centrale hidro pentru a produce curent electric. Cel mai maret plan de pana acum este a cincea hidrocentrala (la care se lucreaza) si care va produce suficient curent electric pentru a putea fi exportat.

.

Au avut un singur presedinte de la obtinerea independentei si pana acum, iar fiul sau este primarul capitalei Dushanbe. Desi este saraca, tara nu este murdara, ceea ce pentru mine a fost o surpriza foarte placuta. E curatenie peste tot in capitala, totul este ordonat, iar ghidul nostru s-a aplecat la un moment dat sa adune un capac de sticla din plastic, cand l-a vazut pe jos.

Nu prea ai ce face in capitala Dushanbe mai mult de o zi. De aceea noi am calatorit mai departe spre alt oras din Tadjikistan, unde am vizitat un bazar si o fortareata. 

.

Cea mai mare parte a populatiei este de religie musulmana. Prin aceste locuri insa, au trecut de-a lungul timpului cele mai importante religii ale Pamantului: crestinismul, bhudismul, hinduismul, chiar si zoroastrianismul persilor, tadjicii fiind la un moment dat parte din marele Imperiu Persan care se intindea din India si pana la Dunare. Limba lor este mai degraba asemanatoare cu limba farsi, care se vorbeste si in Iran, decat cu limbile tarilor vecine.

Cel mai inalt varf din Tadjikistan, Ismail Somoni, are 7495 metri altitudine. In diverse locuri din tara arheologii rusi au descoperit oseminte umane vechi de peste 6000-8000 de ani. Mare parte dintre cele descoperite sunt expuse, insa, la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

.

Un salariu mediu pentru bugetari este de 150 de dolari. Un apartament de 2 camere in Dushanbe costa intre 20.000-35.000 dolari, iar in centru 50.000 dolari. Orasul are multe spatii verzi, iar numele Dushanbe in traducere insemna “luni”. Aici, acum mai bine de 100 de ani, se afla un bazar deschis in ziua de luni, celebru chiar si in randul celor care faceau comert pe Drumul Matasii.

Khujand, al doilea oras ca marime din Tadjikistan, este un important centru cultural și economic in zona de nord.

In trecut, acesta a fost un punct de referinta pe Drumul Matasii. In perioada comunista numele i-a fost schimbat in Leninabad. In perioada cuceririlor mongole, armatele lui Gingis Han au trecut muntii care “pazeau” orasul si au cucerit zona, omorand toti barbatii. O parte dintre cotropitori s-au si stabilit aici si s-au casatorit cu femeile tadjice. Chiar si astazi, o buna parte din locuitorii acestei zone au trasaturi usor mongoloide, spre deosebire de cei din zona capitalei, Dushanbe. 

Din Khujand ne-am continuat periplul pe Drumul Matasii spre Uzbekistan. Am trecut granita pe jos, dupa care am pornit spre Tashkent. Despre Uzbekistan, poate cea mai turistica si frumoasa dintre Stan-uri, dar si despre Kyrgyzstan, o tara mica, foarte saraca, dar cu oameni frumosi si optimisti va voi povesti intr-un articol separat. Mai am multe istorisiri de impartasit din Asia Centrala.  

1 comentariu

  1. Vaduva Ilie
    16.05.2021 la 16:52

    Ar fi de preferat sa precizati mai ales in asia ,cat de sigura este

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]