fbpx
excursii-razvan-pascu

Desi trebuie sa recunosc ca am fost usor sceptic cu privire la Iran, dupa ce am vizitat aceasta tara 2 ani la randul, cu 2 grupuri de turisti, pot spune ca este un loc superb, de care m-am indragostit. Asa s-a nascut dorinta de a aprofunda “Drumul Matasii”. De a ajunge in mai putin cunoscutele “Stan-uri”, tari cu o cultura de mii de ani, colorate si foarte apreciate de cei care le viziteaza. Asadar, in mai 2019 porneam la drum prin Asia Centrala cu un nou grup de turisti. Circuitul nostru a inclus 5 tari: Kazahstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan. Ce colectie de amintiri unice… 

Astazi va voi povesti despre cea din urma tara din acest circuit aparte, anume Turkmenistan. Una dintre cele mai izolate tari din lume. De ce? Cititi in randurile urmatoare. 

Pe scurt despre Turkmenistan 

Turkmenistan este o tara cu peste 6 milioane de locuitori. Este o tara inchisa, fara multe relatii cu alte tari. Locuitorii Turkmenistanului au nevoie de viza pentru toate tarile lumii, mai putin Turcia si Georgia. Asta pentru ca si ei cer viza tuturor tarilor lumii. Si noi am avut viza pe pasaport, obtinuta in prealabil inainte de excursie, la ambasada Turkmenistanului din Romania. Surprinzator (sau nu), Romania este una dintre foarte putinele tari din Europa care au ambasada in capitala Ashgabat. Bucurestiul este una dintre putinele capitale europene unde se gaseste o ambasada a Turkmenistanului. Cu toate acestea, schimburile comerciale dintre Romania si Turkmenistan in anul 2015 (ultimul an despre care am gasit date complete) a fost de 108 milioane de dolari. Romania a importat atunci in exclusivitate combustibil si a exportat utilaje si metale.

Daca te uiti pe cifrele oficiale, PIB-ul per locuitor este de 6500 dolari. In Romania este aproape dublu, iar in Uzbekistan este 1/4. Insa nimeni din lumea civilizata nu crede in cifrele oficiale, pentru ca tara este un soi de dictatura moderna, iar organizatiile internationale nu au acces decat la cifrele transmise de presedintele-dictator.

Ce e de vazut in Turkmenistan?

Daca vei merge doar in Ashgabat vei ramane impresionat, uimit si foarte, foarte surprins de cum arata capitala. Vechimea sa ca oras este relativ mica. A fost constituit in 1818 dupa ocuparea sa de catre rusi pe structura unui vechi sat. Asgabat, numit de catre unii si “Orasul Iubirii”, atrage prin arhitectura orientala reprezentata prin moschei, domuri aurite, cladiri incarcate cu turnuri ce amintesc de civilizatia persana.

.

Orasul are o parte noua si una veche. Totul este extrem de curat si de bine pus la punct, iar orasul nou are o sumedenie de cladiri din marmura alba, care par cladiri fantoma. Gratie acestor cladiri (aproximativ 2500 la numar) i se mai spune si Orasul Alb. In timpul zilei nu vezi in orasul nou nici tipenie de om. Nu este nimeni pe strazi si nu pare sa fie nimeni nici prin birourile uriase. Tara are 25 de ministere, inclusiv un minister al covoarelor, un minister al cailor (au cai din rasa Ahaltechin, cu care sa mandresc si pe care ii promoveaza foarte mult), dar si un minister al industriei si comertului de masini (in conditiile in care tara nu are industrie producatoare de masini).

.

Totul pare construit pentru show-off. Drumurile in capitala sunt impecabile. Au multe obiective construite cat mai inalte si cu forme ciudate. Unele sunt si in Cartea Recordurilor, precum cea mai inalta roata indoor din lume. Asta in conditiile in care granita terestra cu Uzbekistanul arata ca acum 100 de ani, iar drumurile prin tara sunt extrem-extrem de proaste. Daca ajungi insa doar in Ashgabat vei avea senzatia ca ai ajuns intr-un oras combinatie intre Las Vegas si Disneyland. Daca vei vizita si alte orase si situri istorice, cum am facut noi, vei vedea diferente uriase. Ghida ne spunea ca Guvernul nu investeste in siturile istorice. De aceea multe aratau in stare destul de proasta fata de Uzbekistan. Singurii care investesc bani in excavari este UNESCO, pentru ca 2 dintre situri sunt parte din patrimoniul UNESCO.

.

Tot in capitala Ashgabat au si un aeroport nou-nout ultra SF, modern si care arhitectonic arata ca un vultur care isi misca aripile. Pentru asta sunt folosite zeci de mii de leduri care se vad superb noaptea. Desi a costat 2,3 miliarde de dolari, are o capacitate de 14 milioane pasageri pe an si este impecabil realizat, aeroportul este gol. Sunt foarte putini pasageri si exista doar cateva zboruri pe zi. Parte din planul presedintelui Turkmenistanului de a arata celor care ajung doar in capitala ca tara este moderna si bogata, dar in totala opozitie cu alte orase si sate din Turkmenistanul real, nemodernizate, sarace, cu drumuri foarte proaste si monumente istorice lasate in paragina.

Dintre companiile mari, doar Lufthansa, FlyDubai si Turkish Airlines zboara spre Turkmenistan. Atunci cand am zburat noi, pe tabela de afisaj apareau doar 11 zboruri in ziua respectiva.

.

Peste tot in tara, si mai ales in capitala Ashgabat, este o curatenie exemplara. Singurii oamenii pe care ii vezi pe strazi sunt de fapt personalul de curatenie. Mai ales in partea noua a orasului. Acestia primesc 40% reducere la apartamentele construite de stat, 50% reducere pe zborurile cu Turkmenistan Airlines si au gratuitate la transportul in comun. 

Cum este viata in Turkmenistan?

Toate apartamentele construite in Ashgabat sunt realizate de o companie turca si una franceza, dar cu bani de la bugetul de stat. Un apartament de lux costa incepand de la 60.000 de dolari. O garsoniera si ajunge pana la 120.000 dolari un apartament cu 4 camere, iar unul obisnuit in capitala Ashgabat costa 35.000-55.000 dolari. Toate sunt finantate de stat pentru constructie si apoi sunt vandute in rate pe 30 de ani, direct de catre stat, in special celor care lucreaza la stat. Ghida ne spune ca salariul mediu in capitala Ashgabat este de 380 de dolari, iar in orasele din tara in jur de 200 de dolari. Nimeni nu o poate verifica, pentru ca nu exista informatii publice confirmate de institutiile internationale.

In Turkmenistan locuitorii nu platesc taxe, nu exista taxe pe masini sau pe case si nici impozit pe venituri. Platesc doar 2% din venituri pe un card de sanatate cu care au 50% reducere la orice problema de sanatate (mai putin la medicamente). Pana acum cativa ani primeau 120 de litri de benzina gratis lunar, iar utilitatile erau gratuite. Acum platesc intre 6-12 dolari pe luna pe utilitati si primesc gratuit pe luna 40 de litri de benzina. Un litru de benzina costa 20 de centi.

In aceasta tara nu prea exista notiunea de proprietate privata. Doar restaurantele, barurile si micile magazine de cartier sunt afaceri private. In rest, totul este al statului. De la firmele care detin combine si seceratoare pentru terenurile agricole, si pana la hotelurile din Ashgabat. Toate hotelurile sunt de stat si arata impecabil, dar sunt goale, nu am mai vazut alti turisti in hotelul nostru. 

.

Oamenii se zbat in saracie, inflatia s-a dus la cer, moneda are un curs oficial de 3,5 manati la un dolar si un curs neoficial de 17-18 manati la un dolar (sunt valutisti la care poti schimba prin bazar, pe strazi, prin mall-uri, etc).

Internetul este incet si cenzurat, pe Google nu poti cauta nimic despre Turkmenistan cat te afli acolo. Facebook, Instagram, Whatsapp sunt blocate. Ghida ne spunea ca in Turkmenistan ajung anual doar 25.000 de turisti, fata de 3 milioane in tara vecina, Uzbekistan. Ne spunea ca nu ii intereseaza turismul, intr-una ne spunea ca traiesc foarte bine si ca rezerva lor de petrol si gaze (a patra cea mai mare din lume) le ajunge inca 300 de ani si ca presedintele le-a promis ca toate orasele vor arata precum Ashgabat.

Care este regimul politic in Turkmenistan?

Turkmenistan si-a obtinut independenta fata de URSS in 1991. Si-au ales apoi primul presedinte al tarii independente, Nyazov, cu mandat pe viata incepand din 1999, dupa ce acesta devenise din 1985 primul secretar al partidului comunist turkmen. Se autoproclama “Turkmenbasi”, adica “Tatal turkmenilor”. 

Curiozitati despre Nyazov, primul Presedinte al Turkmenistanului de dupa obtinerea independentei fata de URSS

Printre multe alte lucruri pe care le-a facut, ce mi se pare elocvent pentru regimul dictatorial din Turkmenistan, este ca acest presedinte a scris o carte care se numeste Ruhnama. Aceasta carte a ajuns cea mai importanta din tara. A fost tradusa in 17 limbi si este materie pentru scoala. Daca vrei sa obtii un permis de conducere sau sa treci un examen pentru a lucra la stat trebuie sa stii aceasta carte pe de rost. Aceasta carte contine versuri motivationale care apar peste tot inscriptionate prin tara. Inclusiv pe o moschee construita in onoarea primului presedinte, langa mausoleul sau, si care a costat tara 95 de milioane de dolari. Este a doua cea mai mare moschee din Asia Centrala. Pe pereti sunt versuri atat din Coran, cartea sfanta a musulmanilor, cat si din Ruhnama, cartea “sfanta” a turkmenilor. 

In aceasta carte Nyazov a scris istoria turkmenilor (interpretata de el) si a combinat-o cu cultul personalitatii fata de propria persoana. Din acel moment, aceea a devenit istoria oficiala a tarii, chiar daca este diferita de istoria reala. La un moment dat, Nyazov le-a spus turkmenilor ca a intrat in contact cu Allah si ca cel care va citi cartea de 3 ori va ajunge direct in rai.

Citate din carte sunt peste tot afisate prin capitala. Biblioteca nationala din Ashgabat este o cladire uriasa care seamana cu aceasta carte deschisa. Ordinul catre moschei a fost ca acestea sa afiseze cartea la fel de vizibil precum Coranul. Aeroporturi, orase si scoli au primit numele lui ori ale membrilor familiei sale. A construit inclusiv o statuie a sa, din aur, pozitionata pe un monument situat central, iar statuia se invartea dupa soare in perioada conducerii sale. 

Organizatia Global Witness din Marea Britanie a realizat la un moment dat un raport care spunea ca suma de bani pe care presedintele Nyazov o detinea in strainatate este de ordinul a 3 miliarde de dolari, majoritatea banilor fiind la Deutsche Bank, banca germana implicata in multe scandaluri legate de spalarea banilor din Rusia acum ceva timp.

Fumatul a fost aproape interzis in Turkmenistan de presedinte in 1997, dupa ce acesta s-a imbolnavit de la fumat.

Sunt foarte putine locuri amenajate in care sa fumezi ca turist. In plus, un pachet de tigari costa 12 dolari, in conditiile in care un pranz la un restaurant bun este cam 3-4 dolari. 

Pentru ca actualul presedinte a fost anterior ministrul sanatatii, exista si un “traseu al sanatatii”. Acesta are trepte pe 36 de km si este amenajat pentru ca oamenii sa faca miscare. O lege spune ca fiecare cetatean care lucreaza la stat trebuie sa parcurga anual acest traseu. A interzis cainii in Ashgabat pentru mirosul lor neplacut. A interzis opera, baletul si spectacolele de circ pentru ca nu corespundeau spiritului turkmen. In 2004 a decretat ca niciun barbat nu trebuie sa poarte parul lung sau barba. Presa este total subordonata presedintelui. Exista chiar si o lege ce le interzice prezentatorilor TV sa se machieze, ca sa fie cat mai naturali.

La un cutremur de 9 grade Richter in 1948, orasul Ashgabat este distrus in totalitate. Legenda spune ca singurul monument care a ramas in picioare este o statuie a lui Lenin, care exista si acum. Au murit atunci cam 70% dintre locuitorii orasului, inclusiv mama si cei doi frati ai primului presedinte. Doar presedintele, copil fiind atunci, a supravietuit din familia sa. Dupa ce a ajuns presedinte, le-a construit acestora un mausoleu unde le-a depus ramasitele, si a adus si ramasitele tatalui sau care a murit in al doilea razboi mondial. A urmat apoi crearea unui cult al personalitatii pentru mama sa. Luna ianuarie din an a fost redenumita cu numele mamei sale, Gurbansoltan Eje.

Cine este actualul presedinte al Turkmenistanului?

Actualul presedinte a fost ales in 2006, dupa moartea primului presedinte (atac de cord) de 98% dintre cetateni. Moartea primului presedinte a fost o tragedie nationala. Ghida ne spunea ca au vrut sa il aleaga ca presedinte actual pe fiul lui Nyazov, care locuieste si acum in Sankt Petersburg. Acesta, insa, a refuzat pentru ca nu a vrut sa renunte la viata sa privata.

Ghida era foarte mandra de faptul ca actualul presedinte seamana foarte mult cu fostul presedinte. Ne spunea ca acesta este si motivul pentru care el a fost votat de oameni. Stia si despre supozitiile conform carora actualul presedinte este fiul nelegitim al fostului presedinte, intre ei fiind si o diferenta de 17 ani, dar mi-a atacat intrebarea spunandu-mi ca s-au facut teste si rezultatul este negativ. De cativa ani noul presedinte a facut niste schimbari in legislatie. A marit mandatul de la 5 la 7 ani. A eliminat criteriul care nu permitea celor peste 70 de ani sa fie presedinti. A eliminat numarul maxim de mandate pe care le poate avea.

.

Actualul presedinte este pasionat de cai. Drept urmare, toata tara a devenit pasionata de cai. Au chiar si un minister al cailor, dar si cimitire pentru cai. Aproape toate fotografiile si picturile cu el de pe strazi, plus statuile din tara il arata pe cal. Au o rasa de cai foarte cautata in lume, cu traditie de peste 2000 de ani in zona Marii Caspice – Ahaltechin. Un cal poate sa ajunga sa coste de la 500k dolari pana la peste 2 milioane de dolari daca este campion. 

Ghida locala ne-a inclus in traseu si o vizita la herghelia nationala. In Turkmenistan aproape totul este detinut de stat. Mai multi cai din aceasta rasa ne-au fost adusi pentru a le face fotografii, si nu a uitat sa ne aminteasca ca din acest motiv Turkmenistan este singura tara din Asia Centrala unde carnea este cal este interzisa la consum, desi zona are o mare traditie de mii de ani in consumul carnii de cal. Foarte multe dintre statuile din Ashgabat sunt cu cai, iar singurele pariuri permise in Turkmenistan sunt pe cursele de cai.

.

Tara asta este una dintre cele mai ciudatele tari in care am calatorit vreodata. De altfel este supranumita si Coreea de Nord a Asiei Centrale. Nu imi pare rau ca am vizitat aceste locuri. Cred ca as fi curios sa mai ajung peste multi ani, ca sa vad daca au aparut schimbari in bine si in afara capitalei. 

2 comentarii

 1. fabian
  13.06.2020 la 11:42

  Am citit cu mare placere acest articol. Poate faci niste articole si despre celelalte tari ”stan” din Asia

 2. RODICA KRIȘAR
  13.07.2020 la 12:31

  DA, un articol care te capteaza de la primele fraze, imi plac descrierile, impresionante lucruri sunt in lumea asta si probabil tocmai aceste sunt deosebirile care ne fac sa apreciem cat suntem Noi de „norocosi„. E bine de stiut.
  Esti TARE, Razvan Pascu, toata admiratia mea pentru tot ceea ce faci ! Mult succes si pe viitor !

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]