Ma consider antreprenor dintotdeauna. Sau un om cu spirit antreprenorial. Inca din liceu am gasit tot felul de mici oportunitati de a-mi face bani de buzunar fara sa le cer parintilor. In facultate nu mi-a fost greu sau rusine sa am si cate trei job-uri in paralel, chiar daca ele nu aveau nicio legatura cu domeniul in care imi doream sa ma perfectionez. Apoi nu am refuzat oportunitatea de a pleca la un job de vara in afara tarii pentru a face primii banii mai seriosi, cand eram student. Sunt un doer si asta cred ca este principala caracteristica a unui antreprenor. Uneori gresesti, alteori faci bine, inveti din greseli, cazi si te ridici, important este sa mergi mai departe si sa fii mandru de tot ce ai facut in viata.
Dar viata antreprenorilor romani este departe de a fi usoara. Nu este nici despre o idee geniala de business, nici despre munca in implementarea ideii tale. Este, din pacate, despre birocratie, despre echilibrul cash flow-ului intre furnizori care vor mereu plata in avans si clienti care platesc la 60-90 de zile, despre un stat care de multe ori iti pune piedica si te impinge pe scari.
Sa „calaresti” acest balaur al antreprenoriatului pare uneori mai complicat de facut in Romania decat in alte parti, dar trebuie sa recunosc ca asta ne si intareste ca antreprenori. Suntem mai precauti, risk-takeri doar intr-o anumita masura si mult mai atenti la pericole decat orice alta nationalitate intalnita de mine.
Daca in tarile din Vest antreprenoriatul este despre visul unui business, despre zambetele oferite fiecarui client, despre satisfactia lucrului facut de tine si despre multumirile primite la schimb, in Romania ne simtim uneori ca si cum am fi in transee, mereu intr-un razboi cu balauri nevazuti, cu institutii aglomerate si oameni care fac tot ce pot, dar care le final se dovedeste a fi prea putin.
Si totusi, iata ca sunt initiative menite sa ne ajute, sa ne mai dea cate o bataie pe spate si cate o incurajare si sa ne spuna: „hai ca poti”. Si una dintre aceste initiative apartine celor de la OTP Bank si este facuta sub umbrela Startup Hero si denumita primul Primul ANtreprenoriat.
Despre ce este vorba?
Pentru orice start-up aflat in primul an de functionare, OTP Bank renunta la toate costurile si comisioanele asociate pachetului business. Practic, in primul an de functionare al oricarui business ai costuri zero la pachetul de banking al celor de la OTP, deci un stres in minus si un imbold sa te concentrezi pe business.
OTP Bank a creat un pachet de servicii financiare dedicate antreprenorilor la inceput de drum, numit Start UP Hero. Cum obtii aceste beneficii?
- Iti faci un cont IMM Rapid de la OTP Bank. Totul se petrece online, simplu si dureaza foarte putin. Gasesti toate detaliile aici.
- Optezi pentru pachetul Start-Up Hero recomandat business-urilor cu mai putin de 12 luni de activitate, pentru a beneficia de costuri ZERO in primul an de activitate.
- Te concentrezi pe business-ul tau fara sa ai grija costurilor bancare asociate.
Ce beneficii are Start-UP Hero?
- Emitere si administrare gratuita in primul an pentru cardul de debit;
- Comision de administrare ZERO pentru un numar nelimitat de conturi, indiferent de valuta in care au fost deschise;
- Comision ZERO pentru platile interbancare in lei, efectuate prin Internet Banking si Smart Bank, indiferent de valoare;
- Comision ZERO pentru platile in lei intrabancare efectuate prin Internet Banking pe toata durata de valabilitate a pachetului;
- Comision ZERO pentru depunerile de numerar (lei/valuta);
- Comision ZERO pentru incasarile intrabancare si interbancare prin virament, in conturile curente;
- Comision ZERO pentru plati si remitere la incasare cecuri barate si bilete la ordin;
Practic, in primul an beneficiezi gratuit de serviciile celor de la OTP Bank si tu te poti concentra linistit pe cresterea business-ului tau. Dupa aniversarea de un an a business-ului tau, vei trece automat la pachetul Smart Business cu optiunea Eficient, la un cost total de 50 de lei pe luna, preluand astfel mare parte din beneficiile avute pana la acel moment.
Mai multe detalii gasesti aici.
Iar daca vrei sa afli una dintre povestile despre primii mei ani de antreprenoriat, legata de unul dintre grupurile de turisti, urmareste clipul de mai jos. In excursii la Capatul Lumii se pot intampla multe lucruri neprevazute, dar nimic nu ma mai poate lua prin surprindere si nimic nu ma mai sperie acum, am trecut prin multe. Aici povestesc despre un zbor anulat, cu un grup de 40 de turisti.