Pentru cei care isi planifica o vacanta in Sicilia, am scris mai jos ceva detalii care sper sa fie utile. Daca veti opta pentru varianta cu masina inchiriata, am scris aici detalii suplimentare.
Unde sa te cazezi?
Daca veti calatori in Sicilia cu copiii, in special cei foarte mici, cred ca o idee buna este sa va cazati la apartamente pe malul marii, si eventual sa inchiriati o masina cu care sa mergeti in tururi de o zi prin apropiere. Nu toate hotelurile sau pensiunile sunt pregatite sa primeasca oaspeti asa de mici. Noi ne-am cazat la un astfel de apartament pe malul marii, nu chiar in oras in Taormina, ci la 7 minute de mers cu masina de oras, mai exact in zona Isola Bella.
Daca veti alege sa va cazati la “agriturismo” in extra-sezon, cum am facut noi, e posibil ca la unele dintre acestea sa nu mai fie prea multi oaspeti, trebuie sa tineti cont ca proprietarii nu prea stiu engleza, iar daca veti citi ca aveti inclus “mic dejun tipic italian”, asta inseamna ca este vorba de multe dulciuri si nimic foarte consistent (de exemplu cornuri umplute cu vanilie, dulceata, paine prajita, ceai – fara oua, lapte, branza sau altceva prajit).
Cateva ponturi pentru calatoria cu copiii?
Cea mai buna optiune de cazare pentru noi a fost un apartament inchiriat langa Taormina (la mare, in zona Mazarro – Isola Bella). Avea o priveliste panoramica superba, un dormitor si o bucatarie – living, perfecte pentru un cuplu tanar cu un bebe la purtator. Il gasiti aici.
Masina inchiriata ne usureaza mult viata in vacantele cu bebe, pentru ca avem un spatiu al nostru si pentru ca Alex doarme bine in masina. Luati in calcul si o astfel de varianta pentru calatorii.
Ne-am facut ceva griji in legatura cu mancarea lui bebe, dar el a fost mai mult decat incantat sa manance ce mancam si noi sau sa descopere portocalele de Sicilia. Majoritatea restaurantelor au scaune pentru copii.
Cand sa calatoresti in Sicilia?
Sicilienii sunt primitori si te vei simti bine in Sicilia, mai ales daca vei merge intr-o perioada nu foarte aglomerata. Cum am fost noi, in decembrie-ianuarie, este considerat extra-sezon, iar sezonul de varf este tot vara, insa atunci este foarte cald. Atentie insa daca ajungeti in extra-sezon, unele magazine pot fi inchise, la fel si unele pensiuni sau hoteluri, sau cele care sunt deschise e posibil sa nu aiba caldura suficienta ori prea multe servicii suplimentare de oferit.
Cum sunt preturile?
Sicilia nu este o destinatie foarte scumpa, preturile nu se compara cu Roma sau Milano, insa este ceva mai scump decat in Romania. In orasele mici si uratele, precum Naro, am gasit preturi mult mai mici, inclusiv la restaurante.
Care au fost orasele care m-au impresionat?
Cefalu este un oras foarte frumos, merita sa ii alocati macar o zi, mai ales ca are si plaja, pe langa centrul istoric superb. De cazat, ne-am cazat cam la 20 km departare, aici – se ajunge doar daca aveti masina, iar conditiile si mancarea nu au fost extraordinare.
Si Siracusa, Taormina sau Ragusa merita cate minim o zi. Daca ajungeti la Ragusa, noi ne-am cazat aici, la 10 minute de oras, locatia arata bine, proprietarii sunt OK si mancarea e buna.
In Catania am mai fost acum 10 ani, de data aceasta am ales sa nu vizitam nici Catania si nici Palermo din 2 motive: primul este ca ne-am dorit sa vizitam in special orase mai mici si sa nu mergem cu masina in orase foarte aglomerate, iar al doilea motiv a fost legat de siguranta noastra si a copilului – auzisem multe persoane care ne-au spus ca desi povestile cu mafioti nu mai sunt atat de reale ca pe vremuri, totusi in orasele mari, din cauza crizei economice din Italia si din cauza imigrantilor, acestea nu mai sunt atat de sigure, uneori nici macar prin centru, asa ca am preferat sa nu riscam. Evident, nu trebuie sa faceti neaparat ca noi.
Cum a fost Revelionul in Sicilia?
Daca veti petrece Revelionul la un restaurant in Sicilia, asa cum am facut noi in Taormina la Al Saraceno, sa stiti ca italienii nu sunt asa de petrecareti ca romanii. Va fi foarte aglomerat daca mergeti cu masina, asa ca mai bine folositi un taxi. Pana la 12 noaptea toata lumea sta la masa si ti se servesc diverse feluri de mancare. La ora 12:00 toata lumea se imbratiseaza si isi ureaza “Un an bun!”, iar apoi la noi a urmat o sesiune de muzica de genul “anii ’80-‘90”, unde inclusiv cei mai in varsta au dansat cam 30 de minute si apoi au inceput sa plece. Pe la ora 1:00 noaptea nu mai era aproape nimeni in restaurant sau in parcare. Anul acesta, in mai multe orase din Sicilia au fost interzise artificiile, spun ei, din cauza poluarii.
Cum sunt orasele, oamenii, mancarea?
Strazile prin orase sunt destul de murdare, traficul este aglomerat, multi arunca gunoaie pe jos, se fumeaza mult (dar nu in restaurante), multe strazi sunt in reparatie si multe cladiri sunt in constructie. Inarmati-va cu rabdare, seamana destul de mult cu Romania din acest punct de vedere.
Italienii sunt galagiosi, iar dialectul pe care il vorbesc sicilienii s-ar putea sa va incurce putin, chiar daca stiti limba italiana. Au si o traditie destul de ciudata pentru noi, nu imi amintesc sa o fi vazut si in alte zone din Italia, dar poate ma insel: isi anunta mortii prin afise lipite prin oras, cu fotografia, ora si locul inmormantarii, precum si cateva cuvinte scrise de familie despre cel care a murit.
Mancarea este foarte buna, mie mi-a placut in mod special pizza, cannoli (dulciuri cu branza sau crema de vanilie), caponata (un fel de tocanita de legume), branzeturile si salamurile de diverse sortimente (in orasele turistice exista mici magazine de unde se pot cumpara la pachet sau se poate manca chiar acolo un mix, pe un platou). Inghetata si ciocolata sunt bune, orasul Noto fiind renumit pentru inghetata, iar orasul Modica pentru ciocolata.
Legat tot de alimentatie, de data aceasta alimentatia pentru copiii mici, in Sicilia i-am dat lui Alex ulei de masline presat la rece pe paine si a mancat cu mare pofta. Veti gasi ulei de masline in multe locuri; veti gasi si multe sortimente de miere de albine (am gasit inclusiv sus, la vulcanul Etna) cu diverse arome, de genul fistic, alune sau migdale. Zilele trecute, dupa ce ne-am intors in tara, am primit o vizita surpriza la birou din partea doamnei doctor nutritionist Mihaela Bilic care reprezenta uleiurile Costa D’oro. Am adus in discutie si subiectul alimentatiei la copiii mici si ne-a confirmat ca e bine ceea ce facem cu alimentatia lui Alex, recomandandu-ne sa ii dam in continuare chiar si unt pe paine si sa continuam cu uleiurile presate la rece. Sicilia este locul perfect in care sa ajungeti daca sunteti adeptii acestui tip de alimentatie.
Ce sa vizitati neaparat?
In Sicilia merita sa ajungeti la situl arheologic de la Agrigento, veti gasi acolo temple grecesti de 2400 de ani pastrate foarte bine, unul dintre ele fiind si modelul de la care s-a inspirat UNESCO atunci cand si-a realizat logo-ul. Daca sunteti pasionati de arheologie, merita vizitat si teatrul antic din Taormina, foarte bine pastrat. E interesanta Sicilia pentru ca veti gasi influente grecesti, romane/ bizantine, uneori si stil baroc (de exemplu orasele Ragusa si Modena), dar si influente arabesti. Noi ne-am cazat aici, cam la 20 km departare de Agrigento, proprietarii sunt ok si locatia arata foarte bine. Se ajunge doar daca aveti masina.
Foarte dragut despre Sicilia !De-abia astept sa ajung si eu .Si in nordul Italiei este acelasi obicei ,cu anuntul deceselor persoanelor cu afise lipite prin oras iar sosirea unui nou nascut in familie,intotdeauna se face prin decorarea curtii (berze din plastic ,baloane colorate etc ) .Sau se pune un mesaj de „bun venit” micutului pe usa de la intare .Un an nou fericit si plin de calatorii sa fie ,pentru noi toti !
+1 de la mine :daca inchieriezi masina ia in calcul si taxele de parcare :1e/ora minim
Stiu si eu povesti de la persoane apropiate cum ca orasele mari din Sicilia sunt mai periculoase, desi nu alearga gangsteri cu arme dupa tine sunt tot felul de pungasi care iti pot face probleme.
Inca nu am ajuns in Sicilia desi planuiesc de 2 ani lucrul asta, cred ca 2016 va fi cu noroc!
Domnule Pascu, va citez:
„Si nu uitati ca suprafata Deltei este putin mai mare decat suprafata Belgiei”.
Informatia postata de Dvs este eronata!
Delta, impreuna cu complexul lacustru Lacul Razim-Lacul Sinoe, masoara 5.050 km², in timp ce suprafata Belgiei masoara 30.528 km².
Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, ce zbor ati avut? Cu aterizare in Catania? Eu gasesc doar zboruri cu escala. Multumesc frumos pentru raspuns