fbpx
excursii-razvan-pascu

Sicilia cu masina 12Daca in ultimii ani obisnuiam sa calatorim pe un alt continent de Revelion, bucurandu-ne de 2 saptamani de vacanta, anul acesta am ramas in Europa, destul de aproape de casa, motivul principal fiind Alex (8 luni), dar si programul incarcat la birou, anuntat pentru luna ianuarie.

Calatoria noastra pentru Revelionul 2016 a fost in Sicilia, timp de o saptamana, si pentru ca inca amintirile sunt proaspete, m-am gandit sa fac o recapitulare a celor mai importante lucruri despre care ar trebui sa tineti cont cand alegeti aceasta destinatie (cu masina inchiriata). Voi reveni si cu un al doilea articol despre locurile in care ne-am cazat, mancare si ce merita vizitat.

1. Daca veti inchiria masina in Sicilia si o rezervati in avans, cel mai probabil nu o veti putea face decat de la companiile mari si cunoscute. Celelalte au inca un mod destul de rudimentar de a lucra, adica unele iti cer pe email datele cardului sau nu fac rezervare decat cu plata cash. Noi am rezervat online de la Avis-Budget, am gasit pret mai bun decat la Hertz: Audi A1 cu cutie automata, 480 euro pentru 7 zile.

2. Daca inchiriati masina, o sa vi se spuna atunci cand veti ridica masina sa faceti si asigurare full casco. Pe noi ne-ar fi costat 28 euro/zi + taxe si am considerat ca e prea mult. Suplimentar veti plati cam cate 25-30 euro/zi si pentru scaunul de copil, dar si pentru GPS. Noi am venit cu scoica noastra de acasa, iar in loc de GPS am folosit Waze pentru ca oricum aveam conexiune internet pe mobil.

3. Spre deosebire de multe alte tari in care am mai inchiriat masina, in Italia se conduce nebuneste, iar in Sicilia in mod deosebit. Toate masinile sunt lovite sau zgariate, nu se acorda mereu prioritate, soferii vorbesc constant la telefonul mobil si nu semnalizeaza atunci cand depasesc, iar in orasele mari se claxoneaza mult. In plus, strazile sunt foarte inguste, unele atat de inguste incat o masina mai lata nu ar incapea, motiv pentru care trebuie sa fiti mult mai precauti si nu este o idee rea sa alegeti o masina mica. Initial mi-a parut rau ca am inchiriat o masina asa de mica, credeam ca nu vom avea spatiu; apoi mi-am dat seama ca este suficient de incapatoare si ca e norocul nostru ca nu am luat ceva mai mare – pe unele stradute ar fi fost aproape imposibil sa mergem cu o masina mai lata.

4. Daca veti folosi Waze, asa cum am folosit noi, trebuie sa stiti ca mai ales prin orase, aplicatia mai da erori, adica afiseaza si te indruma pe strazi care sunt fie inchise, fie foarte inguste. Noi am folosit de multe ori in paralel Google Maps si Waze, atunci cand ne dadea drumul gresit pe o aplicatie, verificam pe cealalta.

5. Atat pentru Google Maps cat si pentru Waze aveti nevoie de acces la internet, dar cum costul la internet in roaming a scazut foarte mult, companiile Vodafone, Orange sau Telekom va ofera posibilitatea de a avea internet aproape nelimitat daca platiti 2-3 euro pe zi, pe optiuni de internet in roaming.

6. Atentie unde parcati masina, atentie daca aveti parcometre sa le folositi mereu si sa va platiti parcarea, chiar daca este scumpa, altfel riscati sa va treziti cu o amenda in parbriz. De exemplu, in Taormina exista 2 parcari mari la cele 2 capete ale strazii principale, care desi costa destul de mult (in jur de 2 euro pe ora), va scuteste de batai de cap. In alte orase am cautat in ghid parcarile din apropierea centrelor istorice si introduceam pe Waze direct adresa parcarii.

7. Chiar daca veti folosi Waze, in Sicilia nu am vazut politisti cu radare mobile. In schimb am vazut multe radare fixe, unele sunt anuntate si de aplicatie, altele nu, mai ales cele de pe drumurile secundare mai mici, prin localitati. Atentie la viteza!

8. Drumurile sunt la extreme, destul de asemanatoare cu cele din Romania. Daca veti circula pe drumurile “de tara”, unele sunt foarte proaste, cu denivelari si gropi. Daca veti calatori pe autostrada veti plati suplimentar (trebuie sa treceti pe la casa “bigletteria”). Unele autostrazi sunt noi si arata SF, sunt multe tuneluri si foarte bine facute. Altele lasa de dorit. Limita maxima de viteza este de 100-110 km/h, uneori si 130km/h. Intre Catania si Palermo sunt 77 de tuneluri, parte din autostrada.

9. Bancomate veti gasi cam peste tot in orasele mari, iar acestea elibereaza maxim 250 euro intr-o tranzactie. Puteti plati cam peste tot cu cardul, inclusiv la benzinarii, si mi-a placut foarte mult ca aproape peste tot primesti bon fiscal, chiar si la pensiunile retrase sau magazinele mici. Majoritatea benzinariilor sunt automate (ca la Rompetrol), introduci cardul si alimentezi singur.

10. Pentru a merge la vulcanul Etna din Catania sau Taormina exista circuite de o zi sau jumatate de zi de la agentiile de turism. O jumatate de zi costa cam 45 de euro si include drumul pana la baza de la 2000 m altitudine, urcarea cu telecabina si o plimbare cu jeep-urile sus la peste 3000 metri pentru a vedea craterul. Tururile sunt insa conditionate de un minim de 8-12 persoane, iar in extra-sezon sunt martea si sambata. Alternativa este sa inchiriati masina si sa mergeti pana la baza de la 2000 m, se poate vizita si acolo un crater, iar mai departe puteti urca singuri cu telecabina.

11. Daca vreti sa mergeti la plaja, atunci e mai bine sa nu va cazati in Taormina, ci in zona Isola Bella sau Mazzaro, care se afla farte aproape. Noi am stat in Mazzaro, se poate ajunge cu funicularul si cu autobuzul in orasul Taormina, sau in 7-8 minute cu taxi, ori masina inchiriata. Taormina se afla cam la 45 de minute de Catania.

Spre Catania zboara Blue Air si Wizzair, noi am zburat cu Blue Air, iar stewardesele au fost foarte dragute mereu cu Alex si cu noi si ne-au ajutat ori de cate ori am avut nevoie de ceva, inclusiv ne-au pastrat un loc liber pe rand ca sa stam mai comod. Nu uitati sa va faceti si asigurare de calatorie inainte de plecarea din tara, noi ne facem de obicei la Generali, Allianz, Mondial sau Gothaer.

UPDATE 10 ianuarie 2016: Pentru ca am primit comentarii utile si interesante pe Facebook, am extras cateva lucruri care mi s-au parut importante de completat la acest articol:

a) Pentru a inchiria masina trebuie sa aveti card de credit. In general am vazut ca accepta si carduri de debit cu overdraft, dar nu se accepta carduri Visa Electron, ci mai mult Mastercard sau Maestro, chiar daca acestea nu sunt carduri de credit, ci doar de debit. Asta e valabil si pe vasele de croaziera. Asadar, sa aveti un card de credit la voi daca vreti sa inchiriati masina, sau macar un card de debit Mastercard cu bani pe el.

b) Garantia platita difera de la o masina la alta si de la o firma la alta. Noi am platit garantie suma totala + 100 euro, dar au fost comentarii in care am aflat ca unii au platit garantie chiar si 3000 de euro pentru masina. Trebuie intrebat din start, atunci cand faceti rezervarea. Se pare ca daca veti cumpara asigurarea full-casco, atunci si garantia va fi mai mica.

c) Pentru GPS am primit recomandari aplicatiile Sygic, Navigon sau iGo (nu ai nevoie de internet). Pentru parcari exista aplicatia Parkopedia.

4 comentarii

  1. Dana Mirita
    10.01.2016 la 15:06

    Buna Razvan,

    Voi ati inregistrat scoica ca si bagaj de cala? Noi vom pleca in curand tot in Italia cu Tarom iar pentru bebe e inclus un carucior pliabil…ori scoica nu e pliabila. Si noi vrem sa inchiriem masina si am vrea sa venim cu scoica noastra.

    Merci si o zi frumoasa.

  2. 10.01.2016 la 19:27

    Ok, este bine de stiut. Multumesc pentru informatii.

  3. Carmen
    09.03.2019 la 14:09

    Buna Razvan,
    M am bucurat sa descopăr in articolul tău, care conține informații clare și folositoare. Totodata am văzut ca ai descoperit mult tărâm pe acest pământ 🙂 și mi face plăcere sa comunic cu oameni ca tine. Eu a-și vrea sa-mi faci o recomandare pentru vacanța de primăvara, vacanța care include și sărbătorile SF Paste. Noi suntem in formație de 3 , adică eu și băieții mei 7 și 10 ani. Multumesc,

  4. Ana
    25.05.2021 la 10:01

    Cine ma poate ajuta pe mine în 2021? 😁
    Vreau sa stiu dacă vin cu mașina personala trebuie sa trec cu vaporul ceva sau e doar drum terestru?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]