excursii-razvan-pascu

Am spus de multe ori ca sunt indragostit de Transilvania, iar saptamana trecuta am primit o invitatie la un eveniment dedicat sasilor din Transilvania. Nu am putut ajunge in satul Crit, la lansarea Festivalului „Saptamana Heferland”, insa nici nu am vrut sa ratez complet evenimentul, asa ca l-am trimis pe colegul meu Alexandru de la Travel Communication. Iata mai jos impresiile si fotografiile sale.

Infotripul a facut parte din festivalul “Saptamana Haferland”, cel mai mare eveniment cultural dedicat sasilor din Transilvania si a avut avut ca subiect principal inaugurarea fostei case parohiale din Crit.

Plecarea a avut loc sambata dimineata in jurul orei 8 din Bucuresti. Distanta este de 270 km si se parcurge in conditii normale de trafic in aproximativ 4 ore. Ruta pe care soferul nostru a ales-o si pe care o si recomand a fost DN1, Bucuresti – Ploiesti – Brasov, iar din Brasov s-a intrat pe drumul european E60 si s-a urmarit traseul Rotbav – Maierus – Rupea – Fiser – Bunesti – Crit. Este bine de stiut ca drumul trece pe langa alte obiective turistice care nu trebuie ratate: cetatea Rupea sau minunatul sat Viscri.

Despre Saptamana Haferland

Atunci cand a luat nastere Saptamana Haferland, s-a dorit ca acest festival sa creeze legaturi intre diversele organizatii locale cu scopul de a conserva mostenirea culturala locala si de a face din nou cunoscute obiceiurile si meseriile stravechi. Aceasta regiune a fost denumita Tara Ovazului sau Haferland, deoarece localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul.

Festivalul urmareste sa promoveze in randul turistilor romani sau straini localitati de poveste ca Viscri, Rupea, Saschiz, Crit, Fiser, Mesendorf sau Roades. In acest an, Saptamana Haferland se desfasoara in perioada 15 – 24 august (cu pauza in zilele de 19 si 21) si include manifestari culturale, fiecare zi fiind dedicata unui sat.

Satul Crit, biserica fortificata si inaugurarea casei parohiale

Am ajuns in satul Crit in jurul orei 12, dupa 4 ore de drum, exact la timp pentru inaugurarea si botezul fostei Case Parohiale. Casa a fost cumparata in anul 2012 de catre Fundatia Michael Schmidt, iar procesul de restaurare a inceput imediat, din pacate casa veche de sute de ani nu a rezistat si s-a prabusit. Aceasta a fost reconstruita si refacuta fidel dupa modelul original, pastrand toate dimensiunile si forma originala.

Casa Kraus ofera 9 camere spatioase cu mobilier de lemn, oferind tot ce ai nevoie, avand chiar si incalzire prin pardoseala. Mobilierul a fost cumparat de la satenii din zona si apoi reconditionat, fiind pictat cu motive florale specifice sasilor.

Fundatia Michael Schmidt doreste sa gazduiasca grupuri de copii in tabere educative pentru ca acestia sa invete mestesugurile sasesti. Se doreste ca, pe viitor, in curtea casei sa fie amenajata o gradina de legume care va servi numai pentru prepararea mancarurilor servite in restaurantul propriu.

La inaugurarea Casei Parohiale sau Casa Kraus – dupa numele preotului care a construit-o – au luat parte sute de invitati, atat sasi care locuiesc in satele din Transilvania, cat si germani veniti special pentru acest festival.  Cu aceasta ocazie au avut loc slujbe si concerte de orga in biserica evanghelica, iar spre seara a urmat un program cultural diversificat si un bal tipic sasesc cu muzica usoara. Din pacate la acest bal nu am mai participat, noi plecand spre Bucuresti cu cateva ore inainte. In schimb am putut admira plimbarile cu balonul cu aer cald.

In Crit, pe langa plimbarea pe ulitele satului care te umple de energie, se mai poate vizita si biserica fortificata. Aceasta se regaseste  pe locul unei vechi biserici, consemnata pentru prima data in anul 1270, dar demolata in 1810. In anul 1814 a inceput constructia actualei biserici. In biserica se gasesc lazi datate 1666 si 1724, bancile pictate dateaza din anul 1793, iar pe clopote sunt inscriptionati anii 1549 si 1551. Incepand de anul trecut puteti admira si orga bisericii, care a fost restaurata.

Vizitand Critul te incarci cu energie, ai liniste, cunosti oameni cumsecade si simpli, uiti de agitatia orasului  si ramai cu impresia unei intoarceri in timp. Merita!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!