Saptamana trecuta mi-am mutat biroul mobil pentru cateva zile in mijlocul naturii, in regiunea Arlberg din Austria. Mi-am vazut de treaba pe laptop, am admirat muntii Austriei, am mai avut cateva intalniri cu hotelieri din Lech, ne-am bucurat de zapada, iar 5 zile au trecut imediat. Desi Austria intreaga este celebra pentru partiile sale de ski, dar si pentru infrastructura ireprosabila cand vine vorba despre ski, totusi Arlberg se diferentiaza prin istoria sa in ski, hotelurile exclusiviste si partiile plus conditiile de ski impecabile din Decembrie si pana in Aprilie.
Daca vreti sa skiati in Arlberg, trebuie sa stiti ca se afla la aproximativ 2 ore de granita cu Elvetia si la o ora de Innsbruck. Cea mai buna varianta de a ajunge aici este sa zburati Bucuresti – Zurich (aproximativ 2 ore), iar din Zurich puteti fie sa va comandati un transfer de la hotelul la care va cazati (costa destul de mult: 350-400 euro/masina cu 6 locuri/one way), fie sa luati un autobuz care pleaca direct de la aeroportul din Zurich spre statiunile din Arlberg (40 euro/persoana/one way).
Daca locuiti in vestul Romaniei, o varianta foarte convenabila ar fi sa veniti cu masina personala, caz in care veti avea de condus cam 9-11 ore.
Sezonul este deschis in regiunea Arlberg din Decembrie si pana dupa Paste, insa anumite hoteluri sunt deschise si in timpul verii. Daca sosesti iarna, in special in luna Decembrie cand zapada inca nu a acoperit complet Europa, vei ramane surprinsi de cat de rapid se schimba peisajul, cum dispare asfaltul si cum drumul spre Lech-Zurs este din ce in ce mai acoperit de zapada.
Statiunile de ski din Arlberg sunt 5 la numar: Lech, Zurs, Stuben, St. Anton si St. Christoph. Mare parte din cele 5 zile le-am petrecut in Lech, unde am fost cazat in doua hoteluri despre care am scris aici si aici. Cu toate acestea, am trecut si prin Zurs, care pare putin mai turistic, prin Stuben, un orasel tare cochet, dar si prin St. Anton, unde am luat cina la hotelul Hospiz.
Nu va pot spune care statiune este mai buna pentru ski, insa noi am stat in Lech, o statiune cunoscuta in istoria ski-ului. Intamplarea face sa fi fost cazati la hotelul unui fost campion olimpic la ski, Hannes Schneider. La Lech, in anul 1925, a fost inaugurata una dintre primele scoli de ski din lume, iar clubul de ski din Arlberg este unul dintre cele mai cunoscute la nivel mondial: a strans in timp nu mai putin de 54 de medalii la Olimpiade si Campionatele Mondiale. Asadar, Arlberg este o destinatie pentru skiori, de la cei mai mici, care merg la scoala de ski, la cei mai mari, care rasplatesc turele pe skiuri cu o bine-meritata petrecere de apres-ski.
Daca va hotarati sa skiati in Arlberg, aveti la dispozitie 280 de kilometri de partii amenajate si 180 de kilometri de partii “deep-snow”, salbatice. Infrastructura care le deserveste include 84 de telecabine.
Lech si Zurs sunt perlele coroanei. Sunt statiunile cu hoteluri si pensiuni exclusiviste, luxoase, boutique – hoteluri, iar preparatele incercate aici sunt “gourmet”.
St Anton este capitala cosmopolita a zonei, cu multe petreceri de apres–ski si locul in care gasesti cazare pentru toate buzunarele.
St. Christoph este cunoscut pentru scoala sa de ski si centrul de training pentru skiori profesionisti.
Unde va cazati
Cele mai cunoscute hoteluri din statiunea Lech sunt Kristiania, un boutique hotel care face parte din reteaua Small Luxury Hotels of the World si Gasthof Post, hotel de 5 stele care face parte din Relais & Chateaux, o retea de hoteluri si restaurante de lux din toata lumea.
Kristiania este un boutique hotel cu doar 28 de camere, foarte intim, care apartine familiei unui fost olimpic la ski, o personalitate in lumea ski-ului. Fiecare camera are o tematica diferita, cu decoratiuni din intreaga lume si opere de arta valoroase. Restaurantul serveste inclusiv meniuri slow food, cu pana la 9 feluri de mancare la o masa.
Gasthof Post se afla situat in centrul statiunii Lech, in apropierea telecabinei si are 48 de camere. Desi mai mare decat Kristiania, Gasthof Post reuseste sa isi pastreze atmosfera intima, are o zona de relaxare cu semineu si fotolii confortabile pentru oaspetii care nu schiaza, dar si un spa la cele mai inalte standarde. De departe, vedeta hotelului este piscina exterioara cu apa incalzita, in care te poti relaxa dupa o zi de schiat, admirand panorama Alpilor, inconjurat de zapada. Senzatia este inegalabila.
Sezonul de ski in Lech este deschis din Decembrie si pana dupa Paste, insa anumite hoteluri, precum Gasthof Post, sunt deschise si in timpul verii.
Ce alte plimbari mai puteti face din Arlberg?
– Cina in Oberlech (sau Lech-ul de sus), la restaurantul hotelului Goldener Berg, care este o alternativa foarte buna si pentru skiori, pentru ca hotelul este situat direct pe partie. Hotelul are 4 stele superior, camerele sunt impecabile, iar sauna si piscina au o vedere superba spre Alpi. Este locul preferat de multi skiori pentru petrecerea apres-ski sau pentru o gustare la pranz, intre cateva ture de skiat. In Oberlech se ajunge cu telecabina de jos, din Lech (aproximativ 7 euro dus-intors). Interesant la Oberlech este ca toate hotelurile sunt conectate printr-un tunel subteran. Practic, pentru ca nu exista strazi si pentru ca nu aveau cum sa isi faca aprovizionarea, au construit o serie de tuneluri subterane ce se intind pe kilometri intregi, de la telecabina si pana la fiecare hotel.
– O vizita la crama de vinuri a hotelului Hospiz din St Christoph. Pentru ca proprietarul hotelului este un mare iubitor si colectionar de vinuri a reusit sa stranga aici o colectie impresionanta de vinuri din toata lumea, inclusiv un numar mare de sticle in recipiente foarte mari. De fapt, cei de la Hospiz au doua crame, una mai mica, dar care dateaza din secolul 14, in demisolul hotelului de 5 stele si una mai mare, cu o colectie mai mare de vinuri, in demisolul restaurantului Hospiz Alm, un restaurant traditional austriac.
– O vizita la Innsbruck, unde puteti ajunge luand un autobuz din centrul statiunii Lech pana la statia de tren (20 de minute, 3 euro/persoana/one way) sau taxi (45 euro/one way). De acolo, inca o ora cu trenul (21 euro/persoana/one way) si sunteti la Innsbruck.