De cateva zile sunt in regiunea Arlberg din Austria, in oraselul Lech (1500 de locuitori) care de-abia isi deschide astazi oficial portile pentru skiori.
De-a lungul timpului, calatoriile mele m-au purtat prin tot felul de locuri de cazare … de la hosteluri ieftine cu paturi de fier incomode si suprapuse, pana la boutique hoteluri unde costul pe noapte al unei camere depaseste mult salariul mediu lunar din Romania. Am dormit chiar si intr-o fosta inchisoare in Stockholm, dar si pe un mini-vapor in Norvegia, intr-o camera de hostel de 4mp in Argentina sau intr-un hotel fara ferestre in Egipt, pe vase de croaziera sau la localnici pe insula in Peru, in bungalouri de lux din mijlocul parcurilor nationale din Tanzania sau la cort printre hiene in Serengeti. M-am bucurat de fiecare experienta in parte … desi recunosc ca unele experiente mi-au facut infinit mai multa placere decat altele. Zilele acestea ma aflu in regiunea Arlberg din Austria, cunoscuta drept leaganul skiorilor, locul unde partiile sunt perfecte din Decembrie si pana in Aprilie.
Imi plac enorm calatoriile mele pentru ca am sansa sa cunosc oameni deosebiti, iar unul dintre acestia este Gertrud Schneider, proprietara boutique-hotelului Kristiania din Lech, un hotel micut, cochet, creat ca o casa pentru oaspetii sai si nu ca un hotel impersonal. Parte din Small Luxury Hotels of the World.
Desi eram primii sai oaspeti din sezonul acesta, Gertrud ne-a asteptat cu bratele deschise si ne-a poftit la un aperitiv in apartamentul ei din interiorul hotelului. Am reusit astfel sa aflam povestea acestui loc, pe care aveam sa il descoperim in detaliu abia a doua zi.
Putina istorie a locului
Gertrud este una dintre fiicele campionului olimpic si instructorului de ski austriac Othmar Schneider. Tatal ei a construit acest hotel in anii ’60, initial fiind destinat sa fie casa de vacanta pentru familia Schneider si prietenii lor, in special cei din SUA si Chile, unde domnul Schneider a lucrat ca instructor de ski. Cativa ani mai tarziu au decis sa il faca hotel, iar doamna Schneider, mama lui Gertrud, s-a implicat personal in decorarea fiecarui coltisor din hotel.
Despre hotel
Hotelul are doar 28 de camere, iar fiecare camera are propriul sau specific, cu decoratiuni si mobilier complet diferit. Unele sunt obiecte traditionale austriece, altele sunt aduse din toata lumea de familia Schneider. Spre exemplu, noi am fost cazati in apartamentul Marie Antoinette, in care textilele si tapiteria erau elementele centrale. Mi-au mai placut apartamentul Giacomo Puccini, cu tematica italiana, dar si apartamentul chinezesc. Atentia pentru detalii este cea care face diferenta aici, iar Gertrud ne-a povestit ca fiecare obiect este atent ales de mama ei si am vazut, intr-o vizita a hotelului, cum aranjeaza fiecare lampa si fiecare element decorativ.
Ca majoritatea hotelurilor din aceasta zona, Kristiania este deschis de la inceputul lunii Decembrie si pana in Aprilie. In afara sezonului, tot interiorul este acoperit cu panza alba, toate obiectele de arta protejate si la inceput de sezon totul este curatat si asezat la locul sau. Se fac poze pentru a sti exact unde este locul fiecarui obiect, iar personalul de intretinere are o mapa cu toate aceste informatii. In plimbarea noastra prin hotel, nu o singura data ni s-a intamplat ca Gertrud sa spuna, mai mult pentru ea: “Uf, asta nu trebuia sa fie asezata aici”, “Draperiile nu sunt asezate cum trebuie”, si sa le aseze chiar ea.
Dincolo de mobilier, de arta si decoratiuni, boutique hotelul inseamna si servicii excelente, pentru cei mici si pentru cei mari. Piticii au parte de lenjerii de pat speciale, cu desene animate, la fel si prosoapele si halatele lor. Cei mari pot beneficia de servicii personalizate, inclusiv acela de “librarie”, prin care in momentul rezervarii unei camere poti comanda o serie de carti pe care doresti sa le gasesti in camera, sau ti se poate intocmi o lista de lectura din care sa alegi ceea ce doresti sa citesti. Fiind regiune de ski, bineinteles ca oaspetii hotelului pot beneficia de lectii private de ski sau li se pot face toate rezervarile necesare pentru un sezon de ski fara griji. Tot personalul hotelului este educat sa respecte si sa sprijine oaspetii in orice dorinta ar avea. Gertrud ne povestea ca majoritatea oaspetilor revin an de an. Are inclusiv cativa turisti din Romania, insa ii poti numara pe degete. Isi aminteste in mod special de un cuplu roman care locuieste in Australia si care vine in fiecare an, impreuna cu copiii, la ski.
Atentia la detalii
Aceleasi servicii te intampina si in zona de servire a mesei, fie ca este vorba despre restaurantul a la carte, fie ca este vorba de zona gourmet, unde poti servi o masa in stil slow-food, cu pana la 9 feluri de mancare, in nu mai putin de 4 ore. Si aici mobilierul este ales special de Gertrud si de mama ei. Pe langa operele de arta, adevarate bijuterii sunt si scaunele, realizate de un arhitect austriac.
Scaunele din zona de servire a la carte sunt acoperite cu blanite, iar tacamurile sunt de la Robbe & Berking (70 euro/bucata), iar vesela din portelan de la Hering Berlin si Dibbern.
Partea mea preferata este barul de la demisol, un smoking lounge unde te poti relaxa in fata unei cani de ciocolata calda cu rom, in fata semineului. Podeaua este acoperita cu un covor din piele, iar decoratiunile imi amintesc ca suntem in cea mai frumoasa perioada a anului.
Niciun coltisor din hotelul Kristiania nu este lipsit de farmec, nimic nu ramane nedecorat sau fara a i se acorda atentia cuvenita.
Minibar-ul este inclus in pretul camerei si se face refill in fiecare zi. Pe langa aceasta, cameristele se ocupa de confortul oaspetilor, ordonand camera la pranz si pregatind-o pentru somn, seara. Pe langa produsele de baie EX VOTO (Paris) din gama DeLuxe Ginger, in prima seara am primit creme de noapte si balsam de buze de la L’Occitane, in cea de-a doua seara un bol cu fructe, iar in a treia o sticla de sampanie.
Money makes the world go round
Hotelul are 38 de angajati, iar noi am stat mai mult de vorba cu seful de restaurant. Se numeste Dominik Prenosil si are doar 23 de ani, insa lucreaza aici de 5 ani, cate 6 luni in fiecare an. Cel mai mic salariu in acest hotel incepe de la 1300 de euro net, un chelner castiga minim 1600 de euro pe luna (plus bacsisuri), iar angajatii au asigurate si mesele plus cazarea. Un chef poate ajunge sa castige peste 3000 de euro pe luna, statiunea Lech fiind renumita inclusiv pentru preturile sensibil mai mari si pentru exclusivism (se spune ca zona Arlberg este una dintre cele mai bune zone de ski din lume, deci si cererea e mare). De aceea nici preturile la cazari nu sunt din cele mai mici, insa pentru cei dornici sa se cazeze intr-un boutique hotel de 5 stele si dispusi sa plateasca destul de consistent pentru asta, Kristiania poate fi o optiune.
Mai multe detalii despre preturi si rezervari aflati de aici.