Dupa doua zile petrecute intr-o liniste absoluta la ferma din Henndorf am plecat spre Filzmoos, in partea cealalta a landului Salzburg, spre Germania. Filzmoos este situat la aproximativ o ora distanta cu masina de Salzburg, iar peisajul difera complet de Henndorf. Dealurile sunt inlocuite cu munti si se vad Alpii, peste care cazuse deja prima zapada.
In Filzmoos (de fapt la aproximativ 15 minute de Filzmoos) ne-am cazat la o alta familie. Ferma lor se numeste Mittersteghof si este o pensiune de 4 margarete destul de mare. Au doua apartamente si cateva camere duble unde turistii doritori sa cunoasca “viata la tara” se pot caza si pot petrece de la un weekend la un concediu complet.
Servesc micul dejun dimineata pana in ora 9, intr-un mic living decorat cu mult bun gust. La ora 16:00 turistii pot participa la strangerea animalelor de pe pasunile din jur, la mulsul vacilor si tesalatul cailor. La 16:30, daca ati avut suficiente aventuri agro-turistice, va puteti intoarce in livingul pensiunii pentru o prajitura delicioasa, strudel cu mere sau cu branza si o cana de ceai sau de cafea. Seara, stapanii casei pregatesc ceva pentru cina si turistii sunt bineveniti sa serveasca masa in familie. Ferma este situata in satul Neuberg, iar pana in Filzmoos faci aproximativ 10 minute cu autobuzul local (transportul este gratuit, pe baza unui card primit la pensiune). Ferma de aici este turistica, in sensul ca ei nu vand laptele mai departe catre fabrici. Au doar 7-8 vaci, iar laptele fie il pastreaza pentru vitelusi, fie il fac chiar ei, in casa, unt si branza. Atractiile principale pentru copii raman caii si poneii, cu ajutorul carora in zilele calduroase proprietarii ii invata pe copii echitatia. In fata fermei este un iaz micut si un ponton de lemn.
Desi zilele petrecute aici au fost destul de reci si ploioase am explorat din plin zona. In prima zi am plecat spre Filzmoos, un oras micut, care traieste exclusiv din turism. Are 1450 de locuitori, 100.000 de turisti anual si 450.000 de innoptari pe an. Multi dintre turisti vin aici pentru drumetii pana la cabanele din muntii Dachstein, pe timpul verii. Iarna ajung aici in special pentru instalatiile de ski care inca nu sunt la fel de aglomerate ca in alte regiuni din Austria. Noi ne-am plimbat pe toate stradutele din oras, am fotografiat toate pensiunile si casele cu multe flori colorate la ferestre si cand nu am mai putut din cauza ploii si a frigului, ne-am oprit pentru o ciocolata calda si o supa aromata, ca pentru petrecerea de dupa skiat. Numai bine ca restaurantul la care ne-am oprit era si cel mai celebru din Filzmoos, Fiakerwirt. Ca sa ne incalzim, am servit o supa gulash si o supa condimentata cu taitei facuti din clatite. Totul este traditional in interior, cu mobilier de lemn, blanuri si multa piele. Mancarea este servita in castroane de lut si este delicioasa. Daca vremea ar fi fost mai prietenoasa, am fi putut sa mangaiem animalele din curtea restaurantului, cativa magarusi, cateva oi si capre, dar si cai. Mai tarziu am aflat insa ca nu restaurantul este de fapt celebru, ci “Fiaker-ul” insusi. Georg si sotia sa organizeaza de mai bine de 35 de ani, plimbari cu caruta pe traseele montane din zona. Este mereu imbracat in costum traditional, cu palarie si arata tare pitoresc. La fel si carutele sale. Imi pare rau ca a plouat si am aflat destul de tarziu de plimbarile sale, pentru ca mi-ar fi placut tare mult sa il cunosc. Voi daca ajungeti in zona, nu uitati sa mergeti pe la el. Iarna organizeaza aceste plimbari cu sania trasa de cai, iar costul de persoana este de 15-17 euro.
Eu m-am intors la Fiakerwirt si seara, cand mi-am facut de cap cu un schnitzel vienez, de curcan, facut ca la carte, crocant si cat toata farfuria. Plus cartofi si salata, 12 euro tot meniul. La desert am avut de ales intre un apfelstrudel (2,8 euro), topfenstrudel (2,8 euro – placinta cu branza dulce) sau kaiserschmarren (7,8 euro). Acest kaiserschmarren, pe care l-am mai incercat si la targurile de Craciun, este fabulos. Arata ca niste clatite pufoase nereusite, din acelea pe care nu le poti rula si deasupra carora pui dulceata din plin. Se servesc cu zahar pudra pe deasupra si alaturi cu piure de mere…SUNT DELICIOASE. Dupa asa cina, evident ca a doua zi de dimineata am sarit peste micul dejun, spre surprinderea gazdelor noastre, dar si a lui Coen, ghidul nostru montan cu care am facut o mica drumetie.
Coen este un ghid montan din Filzmoos, nascut in Olanda si care a venit prima data in Filzmoos in vacanta. Nu este neaparat pasionat de alpinism si aventuri montane, ci mai degraba de natura, ciclism montan si plimbari pe munte. De cativa ani buni este ghid pentru turistii care vor sa faca drumetii montane in muntii Dachstein, in special in zona din apropierea Filzmoos. Puteti face aceste drumetii si singuri, urmand semnele traseului, insa ghizii va pot oferi informatii utile. Noi am facut impreuna cu Coen o drumetie de vreo 2 ore, timp in care am admirat poienile alpine si privelistea muntilor Dachstein. La capatul traseului am ajuns la o cabana care parea rupta din povesti, din barne de lemn si plina de flori colorate. Am prins un ceai fierbinte si o prajitura cu mere si am pornit mai departe. La intoarcere am ajuns la alte cateva cabane, aflate pe malul unui iaz micut. Fiind weekend, aici erau in plina pregatire cateva nunti, insa cu toate acestea, am putut lua un pranz rapid. Am incercat un alt fel de mancare austriac, Kasnoken, cu branza topita si rondele de ceapa caramelizata. Costa 9 euro portia, dar este un fel de mancare pentru cel putin 2 persoane, o mancare foarte consistenta si grea.
Pentru ca pe drumul de intoarcere am vazut prin padure multi culegatori de ciuperci, Coen ne-a povestit ca sunt multe persoane care vin aici special ca sa culeaga ciupercile de padure … in special italieni. Se pare ca vin cu toata familia, culeg cateva kilograme bune de ciuperci, pe care le deshidrateaza si le vand cu pana la 70 de euro kilogramul. Pentru ca acest fenomen a luat amploare, autoritatile au decis sa limiteze numarul de kilograme pe care un turist le poate culege, la 2 kilograme. Insa chiar si asa, italienii nu au lasat balta aceasta indeletnicire, ci vin din ce in mai mai multi, familii intregi cu copii dupa ei. Coen mi-a povestit ca exista insa si multe ciuperci otravitoare, dar chiar si pe acestea localnicii le folosesc. Nu pentru mancare, ci pentru alungarea insectelor – le fierb in lapte si apoi lasa laptele fiert intr-o cana pe pervazul ferestrei astfel incat insectele din casa sa se stranga acolo si sa moara.
Pentru mai multe detalii despre drumetiile din zona oferite de Coen, puteti verifica website-ul http://www.filzmoos-aktiv.at
Seara am luat cina la un restaurant in Neuberg, Neubergerhof, la doar 15 minute de mers pe jos de ferma la care locuiam. Am servit peste, salata si un desert delicios, totul cu sirop de flori de soc.
Cum gasiti cazare la ferme in Austria?
Daca sunteti interesati de o vacanta la ferma in aceasta regiune din Austria, toate informatiile de care aveti nevoie sunt disponibile pe website-ul Farm Holidays. Daca aveti nevoie de un taxi sau de transfer de la aeroport, puteti suna la numarul +43 (0)664 / 1806453 sau cereti o cotatie la adresa de email info@taxi-jaeger.at
Ca sa ajungeti in Filzmoos, puteti zbura la Salzburg sau Munchen si de acolo puteti lua un autobuz. In luna ianuarie, la Filzmoos se desfasoara un important festival al baloanelor cu aer cald. Mai multe detalii gasiti si pe site-ul Descopera Austria – austria.info
* scris de pe un laptop Lenovo ThinkPad E531
Inseamna mult sa stii sa te vinzi.
Daca pasunea arata asa verde, insemna ca-s si harnici.
De fapt nu fac nimic in plus fata de munca zilnica (ma gandesc io), dar o fac in prezenta vizitatorilor, cu cateva explicatii si cu mult respect. Ceva asemantor in stil clujenesc, dar inainte de Caritas :).
Cu siguranta ai avut o vacanta minunata!
Te poti descurca cu lb. engleza sau trebuie sa rupi un pic germana?
Locurile mi se par de vis si m-ar interesa cam ce minim de suma ar trebui de cheltuiala in afara rezervarii?
Multumiri pt toate articolele in care ne spui tot ce ar trebui sa stim despre locurile vizitate.
(author)
@ ene gabriela: ne-am descurcat fara sa stim germana, desi gazdele nu vorbeau prea bine engleza. Legat de bani, pe langa mancare poti sa mai cheltui pe suveniruri si in sezonulde iarna eventual pe ski. Nu iti trebuie multi bani in plus pe langa mancare si cazare.
Superbe privelisti, poze, feluri de mancare… In Filzmoos poti avea o vacanta rustica si luxoasa in acelasi timp !