fbpx
excursii-razvan-pascu

De mult timp imi doream sa vad ceva mai mult din Austria decat destinatiile obisnuite de ski, de city-break sau de shopping, iar acum 2 saptamani am ajuns in sfarsit…in Austria, la tara…

Am plecat din Bucuresti dimineata devreme, cu un zbor Austrian Airlines spre Viena. Un autobuz, un tren (in total vreo 4 ore de cand am aterizat) si iata ca intram in zona superba din jurul Salzburg-ului. Cred ca pozele va povestesc cel mai bine ce minunatie de peisaj era pe acolo si fiecare element (iarba de un verde-crud, animalele care pasteau linistite, fermele presarate colo si colo, padurea, norii) parea ca a fost pus acolo ca sa intregeasca peisajul minunat.

Primele doua zile le-am petrecut in regiunea Henndorf din landul Salzburg, un orasel de vreo 5000 de suflete rasfirate pe toate dealurile din zona. Aici am fost cazati la ferma familiei Huber, care pe langa vacile pe care le creste, are si doua apartamente spatioase pentru turisti. Casa lor pare desprinsa dintr-un film in care totul este asezat frumos, la locul lui. Iarba este tunsa la centimentru si de asta se ocupa o masinarie automata, pe senzori, care strabate singura spatiul verde de langa casa. Doamna Huber a facut aranjamente de flori pentru fiecare coltisor nefolosit al casei sau al curtii si dupa ce ne-a prezentat curtea, ne-a condus in apartamentul unde in care am fost cazati. In mod normal este o varianta de cazare potrivita pentru o familie de cel putin 4 membri. Noi am avut la dispozitie doua dormitoare, o baie spatioasa, un living, o bucatarie si o terasa. Nu sunt lux, dar sunt decente. Majoritatea turistilor care le trec pragul sunt austrieci sau germani veniti cu familia intr-un loc unde sa se bucure de liniste deplina si sa le ofere copiilor un exemplu de “viata la tara”. Au bucataria la dispozitia lor, astfel ca isi pot gati singuri. Vin pregatiti cu o parte din produse, iar cele proaspete, laptele, oualele, branza, le pot cumpara direct de la familia Huber.

Dupa ce ne-a servit un apfelstrudel aburind, am pornit sa exploram imprejurimile fermei. Verde cat cuprinde, ici-colo cate o vacuta la pascut si rareori mai trecea cate o masina pe drumul ingust. Am mers pana la un club de golf din apropiere, curiosi fiind sa vedem mai de aproape terenul de golf. Seara, doamna Huber ne-a dus la un restaurant din Henndorf, unde aveam rezervare. Am servit peste de lac si pui cu curry, iar la desert o prajitura cu ciocolata si cu o cupa de inghetata langa.

A doua zi dimineata doamna Huber ne-a pregatit micul dejun in foisorul din fata casei. Un platou generos cu branzeturi si specialitati din carne, crema de branza, legume si cireasa de pe tort, unt facut in casa insotit de 3 feluri de dulceturi delicioase. Nu beau cafea de felul meu, asa ca am rugat-o sa ne dea niste ceai fierbinte, mai ales ca se anunta o zi ploioasa. Pe la orele pranzului am plecat la masa cu Primoz, directorul Oficiul de Turism Salzburgenland, care ne-a dus pe malul lacului Wallersee. Din pacate ploaia nu ne-a scutit nicio secunda si a trebuit sa refuzam terasa pentru un loc la caldura in interior, nu departe de o soba in care deja ardeau lemnele.

Lacul Wallersee este un loc frumos pe care il puteti vizita chiar si daca ati venit pentru un city break la Salzburg. Este la aproximativ 15 kilometri de oras si puteti lua un taxi sau, daca va incumetati, puteti veni cu bicicletele. Austriecii sunt foarte prietenosi cu biciclistii astfel ca nu veti avea niciun fel de probleme. Daca vreti sa inchiriati o bicicleta pentru o zi o sa va coste aproximativ 30 de euro, iar o jumatate de zi 15-17 euro.

De la Wallersee, Primoz ne-a dus la un loc despre care de-abia imi vine sa cred ca exista. Se numeste Gut Aiderbichl si este un fel de azil pentru animale. Taxa de intrare este 9 euro pentru adulti si 4,5 euro pentru copii. Totul a inceput de la dorinta unui austriac, pe numele sau Michael Aufhauser, in anul 2000, care si-a dorit sa creeze un loc unde animalele domestice batrane si / sau bolnave sa fie ocrotite. Acum au aproximativ 1000 de animale si pasari, cai, porci, ponei, magari, capre si chiar caini si pisici. Mai au si cateva maimute batrane, dar si cateva vulpi. Ratele si lebedele au liber la un iaz micut, si in rest cam toate animalele umbla libere. Aici animalele sunt pe primul loc, iar deviza lor este ca “umanitatea nu este doar pentru oameni”. Cainii erau inchisi intr-o serie de camere de lemn unde vizitatorii nu puteau sa ii streseze pentru ca aveau nevoie de odihna ca sa se refaca. Pisicile aveau un adapost amenajat ca un fel de sufragerie, cu o canapea, o masa si tot felul de scaune pufoase si jucarii de care sa se agate. Este un loc foarte potrivit pentru venit cu copiii pentru ca acestia au ocazia sa interactioneze in voie cu animalele. Zilnic se organizeaza tururi ale intregului domeniu, dar si tot felul de evenimente pentru copii.

Pentru ca noi am prins o zi tare mohorata, nu am stat prea mult la Gut Aiderbichl. Ne-am incalzit cu o ciocolata calda in casa, timp in care doamna Huber ne-a povestit despre micuta lor ferma. Au in total 32 de hectare de pasune si 9 hectare de padure, teren care este in totalitate teritoriul celor 30 de vaci si 20 de oi ale familiei. Oile nu le-am vazut, insa vacile sunt cazate intr-un grajd aflat chiar langa casa. Asezate una langa alta, vacutele petrec aici doar cateva ore pe zi. In timpul zilei strabat pasunea cu una dintre calfele familiei. Sunt doua perioade de muls in fiecare zi, dimineata de la ora 6 si dupa-amiaza de la ora 16. Desi totul se face semi-automat, dureaza aproximativ doua ore tot procesul. Mai intai sunt ridicate in picioare si li se prinde capul intre niste bare de fier. Apoi li se da de mancare si dupa asta, incet incet li se monteaza sistemul de muls.

Toate pompele si un cazan de vreo 500 de litri i-a costat 20.000 de euro, dar merita, pentru ca zilnic duc la fabrica de produse lactate din Henndorf aproximativ 450 litri de lapte, pentru care primesc aproximativ 0,5 euro / litru. Pe langa lapte, familia Huber mai castiga si din turism. Inchiriaza cele doua apartamente fie cu 80 euro camera de 2 persoane, fie cu 100 euro / apartament pentru o familie cu 4 membri. Costul nu include si micul dejun sau o alta masa, pentru ca apartamentele au o bucatarie complet utilata si mobilata, iar turistii pot cumpara de la ei oua proaspete si alte produse de la ferma.

Daca vreti sa petreceti o saptamana in liniste, in natura, in familie, si daca vreti sa aveti si tot felul de activitati pentru cei mici, incercati varianta unui concediu la ferma, in Austria. Va puteti face rezervarile la agentiile de turism din Romania sau pe website-ul farmholidays.com.

Henndorf este foarte aproape de Salzburg (aproximativ 15 minute) si daca nu veniti cu masina proprie sau daca nu vreti sa inchiriati o masina, puteti sa rugati gazda voastra sa vina sa va astepte la gara sau la aeroportul din Salzburg.

Detalii logistice

1. Cum gasiti cazare la ferme in Austria

Daca sunteti interesati de o vacanta la ferma, toate informatiile de care aveti nevoie sunt disponibile pe website-ul FarmHolidays.

2. Cum ajungeti in Salzburgenland

Majoritatea optiunilor de zbor din Bucuresti se opresc la Viena. Din aeroport si pana la gara din Viena biletul de autobuz va costa 8 euro si pleaca de la platforma 7 din aeroport. Va puteti rezerva un bilet de tren Viena-Salzburg (http://www.oebb.at/en/) si in 2 ore si jumatate veti fi in gara din Salzburg, cu preturi incepand de la 33 de euro/segment – la clasa 1 biletul a costat 133 euro de persoana dus-intors. Va puteti plati si rezerva biletul online si apoi il ridicati de la aparatele QBB din aeroport sau din gara, foarte simplu si confortabil. Ar mai fi varianta sa zburati la Munchen cu Lufthansa si de acolo sa luati un autobuz spre Salzburg sau sa zburati la Salzburg via Viena cu TAROM sau Austrian.

3. Din Salzburg si pana la ferme

Pentru cele din apropierea orasului puteti vorbi chiar cu proprietarii sa va astepte la aeroport sau la gara din Salzburg. Daca doriti sa faceti un tur prin zona, ceea ce va si sfatuiesc sa faceti, atunci cel mai bine ar fi sa va inchiriati o masina. Sau macar o bicicleta.

* scris de pe un laptop Lenovo ThinkPad E531

3 comentarii

  1. marian_vmf
    27.09.2013 la 20:49

    razvane,asa ceva as face si eu in romania! oare as avea ceva clientela?(zona poiana sarata-oituz,bacau).

  2. Razvan Pascu
    (author)
    27.09.2013 la 23:17

    @ Marian: da, eu cred ca da, mai ales daca vei avea si o promovare buna.

  3. Monica
    28.09.2013 la 19:19

    Am fost si eu in vara tot in Austria undeva la 60 de km de Insbruck, mai exact Ackenchirch, tot la munte, tot cu lac, doar ca lacul era amenajat pentru turisti. Puteai face croaziera cu vaporul, exista plaja amenajata pentru turisti cu sezlonguri din lemn. Ce sa mai, superb. Loc de joaca pentru copii. O minunatie. Si totul se afla intr-un satuc asemanator cu cel in care ai fost tu si am fost cazati tot la o ferma de vacute. Doar ca vacutele erau tinute mai departe de casa, la vreo 2 km. In schimb aveau cocosi „ornamentali”, ceva rasa deosebita care cantau toata ziua si toata noaptea „:D si crescatorie de procusori de guineea. Aveau vreo 25. A fost superb. Recomand si eu cu incredere acest gen de excursii.
    Si sa nu uit de curatenia impecabila peste tot, iarba tunsa la milimetru, si nicunde nici un caine care sa te urmareasca asa cum se intampla cand mergi in Romania la munte.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]