Cei care ma urmaresc pe pagina de Facebook probabil ca deja stiu detaliile mai importante din vacanta de 17 zile in Peru. Inainte sa intru in detalii cu traseul si sa incep seria de articole pe care le-am pregatit pentru voi din vacanta mea in Peru, as vrea sa va prezint, in mare, programul pe care l-am avut si cum m-am organizat. Apoi, detalii despre ceea ce am vizitat, hoteluri, autobuze, preturi, etc, veti gasi in fiecare articol in parte.
Am avut in total 17 zile la dispozitie pentru a explora aceasta tara andina si este singura tara atat de indepartata in care am petrecut o vacanta atat de lunga (fara sa scap un picior si prin alte tari). Aceste 17 zile au parut mai degraba un an de zile de hoinarit prin diverse forme de relief si de bucurii datorate experientelor diametral opuse. Am inceput cu cateva zile in desert la Ica si Paracas, am continuat cu valea verde in care se gaseste orasul Arequipa, dar si Canionul Colca la inaltimi de aproape 5000 de metri. Am ramas la inaltime, mergand spre lacul Titicaca si spre comunitatile cu totul si cu totul speciale de pe insulele lacului. M-am indreptat apoi spre Cusco pentru a admira maretia incasilor si, spre final, am explorat o firimitura din jungla amazoniana a Peru-ului. Ultima zi a insemnat revenirea la “civilizatie”, intr-o capitala gri, dar care mi-a zambit printr-o parada colorata si o plimbare linistita la ocean.
Pentru mine aceasta destinatie a fost speciala pentru ca nu mi-a permis sa ma plictisesc. M-a surprins si m-a provocat constant. Daca ar fi sa descriu Peru printr-un singur cuvant, as alege afara indoiala “DIVERSITATE”. Pe teritoriul Peru-ului exista nu mai putin de 90 de micro-climate, ceea ce o face la propriu, una dintre cele mai bogate tari din lume din punctul de vedere al bio-diversitatii. Exista trei limbi oficiale: spaniola, quechua si aymara, dar mai sunt si alte cateva zeci de dialecte. Are cel mai adanc canion din lume, Canionul Colca, de doua ori mai adanc decat Grand Canion si lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. Are 37 de varfuri care ating altitudini de peste 6000 de metri, intre care si Huascaran, 6768 metri, cel mai inalt dintre acestia. Teritoriul sau este lovit de cutremure, de fenomenul El Nino si zona de risc pentru Tsunami, dar nimic din toate astea nu conteaza cand ai cateva sute de festivaluri pe an si tot atatea fiestas.
Eu am plecat spre Lima cu un zbor KLM via Amsterdam. Am avut cateva ore la dispozitie in Amsterdam ca sa ma relaxez in Crown Lounge si dupa un zbor lin si extrem de confortabil la Business Class, am ajuns in Lima in aceeasi zi, seara pe la ora 19. De data aceasta diferenta de fus orar de 8 ore a fost in favoarea mea.
Iata si programul, realizat de agentia locala View Peru, niste baieti care s-au dovedit foarte saritori si care mi-au facut viata mult mai simpla in aceasta vacanta. Stiu ca uneori vrem cu totii sa fim viteji si sa facem lucrurile cu propriile noastre puteri, insa am economisit foarte mult timp, si mai ales nervi, bazandu-ma pe cei de la View Peru, despre care am aflat de la o prietena care fusese acolo tot cu ei.
Doua zile in Ica si Paracas: In Lima am avut o noapte cazare, urmand sa plecam cu autocarul a doua zi de dimineata spre Ica si Paracas, unde am ramas doua nopti. Am vizitat o crama locala, am vazut cum se face pisco – bautura nationala a peruanilor, am facut sandboarding, am vizitat Insulele Ballestas (numite si Little Galapagos) si Rezervatia Naturala Paracas.
O zi in Nazca – Dimineata devreme am plecat spre Nazca, unde am facut zborul pe deasupra liniilor Nazca si am plecat mai departe, tot cu autocarul, spre Arequipa.
O zi in Arequipa si doua zile in Canionul Colca – In Arequipa am avut o zi libera in care am vazut orasul si imprejurimile si apoi am plecat mai departe spre Canionul Colca, intr-un tur de doua zile, petrecand noaptea intr-un hotel din Chivay.
O zi in Puno si doua zile pe lacul Titicaca – Din Chivay am plecat direct spre Puno, cu un autobuz turistic. In Puno am ajuns seara tarziu si a doua zi dis-de-dimineata am plecat intr-un tur de doua zile pe lacul Titicaca, cu o noapte petrecuta la localnicii de pe insula Amantani. La intoarcere am mai petrecut o noapte in Puno si am plecat mai departe spre Cusco.
O zi in Cusco si doua zile in Valea Sacra si Machu Picchu – Drumul dintre Puno si Cusco l-am facut cu un autobuz turistic care a facut si opriri la diferite obiective turistice. Prima zi in Cusco a fost complet libera si am avut timp sa ne familiarizam cu orasul si sa facem cumparaturi. Apoi am plecat spre Machu Picchu si Valea Sacra intr-un tur de doua zile, innoptand la Aguas Calientes (Machu Picchu). Am vazut ruinele de la Pisac, Ollantaytambo si seara am avut tren din Ollantaytambo spre Machu Picchu. Mai bine de jumatate de zi am petrecut-o in orasul incasilor, urmand ca seara sa luam trenul inapoi spre Cusco.
Doua zile in jungla – Ziua urmatoare dimineata am avut avion spre Puerto Maldonado si jungla Amazonului. Acolo am petrecut doua zile intr-un lodge fara semnal la telefon sau acces la internet. Electricitatea era cu portia, doar seara intre orele 5:30 – 22:30.
O zi in Lima – In a treia zi de jungla, dimineata devreme, am plecat spre Puerto Maldonado si aeroport. Se merge cam 2 ore cu barca pe raul Madre de Dios. In Lima am ajuns spre inserat, iar ziua urmatoare am petrecut-o explorand orasul Lima pana spre dupa-amiaza, cand a trebuit sa ne indreptam spre aeroport.
Acelasi drum cu escala in capitala Olandei l-am urmat si la intoarcere, numai ca de data aceasta am stat mai mult in aeroportul din Amsterdam (hub-ul companiei aeriene olandeze KLM), desemnat cel mai bun aeroport din Europa anul acesta. Cele 8 ore pe care le-am “castigat” cand am plecat in vacanta, de data aceasta au luptat impotriva noastra, astfel ca la intoarcere am cam avut ceva probleme cu somnul din cauza diferentei de fus orar.
Mai multe detalii o sa va invit sa cititi in articolele viitoare, pe blogul meu. Sper sa va placa!
* scris de pe un laptop Lenovo ThinkPad E531
Frumos, pozele vorbesc de la sine!
Am un prieten peruan in state care imi tot spune sa imi fac timp sa merg in Peru. Mi-a povestit multe despre Peru si mai ales despre Titicaca. Mi se pare fascinant. Felicitari. Desi pare un pic cam departe, incerc sa ma conving pe mine sa merg si eu.