excursii-razvan-pascu

In cea de-a doua zi a croazierei despre care v-am povestit aici, dis-de-dimineata, in jur de ora 7, am ajuns in portul turcesc Kusadasi.

Optiunile pentru acest port nu erau asa de bogate. Puteai alege sa te plimbi prin statiune, sa stai la plaja sau sa vizitezi orasul antic Efes. Mie, sincer sa fiu, nu mi se parea atragatoare nici una dintre aceste optiuni. Nu contest valoarea istorica si arheologica a Efes-ului, dar niciodata nu am fost un fan al admirarii oraselor antice. In egala masura, nici varianta unei plimbari printr-o statiune destul de putin ofertanta pentru activitati, cum este Kusadasi-ul, nu era foarte atragatoare.

Pana la urma am decis sa vizitam Efes-ul, asta si pentru ca eram convins ca nu voi mai reveni pe aici prea curand. Din Kusadasi si pana la Efes se merge cu masina aproximativ 20 de minute. Turul nostru a costat in jur de 50 de euro si a inclus si intrarea la Efes si la muzeul ce conserva acum partile cele mai bine pastrate din sit, care costa  aproximativ 8 euro fiecare. Autocarul a oprit undeva la poarta nordica a orasului, in punctul cel mai de sus, de unde au inceput plimbarea prin oras si explicatiile ghidului. Sunt portiuni din Efes mai bine pastrate, comparabil cu Pompei chiar, si portiuni unde doar imaginatia ne poate confirma ceea ce ghidul spune ca a fost acolo.

Oricum, povestea Ephesus-ului este usor diferita de cea a Pompei-ului, pentru ca nu a fost o conservare fortata datorata lavei si cenusei vulcanice care a acoperit si protejat totul, ci o conservare in timp. In vremea antica, Efes era un mare port, de unde si prosperitatea orasului. Odata cu prosperitatea, portul si navele care acostau au adus cu sine si boli cumplite, care i-au decimat pe locuitori si i-au determinat sa abandoneze orasul. In timp, ruinele orasului au fost acoperite de pamant si descoperite dupa sute de ani de austrieci. Tot acestia sunt si cei care au finantat si sprijinit cu specialisti o mare parte din lucrarile de reconstructie sau de conservare. In schimbul acestei contributii, austriecii au fost rasplatiti cu statuete din oras, pe care le-au expus in muzeele din Viena.

Una dintre cele mai interesante parti ale Efes-ului se afla in Muzeul amenajat aici, intr-o cladire special conceputa pentru a proteja artefactele si cladirile cele mai bine conservate. Se plateste un bilet de intrare separat pentru acest muzeu (noi l-am avut inclus in pretul turului), insa fara indoiala ca merita. Este vizibila o capela si o serie de case, exact asa cum erau in urma cu peste o mie de ani. Peretii caselor erau decorati fie cu portrete ale muzelor, fie cu picturi infatisand pasari, de o claritate fascinanta. Podelele aveau modele geometrice si erau batute in mozaic. Se lucreaza de zor la restaurarea picturilor si a celorlalte artefacte de aici, astfel ca sunt tare curios sa aflu cum va fi acest loc peste 20 de ani.

Cand cobori din Muzeu ai o priveliste foarte frumoasa asupra orasului si in mod special, asupra Bibliotecii orasului, din care nu s-a mai pastrat decat fatada, reconstruita si aceasta in anii ’70.

Fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute obiective ale Efes-ului este teatrul orasului, locul in care aveau loc manifestatiile orasului si locul unde se spune ca a predicat Sfantul Apostol Pavel. Pentru ca a fost renovat de cateva ori, teatrul este acum locul de desfasurare al unor concerte in aer liber. Artisti precum Elton John, Joan Baez, dar si Sting au concertat aici.

Efes-ul acum nu mai are iesire la mare si orasul este cumva protejat de cativa pini seculari.

Ca orice tur care se respecta, si cu atat mai mult in Turcia, si turul nostru la Efes a inclus o oprire la un atelier de covoare, pentru a ni se prezenta acest mestesug, dar si pentru a ni se oferi posibilitatea de a achizitiona un covoras. Partea cu covoarele a fost interesanta, desi cu siguranta nu eram in targetul lor, insa demonstratia de arta vanzarii a fost speciala. Un australian turcificat, cu engleza pura si scoala de entertaineri, ne-a prezentat pe rand care sunt etapele realizarii unui covor, care sunt tesaturile din care se realizeaza covoarele, ce inseamna un covor de calitate, samd. La finalul povestii ni s-au servit ceaiuri, vin, rachiu turcesc, bere, racoritoare si ni s-au desfasurat nenumarate modele de covoare. Si pentru ca s-au gandit la toate lucrurile care ar fi putut sa impiedice cumpararea, au specificat ca le livreaza gratuit oriunde in lume pe cele mai mari, iar pe cele mai mici au aratat cum le puteai plia, astfel incat sa le faci mai usor de transportat, intr-o geanta oferita de ei.

La intoarcere am mai avut o jumatate de ora de plimbat prin Kusadasi, care, ca orice orasel turcesc ce se respecta, avea un bazar cu covoare, pielarie, bijuterii si suveniruri, o piata de peste (ca doar in urma cu doar 30 de ani Kusadasi era un satuc de pescari), restaurante si terase de-a lungul apei. Partea buna aici este ca portul este fix in oras si nu ai nevoie nici de taxi, nici de autobuz pentru a te deplasa.

1 comentariu

  1. 29.05.2013 la 10:45

    Este frumos de vazut Efes, insa numai o data in viata si atunci cu ghid ca sa-ti explice si sa-ti povesteasca ce vezi. Recomandarea mea este ca vizita in cetate sa fie facuta cand afara sunt cel mult 25 de grade, alrfel locul se transforma intr-un cuptor, iar zona, fiind intr-o vale, nu este ventilata de nicio culoare.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]