Dupa o prima zi de relaxare la plaja si vizite de hoteluri, zi in care am vazut cam ce conditii de cazare ofera Sri Lanka turistilor, a venit vremea sa incepem turul de insula cu o vizita la templele de la Dambulla si la fosta capitala medievala a Sri Lankai, Polonnaruwa.
Dambulla este unul dintre marile orase ale Sri Lankai, fiind localizat in centrul tarii. Este un centru religios si un important centru istoric, datorita dovezile arheologice descoperite aici, care atesta vechimea civilizatiei de pe meleagurile acestei tari.
Turistii se indreapta catre acest oras pentru a vizita cel mai mare si mai bine conservat complex de temple in pesteri din Sri Lanka. Stanca in care se afla aceste temple se inalta la 160 de metri deasupra reliefului din jur si, desi sunt peste 80 de pesteri in zona, cele mai importante atractii se afla concentrate in 5 dintre aceste pesteri. In interiorul templelor se afla aproximativ 160 de statui ale lui Budha, dar si ale regilor din Sri Lanka sau zeilor budisti.
Dupa cum imi amintesc din Cambodgia, din complexul de temple de la Angkor Wat, unde deseori intalneai statui sau simboluri hindu in templele budiste, si aici, in templele din stanca, sunt si statui ale zeilor hindu, Vishnu si Ganesh. M-am bucurat in mod special de drumul pana la pesteri, care, desi destul de obositor, oferea o panorama superba asupra reliefului din jur. Am zarit chiar si Fortareata de pe stanca pe care urma sa o vedem ulterior.
In zona pesterilor exista urme de civilizatie inca din secolele 7 inainte de Hristos, insa picturile si statuile dateaza din secolul 1 inainte de Hristos. Spre deosebire de alte temple budiste, acestea nu au fost abandonate, ci ingrijite si renovate constant. In secolul XX, UNESCO a avut un program elaborat de restaurare a templelor, cand s-a adaugat si sistemul de iluminare, intregul ansamblu fiind parte a UNESCO din 1991. Manastirea de aici inca este functionala si este cel mai vechi edificiu religios din Sri Lanka.
Fiecare dintre pesteri are cate un element central care sa ii dea unicitate. Pestera Regelui Divin este reprezentata de statuia inalta de 14 metri a lui Buddha. Pestera Marilor Regi include peste 16 statui ale lui Buddha stand in picioare si 40 de statui ale lui Buddha stand asezat. Credinciosii depun ofrande si la statuile zeilor Saman si Vishnu, dar si ale regilor locali, Vattagamani Abhaya si Nissanka Malla, regi care dau si numele acestei pesteri. Prin tavanul pesterii picura un izvor despre care se spune ca ar avea puteri tamaduitoare. Picturile in tempera de pe peretii pesterei dateaza din secolul 18 si infatiseaza scene din viata lui Buddha. Pentru ca cel mai recent in memorie imi sunt templele Cambodgiei, nu ma pot abtine sa nu fac comparatii intre cele doua. Templele de aici, desi vizibil mai mici si cu o arhitectura cu mult inferioara celor din Cambodgia, nu numai ca nu au fost abandonate, dar au fost constant renovate si intretinute. A treia pestera se numeste Noua Mare Manastire si pe langa faptul ca are peretii si tavanul acoperite cu picturi, are expuse si 50 de statui ale lui Buddha.
Toate detaliile din aceste pesteri, de la picturi, statuete si chiar denumirea lor, imi confirma faptul ca oamenii de aici credeau in doua mari entitati: regii si zeii lor.
Intr-o oarecare masura mi-au amintit de pesterile amenajate in locase de rugaciune de catre calugari, intalnite in zona muntoasa si pe la noi sau la vecinii Bulgari. Ca sa va puteti face o idee, pesterile de acolo sunt mult mai mari, ajung sa aiba si pana la 50 de metri in lungime si sunt extrem de bogat decorate, fie cu picturi, fie cu statuete.
Dupa ce am vizitat pesterile de la Dambulla, ne-am indreptat catre Pollonaruwa, sau capitala antica a Sri Lankai. Desi nu a servit drept capitala decat doua secole, din secolul 11 pana in secolul 13, Polonnaruwa, similar complexului de temple de la Angkor Wat din Cambodgia, este asociata de oameni cu perioada cea mai infloritoare a tarii. Multe statui, cladiri si obiecte artistice care sunt admirate astazi de turisti dateaza din acea perioada.
O sa va intrebati probabil, ca si mine, ce i-a determinat sa mute capitala daca lucrurile mergeau asa de bine. Dupa cum va spuneam in articolul introductiv despre Sri Lanka, aceasta nu numai din punct de vedere geografic, dar si politic, se afla la granita dintre Asia de Sud Est si India. In secolul XIII, Sri Lanka a fost invadata de mercenarii din sudul Indiei care au mutat capitala, iar Polonnaruwa a fost abandonata junglei.
Biletele pentru Polonnaruwa se cumpara din interiorul muzeului, unde merita sa aruncati un ochi pentru ca veti intelege mult mai bine cum se desfasura viata in acest loc.
Centrul orasului, numit Quadrangle sau Patrulaterul este cel mai sfant loc al intregii Polonnaruwa. Zidurile sale sunt puternic decorate cu lei, lotusi si tot felul de vietati, intrarile sunt “pazite” de sarpele cobra, nagaraja (in Cambodgia se numea mai simplu, naga).
Am vizitat apoi Lankatilaka, unul dintre cele mai bizare monumente pe care le-am intalnit. Ei o numesc casa, dar de fapt nu sunt decat niste ziduri, inalte de vreo 15-16 metri, in interiorul carora sta aproape strivita o statuie masiva a lui Buddha, care nu are cap.
Gal Vihara este o suita de patru statui ale lui Buddha, sculptate in granit de artisti necunoscuti, fiind unele dintre cele mai frumoase opere ale artei din Sri Lanka.
Zona dimprejurul Polonnaruwa, impartita de parcurile nationale Minneriya și Kaudulla, ofera o atractie cu totul diferita de cea a templelor si a statuilor lui Buddha. Este una dintre cele mai bune zone unde puteti zari in mediul lor natural celebrii elefanti ai Sri Lankai, atractie disponibila in special spre finalul sezonului uscat. Cele doua parcuri sunt conectate printr-un asa-numit “coridor al elefantilor”, pe care animalele il pot folosi pentru a trece dintr-un parc in celalalt.
Seara am fost cazati la hotelul Amaya Lake din Dambulla, o oaza de verdeata si liniste de pe malul lacului Amaya.
Calatoria in Sri Lanka a fost la invitatia companiei aeriene FlyDubai si a agentiei de turism partenere din Sri Lanka, Jetwing Travels.