Am ajuns zilele trecute la concluzia ca Austria naste adevarate pasiuni. Printre amatorii de ski cunosc oameni care merg de ani de zile intr-o anumita regiune din Austria, special pentru ski. In egala masura cunosc si oameni care au descoperit spa-urile lor si se declara “dependenti”. Eu unul sunt un dependent al targurilor lor de Craciun si sincer…as merge in fiecare an. De curand insa, am citit despre alte lucruri care sunt convins ca vor atrage pasiuni mult mai mari decat ski-ul sau spa-ul, cel putin printre turistii romani. Este vorba despre podgoriile lor si despre drumurile vinurilor austriece.
Asadar, daca vreodata ajungeti in Austria si aveti o masina cu un sofer care nu ar inghiti in sec in cramele cu vinuri de soi si vreti un altfel de traseu, puteti testa cramele si podgoriile austriece. In toata Austria sunt mai multe astfel de drumuri ale vinului, intre care drumul roman al vinului din Gleisdorf, drumul vinului din Stiria de Sud, drumul vinului din Burgenland si drumul vinului din Weinviertel. O sa incerc sa va povesc cate ceva despre fiecare si astept de la voi pareri dupa ce le veti vizita.
Povestea vinului Austriac incepe din timpul romanilor, in zona orasului Gleisdorf, care timp de 300 de ani a fost un mare asezamant celto-roman. Nobilii romani din aceasta zona si-au construit adevarate domenii, cu vile luxoase si zone viticole vaste. Cea mai buna dovada este chiar o astfel de vila, aflata in apropiere de orasul Hartberg, care se numeste Villa Rustica din Löffelbach. Aceasta era resedinta unui nobil roman si continea o galerie lunga de 40 m, apartamente mari, precum si o terma foarte confortabila. Acelasi lucru poate fi observat si in Bad Waltersdorf, cu viile intinse care domina intrega zona, dar si cu numeroasele vestigii romane descoperite aici.
Dar oamenii din zona Bad Waltersdorf nu trebuie sa multumesca romanilor doar pentru vinuri, ci si pentru traditia si tehnica bailor romane, transformata in timp in arta wellness-ului si a spa-urilor. Astfel, dupa o zi de hoinarit prin crame, va veti putea bucura de confortul si relaxarea unei bai romane.
Stiria de Sud mai este denumita si Toscana Stiriana, zona in care vinul alb este regele, iar specialitatile culinare deosebite ii sunt regine pe mesele pensiunilor si cramelor din zona. Drumul vinului din Stiria de Sud, numit Südsteirischen Weinstraße, are o lungime de 25 km si trece prin cea mai mare regiune viticola a Stiriei, care a dat nastere unora dintre cele mai bune vinuri albe: Welschriesling, Sauvignon Blanc si Muskateller, dar si Chardonnay, numit aici Morillon.
Pe Weinstraße se insira unele dintre cele mai idilice culturi viticole ale Austriei, cum ar fi Ratsch, Glanz, Langegg, Schlossberg sau Eichberg-Trautenburg. Aceasta se intinde de-a lungul granitei cu Cehia – de fapt, granita dintre cele doua tari trece chiar prin mijlocul drumului. Peste tot, de-a lungul acestui drum, veti avea posibilitatea de a va opri la pensiuni si taverne sau crame.
Pe langa vin, Stiria mai este celebra si pentru specialitatile de branza ori produsele de panificatie si patiserie, marmeladele, Schnaps-ul, Brandy-ul sau uleiul din samburi de dovleac (numit si aurul verde).
De vazut este si localitatea Glanz (Sclipire), unde puteti urma un traseu care va poarta pe la cele mai importante “savori” ale orasului. De vazut este strada cu pivnite, Glanzer Kellerstraße, vechile Klapotetz (instalatii sub forma de morisca menite sa tina pasarile la distanta de culturile viticole), iar cine se incumeta sa urce pe Eorykogel va fi rasplatit cu o priveliste minunata si cu ocazia de a admira cel mai mare strugure din lume.
* Despre Drumurile vinurilor austriece in regiunile Burgenland si Neusiedler See.
Ai atins un subiect foarte drag mie, consider că orice călătorie în țări străine trebuie musai să conțină si partea gastronomică a zonei. Nu poți merge la Viena și să nu manânci un șnițel sau la Roma fără paste. Te citesc cu placere.
Foarte frumoase peisajele de acolo! As vrea sa ajung si eu o data pe acolo 😀