excursii-razvan-pascu

Pe perioada targului de turism de la Romexpo (despre care am scris impresii aici) a fost ales un nou presedinte ANAT.

Este vorba de doamna Lucia Morariu, director general al agentiei de turism Eximtur, una dintre cele mai puternice agentii de turism din Romania (o agentie foarte competitiva in special pe turism intern). Doamna Morariu o inlocuieste pe Corina Martin, care dupa 2 mandate de presedinte de cate 2 ani fiecare, a trebuit sa renunte la mandatul de presedinte, conform regulamentului ANAT.

Corina Martin ramane in continuare presedinte al F.A.P.T. si al Asociatiei Litoral-Delta Dunarii, dar si membru in Consiliul Director al ANAT si vice-presedinte al ANAT. M-as fi gandit ca acum doamna Martin va ramane in continuare sa se ocupe de afacerile personale (agentia de turism Mistral Tours din Constanta si hotelul Mistral din Moeciu), insa la cum o stiu eu pe Corina, sigur nu va putea sa nu se implice in continuare si in problemele administrative ale turismului romanesc.

Si pentru ca vineri a fost ales noul Consiliu Director, dar si vice-presedintii ANAT, astazi sunt in masura sa va spun componenta acestuia, multumindu-i pe aceasta cale lui Lucian Boronea de la Accent Travel & Events pentru rapiditatea cu care a raspuns solicitarii mele.

Pe langa Corina Martin, un alt vice-presedinte al ANAT este Ciprian Popescu, de la TUI Travel Center (Danubius Travel), dar si Malin Malineanu (director al New Concept Travel, partener al American Express in Romania), Marius Usturoiu de la Mareea (care este si presedinte al ANAT, regiunea Vest) si Radu Gabriel de la Discovery Pitesti. Prim-vice-presedinte a fost ales Alin Burcea de la Paralela 45. Toti acestia sunt si membri in Consiliul Director ANAT.

Alti membri ai Consiliul Director ANAT sunt: Mircea Vladu de la Prestige Tours, Remus Visan de la Paravion.ro, Herman Rosner din Covasna, Mihaela Chiru de la Micomis Brasov, Sorin Nicolescu de la Olimpic International, Dumitru Nanescu de la Intertour Bacau, Lucian Boronea de la Accent Travel & Events, Dan Anghelescu de la Piovra Turista, Dragos Horhocea de la Agetur Focsani, Marian Cojocarescu de la Mara New Travel sau Adrian Nacea de la Seytour Ramnicu Valcea.

Adran Bradea de la Cluj devine presedinte ANAT al regiunii Nord-Vest dupa ce doamna Morariu a castigat presedintia ANAT, Nicu Durla de la OltexTur Slatina este presedintele ANAT regiunea Sud-Vest, Catalin Pitis este presedintele ANAT regiunea Sud, Cosmin Marinof, directorul de vanzari de la TUI Travel Center este pressedintele ANAT regiunea Bucuresti, Sorin Dencescu de la Kron Tour este presedintele ANAT regiunea Centru, Aurelian Marin de la Paradis Vacante de Vis este presedintele ANAT regiunea Sud-Est, iar Grigore Alexa este presedintele ANAT regiunea Nord-Est. Toti acestia sunt si ei membri in Consiliul Director ANAT.

Membri supleanti au fost alesi: Marius Berca de la Christian Tour, Florentin Mocanu de la Edelweiss, Catalin Dinu de la Sindgaz Romania, Violeta Constantinescu de la Ploutos, Florin Tancu si Doru Marculescu de la Infopensiuni.

Noul secretar-general al ANAT este Liviu Moraru, iar acesta o inlocuieste pe Elena Miron. Domnul Liviu Moraru este sotul doamnei Carmen Moraru, pe care multa lume din turismul romanesc o cunoaste de la Ministerul Turismului (de curand am aflat ca doamna Moraru a plecat de la Ministerul Turismului la Ministerul Transporturilor).

Eu le urez tuturor succes in noul job si sper ca ANAT sa fie pe maini bune si muncitoare.

Ma astept ca doamna Morariu sa puna ordine in tot ce inseamna ANAT; de altfel a si promis public ca in mandatul dansei va pune accent pe modificarea legislatiei, mai ales in ceea ce priveste asigurarile riscului de insolventa la agentiile de turism.

Probabil ar trebui facut ceva si impotriva celor care isi falimenteaza agentia de turism (provocand pierderi pentru agentiile mici cu care lucreaza) si apoi isi deschid o alta agentie (si mai si participa cu ea la targul de turism). Bineinteles, trebuie facut ceva impreuna cu Ministerul.

De asemenea, ca si consumator de turism, simt nevoia ca o agentie de turism sa aiba un capital social minim mai mare decat cei 200 de lei banali, iar un administrator de agentie de turism sa raspunda (conform legii) mai mult in fata clientilor, pentru ca orice eroare sau frauda a sa se rasfrange asupra intregii industrii.

De asemenea, simt nevoia ca super-ofertele de doi bani de pe site-urile de reduceri sa fie interzise de lege, iar cei care vand produse turistice fara a avea licenta de turism sa raspunda penal (in acest moment, dintre site-urile de reduceri din Romania, doar Groupon si inca unul au licenta de turism, iar Groupon este singurul din Romania inscris in ANAT, asadar singurul de la care va recomand sa cumparati produse turistice).

Mi-ar mai placea ca ANAT sa se implice in organizarea mai multor infotripuri de genul celui urias realizat pe litoral anul trecut, pentru ca agentii de turism sa stie ce vand. As extinde aceste infotripuri nu doar pe litoral, dar si in Transilvania sau Bucovina.

Ar mai fi interesant ca ANAT sa caute un partener strategic pentru urmatoarele targuri de turism din Romania, unul mare si care are potential de promovare si imagine (vezi exemplul Targului de la Belgrad care a avut ca „tara-partenera” Germania – am scris aici despre asta). Acest lucru ar aduce promovare inclusiv pentru Romania.

Si, nu in ultimul rand, mi-ar placea ca ANAT sa aiba relatii bune cu Ministerul Turismului si sa foloseasca cumva (sau sa indemne sa fie folositi), cu intelepciune, cei 45 de milioane de euro care au ramas nefolositi pentru promovarea Romaniei, din fonduri europene.

Ca membru al ANAT, Travel Communication Romania (agentia mea de PR & Marketing in Turism) va fi beneficiarul indirect a tot ce se intampla bine sau rau in turismul romanesc, si de aceea imi doresc ca lucrurile sa mearga pe un drum corect si drept, cu mai putine orgolii si invidii, cu mai mult chef de munca si cu mai multa seriozitate si coloana vertebrala.

1 comentariu

  1. 19.03.2013 la 21:06

    Felicitari domnei Lucia Morariu! Asteptam oferte tentante pentru vacante!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!