fbpx
excursii-razvan-pascu

Pentru amatorii de ski sau de sporturi de iarna in general, sunt convins ca denumirea de Les Arcs le este cunoscuta. Eu nefiind un cunoscator al domeniul, am mers intr-una dintre cele mai recunoscute zone pentru ski din lume…ca un invatacel. Incursiunea mea in lumea ski-ului pe partiile din Franta avea sa includa doua zone de ski: Les Arcs si Val Thorens.

Am constientizat ce era acolo de abia dupa ce m-am indepartat de agitatia urbana, plecand din Lyon si indreptandu-ma spre „arcuri”. Drumul de trei ore a trecut foarte repede, mai ales ca o buna bucata de drum am putut admira peisajele superbe de iarna si de o data m-am trezit in mijlocului paradisului schiorilor. Partii imense, zapada ca in vederi, oameni echipati cum trebuie, cabane si hoteluri care se incadreaza perfect in peisaj.

Mi-a fost foarte greu sa inteleg care este faza cu aceste „arcuri”. Initial am crezut ca sunt niste statiuni cum este Poiana Brasov la noi. De fapt, nu este chiar asa. Nu sunt detinute de stat, ci de o companie privata, denumita Compania Alpilor care opereaza si detine un domeniu de ski mai amplu, denumit Paradiski dar si cateva parcuri de distractie. Pe langa Les Arcs, in Paradiski mai sunt incluse si alte doua zone de ski, Peisey-Vallandry si La Plagne. Cele patru statiuni, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 si Arc 2000 au fost construite in jurul oraselului Bourg-Saint-Maurice si impreuna ofera nu mai putin de 106 partii care insumeaza peste 200 de kilometri deservite de 54 de lifturi.

Adevarul este ca din cate am observat, indiferent ca esti incepator sau avansat, schior sau snowborder, aici iti gasesti cu siguranta un loc fara a te simti in drumul celorlalti. Exista instructori si scoli de ski pentru incepatori, dar si cursuri de speed skiing pentru avansati.

Noi am avut baza in Arc 1800, la Hotel du Golf mai exact, despre care v-am povestit aici.

Arc 1800 este cel mai mare si dintr-un anumit punct de vedere cel mai bine pozitionat dintre arcuri. Este situat in inima  acestei zone de ski, astfel ca sa se poate ajunge foarte usor si in celalte statiuni. Exista shuttle-uri gratuite intre orase precum si lifturi de ski care sunt la dispozitia turistilor. Telegondola TransArc face conexiunea cu Arc 2000 in timp ce telecabina Vanoise Express face legatura cu zona de ski La Plagne, si ea parte din Paradiski. Pe langa domeniul de ski la care ai acces, Arc 1800 are si foarte multe alte posibilitati de petrecere a timpului liber, pe langa skiat, cum ar fi cinema-ul, patinoarul si bineinteles, zona de cumparaturi cu peste 100 de magazine. Faptul ca am stat in Arc 1800 ne-a permis sa facem excursii de cateva ore spre toate celalte arcuri.

Prima oprire a fost in Arc 1600, situat imediat sub Arc 1800 si cel mai aproape de oraselul Bourg-Saint-Maurice de care este conectat prin funicularul „Arc en ciel”.

In ziua urmatoare am dat o fuga si pana in Arc 1950, sora mai luxoasa a arcurilor.  Aici chiar si lantul Radisson are un hotel din reteaua Blu. Locul in care as mai fi zabovit o perioada este Deep Nature Spa, un spa aflat in Arc 1950 ce ofera nenumarate servicii de relaxare, tratament.si ingrijire.

1 comentariu

  1. 17.12.2012 la 00:08

    Usor usor o sa prinzi si tu microbul cu schiul :D. Si o sa faci in fiecare an un concediu la ski in alpi, ca la noi nu e ok sa arunci cu banii pe fereastra

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]