excursii-razvan-pascu

Scriam ieri acest articol despre cum folosesti cardul bancar BCR in strainatate. A fost o idee mai veche a mea de a aduna pe blog informatii despre cardurile de la bancile din Romania si cat ne costa sa le folosim in calatoriile noastre. Am inceput, fireste, cu cea mai mare banca din Romania, BCR.

Raspunsurile celor de la BCR la intrebarile mele nu au fost atat de elaborate, iar dupa ce le-am publicat ieri pe blog si pe pagina de Facebook, au fost oameni care nu au apreciat raspunsurile lor. Cititorii i-au cam taxat, insa cei de la BCR au fost foarte prompti si mi-au trimis in doar cateva ore niste raspunsuri detaliate, cu scuzele de rigoare pentru voi.

Eu nu sunt suparat pe ei, pot sa inteleg ca e omeneste sa gresesti si nici nu as avea de ce sa fiu suparat pe ei cata vreme le folosesc o mare parte din servicii si produse si sunt destul de multumit de ele.

Iata mai jos din nou intrebarile si raspunsurile complete:

Cat ma costa sa scot 100 de euro de la un bancomat din strainatate dintr-o tara UE de pe un card BCR Visa, Visa Electron sau Maestro?

Pentru calatorii in strainatate recomandam fara doar si poate plata cu cardul oriunde este posibil, mai ales pentru ca comisioanele pentru plati sunt 0. Daca suntem nevoiti sa scoatem totusi cash, ideal ar fi sa folosim un card de debit, avand in vedere ca in cazul cardurilor de credit sunt mai ridicate. Comisionarea standard pentru cardurile in RON este 0.75% + 4.5 RON, dar putem recomanda Cardul Zambet care are un tarif mult mai avantajos: 2 RON fix. In cazul unei retrageri de 100 EUR de la un bancomat din afara retelei Erste (din Portugalia spre exemplu) comisionul va fi astfel aproximativ 10 RON (0.75% *100 + 4.5 RON). Cu cardul Zambet va fi doar 2 RON.

O facilitate pe care o punem la dispozitia clientilor este aceea a posibilitatii de a obtine cash la bancomatele din cadrul Erste Group fara plata de taxe suplimentare (deci la tariful standard 0.2%, min 0.2 RON). Pentru turistii romani care calatoresc in Austria, Cehia, Croatia (si am citat doar destinatii foarte frecvente) aceasta inseamna accesul la cateva mii de unitati si bancomate Erste Group.

Cat ma costa sa scot echivalentul a 100 de euro de la bancomat din strainatate dintr-o tara de pe alt continent de pe un card BCR Visa, Visa Electron sau Maestro?

Nu exista diferente la comisionare. Pe alt continent insa calatorii trebuie sa fie atenti la schimburile valutare multiple care vor avea loc pe circuitul de plata international. De exemplu in Thailanda, conversia va fi una dubla: din Baht in EUR, iar apoi din EUR in RON.

La ce curs valutar se face conversia banilor pe un card in RON cand scot euro din UE, dolari din SUA si alta moneda dintr-o alta tara lumii (de ex: yuan din China)?

Pentru decontarea tranzactiilor efectuate in alta valuta decat valuta contului, in functie de tipul cardului si zona unde este folosit, organizatiile de plata Visa/MasterCard convertesc monedele la cursurile lor valabile la nivel international.

MasterCard

Decontarea tranzactiilor efectuate in alte retele de acceptare si in alta valuta decat valuta contului se realizeaza utilizand urmatoarele rate de schimb:

Valuta tranzactie -> valuta decontare (este vorba de valuta de decontare dintre BCR si MasterCard utilizand banca de settlement agreata de catre MC) – se realizeza la curs MC

Valuta decontare -> valuta cont – se realizeaza utilizand cursul BNR din ziua decontarii (la suma decontata din contul clientului se adauga 2% reprezentand comision de conversie valutara)

Decontarea dintre BCR si MC are loc in USD sau EUR in functie de zona geografica in care se realizeaza tranzactia si de cardul utilizat (MasterCard sau Maestro).

VISA

Emitentii de carduri sub sigla VISA sunt obligati ca pentru cardurile emise in EUR sau moneda nationala, atat autorizarea cat si decontarea tranzactiilor sa se faca in EUR sau moneda nationala.

In cazul BCR, cardurile in EUR se deconteaza in EUR iar cardurile in RON se deconteaza in RON.

Ca atare conversia acestor tranzactii nu se mai face de catre BCR ci de catre VISA la cursul VISA, curs disponibil pe site-ul www.visaeurope.com la sectiunea cardholders->exchange rates alegand data de decontare a tranzactiilor. Modificarea a fost introdusa tocmai pentru ca detinatorul cardului sa nu mai suporte 2 cursuri de schimb.

Si in cazul acestor tranzactii se adauga comisionul de 2% (conversie valutara) intrucat este o tranzactie efectuata in alta valuta decat valuta contului, neavand nimic de a face cu valuta de decontare intre VISA si BCR.

Intervalul dintre momentul platii si momentul debitarii efective a tranzactiei din contul clientului este la latitudinea comerciantului acceptator (in cazul tranzactiilor de POS/e-commerce) sau la latitudinea bancii acceptatoare (in cazul tranzactiilor de eliberare numerar la ATM).

In cazul in care comerciantul acceptator realizeaza settlementul tranzactiior din POS zilnic, atunci tranzactia vine in decontare intr-o zi sau doua, daca nu vine atunci cand isi inchide comerciantul batch-ul de POS. (de ex eu am facut o tranzactie in 21.11, tranzactie venita in decontare in 08.12.)

Cele 30 de zile la care se face referire reprezinta perioada pentru care o suma tranzactionata la POS ramane blocata in contul detinatorului de card. Daca in aceste 30 de zile tranzactia nu vine in decontare, suma se deblocheaza automat (la aceeasi ora la care a fost blocata), reintra pe disponibil si poate fi folosita in alta tranzactie.

Care sunt avantajele folosirii cardurilor BCR in strainatate pentru retrageri de numerar si plata la comercianti (de ex: asigurari incluse, etc.)?

Indiferent de tipul cardului, principalul avantaj este comoditatea si siguranta: clientul poate uita de grija schimburilor valutare, iar cardul este un mijloc de plata sigur. Exista beneficii sub forma programului de loialitate pentru platile la comercianti si altele, oferite gratuit, in functie de tipul cardului.

Insa poate cel mai important este beneficiul asigurarilor disponibile:

– Asigurare de protectia cumparaturilor: Platind cu cardul de credit, in Romania si in strainatate, cumparaturile sunt protejate impotriva deteriorarii, distrugerii sau a furtului atat pentru detinatorul principal, cat si pentru utilizatorul autorizat;

– Asigurare de calatorie: Asigurare pentru deces sau invaliditate permanenta pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, atat pentru detinatorul principal, cat si pentru utilizatorul autorizat;

Exista limita pentru sumele retrase de la bancomate din strainatate de pe cardurile BCR? Care este si cum se poate modifica, daca avem nevoie sa retragem sume mai mari din cont?

Exista astfel de limite pentru cardurile BCR (difera in functie de tipul cardului) si, de asemenea, banca acceptatoare poate decide sa aplice anumite limite la retragerile de numerar.

BCR are o limită de retragere de la unităţile ATM de 3.000 lei şi de 10 tranzacţii pe zilnice pentru cardurile de debit Maestro şi Visa Classic.

Pentru sume mari exista posibilitatea ca pentru o anumita zi sa fie solicitata o limita de tranzactionare mai ridicata, dar noi recomandam folosirea solutiei de internet banking in cazuri in care exista nevoia de a efectua plati de volume mari (chiar si in strainatate)

Ce fac daca imi este furat sau pierd cardul BCR intr-o calatorie in strainatate?

Clientul va contacta BCR prin liniile dedicate 24/7 ale bancii pentru blocarea imediata a cardului.

Pentru a dispune de bani totusi exista mai multe alternative:
– fie un serviciu de transferuri rapide (ex: money gram)
– fie deschiderea unui cont la o banca locala (se face de obicei doar cu pasaport) si transferal ulterior a unei sume in acel cont
– banca poate trimite un alt card oriunde in lume, dar cheltuielile de curierat vor trebui sa fie suportate de client

Exista o oferta de card BCR pentru cei care calatoresc frecvent in strainatate? Exista carduri cobranded cu aliante aeriene precum Skyteam/One World/Star Alliance?

Oferim in acest moment un card de credit cobrand BCR Wizz Air foarte avantajos pentru cei care calatoresc in strainatate si zboara frecvent. Principalele avantaje: 0 RON taxă de rezervare pentru biletele de avion BCR Wizz Air achiziţionate prin card (valabil până la 31 decembrie 2012).

Platind cu cardul de credit, în România şi în străinătate, cumpărăturile sunt protejate împotriva deteriorării, distrugerii sau a furtului atât pentru deţinătorul principal, cât şi pentru utilizatorul autorizat.

Care este avantajul folosirii cardului cobranded BCR – Wizzair in Romania si in strainatate?

In afara de beneficiile de mai sus, in Romania
•    Reduceri de până la 30% acordate la comercianţii parteneri BCR. Printre ele se afla si cateva agentii de turism (Perfect Tour, Happy Tour, etc.)
•    Program de rate cu 0% dobândă – plata cumpărăturilor în maxim 12 rate egale cu dobândă 0% la partenerii BCR (de asemenea printre ei se afla agentii de turism).

Articolul de ieri, cu intrebarile complete, il gasiti aici.

5 comentarii

 1. 29.11.2012 la 12:54

  Asadar, se poate :).

 2. madalina
  29.11.2012 la 12:58

  deci se pare ca puteau si de prima data, dar comoditatea este foarte mare.. oricum rusinica

 3. 29.11.2012 la 13:04

  Mersi mult de informatie.

 4. gabbis
  10.12.2012 la 14:55

  Interesant de retinut….

 5. ionel mihalcea
  17.03.2014 la 14:06

  buna ziua cardul meu este proteza de orce banca .adica poate umbla la el cineva daca nu are parola si o banca daca eu as avea vreo rata neplatita

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]