fbpx
excursii-razvan-pascu

M-am gandit de ceva timp sa incep o serie de articole despre avantajele folosirii cardurilor de debit/credit in calatoriile voastre prin strainatate. Eu folosesc din ce in ce mai mult cardul in strainatate si mi se pare un mijloc de plata pe cat de sigur, pe atat de eficient.

Bineinteles ca am dorit sa incep aceasta serie de articole cu exemplul BCR, cea mai mare banca din Romania. Sper sa va multumeasca detaliile de mai jos; eu pot sa spun ca nu sunt 100% multumit de raspunsurile pe care le-am primit de la reprezentantul BCR Antim Iordache, Head of Product Management and Monitoring – Cards Division at BCR. Personal, as fi abordat cu mai multa implicare un demers de acest gen al unui blogger/jurnalist. Dar asa sunt eu, mai pretentios…  🙂

1. Care card este mai sigur in calatorii si de ce: cel cu cip sau cel fara cip? Exista si dezavantaje pentru posesorii de carduri cu cip, putem avea surprize cu un card cu cip in strainatate (de ex: nu toti comerciantii accepta acest tip de carduri pentru ca nu au POS-uri de ultima generatie)?

Cardul cu cip asigura cel mai sigur standard de securitate oriunde in lume. In plus, orice card cu cip are si banda magnetica astfel incat daca exista oriunde in lume terminale care functioneaza numai pe banda magnetica, se vor putea utiliza.

2. Cat ma costa sa scot 100 de euro de la un bancomat din strainatate dintr-o tara UE de pe un card BCR Visa, Visa Electron sau Maestro?

Pe siteul www.bcr.ro sunt afisate toate informatiile si comisioanele cardurilor noastre, fie ele de debit sau de credit, pentru persoane fizice sau pentru persoane juridice.

3. Cat ma costa sa scot echivalentul a 100 de euro de la bancomat din strainatate dintr-o tara de pe alt continent de pe un card BCR Visa, Visa Electron sau Maestro?

Idem Q2.

4. La ce curs valutar se face conversia banilor pe un card in RON cand scot euro din UE, dolari din SUA si alta moneda dintr-o alta tara lumii (de ex: yuan din China)?

In functie de tipul cardului si zona unde este folosit, organizatiile de plata Visa/MasterCard convertesc monedele la cursurile lor valabile la nivel international.

5. Pot sa folosesc cardurile BCR Visa, Visa Electron si Maestro oriunde in lume pentru retrageri de numerar? Care sunt tarile in care nu le pot folosi si ce optiuni am (de ex: Iran)?

Cardurile BCR sunt valabile oriunde in lume unde sunt acceptate Visa, MasterCard sau Maestro.

6. Pot sa folosesc cardurile BCR Visa, Visa Electron si Maestro oriunde in lume pentru plata la comercianti? Exista vreo tara unde se percepe comision pentru plata la comercianti (de ex: Iran, Siria)?

Cardurile BCR sunt valabile oriunde in lume unde sunt acceptate Visa, MasterCard sau Maestro. Pentru plata la comercianti nu se percepe comision detinatorului de card.

7. Care sunt avantajele folosirii cardurilor BCR in strainatate pentru retrageri de numerar si plata la comercianti (de ex: asigurari incluse, etc.)?

Indiferent de tipul cardului, principalul avantaj este comoditatea si siguranta: clientul poate uita de grija schimburilor valutare, iar cardul este un mijloc de plata sigur. Exista beneficii sub forma programului de loialitate pentru platile la comercianti, asigurari sau vouchere la brunch si altele, oferite gratuit, in functie de tipul cardului.

8. Exista limita pentru sumele retrase de la bancomate din strainatate de pe cardurile BCR? Care este si cum se poate modifica, daca avem nevoie sa retragem sume mai mari din cont?

Exista astfel de limite pentru cardurile BCR (difera in functie de tipul cardului) si, de asemenea, banca acceptatoare poate decide sa aplice anumite limite la retragerile de numerar.

9. Ce fac daca imi este furat sau pierd cardul BCR intr-o calatorie in strainatate?

Clientul va contacta BCR prin liniile dedicate 24/7 ale bancii.

10. Care este diferenta dintre cardurile de debit si cardurile de credit BCR pentru cei care calatoresc in strainatate, in ceea ce priveste costurile retragerilor de numerar si care este avantajul/dezavantajul folosirii cardurilor de debit/credit in strainatate?

Fiecare card (debit/credit pentru pf/pj) are costurile proprii iar indicat este sa fie folosit direct pentru plata la comercianti, astfel beneficiind de comision 0% la plata.

11. Exista o oferta de card BCR pentru cei care calatoresc frecvent in strainatate? Exista carduri cobranded cu aliante aeriene precum Skyteam/One World/Star Alliance?

Oferim in acest moment un card de credit cobrand BCR Wizz Air foarte avantajos pentru cei care calatoresc in strainatate si zboara frecvent. Detaliile complete se gasesc aici.

12. Care este avantajul folosirii cardului cobranded BCR – Wizzair in Romania si in strainatate?

Avantajele se regasesc urmand link-ul de mai sus.

***

UPDATE: dupa doar cateva ore de la publicarea acestui articol, Directia de Comunicare din cadrul BCR s-a sesizat si a revenit cu detalii suplimentare referitoare la intrebarile mele. Cu scuzele de rigoare ca acest articol nu avea informatii relevante pentru voi, va invit sa cititi si noul articol, un update la prezentul articol.

27 comentarii

 1. punky
  28.11.2012 la 10:38

  Ceva legat de comisionul de schimb valutar de 2 % la tranzactiile cu cardul online ?
  Daca vrei sa cumperi bilete de avion de 1000 EUR , BCR iti ia rapid 20 EUR pe langa cursul valutar defavorabil (spread imens).
  Exista variante mult mai bune , necesita doar putin timp de studiu.

 2. 28.11.2012 la 10:42

  Vezi intrebarile 2 si 3, exact asa se poarta ei cu clientii. Cand intru intr-o sucursala a lor, ma simt ca si cum as intra la posta, mereu angajati plictisititi, uneori nesimtiti, care te tratea za cu ….. Eu folosesc cardul BCR doar ca sa scot salariul si sa-l mut pe cardul ING.

  Antim Iordache, Head of Product Management and Monitoring – Cards Division at BCR, nu are si el o secretara care sa-ti poata raspunde punctual la intrebari?

 3. Razvan Pascu
  (author)
  28.11.2012 la 10:43

  @ punky: esti sigur ca asa este? Personal nu am auzit sa existe un astfel de comision pentru plati online. In plus, pentru schimbul valutar, cursul de la BCR e unul din cele mai bune din piata, din ce stiu eu. Esti sigur ca biletele cumparate de tine cu cardul in RON nu erau intr-o alta moneda decat EURO? Asa s-ar putea explica 2-3 conversii si mai multi bani pierduri: de ex. daca biletele erau in dolari australieni se face intai conversia Visa in dolari, apoi din dolari in euro si din euro in RON. Din ce stiu eu, toate cardurile fac intai conversia in dolari si apoi in euro.

  @ jurnaldecalator: o fi avand, doar ca nu a considerat ca intrebarile mele merita mai mult timp investit…

 4. 28.11.2012 la 10:48

  Din pacate, articolul nu mi-a adus niciun argument pentru a-mi face (eventual) un card BCR pe care sa il folosesc si in strainatate.
  Sper din toata inima ca bancile-subiect al interviurilor urmatoare (inteleg ca vorbim despre o serie de asemenea interviuri) vor fi mai deschise si mult mai putin evazive. Uneori, apelezi la cineva care iti ofera informatie, chiar daca sa spunem costurile par mai mari (si eu am un exemplu de asemenea banca, cea cu care lucrez), datorita transparentei de care dau dovada.

 5. Razvan Pascu
  (author)
  28.11.2012 la 10:51

  @ Iulia: multumesc pentru comentariu. Si eu sper ca pe viitor sa primesc de la alte banci raspunsuri concrete si la subiect. Sincer, ma simt eu destul de aiurea ca am publicat acest articol care mi se pare aproape inutil, nu aduce un plus de valoare pentru voi. Dar trebuia sa incep aceasta serie de articole, imi doream de mult timp.

 6. Elena
  28.11.2012 la 11:04

  Sunt clientul fidel al unei banci care are o colaborare cu o companie aeriana, si tocmai datorita avantajelor care le am cu milele acumulate, zbor doar folosind milele si platind doar taxele de aeroport. Asta e o strategie buna de a-si fideliza clientii, dar se pare ca BCR nu prea o intereseaza acest lucru. Habar nu au sa-si vanda produsul. Foarte sec, ma bucur ca ai postat interviul, sper ca BCR sa se autosesizeze visavis de acest aspect.

 7. punky
  28.11.2012 la 11:50

  @Razvan Pascu

  Pe extras apare mentionat comision de schimb valutar … pt 2 bilete cumparate spre Kuala Lumpur le-am doant 160 RON.

  Vezi detalii mai jos :

  Comisioane

  interogare sold = 0,2 RON
  la ATM BCR/ operatiune
  inlocuire card = 15 RON
  Comision refacere card pierd/ furat/ schimbare nume/ deteriorat/ la cerere
  alte comisioane = 3 RON
  Regenerare cod PIN la cererea clientului
  alte comisioane = 30 RON
  Comision contestare nejustificata a unei tranzactii efectuata in tara/strainatate
  alte comisioane = 2 % din valoarea tranzactiei. Comision de conversie valutara la tranzactiile efectuate in alta moneda fata de cea a contului de card

  http://www.vreaucard.ro/carduri-persoane-fizice/card-de-debit-bcr-visa-electron-card-debit-visa-electron-ron-bcr-I42S1

 8. 28.11.2012 la 13:11

  fa un card la citi eu asa am..am un maestro si platesc 30 de lei pe luna in schimb nu am niciun comision la nimic, nici la plata nici la transfer nici la retragere si asta indiferent de banca

 9. Vlad F.
  28.11.2012 la 14:27

  Experienta:

  Autorizez o plata externa (in EUR), on-line cu cardul BT Visa (in RON), acum 2 zile, in asteptare pana azi, in cuantum fix (cunoscut – atat in EUR cat si in RON) iar azi mi se debiteaza o suma mai mare cu ~2% in RON, fata de ce am autorizat eu.

  Practica este corecta ? Pentru ca etica nu este, din moment ce nu am autorizat un alt cuantum de debitare decat strict cel cunoscut ! Nici in + nici in –.

 10. 28.11.2012 la 15:51

  Vlad F , bancile se acopera datorita comisionului de schimb valutar, iar apoi dau vina pe cursul valutar practicat de visa si mastercard .

  Legat de interviu sunt si eu pe aceeasi parere, raspunsuri seci, trimiteri la site , automatizat. Nimic inclinat spre un viitor client sau chiar spre unul existent. Pe langa asta serviciul de relatii cu clientii al bancii lasa de multe ori de dorit , informatii contradictorii intre 2-3 operatori sau tendinta de merge pe „orice ai zice noi oricum avem dreptate”

 11. Andreea
  28.11.2012 la 17:23

  Lipsa de profesionalism, superficialitate cat cuprinde. Trist, se pretinde a fi o banca mare, respectabila,.. dovada nepotismului. Felicitari pentru initiativa, foarte buna, de altfel ar fi putut fi publicitate gratuita dar cand nu ai cu cine… .

 12. Razvan Pascu
  (author)
  28.11.2012 la 22:28

  @ Elena: este vorba de Unicredit? Ei parca au un parteneriat cu Miles & More.

  @ Vlad: si eu am patit la ING la fel. cred ca se debiteaza suma in euro si poate a fost o diferenta de curs intre cele 2 zile.

 13. Razvan Pascu
  (author)
  28.11.2012 la 22:39

  Cei de la BCR mi-au trimis in cursul zilei de astazi cateva precizari si informatii suplimentare referitoare la intrebarile mele, cu scuzele de rigoare pentru voi. Am publicat un nou articol cu informatii detaliate: http://razvanpascu.ro/2012/11/28/bcr-reactioneaza-la-articolul-de-ieri-calatorii-in-strainatate-cu-cardul-de-la-bcr/

 14. 11.12.2012 la 01:14

  Imi cer scuze, dar daca vorbim de comisioane mici, am probat-o pe pielea mea:Unicredit accepta tranzactiile in toate bancile unicredit din Europa-si nu sunt deloc putine- la acelasi comision ca la banca unde ai deschis contul !!!

 15. alexandra
  23.04.2014 la 10:51

  Buna. As vrea sa stiu daca pot sa pun bani pe un card BCR in euro in United Kingdom si daca voi suporta careva comosioane.

 16. wissal
  29.09.2015 la 19:22

  sunt in franta si am card visa classic si vreau sa stiu ce pot sa fac daca vreau sa vad soldul meu si cat am ij cont in un atm in franta ? nu am online banking si vreau sa stiu cat am in cont

 17. 06.10.2015 la 00:59

  Si eu am o parere foarte proasta despre cei de la BCR, testata. S-au plafonat pe primul loc si acum nu se mai streseaza.

 18. Ionna
  25.10.2015 la 23:38

  Pot sa depun pe un card BCR si lei si euro?nu vrrau sa schimb euro in lei.

 19. Slava
  26.12.2015 la 15:18

  Buna vreau sa va întreb.. vreau sa pun bani pe conț. Bcr… dar ma aflu in Moldova.pun lei moldovenesti. Cindy vor fi puși bani pe cont..o să-mi arate doar lei moldovenești sau vor fi schimbați in roni.. sau trebuie să-i schimb deodată in roni si sai pun pe cont..

 20. ilas ionut
  26.01.2016 la 16:17

  Sunt in anglia si am un card bcr visa. Nu am pus nici o data bani pe el si acuma as vrea sa pun bani pe el din Anglia se poate

 21. Laurentiu
  27.06.2016 la 20:47

  Card maestro bcr il poti arunca daca vrei sa faci tranzactii paypal,nu este bun!!Bleaaaaah

 22. Gogu
  12.08.2016 la 09:01

  Sorry, dar raspunsul la Q2 este absolut de necomentat (stiu, cred ca a veniot asa din partea bancii)…

  Ma trimiti pe u site, nici macar la o pagina anume, pt o intrebare atatd e punctuala?

  Pentru 1000 de euro de scos, cat platesc comisionul de fapt?

 23. Cazacu Mihai
  16.10.2017 la 04:17

  Buna ziua. Am un card Visa BCR si locuiesc in Irlanda. As dori sa stiu la ce banca din Irlanda se pot depune banii pe cardul Visa BCR si care sunt pasii de urmat pentru o depunere corecta. Multumesc.

 24. Ioan grad
  02.12.2017 la 14:52

  Bună ziua mă interesează cardul BCR în Anglia cu ce bancă lucreaza și ce comision e Mulțumesc

 25. Dobreanu
  03.05.2018 la 13:40

  In Olanda nu poți folosi cardul visa se accepta doar MasterCard altfel scoți banii și plătești cu numerar

 26. Daniela
  25.11.2019 la 23:50

  Am cont in BCR si a expirar cardu acum 2 luni ,eu locuiesc in Spania si así vrea sa stiu cum así putea schimba cardu fara a fi nevoie sa merg in Romania

 27. Emilia
  05.09.2021 la 20:46

  Buna, ziua dece nu pot sa scot bani din Spania cu cardul Visa BCR?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]