Weekendul trecut am fost invitat alaturi de alti jurnalisti in Oltenia, langa Horezu, in localitatea Maldaresti intr-un loc foarte frumos – Conacul lui Maldar.
Acesta este construit pe locul unei cule oltenesti, o fosta casa boiereasca construita in secolul XX.
Fiind monument istoric de categoria B, proprietarii au fost nevoiti sa pastreze intacte toate detaliile fostului conac si sa nu aduca prea multe modificari constructiei. Astfel, s-au pastrat si au fost renovate cu mult bun-gust zidurile groase, exteriorul varuit in alb, turnul inalt si scarile interioare, iesirile ascunse sau cerdacul cu arcade.
Culele au o vechime de peste 300 de ani in Oltenia si reprezinta locuinte boieresti fortificate, construite pentru apararea de invaziile turcesti sau din teama de hoti. Acestea sunt raspandite in toata peninsula Balcanica, iar in Romania cele mai multe se afla in Valcea, Gorj si Mehedinti.
Legenda capitanului Maldar
Fiecare cula are povestea sa, iar povestea lui Maldar este urmatoarea: Tudor Maldar este unul dintre capitanii lui Mihai Viteazu iar legenda spune ca a fost prins de tatari, insa a reusit sa ii cucereasca inima fiicei hanului tatar si astfel si-a recastigat libertatea. Cei doi s-au refugiat apoi in cula Greceanu, o casa boiereasca aflata la mica distanta de actualul Conac al lui Maldar. Cula Greceanu este acum muzeu in proprietatea Statului Roman, iar daca ajungeti acolo va veti putea baza pe explicatiile doamnei Mihaela Frumuselu, unul dintre cei mai pasionati ghizi gasiti de mine in Romania. Asadar, chiar daca povestea de mai sus nu s-a intamplat exact in locul in care se afla acum Conacul lui Maldar, ea totusi a fost in zona, iar proprietarii au ales acest nume pentru a cinsti memoria capitanului Maldar.
Cine sunt proprietarii?
Daniel si Cristina Vasilescu sunt doi oameni de afaceri din Craiova care conduc o firma de distributie a lubrifiantilor auto, anvelope si piese auto dar sunt si producatori de antigel, lichid de frana si alte produse pentru masini. Ei au investit in Conacul lui Maldar aproximativ 1 milion de euro, iar daca acum 3 ani au cumparat constructia cu gandul de a-si face o casa de vacanta aici, cu timpul si-au dat seama ca este prea mare si prea frumoasa pentru a nu se bucura de ea alaturi de turisti. Asa ca si-au investit banii, au angajat mesteri si arhitecti, au apelat la experti din Ministerul Culturii si la fonduri europene, iar dupa 3 ani de investitii, au deschis pentru turisti in martie anul acesta o pensiune.
Conacul a fost la un moment dat confiscat de comunisti si a functionat ca gradinita si apoi ca spital. Dupa Revolutie aici a fost sediul Fundatiei infiintate in Romania de printul Albert de Monaco. De cativa ani a fost retrocedat familiei mostenitoare de la care familia Vasilescu a cumparat constructia si domeniul pe care este construita.
Despre Conacul lui Maldar
Conacul are 15 camere, dintre care 12 duble si 3 single, in total 27 de locuri. Pensiunea este mobilata in fiecare camera cu mobilier unicat, majoritatea din lemn de nuc construit manual acum zeci sau sute de ani si reconditionat de curand. Conacul lui Maldar organizeaza inclusiv ateliere de gastronomie, iar pentru cei care se cazeaza la conac, mesele pot fi servite in restaurantul proaspat deschis pentru a face fata tuturor turistilor. Meniul nu este a-la-carte, ci in fiecare zi se anunta felurile de mancare care pot fi servite in ziua respectiva. Daca vreunul dintre turisti are o pretentie speciala exista posibilitatea de a-i fi preparat felul de mancare dorit. In curtea conacului se afla si o piscina.
Ce atractii turistice sunt in zona?
Pe scurt, ar fi de vazut Cheile Oltetului si Cheile Sohodolului, statiunile Olanesti, Calimanesti si Caciulata, pesterile Polovragi, Liliecilor si pestera Muierii, celebra Transalpina, statiunea Ranca, culele de la Maldaresti, manastirea Bistrita sau salina Ocnele Mari (ultimele 3 le-am vizitat si eu weekendul trecut).
Tarife, contact si rezervari la Conacul lui Maldar
Camera dubla costa 70 de euro/noapte, camera single este 50 de euro/noapte, iar pentru grupuri se ofera discount. Pretul include micul dejun si toate taxele. Rezervarile se pot face online aici, pe adresa de email rezervari@conaculmaldar.ro sau la telefoanele 0744 394 362 si 0744 643 303. Au si pagina de Facebook.
Cum ajungeti din Bucuresti?
Drumul din Bucuresti si pana acolo este bun si dureaza 3 1/2 ore, mers regulamentar. Se merge pe autostrada A1 spre Pitesti, Ramnicu Valcea si apoi urmam drumul spre Targu Jiu, se ajunge la Horezu, iar de acolo este indicator la stanga spre Culele de la Maldaresti – inca 5 km.
Pentru mine a fost un weekend foarte frumos petrecut la Conacul lui Maldar, iar gazdele au avut grija sa ma faca sa ma simt foarte bine. Mancarea a fost din belsug si au incercat sa puna accent pe bucatele traditionale din zona, la plecare pregatindu-ne si un cos plin de dulceturi de mar domnesc, de pere, lichior de nuci, lichior de mure si alte bunatati. Conacul arata extrem de bine si totul e facut cu mult bun gust. Mobilierul din camere trebuie vazut, pentru ca fotografiile nu pot arata frumusetea sculpturii in lemnul de nuc, iar piscina pe timpul verii se pare ca este un atu important pentru cei care vin in vizita.
Asa cum era de asteptat, pensiunea are deseori momente in care este plina. Exista locuri de parcare suficiente, insa este de preferat sa va faceti rezervare cu ceva timp in avans daca vreti sa va cazati aici. Dupa ce in weekend am publicat cateva imagini cu conacul pe pagina mea de Facebook, un cunoscut care lucreaza intr-o multinationala m-a rugat sa verific disponibilitatea pentru 8 camere in perioada 23-25 noiembrie, dar surpriza … nu erau locuri. Asa ca nu uitati sa rezervati din timp, mai ales pentru team-building-uri.
Super arata! Am fost si eu de Pasti la Horezu. Zona este absolut minunata: biserici, manastiri, pesteri, trovanti, ceramica de Horezu.
Arata foarte bine. Cred ca este frumos acolo. Seamana cu un conac din Transilvania, Conacul Secuiesc de la Coltesti. Daca ai ocazia, Razvan, poti veni sa-l vezi. N-o sa regreti.
…. daca pozele zici ca nu arata nici pe departe frumusetea locului si locatiei, atunci raman clar fara cuvinte! Arata fantastic totul…
Sunt de apreciat romanii cu initiativa! Bravo lor!
Totul este super frumos, la Manastirea Horezu am fost si eu. Conacum arata de nota 10+. Bravo
am fost si recomand
O locatie de poveste…
(author)
@ Gabi: mobilierul din camera 2 de la parter chiar trebuie vazut, e super – foarte vechi si bine intretinut sau reconditionat, din lemn de nuc, sculptat.
Foarte frumos. Frumoase poze, Bravo. Urmaresc de foarte multa vreme blogul si observ ca ajungi in cele mai frumoase locuri din tara si din afara. Presupun ca ti-ai luat si cateva vase de ceramica de la Horezu, nu?
Foarte frumos locul si daca la inceput am crezut ca nu e chiar mare lucru de acest conac, dupa ce am vazut interioarele mi-am schimbat parerea radical, arata foarte, foarte bine
Iar ai uitat de muzeul menu prefer at, foarte aproape de culele Maldaresti she afla MUEUL TROVANTILOR
Pare interesant dar eu personal nu as sta niciodata la o pensiune care a fost fost spital. Exista bacterii, cum ar fi cea a tuberculozei, care rezista zeci de ani in pereti si sunt rezistente la marea majoritate a dezinfectantelor.
Asa ca.. Sa stea acolo cine vrea!
Buna ziua,
Conacul lui Maldar este la fel ca toate celelalte conace din Romania care au avut din pacate o soarta trista pana la revolutie. Asa cum stiti majoritatea cladirilor de acest fel ,au fost sedii de C.A.P., grajduri,depozite, sanatorii sau spitale.
Conacul nostru a fost o aripa a spitalului din Horezu si dupa revolutie a fost revendicat si castigat de mostenitori. Procesul de revendicare a durat 15 ani, timp in care cladirea a fost pustie , deschisa si la voia intamplarii, astfel, in momentul achizitionarii lui de noi, nu mai era nici urma de spital.
Cladirea a fost intr-o stare avansata de degradare si pentru consolidarea ei a fost nevoie de curatarea peretilor de tencuiala atat in interior cat si in exterior. Pe interior s-a facut o camasuire cu plasa de metal ,lucrata manual peste care s-a tencuit cu ciment intr-un strat de 10 cm.
Inainte de tencuire, pentru ca cimentul sa se prinda de caramida veche, s-au curatat rosturile caramizilor 1,5 cm, deci, fiecare centimetru patrat a fost frecat cu peria de sarma.
Va spun aceste lucruri ca sa realizati ca nu este nici un pericol mai mare la noi decat in alta parte. Dupa parerea dumneavoastra , locatiile istorice ar trebui sa nu mai existe…iar despre acei microbi sau virusi despre care vorbiti exista peste tot in jurul nostru( metrou, tramvai, targuri, etc..)
Toate aceste etape de consolidare se pot proba cu fotografii si acte semnate de firme de specialitate care au contribuit la renovarea conacului.
Sper ca v-am convins sa veniti candva pe noi…
(author)
@ Dan: eu am fost la Conac pentru un weekend si nu numai ca nu am patit nimic, nu am nimic dupa o luna de cand m-am intors de acolo si m-am simtit excelent. cred ca nu ai de ce sa iti faci griji.
Toate bune si frumoase dar daca printre atractiile zonei sunt Calimanesti Caciulata si Olanesti atunci eu nu inteleg prea bine ce sunt alea „atractiile zonei”. Asa poti sa treci si Defileul Jiului la atractii.
Am stat aici pentru 2 nopti inainte de Craciun..un loc superb, cu atentie la detalii, cu oameni primitori si bucurosi de oaspeti.
Camerele sunt primitoare si destul de spatioase, este foarte cald, foarte curat, totul functioneaza ireprosabil.
Mancarea este variata (meniurile zilnice), selectia de vinuri este mai mult decat rezonabila.
Preturile sunt pentru cei care apreciaza calitatea si categoric nu sunt pentru toata lumea, insa am vazut acest lucru ca un plus, reflectat in stofa turistilor (lipsesc cu desavarsire persoanele pe care unii le-ar putea denumi „cocalari”).
Multumim pentru experienta speciala, avand in vedere ca acolo am petrecut „sfarsitul lumii”. Ar putea fi insa sfarsitul prostului-gust si al kitsch-ului in Romania si inceputul unui turism de calitate, asa cum fam. Vasilescu o face atat de bine la Conacul Maldar.
Ne vedem la vara la piscina:)
Catalin STEFU
Tocmai am inchis telefonul dupa un dialog incredibil cu Daniel Vasilescu, reprezentantul Conacului. Pe scurt, pe 30 decembrie am intrebat daca au 5 camere disponibile in perioada 15-17 februarie, mi s-a raspuns ca sint, dupa care am rugat o rezervare pentru 5 familii. N-am mai primit feed back, iar azi am intrebat din nou pe email daca rezervarea e ok.
Dl. Vasilescu mi-a raspuns ca am camerele rezervate, i-am multumit si i-am spus ca le-am si platit oarecum in avans deoarece achizitionasem vouchere prin Groupon.
Surpriza insa, dl. Vasilescu a inceput insa sa se vaite, ca dansul pune doar 5 camere prin voucher, ca nu-si permite mai multe, ca nu poate plati caldura, bla, bla …
Eu n-am incalcat nici un termen al ofertei. Am cumparat voucherele, am anuntat cu o luna inainte, nu am solicitat camerele in afara perioadei expuse pe site si nici nu am fost informat de aceasta conditie pusa cu de la sine putere de dl. Vasilescu.
Nu mi s-a parut ferm, ba chiar pot spune ca e un comportament ieftin din partea dansului. Ce se intimpla daca ajungeam acolo, ne trimitea acasa?
Imi pare rau, dar atitudinea aceasta imi ridica mari semne de intrebare la adresa afacerii de acolo. Daca te respecti iti tii promisiunile …
In fine, o surpriza tare neplacuta!
Tocmai ce ne-am intors de la asa zisul conac. Dezamagire totala. Meschinaria este cuvantul la ordinea zilei. Foarte frig in camera in momentul in care am fost cazati. Mancarea la restaurant rece si medie, in schimb preturile uriase. Intr-adevar conacul este deosebit, frumos aranjat numai cu lucruri de calitate, dar degeaba. Sambata seara la ora 22:00 bezna totala-nimic deschis, nimeni pe care sa intrebi ceva. Restaurantul inchis, nu aveai de unde sa iti iei o apa sa bei. Atmosfera sinistra, la cina, la micul dejun, in general. La plecare am aflat ca trebuie sa suport si comisionul VISA de 2% daca vreau sa platesc cu cardul. De nedescris. Atentia oferita clientului este zero, nu intereseaza pe nimeni. Dl Gusti Roman a descris, prin exemplul oferit (cu voucherele pentru 15-17 februarie) atitudinea de batjocura oferita clientului pe care am simtit-o pe pielea noastra la Maldar.
Razvan,
Excelent reportajul si foarte incurajatoare vestile ca astfel de perle ale patrimoniului au inceput sa fie descoperite. Bravo dansilor pentru asa efort desi sunt convins ca nu ai nevoie chiar de un milion pentru o restaurare decenta.
Si noi am incercat sa cumparam una dar dupa ani de procese intre urmasul proprietarilor si primarie, a castigat-o primaria care ‘nu ne vindem noi tara’.
A propos, cele mai multe cule nu sunt asa cum scrii in acele judete ci in Arges, ceea ce tehnic vorbind face expresia Cule Oltenesti gresita.
Sunt putin intrigat de aceasta cladire, deosebit de frumoasa fara doar si poate. Nu am gasit-o listata nici la Categoria A nici la B in lista Monumentelor Istorice. S-ar putea sa gresesc dar nu cred ca este o cula veritabila neavand elemente fortificate, desi nu contest ca ar fi putut fi ridicata pe RUINELE unei cule. Pare mai degraba o frumoasa casa construita in ‘stilul unei cule’.
As fi tare interesat sa aflu mai multe despre istoria acestei cladiri. Am vizitat multe cule si Cula Greceanu si Cula Duca de alaturi (ciudat ca nu le-ai listat la atractii turistice locale). Mie ‘Conacul lui Maldar’ imi pare o stilizare interbelica a Culei Duca?
Oricum, sincere felicitari proprietarilor pentru o excelenta restaurare – sper sa o vizitez curand.
Razvan Constantinescu
Doresc rezervare pentru: 17/18 si 18/19 iulie 2016sau 18/19 si 19/20 iulie 2016.
Am avut ocazia sa merg la conac in luna iulie. Cand spui conac nu spui discoteca, pub sau hotel. Camera exemplara, curatenie, rafinament. Am mers la relaxare nu la paranghelie. Piscina curata. Imprejurimea conacului ingrijita. Masa se putea servi si inauntru si pe terasa, o mica prispa. Bucate minunate. In timpul micului dejun eram intrebati ce meniu alegem pentru masa de pranz. Erau cate 2 feluri de mancare (ciorba sau supa crema, 2 felul doi si doua deserturi). Nu mi s-a parut scump pentru doua mese de pranz si doua cine (2 persoane), vin, bere 200-280 lei. Toti sunt de o amabilitate cum rar mai intalnesti. Iar cazarea in iulie camera dubla 70 euro. Si ca sa fac o paralela septembrie la mare. Cazarea 100 euro. Camera modesta, se platea pentru piscina 40 lei, sezlongul 20 lei. Un pranz era 200-300 lei.Vorbim de chipurile hotel de 4 stele. Nu sufera comparatie. Chiar acum fiica mea petrece Craciunul la conac si nu mai pridideste cu laudele. Totul este la superlativ. Voi reveni cu cea mai mare placere ori de cate ori voi avea ocazia. Multumim gazdelor
AM FOST LA CONAC IN 2015 ESTE SUPERB, O LOCATIE DE VIS CARE TE DUCE CU GANDUL LA VREMURI DEMULT APUSE DAR REINVIIATE PRIN OAMENI DE BINE CU DARE DE MANA SI CARE INTELEG ISTORIA SI SEMNIFICATIA UNOR ASTFEL DE CLADIRI ISTORICE DE MARE IMPORTANTA CANDVA PT. TARA. SE MANANCA F.BINE , ZONA ESTE SUPERBA ,TB. PROMOVATA SI EVIDENTIATA PT. A ATRAGE CAT MAI MULTI TURISTI DIN TARA DAR SI DIN STRAINATATE.