fbpx
excursii-razvan-pascu

targu jiuDupa escapada de pe soseaua Transalpina de la finalul sezonului de vara de anul acesta, am ramas cu nemultumirea ca n-am reusit sa vad si alte locuri frumoase din zona respectiva, fiind nevoit sa imi restrang plimbarile prin tara la cele doua zile (in cazurile fericite, doua zile si jumatate) de weekend. Unul dintre aceste obiective este Targu Jiul lui Brancusi, probabil binecunoscut multora, dar vizitat cu siguranta de mai putini. Aflat la doar 300km de Bucuresti, orasul Targu Jiu, impreuna cu operele maestrului Constantin Brancusi, reprezinta o placuta evadare de final de saptamana.

Am plecat din Bucuresti sambata dimineata la prima ora, dupa o documentare serioasa plecand de la intrebarea „Si ce altceva ar mai fi de vazut in zona?”. Ei bine, judetul Gorj sta foarte bine la acest capitol, relieful variat si mai ales partea muntoasa ascunzand numeroase pesteri, chei, defilee, lacuri… o adevarata placere pentru pasionatii de natura. Despre cateva dintre aceste minuni, sculptate nu de Brancusi, ci de natura, va voi povesti intr-un alt episod al serialului „Romania e frumoasa”, promovat cu o perseveranta laudabila de prietenul Razvan.

Drumul catre Targu Jiu este placut si usor de parcurs, calitate soselei fiind foarte buna, trecand prin Pitesti, Ramnicu Valcea si Horezu. Pentru amatorii de arta si in general cultura populara, Horezu este un adevarat paradis: dincolo de cunoscuta ceramica a locului pot fi descoperite si alte opere de artizanat popular, manifestari culturale, traditii locale.

Ajuns in Targu Jiu, nu iti ia mult pana sa te orientezi in oras catre „Coloana fara sfarsit”, primul obiectiv de pe lista mea. Un panou informativ plasat in zona iti spune povestea: ansamblul monumental este singurul de for public din opera lui Brancusi si este dispus pe o axa ce traverseaza orasul de la est la vest, de-a lungul Caii Eroilor. Operele omagiaza la nivel simbolic eroii cazuti in Primul Razboi Mondial.

targu jiu

targu jiu

Prin oras iti atrag privirile si cateva dintre operele altor sculptori romani moderni, realizate cu ocazia festivalului „Brancusiana”. O sursa foarte buna pentru documentare pe domeniu este aici, motiv pentru care nu voi insista pe detalii. Calea Eroilor, bulevardul (pe alocuri exclusiv pietonal) care traverseaza orasul si leaga operele lui Brancusi arata insa mult mai putin inaltator decat „Coloana fara sfarsit”. Precis orasul si principalele sale obiective ar putea fi ingrijite mai bine – dar despre ce loc din Romania nu poti spune asta? Si nu o spun cu resemnare, ci cu o deplina nemultumire fara de modul in care avem grija si ne promovam (extrem de) putinele lucruri la care suntem (am fost) mai buni decat altii.

Partea cea mai buna a Caii Eroilor este ca dureaza putin sa o parcurgi… Parcul Municipal, aflat la capatul sau, gazduieste celelalte doua (trei!) opere ale ansamblului: Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii. Nici criticii artei brancusiene nu se pun 100% de acord in legatura cu simbolistica operelor sale, asa ca cine suntem noi sa judecam „ce a vrut sa spuna autorul”? Sculpturile in piatra degaja frumusete in forma pura, indiferent de conotatiile pe care unii sau altii le atribuie. Simple, dar elegante si maiestuoase:

targu jiu

targu jiu

targu jiu

targu jiu

targu jiu

… acelasi lucru fiind valabil si in cazul unei promenade nocturne:

targu jiu

targu jiu

targu jiu

targu jiu

Intamplarea a facut ca, exact in sambata pe care am dedicat-o orasului Targu Jiu, echipa locala de fotbal sa gazduiasca un meci cu… ghiciti voi cine. Personajul de mai jos a raspuns foarte amabil solicitarii pentru o fotografie dedicata tatalui meu. Tata tine cu „Rapiduletzul” de cand erau lupul catel si bunica fata, astfel ca s-a bucurat pentru poza si pentru ca l-am prezentat ca pe un suporter de baza al echipei! Din pacate, n-am purtat noroc Rapidului, care a avut o zi cam neplacuta la Targu Jiu, cei care urmaresc stiu la ce ma refer (eu am pierdut intentionat legatura cu fenomenul fotbalistic de o multime de ani).

targu jiu

Sfarsitul zilei m-a gasit in alergare catre alte atractii locale, dintre cele naturale. Apusul de soare l-am surprins (sau el pe mine?) chiar langa Hobita, locul nasterii maestrului Brancusi. Pe scurt, recomand cu caldura o vizita in aceste locuri frumoase, operele brancusiene fiind cu siguranta intr-un top al lucrurilor „musai de vazut” de pe la noi.

targu jiu

Inchei cu cateva indicii pentru episodul urmator, care va prezenta cateva dintre minunile naturale ale Gorjului, din imprejurimile orasului Targu Jiu si chiar ceva mai departe. Ca de obicei la escapadele de weekend prin tara, eroina care face totul posibil este credincioasa companioana Furia Rosie.

furia rosie

furia rosie

furia rosie

* text si fotografii de Mihai Bobocea

12 comentarii

  1. Ovi
    05.12.2011 la 03:06

    Stii ca nu prea e frumos (legal) sa mergi cu farurile de ceata.
    Urat, urat, urat! Ai stricat bunatate de articol.

  2. Alexandra
    05.12.2011 la 10:39

    De Furia Rosie imi place foarte mult. Am fost la Targu Jiu de mai multi ani si mi-a placut ce am vazut. Operele lui Brancusi sunt unice si merita vazute macar o data in viata. Nu m-as mai intoarce neaparat, insa imi amintesc cu placere de excursia respectiva, cu atat mai mult cu cat se petrecea in timpul liceului.

  3. 05.12.2011 la 18:22

    dap, intamplarea a facut sa ajung de mai multe ori anul asta prin Targu Jiu si mi-a placut foarte mult orasul 🙂

  4. Cristina
    05.12.2011 la 20:57

    Am fost si eu la Tg.Jiu vara aceasta, m-am simtit foarte bine si a fost superb. Orasul era inconjurat de o atmosfera calma si placuta, merita sa vizitati!

  5. Gigu
    06.12.2011 la 10:50

    O fi frumos Targu Jiul, dar nu se vede din pozele tale! Poze mai urate nici ca nu puteai sa faci.

  6. Mihai FR
    06.12.2011 la 12:41

    Salutari tuturor,

    In primul rand, Furia Rosie va multumeste pentru aprecieri 🙂 In al doilea rand, va rog sa luati pozele mele oribile ca pe o invitatie de a vizita aceste locuri (mergand pana acolo, desigur, cu proiectoarele de ceatza stinse), a va bucura de ele si a face poze mai reusite.

  7. Ramona
    06.12.2011 la 19:29

    Intr-adevar este un oras frumos Targu-Jiul!Merita vazute si alte obiective printre care se distinge impresionantul defileu al Jiului;manastirea Lainici; manastirea si pestera de la Polovragi si altele pe care sper sa le descopar data viitoare.

  8. Mihai FR
    06.12.2011 la 21:48

    @Ramona: stai sa vezi episodul urmator…:
    Cheile Oltetului
    Pestera si Padurea Polovragi
    Pestera Muierilor
    Cheile Sohodolului
    Closani
    Defileul Jiului
    Petrosani
    Pestera Bolii
    Cheile Butii
    DN66A pana in Parcul National Retezat…
    La manastiri… tin post! :))

  9. Alexandru
    14.12.2011 la 20:23

    @Ovi: Frumos orasul, am ajuns si eu pe acolo. Este si bine scris articolul. Pacat ca esti carcotas cu farurile de ceata. Masina era oprita. Si da mai bine la shooting sa ai mai multe lumini. 😉

  10. 20.12.2011 la 14:39

    Ca „fiu al Gorjului”, salut acest text si ma bucur ca nu ai trecut degeaba pe acolo. Descult, fara indoiala 🙂

    Am vazut cu tristete si faptul ca „tii post” la manastiri. Nu intru in dezbateri sau polemici religioase, dar macar de dragul artei si istoriei puteai sa te opresti cateva minute la „Ierusalimul” de la Tismana sau la Lainici.

    In ceea ce priveste „Calea Eroilor”, sa stii ca fara Biserica Sfintii Apostoli nu este completa. Nu intamplator este intre Coloana fara Sfarsit si intrarea in Parc. Pacat 🙁

    Altfel, cat mai multe drumetii cu folos! 😉

  11. Mihai FR
    20.12.2011 la 22:31

    @alexander: pe langa faptul ca sunt complet ne-religios, nu gasesc nimic interesant (arhitectonic sau din alt pdv) la bisericile / manastirile ortodoxe sau asemanatoare: ai vazut una, le-ai cam vazut pe toate. De gustibus…

    Altfel, te invidiez pentru obarsia gorjeana, aveti o multime de locuri superbe pe acolo, pe care abia astept sa le revizitez.

  12. carmen
    06.12.2012 la 03:20

    Sunt nascuta in Tg-Jiu si ma bucura nespus de mult sa vad cate aprecieri frumoase primeste. Da, este un oras frumos, curat si linistit, iar operele lui Brancusi trebuie neaparat vizitate. Din pacate, autoritatile nu se ocupa de ele atat cat ar trebui. Gorjul este un judet frumos, unde chiar ai ce vizita si va promit ca nu va veti plictisi.Va recomand cu caldura sa il vizitati, macar o data in viata. Si neaparat sa mergeti la sfarsitul primaverii pentru ca atunci arata cel mai bine si va puteti bucura de frumusetea locurilor:)

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]