fbpx
excursii-razvan-pascu

Croaziera in care am fost in luna august cu agentia de turism CarpaTour a inceput din Copenhaga si a durat 7 zile. In prima zi am ajuns in orasul german Kiel, a doua zi a fost exclusiv pe mare, ziua cu numarul trei a fost pentru Flam, unul dintre cele mai frumoase orase din Norvegia, ziua patru a fost in Bergen, in ziua cinci am ajuns in Stavanger, iar in ziua sase la Oslo. Mai departe, in ziua sapte vaporul ajungea inapoi la Copenhaga, dar eu am coborat la Oslo ca sa vizitez in detaliu si acest oras.

Croazierele in nordul Europei au preturi mai mari decat cele din Mediterana, dar ma puteti crede pe cuvant ca dupa ce am stat 10 zile prin Norvegia si Danemarca va pot spune ca o croaziera mi se pare cea mai ieftina modalitate de a vizita Norvegia.

Preturile sunt foarte mari in Norvegia, de la o sticla de apa pe care o gasesti pe la 3-4 euro (0,5 litri) si pana la o masa la restaurant sau cazarea la hotel – totul costa mult, asa ca un pret de 750 de euro (cam atat costa 7 zile intr-o croaziera cu traseul pe care vi l-am spus mai sus) este foarte bun, tinand cont ca ai inclus transport, cazare si mese all-inclusive 7 zile.

Kiel este un orasel din nordul Germaniei, iar aceasta a fost prima oprire a vasului de croaziera MSC Magnifica. Kiel este resedinta regiunii Schleswig-Holstein (dupa numele binecunoscutei rase de vacute). Dupa al doilea razboi mondial (cand a fost bombardat la greu) nu a mai ramas mai nimic din orasel, astfel ca majoritatea tururilor pe care le puteam rezerva includeau vizitatea castelelor din apropiere si o plimbare cu barca pe 5 lacuri. Mai nimic despre acest oras portuar si industrial. Astfel, am optat pentru un tur denumit “Castele, lacuri si trandafiri” ce include o plimbare de aproximativ 6 ore prin regiunea Schleswig-Holstein, cu opriri in oraselele Malente, Plon si Eutin. Turul l-am cumparat direct de pe vasul de croaziera si a costat 70 de euro de persoana.

Prima oprire a zilei a fost facuta in Malente, la o fabrica de sticlarie unde ni s-a aratat procedeul de realizare a obiectelor din cristal. Am vazut cum se transforma un bulgare de sticla topita intr-o vaza colorata sau in diverse figurine. Am crezut ca doar egiptenii cand iti vand un tur iti mai includ si opriri pe la “prietenii” lor, comercianti, dar se pare ca nici la nemti nu este diferit. Oricum, a fost frumos si a meritat. Am profitat un pic de timpul disponibil pentru a adminira linistea unui orasel din nordul Germaniei, cu casele care pareau nelocuite si magazinele toate inchise intr-o duminica dimineata.

Pe filmuletul de mai jos puteti vedea cum se fac diverse bibelouri din sticla, inclusiv un calut sau o lebada.

Urmatoarea oprire a fost la castelul din Eutin, orasel recunoscut si pentru tufele de trandafiri ce impodobesc casele. Castelul se pare ca avea rol de aparare si a servit ca resedinta a episcopilor din Lubeck, care s-au retras aici dupa un conflict cu cei de la conducerea orasului. Castelul in sine are un aspect foarte interesant, dar ceea ce mi s-a parut curios sunt turnurile acestuia, unul cu coltul ascutit, altul complet rotund. Se pare ca la baza castelul este format din mai multe cladiri diferite care au fost unite in timp, de unde si aceste diferente interesante de observat. Piata din apropierea castelului, cu multe cafenele si locuri de servit o inghetata buna, mi s-a parut a semana foarte mult cu Piata Mare din Sibiu. Aici am servit un orez cu lapte si cu capsune proaspete…delicios.

Dupa Eutin ne-am indreptat spre un debarcader de unde am pornit in turul celor 5 lacuri din zona. Plimbarea nu este spectaculoasa, ci sunt doar aproximativ 50 de minute in care te poti bucura de peisajul frumos al lacurilor si daca ai noroc, poate zaresti o lebada sau chiar o acvila, pe una dintre insulele pe langa care va trece barca. Daca nu faceti parte dintr-un tur organizat de compania de croaziere si descoperiti acest debarcader, trebuie sa stiti ca turul cu barca va costa aproximativ 10 euro. Punctul terminus al plimbarii cu barcuta a fost la un fel de han, unde am si servit un pranz usor, cu un carnacior german insotit de o bere tare si niste cartofi prajiti.

Ultima oprire a zilei a fost in Plon, un orasel cu 13.000 de locuitori. Castelul din Plon este una dintre cele mai importante constructii renascentiste din Germania. In Plon se mai pot vizita turnul de apa si un muzeu unde este reprodus sistemul solar – Planet Walk.

Daca veti merge si voi in aceasta croaziera si veti ajunge in Kiel, nu asteptati un sfat de la mine legat de acest tur pentru ca nu o sa il dau de data asta. Mi-a placut turul, dar nu m-a impresionat in mod special cu mai nimic, de aceea nu stiu ce sa va recomand voua. Nu ar avea rost nici sa ramaneti pe vasul de croaziera cat timp sta in portul din Kiel, insa nici acest tur probabil nu o sa va impresioneze. Germania este o tara frumoasa, insa turul acesta nu ajunge in zonele care merita vizitate in mod deosebit.

Poate ca daca as mai putea alege acum inca o data, as merge la Lubeck (era un tur si aici), insa atunci se pare ca nu am fost atat de inspirat in alegeri; m-am gandit ca Lubeck este un oras prea important pentru a fi vizitat in doar cateva ore. Lubeck este un oras aflat in patrimoniul UNESCO si are un centru istoric despre care toata lumea are numai cuvinte de lauda. Universitatea din Lubeck este foarte cunoscuta in intreaga Europa si la fel de cunoscuta este si industria martipanului (se spune ca martipanul a aparut la Lubeck).

* Pentru oferte si informatii despre croaziere in diferite destinatii din lume site-ul www.Carpatour.ro va sta la dispozitie.


2 comentarii

  1. 10.09.2012 la 11:23

    Ai dreptate cu turul pe care l-ai facut e destul de slabut si nespectaculor, e un orasel mic si nu prea ai ce face cand nu este Kiler Woche ( http://cuibus.ro/blog/kiel-2009.html ) Cea mai buna perioada pentru a vizita acest oras e 20-30 iunie, atunci se schimba radical totul.

  2. Julia Molnar
    13.09.2012 la 21:05

    Eu calatoresc cu aceasta agentie de 15 ani….niciodata nu mi -am ratat vacanta cu ei…

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]