Am inceput ieri sa va povestesc impresiile din prima zi petrecuta in regiunea Abtenau din Austria, in infotripul la care am participat la sfarsitul lunii iunie.
Am fost atunci in Zell am See / Kaprun si apoi in Abtenau pentru a vedea cu ochii mei ce inseamna ospitalitatea austriaca si cum ii asteapta austriecii pe turistii romani, inclusiv vara.
A doua zi petrecuta in Abtenau a fost aproape perfecta. Si asta se datoreaza in principal unui om care ne-a facut tuturor ziua mai frumoasa datorita zambetului si felului sau de-a fi. Este vorba despre Hans, un austriac de 65 de ani care a fost padurar si care de 5 ani a iesit la pensie. Acum Hans se ocupa de turism, acesta fiind deseori angajat de Biroul de Turism din Abtenau ca sa insoteasca turistii pe muntii de langa Abtenau. Interesant este ca Hans nu stie engleza, vorbeste doar germana, insa ne-am inteles de minune cu el, putin prin semne, putin in romana, putin in germana. Ceea ce vreau sa spun este ca daca un om este deosebit, atunci nu ai nevoie de prea multe cuvinte ca sa te simti bine, ci ai nevoie doar sa absorbi din energia sa pozitiva, asa cum am facut noi.
Desigur, noi am fost norocosi sa o avem si pe Hilda care vorbeste perfect o gramada de limbi straine (inclusiv germana) si care ne-a ajutat cu traducerea atunci cand era cazul. Insa Hans era un om atat de special, iar peisajele erau asa de frumoase incat nu aveai nevoie de prea multe cuvinte. Iar sarea si piperul acestei mici expeditii de jumatate de zi pe munte a fost Hans cu al sau corn, un instrument pe care il scotea frecvent din rucsac si la care ne canta de rasunau muntii. Iar pentru ca a fost padurar o viata intreaga in zona, toata lumea il cunoaste pe Hans, inclusiv fata din imaginile de mai jos, care a fost de-acord sa faca si niste „duete” cu Hans, special ca noi sa ne simtim cat mai bine. Ce a iesit, puteti vedea pe clipurile de mai jos.
Iar daca ajungeti vreodata in zona Abtenau, sfatul meu este sa apelati la Biroul de informatii turistice din centrul oraselului Abtenau si sa cereti sa vi-l aduca pe Hans. Din cate imi amintesc, ne-a spus ca o ora cu Hans costa 12 euro, deci daca sunteti un grup mai mare il puteti lua si pentru mai multe zile ca sa colindati muntii din Abtenau, mai ales ca pentru perioade mai lungi exista si preturi speciale. Plimbarea noastra a fost pe platoul alpin Postalm si apoi, tot impreuna cu Hans, am vizitat una dintre locatiile unde se produce cascavalul traditional. Tot acolo am stat si la masa si am servit branzeturi si salam facute in casa, insotite de omniprezentul apfel juice. Mai multe detalii despre aceasta locatie gasiti pe site-ul almkas.com
De asemenea, Biroul de Turism il „inchiriaza” gratuit pe Hans o data pe saptamana, in fiecare marti. Plecarea este la ora 9:55 din fata oficiului postal din Abtenau, biletul de autobuz pana la poalele muntelui costa 5,5 euro de persoana, iar turul este oferit gratuit.
Un alt autobuz care merge spre platoul Postalm pleaca martea si joia de la oficiul postal din Abtenau, iar pentru 2 euro vei ajunge in zona de munti pentru a face drumetii, returul fiind la ora 16.
Un alt loc care se viziteaza in special de catre familii este in apropiere de cascada, se pleaca in fiecare miercuri din zona pietei centrale din Abtenau, acesta fiind un loc unde apa din rau este adunata in niste spatii prin care poti merge descult (se spune ca face bine la circulatie).
Daca sunteti minim 4 persoane atunci puteti sa rezervati un tur in fiecare joi in zona „Laufener Hut”, plecarea fiind de la Karkogel lift station. Practic, este vorba de o plimbare pe platoul montan, dar pentru asta trebuie sa aveti haine groase cu voi chiar daca sunteti in mijlocul verii. Rezervarile se fac la numarul 00436503834909.
Un alt tur interesant se desfasoara in Abtenau in fiecare vineri si este vorba de un tur culinar pentru cei pasionati de gastronomie. Se pleaca la 10 dimineata din piata centrala din Abtenau, se trece prin „Egelsee”, cu o oprire la „fliehof” (pentru o degustare de schnaps), apoi la „Sonnleit’n” (pentru o degustare de branza si un tur al fabricii de branza). Acest tur costa 10 euro si este gratuit pentru cei care au Abtenau guest card – cei care sunt cazati la pensiunile din Abtenau primesc acest card gratuit. Tot vinerea la ora 13:30 se deschide si piata locala cu mancaruri traditionale.
Pentru cei care au nevoie de internet wifi gratuit – gasiti la biroul de turism din Abtenau, la restaurantul Poschenhof, la hotel Traunstein si la magazinul Hauser.
Dupa amiaza a urmat o vizita scurta (prin curte) la Muzeul Satului si la cascadele din Arlerhof, iar seara s-a terminat frumos cu o cina la restaurantul Sonnleiten care se afla fix pe dealurile de unde se poate admira si fotografia tot orasul si toata valea.
Inainte de cina, insa, am profitat ca eram cazati chiar langa stadion si am mers la meciul amical dintre CFR Cluj si Abtenau care s-a incheiat cu 13-1 pentru romani. Am fost singurii suporteri romani de pe stadion si bineinteles ca am vrut ca prezenta noastra sa nu treaca neobservata. Asa ca ne-am facut pancarte cu „Romania” pe care le-am afisat tot meciul, iar pentru ca meciul a fost transmis in direct de postul Transilvania Look, am aparut si pe TV in Romania. Ulterior am gasit o fotografie a mea de la stadionul din Abtenau si pe site-ul Gazeta Sporturilor, dar si un reportaj la o televiziune locala din Abtenau.
Una peste alta, zona Abtenau mi-a placut atat de mult pentru simplitate si pentru linistea pe care am gasit-o acolo. Imi doresc foarte mult sa ma intorc in Abtenau si stiu sigur ca o voi face. Abia astept sa il intalnesc din nou si pe Hans si poate ca data viitoare voi merge acolo cu un grup de prieteni cu care sa urc pe munti mai multe zile. Si tinand cont ca Abtenau se afla la doar 50 de km de Salzburg ar fi si pacat sa nu merg acolo, macar atunci cand imi voi face drum spre targul de Craciun de la Salzburg. Iar pentru cei care prefera sa guste de fiecare data din mancarurile traditionale prin locurile in care ajung, nu uitati ca in zona Abtenau austriecii au lansat programul „Via Culinaria” cu restaurante premiate de Michelin, ferme traditionale, hanuri in mijlocul muntilor, pensiuni si case de oaspeti, toate cu bucatarie traditionala si cu mult bun gust. Mai multe despre Via Culinaria aflati de aici, iar oferte pentru regiunea Abtenau gasiti aici.
Foarte frumos. Asta numesc eu sa traiesti o calatorie cu toate simturile. Iar Hans cred ca face deliciul unei astfel de excursii.