Va povesteam ieri aici despre calatoria pe care am facut-o acum 2 luni la Viena pentru a descoperi cum sarbatoresc austriecii 150 de ani de la nasterea pictorului Gustav Klimt, dar si cum arata orasul primavara. Am ajuns la Viena intr-o zi de joi, ne-am cazat la hotelul Daniel din centrul orasului si apoi ne-am intalnit cu ghidul Beatrice Aumayr care avea sa ne insoteasca 4 zile prin oras. Si despre hotel, dar si despre Beatrice am scris impresii aici.
As mai vrea totusi sa adaug cateva lucruri despre acest hotel, pentru ca este o locatie care m-a intrigat oarecum si care a avut ceva special, chiar daca nu neaparat pe gustul meu. Ideea dupa care a fost construit acest hotel, pe locul unei foste cladiri de birouri, este simpla: calatorul modern din ziua de astazi isi doreste flexibilitate, nu neaparat bagaje in exces. Asta inseamna ca un calator modern isi va schimba cu usurinta locatia fara sa ii placa sa depinda de bagaje, iar hotelul Daniel asta doreste sa ii ofere – simplitate…sau mai pe scurt „Smart Luxury„.
Hotelul are 115 camere, o locatie centrala (la 15 minute de mers pe jos pana in centru), internet wireless sau biciclete si scutere Vespa de inchiriat. Ce nu mi-a placut mie este ca in camera nu am avut nicio masuta, niciun scaun, nimic, astfel incat de fiecare data trebuia sa folosesc laptopul stand in pat. Alte 2 lucruri care nu m-au dat pe spate la hotel au fost baia mica (sub forma unei simple cabine de dus) si formata exclusiv din geamuri transparente prin care se vedea in camera, dar si chiuveta foarte mica si asezata in mijlocul camerii. Poate ca asa este noua moda, insa se pare ca noua moda in materie de design nu este foarte pe gustul meu. Oricum, mai multe detalii si fotografii am publicat aici.
Dupa un pranz de bun venit in restaurantul hotelului Daniel, unde mancarea nu doar ca era super buna, dar si arata intr-un mare fel (se vede din fotografiile de mai jos), am plecat apoi prin oras intr-o plimbare prin centrul Vienei cu tema „Controverse arhitecturale – de la Loos Haus la MQ si Albertina„.
Am descoperit acelasi oras frumos si ingrijit asa cum il stiam din timpul iernii, aceeasi oameni calzi, primitori si parca lipsiti de griji pe care i-am cunoscut inca de acum 5-6 ani si aceeasi capitala aerisita si fara claxoane pe care am descoperit-o de atatea ori.
Seara a fost insa cea mai frumoasa parte a primei zile pentru ca pentru mine a fost pentru prima data cand am luat cina in interiorul unui muzeu. Da, ati citit bine, am mancat intr-un muzeu, si nu in orice muzeu, ci la Muzeul de Istorie a Artei din Maria Theresien Platz, unde se desfasura expozitia „Gustav Klimt la Kunst Historisches Museum„. Pretul unui bilet de intrare la muzeu este 12 euro sau 11 euro pentru cei care au Vienna Card.
Cina se poate servi in interiorul muzeului doar in zilele de joi, intre 18:30 si 22:00. Masa este de tip bufet suedez cu multe feluri de mancare din care iti poti alege (antreuri, supe, somon, gratare, legume, mancare gatita, dulciuri, produse de patiserie). Pretul unui bilet la cina este de 39 de euro, la care se platesc separat bauturile si intrarea la muzeu. De asemenea, in fiecare duminica intre orele 11 si 14:30 tot aici se desfasoara un Brunch, pretul este acelasi si mancarea la fel de delicioasa. Mai multe detalii aflati aici.
Desi eu nu sunt un foarte infocat admirator al artei, totusi chiar si pentru mine a fost o adevarata experienta sa pot manca la doi pasi de celebre si scumpe picturi ale unor artisti precum Titian, Tintoretto, Rembrandt, Rubens, Raphael, Caravaggio sau Velazquez.
Maine urmeaza sa va povestesc ce am facut in ziua 2 prin Viena lui Gustav Klimt. Foarte pe scurt : am cunoscut un milionar in euro, am mancat in una dintre cele mai vechi cafenele din Viena, am pictat cu foita de aur si am luat cina in localul renumit pentru cel mai bun schnitzel vienez. Dar mai multe detalii veti afla in articolul de maine.
Chiar ca arata bine, sa inteleg ca ai avut placerea de a trece si prin Franta?
Viena este ceea ce este, ar fi atatea cuvinte frumoase pentru a o descrie, m-as intoarce oricand cu placere!