Acum 2 luni am fost la Viena pentru a-l descoperi si sarbatori pe celebrul pictor austriac Gustav Klimt. Bine, acesta a fost doar un motiv de fatada pentru mine, intrucat adevaratul motiv a fost sa descopar cum arata Viena primavara, dupa ce ani la rand am vizitat Viena doar in sezonul rece.
Viena este un oras de care te indragostesti. Mie asta mi s-a intamplat. Desigur, sunt multe orase linistite pe lumea asta si care au multe din ce are Viena, insa un oras care sa se afle atat de aproape de noi, care sa fie si capitala unei tari, sa ofere aceleasi posibilitati, oportunitati de afaceri, de relaxare si de distractie e cam greu sa gasesti pe langa Romania. Viena e genul de oras care e frumos in orice anotimp si oricand ai merge ai ce sa faci aici: de la celebrele targuri de Craciun din perioada sarbatorilor, pana la spectacolul grandios Danube Island Festival din iunie cand sunt asteptati 2000 de muzicieni si 3 milioane de spectatori, de la cea mai veche gradina zoologica din Europa si votata in 2010 cea mai buna gradina zoologica din Europa (Zoo Schonbrunn) care este superba toamna, si pana la Balul Operei din februarie sau Vienna Festival din mai-iunie, Viena este asadar un loc in care oricand ai merge nu te poti plictisi.
Vizitand de multe ori Viena mi-am dat seama ca austriecii au inteles foarte usor ca pentru a avea succes nu este suficient sa ai un oras frumos si primitor, pentru ca daca ar fi doar atat atunci turistii ar veni doar o singura data si apoi ar cauta un alt loc pentru vacante. Austriecii au inteles ca pentru a avea succes din punct de vedere turistic trebuie sa inventeze sarbatori si evenimente care sa re-aduca continuu turistii. Si asta fac acum austriecii in anul 2012 inclusiv prin seria de evenimente dedicate pictorului lor drag si iubit, Gustav Klimt.
Cine este Gustav Klimt?
Pasionat de femei, vin si mancare buna – asa este cunoscut peste tot Klimt, pictorul de geniu al austriecilor care a revolutionat scena artei vieneze la inceputul anilor 1900. Cele mai celebre picturi ale sale infatiseaza chipuri de femei: Emilie Floge, Fritza Riedler sau Sonja Knips. Se pare ca femeile au fost marea pasiune a lui Klimt pentru ca zvonurile spun ca a avut numeroaase amante si multi copii nelegitimi, nefiind niciodata casatorit. Cea mai faimoasa pictura a sa se numeste „Sarutul” si este expusa la palatul Belvedere dupa ce statul austriac a platit la vremea respectiva (1907-1908) o avere pe tablou. In 2012 se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt, iar evenimentele anului 2012 in materie de Klimt le puteti afla de aici.
Unde sa va cazati la Viena?
Eu am fost cazat la Hotelul Daniel, un hotel nou deschis, ciudatel, dar interesant. De ce ciudatel ? Pentru ca spatiul de cazare era folosit la maxim, camerele mici si nefinisate (se pare ca asta e noua moda), iar peretii de la baie erau din sticla (asta am mai vazut si pe la alte hoteluri de fitze, se pare ca e un nou trend). In schimb restaurantul hotelului era superb amenajat, cu mult bun gust si simt estetic, iar mancarea foarte buna. Hotelul este chiar in centrul Vienei, construit intr-o fosta cladire de birouri pe strada Landstrasser Gurtel 5. Mai multe detalii despre hotel Daniel puteti afla pe site-ul dedicat. Deviza lor este „Smart Luxury from 92 euro”.
Pe cine sa sunati daca vreti un ghid turistic foarte bun?
Fara indoiala pe Beatrice Aumayr. Fara sa exagerez, Beatrice este o adevarata enciclopedie in materie de istorie si geografie a Austriei si in materie de gastronomie si arhitectura vieneza. In ultima zi eu chiar i-am spus ca este o „Wikipedia ambulanta”…este incredibil cat de multe lucruri stie despre Viena si Austria si le poate explica facand diverse comparatii si rememorari, intr-o engleza sau germana perfecta. Daca aveti nevoie de un ghid, eu am auzit ca Beatrice ar fi unul dintre cei mai buni ghizi turistici din Viena. O puteti contacta la telefon 0043.676.50.13.788 sau 0043.1.523.04.34, ori la adresa de email beatriceaumayr@yahoo.com
Cum ajungi la Viena?
Sunt multe variante de a ajunge la Viena, iar preturile la biletele de avion incep de la 99 de euro la Austrian Airlines. Si TAROM zboara la Viena. Eu am zburat cu FlyNiki, a fost pentru prima data cand am zburat cu ei, au fost ok si am avut si mancare la bord pentru un zbor de numai o ora si 45 de minute.
Unde sa mancati la Viena?
Le Loft este unul dintre cele mai cunoscute locatii din Viena, restaurantul fiind la etajul 18, si ofera o mancare super buna si o panorama excelenta. Un alt restaurant celebru este Holy Moly, iar Steirereck din Stadtpark a fost considerat ani la rand unul dintre cele mai bune restaurante din Viena, cu 2 stele Michelin. Alte restaurante cu stele Michelin sunt Walter Bauer, Novelli sau Mraz&Sohn.
Eu am incercat o cina la Muzeul de Istorie a Artei (da, ati citit bine, am mancat intr-un muzeu plin de picturi celebre), la celebra cafenea vieneza Schwarzenberg (fondata in 1860, cea mai veche cafenea de pe Ringstrase), la Plachutta’s Gasthaus zur Oper (unde se mananca cel mai bun schnitzel vienez din oras), la restaurantul Vestibul din Burgtheater (o braserie vieneza de exceptie) sau la restaurantul Gerstner Beletage din palatul Todesco (unde am participat la un brunch in ziua de duminica, acesta fiind unul dintre cele mai elegante restaurante in care am mancat vreodata).
Partea buna a tot ceea ce v-am spus mai sus este ca am si fotografii si alte detalii (le voi publica pe blog in zilele urmatoare) din toate restaurantele in care am mancat in capitala Austriei, astfel incat atunci cand veti ajunge la Viena sa puteti lua o decizie in cunostinta de cauza.
Revin cu impresii despre fiecare dintre cele 3 zile petrecute la Viena si dedicate in exclusivitate pictorului Gustav Klimt. Veti vedea cat de mult il apreciaza austriecii si cat de mult ii promoveaza opera in anul 2012, la 150 de ani de la nasterea sa. Asa ca, pentru iubitorii de arta, Viena este „The Place to Be” in aceasta vara.
Pentru cine are nevoie, am gasit si un ghid turistic in limba romana: http://www.austrian-tourist-guide.at , intr-o lista detaliata de ghizi (Viena), cativa vorbitori de limba romana: http://guides-in-vienna.at/files/downloads/mitgliederliste_nach_sprachen.pdf