fbpx
excursii-razvan-pascu

O intamplare de acum 20 de ani a facut ca eu si familia mea sa ne petrecem marea majoritate a vacantelor, in special a celor de iarna, in Sinaia. Intamplarea e, in fapt, banala: ai mei si-au construit o casuta de vacanta in acest oras, iar de atunci evadarile din rutina sunt mult mai facile pentru ei, iar weekend-urile mai aproape de natura. Trebuie sa recunosc: orasul Sinaia isi epuizeaza repede farmecul dupa cateva vacante acolo, neavand prea multe de oferit, mai ales ca nu schiez si nici nu agreez la culme aglomeratiile sezoniere in poate cea mai cunoscuta statiune din Carpati. Insa in afara orasului… e cu totul alta poveste: trasee extrem de numeroase, potrivite atat pentru picior, cat si de parcurs cu masina, multe dintre ele practicabile indiferent de sezon.

Aventura pe care o veti citi azi are multa zapada. Eram imediat inainte de Craciun, dupa prima ninsoare serioasa de la munte din sezonul asta, si am avut ideea de a relua unul dintre aceste trasee, pe care il mai facusem in urma cu vreo cativa ani, dar in conditii de vara. Ca sa va ajut sa intrati in atmosfera (nu ca gerul de afara si muntii de zapada din orase de zilele astea n-ar fi de ajuns!), sugerez si o coloana sonora pentru povestea de azi. Nerecomandata insa pentru urechile neantrenate.

Am plecat din Sinaia la orele diminetii, parasind la scurta vreme DN1: dreapta pe Calea Moroieni, in directia satului Moroieni (catre Targoviste, pe DN71). Dupa 7km de mers prin padure, pe drum national, urmeaza iarasi dreapta, pe DJ713, catre Cabana Cuibul Dorului. Odata intrati pe DJ713, aici va va intampina cea mai frumoasa sosea pe care o puteti parcurge in toate imprejurimile. Se numeste Saua Dichiului, are 8,8km de asfalt proaspat asternut (vara trecuta) si este extrem de virajata si de ingusta. O placere de condus vara si un traseu dificil in orice conditii. Drumul este insa inchis iarna (se redeschide pe 15 martie), dar fiind echipati cu motorizare offroad si folosind ceva scurtaturi am reusit sa intram pe Saua Dichiului, iar urcarea a fost presarata cu peisaje inghetate.

Portiunea asfaltata se termina insa repede (cum spuneam, doar 8,8 km) cu o intersectie: stanga (DJ714) spre Lacul Bolboci, Cheile Tatarului si Pestera Ialomicioara (Pestera Ialomita), dreapta (DJ713) spre Cabana Piatra Arsa, Babele si Sfinxul Bucegilor, Cabana Valea Dorumui si altele.

(In paranteza fie spus, vara trecuta am petrecut cu credincioasa companioana Furia Rosie o zi minunata pe drumul dinspre dreapta: catre Cabana Piatra Arsa (unde jnepenisul des face un contrast senzational cu pustietatea din jur), catre Cabana Valea Dorului (unde am iesit cu Furia Rosie de pe traseu pentru o scurta tura de offroad, prin gheata in mijlocul lunii august) si catre Babe si Sfinx. Puteti lasa masina la doar 3km de Babe si parcurge restul drumului pe jos. E o idee de traseu la fel de buna ca si cea pe care v-o spun azi, paranteza inchisa deocamdata.)

Asa arata aceasta intersectie, vara si iarna:

La stanga, spre Cabana Lacul Bolboci, mai parcurgeti inca 6,5km prin padure, peisajele sunt de asemenea excelente. Odata ajunsi la lac, un popas chiar si scurt va va dezvalui frumusetea incredibila a locurilor. Doar priviti aceste poze, facute vara in zona, e o adevarata oaza de verde, la doar cativa kilometri de aglomeratia din Sinaia. Bolboci este un lac de acumulare (baraj artificial) la peste 1.400m altitudine in inima Bucegilor. Lasati masina aici si, cu ajutorul celor de la cabana, al localnicilor si al indicatoarelor turistice, veti putea ajunge cu piciorul in cateva locuri uimitoare: Lacul Moroeni, Lacul Scropoasa, Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, Cascada Sapte Izvoare, Cheile Coteanu si multe altele. Drumetiile sunt relativ scurte, pe trasee marcate si aproape deloc solicitante, iar frumusetile va vor rasplati efortul, mai ales in sezonul de primavara-vara.

Acum, lacul l-am gasit inghetat, dar tot superb, la fel ca si imprejurimile. Am uitat sa va spun ca am mers pe traseul asta cu tata, cu care sunt in pozele de mai jos.

Drumul continua pe marginea din stanga a Lacului Bolboci, catre Cheile Tatarului, o rezervatie naturala splendida, plasata la coada dinspre nord a Bolbocilor. Raul Ialomita a sapat in calcarele de aici un „V” impresionant, cu pereti inalti si abrupti.

La capatul Cheilor Tatarului si chiar pe marginea din dreapta a drumului se observa canalul Grota Ursului, un tunel sapat de om pentru evacuarea apei dupa inundarea cheilor. (Initial, proiectul hidroenergetic al barajului Bolboci a fost gandit pentru a incorpora Cheile Tatarului. Insa dupa ce Cheile si parte din platoul Padina au fost inundate, proiectul s-a mutat mai jos, lasand abandonat tunelul „Grota Ursilor” si lasand in siguranta Cheile Tatarului si platoul Padina. A rezultat lacul de acumulare Bolboci, la mai bine de 100 de metri altitudine mai jos fata de zona Padina-Tatarului.) Grota Ursilor, desi sapata de om, are un aspect interesant, fie si doar pentru faptul ca mergi 150 de metri prin stanca, pana in maruntaiele muntilor.

Urmatoarea atractie pe traseu este, dupa mine, si cea mai frumoasa: Pestera Ialomicioara (sau Pestera Ialomitei), una dintre cele mai cunoscute si totusi cele mai putin vizitate pesteri de la noi. Strajuita la intrare de un schit, pestera are o intrare de tip arc monumental, sapat in Cheile Ialomitei, la circa 1500-1600m altitudine. Am platit intrarea (10 lei / persoana) la calugari si am intrat in pestera. Caverna este electrificata si foarte putin amenajata (punti de lemn si din cand in cand cate-o balustrada), asa ca echipamentele recomandate sunt cel putin o lanterna (eventual si o frontala) si incaltaminte adecvata umiditatii extreme de pe podeaua pesterii. Galeria se desfasoara pe un singur nivel pentru circa 480 de metri, dintre care doar 400 sunt accesibili turistilor. Diferenta de nivel este de 60 de metri.

Am vazut aceasta pestera si vara, si iarna si pot sa spun ca acum nivelul apei era chiar foarte scazut. Sunt cel putin 2 locuri in pestera unde nu doar auzi, ci si vezi raul Ialomita continuand sa sculpteze muntele. Daca in vara lui 2008 una intr-una dintre sali curgerea apei era aproape asurzitoare, acum abia se auzea siroind. Pestera contine o succesiune de sali si coridoare inguste, numeroase concretiuni calcaroase, ca si cativa lilieci solitari – din cate am citit, aici nu are casa nicio colonie, ci doar cativa singuratici.

Pentru cei care nu ati citit impresiile de la Pestera Polovragi si Pestera Muierii: veti afla cu surprindere ca liliecii sunt creaturi mai prietenoase si inofensive decat credeati. Nu ataca oamenii, nu se prind in par sau alte mituri urbane care circula la noi. Se hranesc cu insecte (tantari si fluturi de pestera) si au un instinct de conservare puternic – acesta, dublat de „sonarul” natural foarte bun, ii face sa ocoleasca orice obstacole care pot cauza neplaceri. Da, asta ne include si pe noi, oamenii. Cum vine sezonul rece, liliecii din pesterile de la noi se indoapa cu insecte si intra in hibernare.

Cam asta a fost, va recomand acest traseu imediat ce vine primavara: in locul unui weekend in orasul Sinaia, incercati cateva zile in acest colt de natura, cu masina si pe jos, nu o sa va para rau. Gasiti in zona capacitati de cazare – la Cabana Bolboci sau Cabana Zanoaga, chiar si la schitul care strajuieste Ialomicioara. Iata si traseul:

La Pestera Ialomicioara puteti ajunge si pe alte doua rute, insa niciuna la fel de frumoasa precum cea descrisa mai sus. Prima ar fi din satul Moroieni, spre vechiul sanatoriu, dar drumul este infiorator de prost, veti face 35 de kilometri pana la pestera in mai bine de 2-3 ore, veti ajunge acolo plini de nervi si serios ca n-are rost. A doua varianta e de preferat pentru cei fara masina: luati telecabina din Busteni pana la Babele, apoi a doua telecabina de la Babele catre Pestera. Costa totusi destul de mult (nu mai retin exact cat, dar un dus-intors Busteni-Babele-Pestera depaseste 100 de lei) si ratati restul frumusetilor din zona: Lacul Bolboci, Cheile Tatarului, Zanoaga si Padina. Asa ca tot traseul pe care l-am descris azi vi-l recomand.

Cu voia lui Razvan, data viitoare va povestesc despre o plimbare cu Furia Rosie pana la Pestera Dambovicioara si Pestera Liliecilor (Moeciu), tot din seria de vacanta din jurul orasului Sinaia. Salutari si la cat mai multe weekend-uri in natura!

* articol si fotografii de Mihai Bobocea

22 comentarii

  1. Viorica
    31.01.2012 la 10:46

    foarte frumoase peisajele, te invidiez Mihai.poate in vara o sa reusesc sa ajung si eu.

  2. Giuseppina
    31.01.2012 la 11:13

    f.frumos blog!
    instructiv si distractiv, bine realizate reportajele. Macar asa pot sa vizitez virtual locurile prezentate

  3. Lorena
    31.01.2012 la 11:25

    Romania e frumoasa si mereu surprinzatoare. Eu nu ma mai satur sa o vizitez:) Cateva obiective prezentate aici le-am bifat si eu.

  4. 31.01.2012 la 11:29

    Salutari! Multumesc celor care si-au spus aici parerea! Am fost la Pestera Duminica 3aug2008 si pot spune ca totul a fost extraordinar (peisajul, lacul Bolboci, defileiele, pestera). Nu am luat cazare, dar am aflat ca pretul unei camere la hotel este de 180lei in tipul saptamanii si de 240lei in wk. Referitor la drum pot spune ca este mult mai bun ca acum 4 ani in sensul ca este pietruit (balastru) pe toata lungimea sa si cu denivelari mici. L-am parcurs cu Dacia Logan – 35.6km (dus) de la Moroeni la Padina, viteza medie 15km/h, 2h20′ (conform GPS) cu scurte opriri pentru a admira peisajul. O prolema a fost cu praful care se ridica dealungul drumului de la masinile din fata ce circulau in coloane destul de lungi. In trecut foarte rar se intalnea o masina pe aici… Deci se poate ajunge usor cu masini cu garda destul de mica si… se merita TOTUL!

  5. 31.01.2012 la 12:14

    Razvan, sau Mihai, nu conteaza, ca pe amandoi va priveste, drumul DJ713 nu se numeste Saua Dichiului. Saua Dichiului este o sa… asa cum ii spune si numele, adica o trecatoare, un singur loc de pe soseaua aia.

    Drumul ala se numeste simplu DJ713 sau eventual Soseaua Sinaia – Babele, cum i se mai spune „popular”, desi nu este inca o sosea asfaltata complet. Si multi iubitori de munte ca mine nici nu-si doresc vreodata sa fie…

  6. 31.01.2012 la 12:30

    superb !

    multumiri pentru descrierea traseului…astept primavara.

  7. 31.01.2012 la 12:39

    am avut curaj doar vara pe acolo. Intr-adevar, superb!

  8. Adi
    31.01.2012 la 17:35

    Frumos!
    Mai ales ca ai platit si tu „taxa de fraier” la intrarea in pestera
    Poate sa-mi spuna si mie cineva ce fac calugarii cu cei 10 lei pentru Pestera?
    Ei bine… nimic! Ca este neschimbata. Ultima oara a trebuit sa ne rugam de ei sa aprinda lumina, asa ca…
    In rest traseul este superb si accesibil. Daca ai noroc, in timpul verii te intalnesti cu Mos Martin chiar pe langa Padina.

  9. Mihai FR
    31.01.2012 la 23:53

    @Adi: l-am rugat pe Razvan sa stearga primul comentariu, intrucat reactia putea parea exagerata. Asta nu inseamna totusi ca as gasi exprimarea ta mai putin… disrespectful.

    Si pentru ca nu pari sa faci legatura intre a nu plati „taxa de fraier” si a te ruga de pastratorii pesterii sa iti aprinda instalatia de lumini, te ajut. Becurile de acolo sunt precum cele folosite la iluminatul stradal: mari si intens consumatoare de energie electrica. Si cu o durata de viata foarte redusa, din cauza umiditatii extreme din pestera. Si nu se gasesc aproape, ci necesita un drum pana in Sinaia pentru a fi inlocuite. Toate astea costa: energia, becurile, intretinerea instalatiei. La fel si restul amenajarilor din pestera, asa minimale cum sunt (si asa ar si trebui sa ramana).

    Probabil ca e mai cool sa nu platesti „taxa de fraier” si sa abordezi „atitudinea de smecher”. E o chestiune de alegere. Cheers.

  10. Onet Ciprian
    01.02.2012 la 00:11

    Frumos am sa incerc si eu acest traseu dar vara. :))

  11. Mihai FR
    01.02.2012 la 00:27

    @all: distanta intre Bucuresti si acest colt superb de natura este de doar 150km. La nevoie, ca solutie low-cost, cu plecare foarte devreme din Bucuresti, poti sa faci toata plimbarea asta plus un traseu cu piciorul plus o masa serioasa in zona, toate intr-o singura zi, cu revenire in B seara.

  12. adriana
    01.02.2012 la 15:51

    Superb traseu si pe timp de iarna, dar iti trebuie o masina buna. Am fost la lacul bolboci de 2 ori anul trecut in vara cu cortul 🙂 prima data pe drumul de la sanatoriu, si ai f mare dreptate , 35 km in 2-3 ore, nu-l recomand. Al doilea, mai mergi 5 km de la iesirea din Moroieni spre Sinaia, si dai de indicator, de-abia il asfaltasera, cam ingust, dar oricum nu se compara cu celalalt, si peisajele…nu exista cuvinte 🙂 Poate faci o ora, nu mai tin minte. Cam 3 ore in total din Buc.
    Singura problema era diferenta intre inc lunii iulie si sf lunii august. Daca la inc lui iulie totul era curat, la sf lui august era exact pe dos. Cine incearca o asemenea aventura se merita, mai fusesem pe-acolo si cu parintii in copilarie, dar mare atentie la ursi. N-am vazut, dar am fost avertizati….

  13. Mihai FR
    01.02.2012 la 16:24

    @Adriana: cel abia asfaltat si cam ingust este Saua Dichiului, pe care am descris-o mai sus. E cea mai buna metoda de a ajunge cu masina acolo. Cred ca faci cu totul o ora de jos de la DN pana la pestera, dar precis te vei opri de numeroase ori pe parcurs pentru poze si relaxare. In orice caz, mult mai bun decat cel de la sanatoriu.

    Partea cu gunoaiele de la sfarsitul verii (eu am in zona prin august) n-am sesizat-o, poate nu am fost atent sau oi fi fost dupa vreo curatenie a unor voluntari cu suflet. Nu m-ar mira insa…

  14. Mihai FR
    01.02.2012 la 23:39

    @Alexandra: adevarat, imi asum eroarea, stiu povestea, am luat obiceiul prost de a-i spune asa de la niste localnici. Saua e sus, nu toata soseaua. Chiar si asa, drumul intre DN si Dichiu e suficient de frumos cat sa nu-l cheme simplu DJ713 🙂 asa ca ia-o ca pe o licenta poetica, fie-mi permisa!

  15. alice radoi
    27.04.2012 la 17:40

    e adevarat ca toate aceste trasee descrise mai sus le-am facut candva la pas,toate si mi-a facut o placere deosebita,cel mai greu mi s-a parut insa la intoarcere drumul de la Pestera la Babele,imi amintesc ca-l faceam la vremea acea cot la cot cu niste ostasi ,iar ei saracii mai aveau si niste ranite foarte grele ,pe cand eu eram turist,chestii usurele si totusi era foarte greu…

  16. 21.06.2013 la 11:11

    sunt superbe locurile acelea, m-as intoarce fara sa mai stau pe ganduri

  17. 22.08.2013 la 11:49

    Salut! As vrea sa ajung la lacul Bulboci si pestera Ialomicioara si traseul descris aici imi este de mare ajutor! O intrebare am totusi: exista undeva pe drum un loc amenajat pentru un gratar/picnic? Multumiri!

  18. George
    28.08.2013 la 18:25

    Peştera Ialomiţei a fost săpată de Horoaba, un afluent de dreapta al Ialomiţei…

  19. Vivi
    18.09.2013 la 08:36

    Datorita celor descrise de tine cu atata precizie am ajuns sa vad peisaje de vis!
    Multumesc si o sa astept si alte trasee …..

  20. Dinulescu Adrian
    13.08.2015 la 18:45

    Da intradevar Roamnia inca e frumoasa de si o distrugem.
    Nu mai vizitati pestera Ialomicioara acum dupa restaurare eu unul am iesit din pestera aproape plangand, prea sfanta biserica incaseaza taxa de intrare pe lucrarile domnului si lasa pestera pe mana oricui.
    Sa va explic se stie ca pesterile sun intr-o continua formare, atingerea unei roci pe care se depune acel lichid lucios incetineste dezvoltarea pesterii cu 20-30 de aniu, acum faceti 1 calcul si vedeti cu cat a fost intreriupta (nu incetinit) dezvoltarea pesterii daca reabilitarea ei a constat in : perforarea rocilor pentru noile scari, arderea vechilor scari in interiorul pesterii, aruncarea resturilor (molozul si resturile lemnului ne ars) in colturile intunecate ale pesterii (ori cine are o lanterna poate vedea asta), tencuirea cu ciment, cresterea temperaturi la interioru pesteri si modificarea nivelului de umiditate.
    Nu am nimic cu religia, sunt crestin ortodox, dar prea sfinti parinti abuzeaza de lucrarile domnului fara a le proteja.
    Daca pestera se usuca la interior vizitati-o inainte sa se surpe …….

  21. Mengheres Alina
    18.01.2017 la 18:44

    Nu recomand sa vizitati iarna Pestera Ialomitei prin traseul Sinaia-Sanatoriul TBC Moroeni DJ714. Drumul forestier iarna este ingrozitor.
    Nu va recomand.

  22. Tanase Emilia
    06.07.2018 la 08:36

    In afara de cabana bolboci, unde recomandati cazare?? Multumesc

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]