Astazi am ales sa va scriu strict impresii de calatorie la Helsinki si sa las datele de logistica (transport, cazare, masa) pentru un articol viitor. Cei care au citit pledoaria mea pentru Finlanda stiu cat de mult mi-a placut in aceasta tara, asa ca cel mai sigur si in articolul de astazi veti sesiza o afectiune copilareasca fata de aceste locuri.
O sa incep cu cateva randuri despre istoria orasului, foarte pe scurt. Helsingfors (actualul Helsinki) a fost fondat de suedezi in 1550, pentru a rivaliza cu orasul hanseatic, Tallinn. Orasul insa nu avea sa isi depaseasca statutul de mic port si oras de pescari, pana cand rusii au cucerit Finlanda la inceputul secolului 19 si au hotarat mutarea capitalei finlandeze de la Turku la Helsinki, dorind in acest fel sa reduca influenta suedeza asupra capitalei.
Prima zi de calatorie by Paravion.ro am inceput-o in forta de la primele ore ale diminetii, avand in plan sa vizitez orasul si bisericile sale. Transportul de la hotel (care era in zona metropolitana a orasului, langa aeroport) si pana la Gara Centrala, aproape de centru, costa 2,5 euro / persoana.
De la Gara Centrala m-am indreptat spre Piata Senatului, cu impozanta sa catedrala luterana, Tuomiokirkko, finalizata in anul 1852 si al carui arhitect, ca si in cazul celebrei Sagrada Familia din Barcelona, nu si-a vazut opera finalizata, murind in anul 1840. Catedrala se afla situata intr-unul dintre cele mai inalte puncte ale orasului, fiind usor de observat din aproape toata zona de coasta a Helsinki-ului.
Catedrala este unita de Piata Senatului printr-o serie de trepte, aflandu-se practic deasupra acestei piete si restului orasului. Se spune ca metafora din spatele constructiei acestei catedrale deasupra Pietei Senatului se explica prin faptul ca Dumnezeu este mai presus de orice. Intrarea in catedrala este gratuita, si daca ajungi la orele pranzului, de la 11.50 la 12.20, poti asculta un concert de orga.
Dupa concertul de orga am asistat si la un concert de muzica de fanfara, cantat de Fanfara Navala din Turku, in Piata Senatului.
Piata Senatului
De aici m-am indreptat spre port si spre piata de peste, nu inainte insa de a face un popas la Oficiul de Informatii Turistice. Am intrebat despre bilete spre insula Suomenlinna, despre program, despre ce evenimente mai sunt prin oras si am gasit si un flyer cu o localnica care gatea pentru turisti mancare traditionala. Bineinteles ca am “muscat” ideea, iar impresii despre cum a fost sa merg acasa la o localnica si sa gateasca special pentru mine puteti citi aici.
Ca majoritatea oraselor-port, centrul Helsinki-ului este de fapt portul, unde se gaseste piata de peste Kauppatori, foarte apreciata de localnici si turisti deopotriva. Piata este deschisa de la primele ore ale diminetii si pana dupa-amiaza. Targovetii prezinta de la peste proaspat cules, ferit de caldura si asezat pe un pat de gheata, uneori direct din barca, la fructe de sezon (mure, cirese, capsuni), vandute la oca (de jumatate si un kilogram). Turistii apreciau cu precadere tonetele cu fructe de mare si legume aburinde dar si cele cu produse handmade. Pentru 2 platouri cu rondele de caracatita pane, rondele de ceapa, calamar prajit, legume la tigaie si cartofi am platit 14 euro.
Pentru a doua parte a zilei, poti opta fie pentru o vizita la celelalte biserici si catedrale ale orasului, fie pentru o vizita pe insula Suomenlinna (despre care voi scrie in alt articol).
Daca alegi varianta plimbarii prin oras, din port trebuie sa te indrepti spre cel de-al doilea monument arhitectonic si religios al orasului, Biserica Ortodoxa Uspenski. Biserica este asezata aproximativ la acelasi nivel cu catedrala luterana Tuomiokirkko, astfel ca daca privesti orasul din departare o sa iti creeze senzatia ca este un fel de lupta de suprematie intre cele doua. In timp ce catedrala luterena este simpla si alb-imaculat la exterior, catedrala ortodoxa, construita in anul 1868, dupa stilul bizantin tipic bisericilor rusesti, impresioneaza prin zidurile sale de caramida rosie si domurile rusesti. In prezent, aceasta catedrala adaposteste Congregatia Ortodoxa Finlandeza.
Din fata catedralei Uspenski, tramvaiul nr. 4 te va plimba din centrul orasului, spre Gara Centrala si apoi pe Bulevardul Mannerheim, numit in onoarea maresalului armatei finlandeze, Gustav Mannerheim. Cobori la statia din fata muzeului Finlandia si te indrepti spre o alta fata a religiozitatii finlandeze, cea moderna, si vizitezi biserica construita in piatra, Temppeliaukio. Va recomand sa urcati la balconul bisericii, un loc adesea ratat de grupurile de turisti asiatici si rusi, astfel ca te vei putea bucura de un moment de liniste si vei putea face cateva poze reusite.
Uitam sa va spun ce este mai important: biserica este construita sub pamant.
Foarte frumos oras !!! Astept informatiile despre cazare si traseu..
Cu multi ani in urma – la inceputul anilor ’90, citeam despre Finlanda ca este tara in care democratia a atins cel mai inalt nivel – tu ai putea sa ne spui daca ai simtit acest lucru. Ma gandeam atunci ca incet, incet se va instaura si la noi cu adevarat democratia, dar…no comment!
:)) Ai incercat Razvane dar nu prea ai reusit sa te detasezi de aspectele logistice. Ce sa-i faci le ai in sange, iti place sa fii mai mult informativ decat descriptiv.Natura greu o schimbi.
Foarte interesanta biserica Temppeliaukio, ma atrage mai mult decat celelalte doua.
Impresionant, astept detalii 😉
La fel de frumos cum ai prezentat si prima data. Eu militez impotriva postarii de catre tine a unor astfel de articole, pentru ca ii faci din ce in ce mai tristi pe cei care nu am ajuns inca sa vizitam o tara asa de frumoasa:D
Inca ceva multumesc frumos pentru ren Razvan! L-am primit e intreg si foarte frumos!
(author)
@ Daniel: ma bucur ca a ajuns bine, chiar mi-era teama sa nu ajunga bucati 🙂
Arata foarte bine nazdravaniile alea din farfurie. Sunt si gustoase? Ca nu stiu prea multe despre bucataria nordica.
Un articol pe cât de interesant, pe atât de bine scris şi ilustrat cu fotografii şi videoclipuri. M-a făcut să doresc cu adevărat să vizitez Finlanda. Articolele tale cu impresii de călătorie devin din ce în ce mai fermecătoare şi convingătoare. Te gândeşti în viitor să le aduni înt-un volum ?
(author)
@ Zina: iti multumesc, esti foarte draguta. nu m-am gandit deocamdata, sunt o fire orientata spre rezultate si articolele tind sa le fac mai practice, nu stiu daca merg pentru o carte… Salutari din Venetia acum! 🙂
Cu posibilitatile financiare „care este”, unora dintre cititorii dv. nu ne ramane decat sa ne bucuram ca macar putem sa citim si sa vedem ceea ce dv. vedeti, auziti si gustati la fata locului in atatea locuri minunate. In afara informatiilor din ghidurile turistice, impresiile dv. personale, sfaturile de turist experimentat, profesionist ne sunt de mare folos, desi gusturile fiecaruia sunt adesea total diferite, chiar contradictorii.
Mi-ar placea mai mult sa traiesc in Finlanda decat sa fiu un simplu turist, dar asta e..nu ne-am nascut in locul potrivit:))
Să știi că m-am gândit mult la faptul că mie prea îmi place peste unde ajung și poate când mă aude cineva povestind cu entuziasm despre toate locurile care-mi sunt dragi, nu mai vede nimic obiectiv în spusele mele. Dar citindu-te mi-am dat seama ca si tu esti la fel de entuziasmat cam de tot ce vezi, articolul aici de fata sta marturie, și aceste fiind spuse nu vad nimic gresit, pentru ca pot citi, starniu ce-i drept, obiectivitatea descrierii in însasi subiectivitatea ei.
Vreau si eu in Tarile Nordice si de ce nu in Finlanda! Nu-i asa ca-i frumos! Ce tara curata si green! Imi place cum ai descris aceasta tara! Parca eram acolo! Multumesc Razvan!
Ce diferite si ordonate sunt pietele lor comparativ cu ale noastre.