fbpx
excursii-razvan-pascu

Cea de-a treia zi petrecuta in Stockholm a fost totodata si ziua intoarcerii mele de la Uppsala, un orasel mai micut, la vreo 60 de kilometri de Stockholm, foarte linistit si diferit de ceea ce intalnisem pana atunci in Stockholm. Am scris impresii despre Uppsala – aici.

Sincer, as fi vrut sa mai raman in Uppsala, mai ales ca descoperisem un restaurant cu un somon delicios, insa ninsoarea de afara mi-a reamintit ca mai aveam multe de vazut in Stockholm si timp destul de putin.

Am ajuns pe la pranz in Stockholm si am inceput cu un pranz delicios si ieftin, la un restaurant chiar langa Gara Centrala. Un meniu de pranz varia intre 49 coroane, pentru o friptura de pui sau de vita cu garnitura de cartofi prajiti (chips). Pentru gurmanzi, exista si o varianta “large” a acestui meniu, pentru 69 de coroane (adica in jur de 8 euro). Pentru cei care vor ajunge la Stockholm, detalii despre restaurant gasiti aici.

Pentru plimbarea din aceasta jumatate de zi ramasa, imi programasem sa explorez partea de City a orasului, mai putin intesata de turisti fata de Gamla Stan, dar si mai cosmopolita. Desi la fel de bine conservate, zona City, spre deosebire de Gamla Stan pe ale carui strazi inguste erau inghesuite case datand inca din secolul 13, s-a dezvoltat incepand cu secolul 18. Din pacate cel de-al doilea razboi mondial a distrus o buna parte din aceste cladiri “noi” ale Stockholm-ului, si asa se face ca in City (o zona considerata totusi centrala), gasim acum si cladiri de birouri (nu va imaginati insa zgarie-nori si cladiri futuriste). In mijlocul acestor cladiri si chiar in fata Konserthuset (Sala de concerte) se afla piata in aer liber Hotorget. Aici negustori ne-suedezi isi aranjeaza in fiecare dimineata tarabele colorate cu legume, fructe prospete sau confiate, mirodenii si bineinteles flori. O punguta de fructe confiate sau de alune, costa cam 30 – 40 coroane.

Revenind la Konserthuset, aceasta nu este doar cladirea albastra din piata Hotorget, ci mult mai important, este cladirea care gazduieste in fiecare an, pe 10 Decembrie (ziua mortii lui Alfred Nobel), premiile Nobel pentru fizica, chimie, psihologie, medicina si literatura. Premiul Nobel pentru Pace se acorda intr-o ceremonie gazduita de capitala Norvegiei, la Oslo.

Nu foarte departe de aceasta zona, am descoperit Ostermalmshallen sau tentatia suprema pentru papilele gustative, dar si pentru buzunar. Este vechea piata acoperita a Stockholm-ului, unde poti gasi din toate bunatatile, de la zeci de feluri de branzeturi, la somon si fructe de mare proaspete. Mai mult, poti sa iti cumperi peste pe care il poti prepara si servi chiar acolo. Nu am incercat asta, dar am incercat o placinta cu cartofi si bacon care costa cam 20 coroane. Voi scrie totusi un alt articol dedicat special bucatariei suedeze.

De aici, am hoinarit pur si simplu pe strazile cu case impecabil pastrate si reconditionate, pana aproape de lasarea serii. Am descoperit muzeul Armelor si muzeul Muzicii, aflate vis-a-vis unul de celalalt.

Cam asta ar fi ziua 4 petrecuta prin City-Stockholm. Nimic despre preturi sau scumpeturi de data aceasta pentru ca o plimbare nu te costa niciodata nimic (desi imi pastrez opinia ca Suedia este o tara destul de scumpa). Intr-adevar, desi la prima vedere sunt preturi mari in Stockholm, exista si variante de a manca mai ieftin, de a folosi transportul in comun la preturi mai bune, de a te caza la preturi ok, dar si pentru transportul de la aeroport la un pret mai bun. Scriam in primul articol ca am platit 40 de euro pentru transportul de la aeroport…am mai calculat o data si am platit chiar mai mult, 480 de coroane (impartiti la 8,5 pentru pretul in euro), pentru ca am ales varianta mai rapida Arlanda Express. Exista insa si variante mai ieftine pe care aveam sa le descopar la plecare din Stockholm, autobuzele de la Flygbussarna care costa in jur de 25 de euro dus-intors (200 de coroane) si fac cam 45 de minute pana in oras.

11 comentarii

  1. 08.04.2011 la 05:56

    Ce-mi plac tarabele acelea pline cu fructe si legume atat de colorate! Abia astept articolul despre bucataria suedeza.

  2. 08.04.2011 la 08:05

    Mi-ar placea sa fac un tur al Scandinaviei…Oare ce perioada a anului ar fi mai buna, sa nu fie nici prea frig, nici prea cald ?

  3. Rox
    08.04.2011 la 08:51

    Foarte potrivite pozele pentru vremea de afara de astazi.. De abia astept articolul cu bucataria suedeza 😀

  4. Razvan Pascu
    (author)
    08.04.2011 la 10:21

    @ Zina; prea cald nu este niciodata. Vara este perioada cea mai buna. Cand la noi sunt peste 35 de grade, in Scandinavia sunt aproximativ 20-25, poate si mai putin in nord. Daca vei face acest tur te voi invidia! 🙂

  5. 08.04.2011 la 11:03

    Eu am fost in august si a fost o vreme super faina… Aproape tot timpul soare, cald pana in 30 grade. Mai la nord, am ajuns doar pana la Narvik (dincolo de Cercul Polar) unde maxima era la vreo 20 grade.
    Am si eu o intrebare referitoare la City – cum a fost distrus in al doilea razboi mondial, tinand cont ca Suedia a fost neutra ?

  6. Alexandra
    08.04.2011 la 13:04

    Din cauza vremii si a civilizatiei din tarile scandinave mi-ar place sa ma mut acolo. Din cate inteleg oamenii sunt mai reci, dar cine stie… pana nu mergi si simti pe pielea ta, nu poti fi sigur de lucruirle acestea. Calatorie placuta in continuare.

  7. andreea
    08.04.2011 la 16:13

    fructele alea arata demential de bine, asta si din cauza aranjarii lor :).pacat ca la noi nu e asa.la noi sunt puse gramezi!!

  8. Razvan Pascu
    (author)
    08.04.2011 la 19:10

    @ Imperator: asa este, Suedia e neutra de 150 de ani, asa cum mi-a spus si un alt cititor, Victor. insa in ghidul pe care l-am avut eu despre Stockholm asta scrie (pe linkul de mai jos ai si o captura). oricum, ai dreptate, cladirile din City nu au fost distruse de razboi, ci au fost daramate voit ca sa poata construi cladiri noi (thanks Victor!).

    Apropo, comentariile tale mereu se duc in SPAM, s-a obisnuit WordPress-ul sa faci SPAM pe net, asta ti-e pecetea. 🙂

    http://razvanpascu.ro/wp-content/uploads/2011/04/Suedia-razboi.png

  9. 10.04.2011 la 22:57

    Zina,eu am fost in luna septembrie,vremea a fost ok,dar pentru niste poze superbe,ai nevoie de mult soare,clar doar vara.
    chiar trebuia sa vad poza cu fuctele de padure?ah,pana la vara mai avem cateva luni,cand pot sa gasesc zmeura la kg:((.

  10. 11.04.2011 la 06:20

    Razvan, daca il voi face, il voi povesti pe blog, cu mai multe amanunte decat mi-am povestit pana acum calatoriile.
    Moschinotravelworld, multumesc pentru informatie. Cat despre zmeura, am citit undeva ca exista la noi niste pensiuni montane care pun la dispozitia clientilor zmeurisuri pentru cules (nu stiu daca nu intra si ceva ursi in pret ! 😀 )

  11. Bogdan
    23.04.2011 la 15:50

    Cea mai buna perioda de vizitat Scandinavia este Iulie. Atunci e si luna lor de concedii (nu August ca in restul Europei). Am facut un tur al scandinaviei cu masina personala in urma cu doi ani – de la Copenhaga Stockholm, Oslo pana la Rovaniemi capitala Laponiei si inapoi prin Helsinki. M-as intoarce oricand cu placere acolo. Ceea ce m-a pus pe ganduri dupa acea excursie a fost nu preturile sau infrastructura ci civilizatia oamenilor care este adanc impregnata in toate aspectele vietii (de la condusul masinii pana la plimbatul catelului).

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]