fbpx
excursii-razvan-pascu

Coborand pe coasta vestica a Argentinei spre sudul continentului, dupa orasul ciocolatei Bariloche si Tinutul celor 7 lacuri, urmatoarea oprire a oricarui calator este Parcul National Los Glaciares. Fie ca intri in parc prin partea sa nordica, adica prin orasul El Chalten, fie prin partea sa sudica, adica prin orasul El Calafate, aceasta zona merita o oprire de 2-3 zile.

Cei care opteaza pentru varianta El Calafate se bucura de accesul mult mai facil la celebrul ghetar Perito Moreno, singurul ghetar activ din lume, dar si la “fratii” sai mai mari dar mai putin impresionanti Upsala si Spegazzini.

Doar 80 km despart orasul El Calafate de ghetar, astfel ca agentiiile de turism din oras ofera o mare variatate de tururi spre Perito Moreno si spre parcul national. Varianta standard si cea mai ieftina costa aproximativ 25 dolari si include doar transportul pana la ghetar. Pentru un tur cu ghid, pe langa cei 25 de dolari, se mai platesc aproximativ 5 dolari iar pentru o plimbare cu barca la toti cei trei ghetari pretul se apropie de 90 de dolari. Pentru cei pasionati de trekking, agentiile de turism ofera si tururi de 1-2 ore pe ghetar, pretul fiind de 200 dolari. La toate aceste variante se mai adauga aproximativ 25 dolari intrarea in parcul national. In afara sezonului turistic (Septembrie – Martie) preturile se injumatatesc, dar creste si posibilitatea de a prinde vreme proasta si de a nu te bucura de aceeasi priveliste asupra ghetarului. Nu este unul dintre cele mai ieftine locuri de vizitat, insa merita pe deplin.

Ghetarul Perito Moreno, denumit dupa marele explorator al Patagoniei Francisco Moreno, se intinde pe o suprafata de aproximativ 35 km in muntii Anzi, cu o latura in Brazo Rico al Lacului Argentino, cel mai mare lac al Argentinei. Aceasta masa imensa de gheata ofera un spectacol inedit turistilor care il contempleaza cu orele din diferite unghiuri.

Datorita luminii soarelui care, de la un moment al zilei la altul se propaga diferit pe suprafata ghetii, putem spune ca peisajul oferit de ghetar este intr-o continua schimbare. Crapaturile de pe suprafata sa capata nuante de albastru, in timp ce iceberg-urile cazute in apa au nuante de verde. Fiecare bucata de gheata care se desprinde de ghetar si cade in Canalul Iceberg-urilor, (Canal de los Tempanos) genereaza un rasunet al intregii vai. Oamenii de stiinta au calculat ca Perito Moreno avanseaza zilnic cu pana la 2 metri, uneori mai vizibil, generand o crestere a nivelului apei in Brazo Rico, alteori in interiorul muntilor, aproape imperceptibil.

Pentru a vedea si fotografia ghetarul, turistii au doua optiuni. Prima este aceea a pasarelelor construite chiar in fata ghetarului, pe diferite nivele si intinse pe aproximativ 2 km. Cea de-a doua este aceea a unei plimbari cu catamaranul pe Brazo Rico, de aproximativ o ora care costa 12 dolari.

Eu le-am facut pe amandoua si au meritat deoarece perspectiva asupra ghetarului este complet diferita. Din barca cei 60 metri inaltime ai ghetarului sunt impunatori, in timp ce de pe pasarele te poti bucura de o priveliste panoramica asupra sa (click pe imagini pentru dimensiunea normala a fotografiei).

Articol publicat si pe pagina partenerilor mei de calatorie de la TOtB – Adevarul.ro

14 comentarii

 1. Rizica Stan
  25.02.2011 la 10:48

  Imagini fascinante…

 2. Onet Ciprian
  25.02.2011 la 11:18

  frumoase imagini

 3. 25.02.2011 la 14:31

  Impresionant! E ciudat cum zilnic ne zbatem sa construim lucruri marete, dar care par atat de neinsemnate in fata grandorii naturii….

 4. nickro
  25.02.2011 la 17:35

  Razvan, cum adica singurul gheţar activ?

 5. 25.02.2011 la 20:01

  Răzvane,te rog să ne spui dacă ai găsit vreo amintire a paşilor călătorilor români pe acele meleaguri îndepărtate: Popper, Racoviţă.

 6. isabela
  25.02.2011 la 20:37

  Superb!

 7. sorin
  25.02.2011 la 21:23

  Ghetar activ e o espresie poate nefericita. Perito Moreno e practic zapada tasata care se scurge din munti printre doua vai, si se rupe la capat dupa cum a descris Razvan. E prin urmare un ghetar mereu nou, adica zapada cade si apasa, ghetarul aluneca si se sparge. La capat, unde se fac poze, este vorba de zapada de vreo 200 de ani. Am urcat pe ghetar si am facut o lunga plimbare cu Hielo y Aventura, lucru care il recomand. La EL Calafate se mananca un miel pe jar care e cel mai bun miel pe jar de la capatul lumii:) Cordero Patagonico.

 8. Razvan Pascu
  (author)
  25.02.2011 la 22:45

  @ nickro: singurul ghetar activ = singurul ghetar care continua sa creasca.

  @ Zina: nimic. mai mult decat atat, in ghidul Lonely Planet de Argentina, Popper este prezentat drept un cautator de aur insetat de bani care a macelarit locuitorii bastinasi.

 9. sorin
  27.02.2011 la 14:44

  @ RAZVAN : GHETAR ACTIV = GHETAR IN MISCARE (McGraw-DICTIONAR ENCICLOPEDIC STIINTIFIC SI TEHNIC, 2009):)

 10. […] Imagini si impresii de la Ghetarul Perito Moreno, Argentina – de pe meleaguri chiar şi mai îndepărtate […]

 11. Mihaela Codalba
  09.03.2011 la 21:53

  frumoasa calatorie, felicitari!

 12. 11.03.2011 la 01:01

  Ghetar care continua sa creasca?Uimitor

 13. IonelaB
  14.03.2011 la 21:53

  incredibil….

 14. SORECAU SOFIA
  16.11.2012 la 20:38

  FELICITARI. SI EU AM AVUT BUCURIA DE A CALATORI IN ACELE LOCURI . DACA VREI INTRA PE PAGINA DE FACEBOC SI MA GASESTI LA BUT SOFIA , AI SA VEZI SI POZELE MELA IN SUDUL AMERICI.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]