Desi pentru majoritatea oamenilor, Perito Moreno este doar numele ghetarului din Parcul National Los Glaciares, Argentina, aceasta vine de fapt de la porecla exploratorului argentinian Francisco Moreno, “El Perito”.
Francisco Moreno este cel care a explorat pentru prima data teritoriul Patagoniei si cel caruia, pentru cunostinele sale asupra acestui teritoriu i-a fost inmanata sarcina de a propune si negocia cu Chile stabilirea granitelor naturale din Patagonia si Tierra del Fuego.
Intre Argentina si Chile au existat dintotdeauna dispute asupra acestor teritorii si a stabilirii granitelor si inca mai exista situatii bizare. Spre exemplu, argentinienii care vor sa mearga de la El Calafate sau Rio Gallegos la Ushuaia, trebuie sa treaca mai intai granita spre Chile si apoi din nou spre Argentina.
Astfel, cand s-a pus problema negocierii directe a granitelor, fiecare tara a venit cu cate o varianta. Chile a propus ca granita sa fie stabilita in functie de raurile si lacurile ce strabateau teritoriul, astfel: toate raurile ce curgeau spre Oceanul Atlantic sa marcheze teritoriul argentinian si toate raurile ce curgeau spre Oceanul Pacific sa marcheze teritoriul Chilian. Argentina, la randul sau a propus ca granita naturala intre cele doua state sa fie data de varfurile Cordilierei Anzilor.
In mod evident negocierile directe nu au dat roade, astfel ca s-a apelat la un arbitru international, reprezentat de Marea Britanie. Varianta Argentinei a iesit castigatoare si aceasta datorita argumentului adus instantei de Francisco Moreno, care a spus ca albia si cursul raurilor pot fi modificate de mana omului si prin urmare nu reprezinta un criteriu valid.
Drept multumire pentru aceasta, guvernul argentinian i-a daruit lui Moreno foarte mult pamant in Patagonia, iar Moreno a luat decizia de a dona inapoi statului o mare suprafata, cu conditia ca teritoriul sa se transforme in arie protejata. De-a lungul timpului parcul si-a marit considerabil suprafata si s-au mai creat si alte parcuri in Argentina, insa Nahuel Huapi (parcul national creat din pamantul donat de Francisco Moreno) ramane primul si unul dintre cele mai frumoase din Argentina.
* articol publicat si pe pagina partenerilor mei de calatorie, Think Outside the Box de la Adevarul
Cred ca era frumoasa viata de explorator 🙂
Cat despre granite, au mai fost situatii in care s-a tras o linie cu creionul pe harta si au impartit acelasi sat intre doua tari, asa ca nu ma mai mira nimic. Oricum, banuiesc ca e tare enervant sa vrei sa-ti vizitezi familia care locuieste in aceeasi tara trecand prin Chile.
Frumoasa poveste…
Răzvane, de unde vine numele lui El Calafate ?!:)
stiati ca Perito Moreno inseamna Catelushul Brun?
(author)
@ Zina: inainte sa plec auzisem ca numele „El Calafate” vine de la exploratorul roman Iulius Popper care trecuse pe acolo de mult timp si a dat mai multe denumiri romanesti localitatilor de acolo. Cand am ajuns acolo am auzit ca „El Calafate” vine defapt de la denumirea unui fruct care creste in zona, un fel de afine. Am scris despre asta aici: http://razvanpascu.ro/2011/01/13/in-calatorii-se-mai-intampla-si-necazuri%e2%80%a6/
Popper a umblat mai la sud de El Calafate… „capitala” lui era Ushuaia. Am citit pe undeva ca principalul bulevard se cheama Popper. E adevarat ?
(author)
@Imperator: bulevarul principal din majoritatea oraselor din Argentina se numeste San Martin, de la numele eliberatorului – un fel de Mihai Viteazu argentinian.
Am citit articolul la vremea respectiva, dar am fost impresionata de pataniile tale si nu m-am gandit autnci la originea numelui 🙂