Impozit de 3% pe cifra de afaceri la microintreprinderi

Adaugat de la 16 Feb 2011

Cat am fost eu plecat in America de Sud s-au intamplat si lucruri bune in Romania. Astfel, pe 30 decembrie 2010 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern nr. 117/23.12.2010 prin care se aduc anumite clarificari si modificari in Codul Fiscal.

Vestea cea mai buna este reintroducerea in Codul fiscal a denumirii de microintreprindere, cu posibilitatea de a opta pentru un regim de impozitare favorabil pentru cei care au cheltuieli mici pentru veniturile pe care le realizeaza (o veste buna, mai ales in servicii) – se poate alege fie impozitarea cu 16% a profitului firmei, fie cu 3% a cifrei de afaceri (totalul incasarilor).

Aceasta modificare ii poate lasa reci pe cei care fac afaceri la limita legii si isi includ pe firma multe cheltuieli astfel incat profitul (si implicit impozitul pe profit) sa fie cat mai mic sau pe cei care chiar sunt culmea tupeului si includ pe firma mai multe cheltuieli decat venituri, astfel incat sa aiba de recuperat TVA de la Stat. Insa pe oamenii obisnuiti ca noi, care desfasoara afaceri total transparente in Romania si care muncesc pentru a obtine venituri corecte, aceasta este o veste buna pentru ca daca ai cheltuieli mai mici pe firma si implicit profitul este mai mare, vei avea de platit mai putin impozit la stat daca optezi pentru aceasta forma de plata.

Exista si niste conditii de incadrare in cadrul microintreprinderilor:

1. Sa realizeze venituri din activitati care sa nu includa domenii precum consultanta, management, bancar, asigurari, piete de capital, jocuri de noroc.

2. Sa aiba intre 1 si 9 angajati.

3. Veniturile sa nu depaseasca 100.000 euro pe an.

Sa vedem si un exemplu pentru a vedea forma de impozitare cea mai convenabila:

Venituri: 10.000 RON

Cheltuieli: 3000 RON

Profit: 7000 RON

a) Optiunea de a plati 16% impozit pe profit – in acest caz platim impozit 16% din cei 7000 RON, adica 1120 RON.

b) Optiunea de a plati 3% impozit pe cifra de afaceri – in acest caz platim 3% impozit din cei 10.000 RON incasati, adica 300 RON.

Diferenta este evidenta si rezulta un profit bunicel pentru cea de-a doua varianta de impozitare. Atentie insa: asa cum am spus si mai sus, aceasta forma de impozitare este pentru cei care fac cheltuieli mici pentru a obtine anumite incasari, adica pentru cei care au un profit bun – lucru care se intampla de cele mai multe ori in servicii (unde se plateste mai degraba munca prestata) si mai putin in comert sau industrie.

Despre mine:

Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea in job. Sunt consultant in marketing turistic, dar imi place sa ma definesc ca antreprenor, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, agentia de Evenimente, PR si Marketing Travel Communication Romania, dar si Asociatia Travel Focus. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA). Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul “30 de tineri sub 30 de ani in Romania”, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga – mai multe detalii despre mine gasiti aici.

9 păreri la “Impozit de 3% pe cifra de afaceri la microintreprinderi

 1. Cred ca ar trebui mentionat ca e o solutie buna atunci cand nu ai cheltuieli mari. Cand cheltuielile se ridica poate fi mai avantajos sa platiti 16%

 2. Aceste conditii sunt valabile de mai mult timp, insa s-au tot modificat si n-am mai tinut pasul.. Azi e intr-un fel, maine in altul. Pentru cei care se incadreaza (si au cheltuieli mici, trebuie mentionat:))) e o solutie buna.

 3. @Asa e Razvane. Imi cer scuze, in ultima vreme citesc numai pe fuga articolele

 4. Intr-adevar, utile informatii. Daca stiam mai demult… Am facut anul trecut un PFA pentru Cabinetul meu de psihologie. Oare pot sa-l schimb si sa fac microintreprindere?

 5. @ Oana: anul trecut nu ai fi avut aceasta varianta; abia de la 1 ianuarie 2011 este valabil. Plus ca o microintreprindere presupune si alte costuri: contabil + minim un angajat.

 6. am nimerit intamplatoir pe blogul dvs, cautand informatii despre subiectul asta

  masura respectiva , e doar aparent favorabila, altfel impiedica dezvoltarea IMM-ului, deoarece eventualele investitii / cheltuieli, nu sunt deduse din cifra de afaceri cand se calculeaza impozitul

  e buna pentru cei care-si iau salariul pe firma / pe factura, si n-au nicio intentie sa dezvolte in viitor acea firma, pentru ceilalti e rea

  la nivel macro e chiar foarte rea, deoarece in timp va influenta negativ dezvoltarea clasei de mijloc si ma intreb (coreland si cu impozitele fermierilor) daca nu asta e si intentia guvernantilor de stanga

 7. Salutare,

  Daca am ca venituri numai suma care reprezinta salariile a doi angajati…platesc impozit pe suma asta ?
  Si daca este asa…eu aduc bani de acasa ca sa le completez salariile ?

  Merci mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aboneaza-te la newsletter

Nr. abonati RSS & Newsletter

Michelin

Copyright

Materialele postate pe acest site imi apartin in totalitate sau apartin colaboratorilor mei si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei. La sfarsitul fiecarei preluari de text trebuie sa existe un link catre acest blog.
Positive SSL on a transparent background