Incepand cu 15 iulie a intrat in vigoare obligativitatea asigurarii locuintelor.
Compania care se ocupa cu emiterea acestor polite de asigurare se numeste PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) si este constituita prin asocierea a 13 companii de asigurari generale. Pretul unei polite este de 10 euro daca locuinta asigurata este construita din chirpici si 20 de euro daca locuinta asigurata este construita cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn.
Toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa isi asigure casa prin aceasta polita in termen de 6 luni, altfel vor fi amendati de catre Primarii cu sume intre 100 si 500 de lei.
Polita semnata are valabilitate de un an si se plateste integral la momentul semnarii. Sunt companii care au inceput sa vanda aceasta polita si online. Un exemplu este AstraOnline. Valoarea despagubirilor in cazul producerii calamitatilor asigurate este de 10.000 sau 20.000 de euro maxim, in functie de prima platita – 10 sau 20 de euro.
Cei care doresc sa isi asigure locuintele pentru o valoare mai mare decat cea de 10.000 sau 20.000 de euro si pentru alte riscuri decat cele 3, de baza, pe care le asigura acest tip de polita (cutremur, alunecari de teren si inundatii) trebuie sa isi faca o polita facultativa pentru diferenta de protectie. Daca spre exemplu, casa in care locuim valoreaza 60.000 de euro si dorim sa o asiguram pentru aceasta suma, atunci trebuie sa semnam polita obligatorie pentru 20.000 euro, iar pentru diferenta de 40.000 euro semnam o alta polita facultativa.
Cei care au casele cumparate cu credit au automat de la banci asigurari de locuinte facultative pentru intreaga valoare a locuintei. Acestia sunt obligati, insa, ca la prima aniversare anuala a politei facultative sa semneze si noua polita de asigurare obligatorie a locuintei.
Cei care doresc sa devina agenti de asigurari pentru vanzarea de astfel de polite, trebuie sa stie ca in Romania sunt 8 milioane de locuinte, deci 8 milioane de posibili clienti, iar comisionul mediu primit de agent pentru fiecare contract semnat pe care l-am auzit vehiculat in piata nu este foarte mare – in jur de 2 euro/polita. Fireste, banii cei mai multi ca si agent de asigurari se vor face atunci cand cel care semneaza polita de asigurare obligatorie este de-acord sa isi faca si o polita facultativa, pentru diferenta de suma asigurata. Pe exemplul de mai sus de 60.000 de euro, un agent de asigurari percepe prime de asigurare medii intre 45-65 de euro pe an, in functie de compania pentru care lucreaza (45 euro la Euroins, 60 euro la Groupama si Omniasig, 65 de euro la Uniqa sau mai scump la alte companii). Din aceste prime de asigurare, comisionul agentului este intre 10-20%, in functie de companie.
ATATA TIMP CAT AM O ASIGURARE FACULTATIVA CARE ACOPERA SI RISCURILE PREVAZUTE IN CEA OBLIGATORIE, NU MI SE PARE CORECT SA-MI FAC SI UNA OBLIGATORIE DAR, UNDE-I LEGE…NU-I TOCMEALA, NU?
Multumesc pentru informatii !
in zona in care stau eu nu exista nici unul din cele 3 riscuri de baza (cutremur, alunecari de teren si inundatii)…vorba lu rizica: „unede-i lege nu-i tocmeala”
Eu nu sunt de acord cu asigurare obligatorie. Consider ca locuinta mea nu prezinta niciunul dintre cele trei riscuri. Iar daca ar fi sa fie un cutremur devastator in care voor cadea zeci de mii de case, oare vor putea sa le despagubeasca pe toate?
Prin inundatie banuiesc ca nu se refera la faptul ca lasi robinetul deschis si ti se strica covorul.
asta e o tampenie.
explicati-mi va rog urmatoarea situatie.
probleme la reteaua de gaze. explodeaza apartamentul.
de la asigurarea obligatorie nu primesc nimic – explozia nu intra la cele 3 riscuri de baza.
de la asigurarea facultativa primesc 40.000 euro. dar apartamentul meu valoreaza 60.ooo. cine suporat diferenta.
fraierul de asigurat, care in cazul de fata va trebui sa faca 2 asigurari, dar nu asa cum spuneti dvs: una de 40.000 si una de 20.000. Nu. Va trebui sa faca una de 20.000 si una de 60.000.
eu am asigurare facultativa. refuz sa o fac pe cea obligatorie. daca voi fi amendat, voi da statul in judecata.
Asigurarea obligatorie a locuintei este la fel de absurda ca si pensia privata obligatorie! Iar ce spune Ion mi se pare de bun simt, probabil asa voi proceda si eu.
(author)
@ Rizica, George, Ion, Ameno:
Nerespectarea de catre persoanele fizice si juridice a obligatiei de incheiere a asigurarii obligatorii – PAD, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Proprietarii care la data de 15.07.2010 au incheiate contracte de asigurare facultativa:
a) care acopera cele 3 riscuri (cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii, ca fenomene naturale) au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora (se are in vedere evenimentul care se produce primul)
b) care nu acopera cele 3 riscuri prevazute de Legea nr.260/2008, au obligatia incepand cu 15.07.2010 sa incheie PAD.
stie cineva unde gasim lista cu toate companiile care se ocupa cu emiterea acestor polite?
(author)
@ Ion: asigurarea obligatorie de 20.000 de euro acopera doar cele 3 riscuri de baza (cutremur, alunecari de teren si inundatii).
Pe exemplul meu din articol, daca se produce un eveniment din categoria celor 3 riscuri de baza, atunci intreaga suma o vei primi de la asigurator (20.000 de la unul si 40.000 de la altul).
Desigur, daca se produce un alt eveniment (de exemplu explodeaza apartamentul), nu veti primi nimic de la asigurarea obligatorie pentru ca aceste riscuri nu sunt acoperite, si veti primi doar suma asigurata facultativ. La polita obligatorie sunt acoperite doar cele 3 riscuri, de-asta si costa mai putin: cutremur, alunecari de teren si inundatii.
Taxa de 10/20 euro se plateste pe luna/an?
(author)
@ Costi: 10 sau 20 euro pe an.
(author)
@ Laura: una dintre companii am scris-o in articol. si ai si link catre site-ul lor. celelalte companii sunt Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania. insa nu stiu daca toate companiile si-au implementat sistemul electronic de emitere a politelor si daca vand efectiv polite obligatorii.
Vorbisem cu cineva de la Asirom si e o alta taxa mascata……in sensul ca cei mai multi asigurati nu vor beneficia de nimic ( riscurile nu sint in toata tara, mai ales la oras).
Off,alta taxa mascata? !!! 🙁
comisionul la asigurarile obligatorii este de maxim 2 E dar majoritatea companiilor ofera doar 1 E. Comisionul la asigurarile facultative la firma cu care colaboram eu inainte de accident e de 7%
(author)
@ jurnaldecalator: colaborezi direct cu o companie sau cu un broker care lucreaza cu mai multe companii. De obicei brokerii dau comisioane mai mici agentilor decat companiile.
@ Calin: Unde e zona asta minunata in care locuiesti tu? Ca vrem si noi inginerii constructori sa venim acolo! :)) Sa nu ne mai batem capu’ cu normativele si standardele astea idioate de seism..
Daca stai in vest sau in nord nu inseamna ca un cutremur nu iti poate crapa un perete in doua! Asigurare la cutremur nu inseamna numai asigurare in cazul in care ti se darama casa..
@ george2210. Nu consideri ca e posibil sa se strice masina de spalat si sa-ti inunzi casa si sa-ti strice parchetul? De cutremur nici nu mai zic… probabil si tu consideri ca esti intr-o zona din asta ocrotita de Dumnezeu in care nu o sa fie in veci un cutremur..
Chiar nu stiam ca a devenit obligatorie. Multumesc pentru informatii.
Din experina nu va recpmand astra. alegeti o firma serioasa.
poate ca ar mai trebui adaugat si fatul ca, conform reglementarilor nu puteti fi despagubti decat de pe 2 polite de asigurare. unii agenti vor increca sa va bage pe gat oricat de multe polite
Daca tot sa facut aceasta lege de ce nu sa avut in vadere si situatia in care se pruduc explozii( din cauze nedefinite)care au ca urmare degradarea sau distrugerea partiala ori totala locuintei.Este din capatul locului o lege incompleta facuta doar pentru 3 riscuri a caror probabilitate de producere este 2-3 pe secol si ca urmare si aceasta lege face perte din categoria afaceri profitabile pentru asigurator si pierderi pentru asigurat.
traisc in democratie ? nu mai stiu din moment ce sunt obligat la plata unui serviciu pe care eu unul nu mi-l doresc sub forma prezentata de statul atoatestiutor. Si daca traiesc in democratie si nu vreau sa ma asigur obligat asa cum a vrut statul ,,democrat”mi se aplica amenda pentru ce infractiune? ca nu m-am asigurat? de cand este prevazuta ca infractuine in codul civil sau penal refuzul de a ma asigura ca asa vrea guvernul?oare asta este democratia pentru care au murit atatia oameni? CEASCA rade de dincolo ca a reusit ce nici nu a sperat crearea omului nou de tip totalitar cu gandire dictatoriala.numai asa se explica promulgarea unei legi aberante fara a fi consultat si asa numit beneficiarul adica asiguratul, poporul . Dupa amenda , daca refuz sa o platesc vin alte amenzi cu penalizari si uite asa ajung datornic la stat fara sa-mi fi dat ceva acesta , statul. Dupa aia i-mi scoate casa la mezat sau licitatie nu ? ca asa se face cu rauplatnicii. Si uite asa am scapat de asigurarea obligatorie cand nu mai am unde sa stau , iar noua nomenclatura democrato-comunista pune mana ieftin si rapid inca pe casele unor oameni cinstiti. Bravo romanie , ce-ti doresc eu tie? O conducere care sa fie promovata in urma unui examen psihiatric.
Sunt in totalitate de acord cu ce au scris cezar si ion. Vad ca atotputernicul stat a ramas cu aceleasi obiceiuri acum in democratie ca nu demult in comunism. Sub pretext ca ne face „un bine” ne ia si pielea de pe noi, cate putin cate putin. Mai rau e ca unii romani accepta acesta jecmaneala la drumul mare ca fiind normala. Se uita ca ” fruntea tarii” e aleasa de romani PENTRU romani si nu pantre alte interese.
Cum au mai spus si altii inaintea mea … daca eu am deja o asigurare pentru intreaga valoare a locuintei, asigurare ce cuprinde si cele 3 riscuri din cea oligatorie, de ce trebuie sa dau alti bani pt … nimic ? Chiar nu e problema nimanui daca in polita facultativa dau 50 sau 100 euro pentru cele 3 riscuri. Eu trebuie sa am dreptul la libera alegere. E inadmisibil sa mi se bage pe gat o „taxa” doar pentru ca unii sa isi ingroase si mai mult buzunarule.
[…] Mai multe detalii despre asigurarea obligatorie a locuintei gasiti si in acest articol. […]
Multumesc pentru informatia care imi lipsea. Eu am o asigurare pentru casa (discount la asigurarea casco) si eram convins ca nu mai este necesar sa mai inchei una. Acum m-am dumirit. Noroc de postarea dv. si ca am citit si comentariile…
doresc sa fiu si eu agent; cui sa ma adresez?
(author)
Ionut: trebuie sa te adresezi companiilor. Sau direct catre PAID: http://www.paidromania.ro/despre-paid