In sfarsit o veste buna. Guvernul a emis ieri o Ordonanta de Urgenta prin care anuleaza comisionul de rambursare anticipata in cazul creditelor cu dobanda variabila si il limiteaza la 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa (in cazul in care creditul cu dobanda fixa este rambursat anticipat in ultimul an, comisionul scade de la 1% la 0,5%).
Ordonanta se aplica in cazul oricarui tip de credit: imobiliar, ipotecar, de nevoi personale.
O veste buna pentru clienti: aceasta Ordonanta va da startul, dupa parerea mea, la scaderile de dobanzi pentru creditele aflate in derulare. De ce? Pai e simplu: dobanzile la creditele noi au scazut mult si acum rata la un credit contractat in 2010, similar ca valoare cu unul luat in 2007-2008, este cam la jumatate. Insa bancherii nu au scazut si dobanzile la creditele vechi pentru ca asta era contractul, asta ai semnat, asta e. Ei bine, nici acum nu-i va obliga nimeni sa scada dobanzile, insa cand tu nu mai ai nici un comision de rambursare anticipata, iti poti face foarte usor o refinantare la alta banca, sau culmea, chiar la aceeasi banca. Si atunci, daca te poti refinanta printr-un alt credit mai ieftin la aceeasi banca, care ar fi logica sa trebuiasca sa faci alt credit cu dobanda mai buna si sa nu-ti lase acelasi credit, dar sa iti scada dobanda?!
O veste proasta pentru banci: desi este una dintre cele mai bune vesti pentru romani, pentru banci este o veste cat se poate de proasta si vine intr-un moment cat se poate de prost. Fara a-i plange pe bancheri, totusi companiile respective au investit in Romania, si-au facut niste planuri de afaceri si au mizat pe anumite certitudini. Care acum, brusc, se schimba printr-o singura lege si tot planul de afaceri este dat peste cap, asa cum doar in Romania se intampla. Guvernul schimba regulile jocului in mijlocul jocului.
Ca si concluzie: aceasta veste ma bucura si pe mine ca si pe multi alti romani. Iar speranta mea este ca bancile sa fie inventive si sa caute alte surse de profit, pentru ca oricat de mult le hulim, sunt totusi o parte importanta a economiei nationale, iar daca si-ar lua jucariile si ar pleca in tari cu legislatie mai stabila, nu ar fi bine pentru nici una dintre parti.
Voi ce parere aveti?
o veste bune intr adevar insa sa o si vedem aplicata pt ca eu unul nu mai cred nimic
era absurd ce era: cum se poate ca aceeasi banca in alte tari din UE sa nu aiba comisioane de acordare, de analiza, de consumat hartie si alte porcarii? lasa ca e mai bine asa
vai ce veste proasta pentru banci saracii nu mai au de unde sa fure acum
ce bine ar fi o noua perioada de haiducie noua
BOC HAIDUCUL
bancile probabil o sa sara acum. daca toti platesc anticipat banca nu mai are un fraier pe care sa il tina 30 de ani cu rate
O veste neutra, din punctul meu de vedere, avand in calcul faptul ca deja comisionul meu de rambursare anticipata este de 1% si a fost asa de la bun inceput.
Ma mira, Razvan, ca te alaturi mediei de orice fel din Romania care a facut mare tam-tam pe marginea unei masuri, dupa parerea mea, absolut neglijabile!
Si sa iti spun de ce: in conditiile crizei actuale din Romania, in care se vorbeste de scenarii apocaliptice, cu pretul gigacaloriei care va sari in aer, asta ca sa dau numai un exemplu, cine are bani de rambursare in avans, ar avea bani si de comisionul respectiv, chiar daca acesta ar ramane 5%.
La 10000 de euro returnati, economia facuta este de 400 de euro, adica un sejur rezonabil in Bulgaria.
Raman la parerea ca este praf in ochi, o chestie prin care sa se abata atentia de la adevaratele griji si probleme ale oamenilor. Avem parte de paine si circ in toata perioada (asa-zis) post-comunista, dar parca mult mai mult circ si mai putina paine in ultimul timp!
Sa ne fie de bine!
mariusica – care toti sa plateasca anticipat ma
crezi ca romanii stau cu banii la saltea???? nu stii ce vorbesti
Unii zic ca refinantarea e o idee buna. O fi pentru ei, eu am facut un calcul la sange in ceea ce priveste situatia personala si as iesi pe PIERDERE!
Asa ca, frectie la picior de lemn!
@ Popici: cred ca romanii au multi bani nedeclarati acum cateva zile am vazut ca Citi a facut un studiu si peste o suta de mii de romani au peste 150 k euro in casa
asa ca stiu ce vorbesc
Cei care au 150k in casa (o prostie pana la urma studiul, as fi curios cum au ajuns camatarii aia la aceasta concluzie, dar sa admitem ca ar exista) nu s-ar imprumuta la banci, de ce ar face-o? Ca sa plateasca dobanzi si comisioane?
Si uitati si raspunsul bancilor, pentru cei care inca mai cred in cai verzi pe pereti: http://www.zf.ro/eveniment/bancherii-ameninta-cu-dobanzi-mai-mari-pentru-a-si-acoperi-costurile-cu-creditele-rambursate-anticipat-cum-comentati-6341278 Fiecare banut scutit de ordonanta lui Boc-Boc se va intoarce inzecit in visteriile bancilor? De ce? Pentru ca ele POT! Cine plateste? Asta e ca si ghicitoarea cu ciuperca, o stiti? Inseamna ca stiti si raspunsul…
Romania este o tara absurda cu legi absurde care se aplica si in privat.
Sa va dau exemple : la RBS trebuie platit comision de 5 roni cand te duci si iti platesti rata la ghiseu. La BCR daca iti plateste altcineva rata ii ia 4 roni, iar daca platesti mai devreme de scadenta iti ia 1 ron, iar la Credit Europe dobanzile la creditele vechi nu scad niciodata indiferent ca la alte banci sunt si la jumatate
Si nici titlul nu e corect: „Ai un credit? Dispare comisionul de rambursare anticipata la orice credit”
Cum dispare? Se diminueaza, in unele cazuri, scriptic vorbind si deocamdata doar teoretic.
E o stire la fel de senzationala ca si plecarea pe cal a lui Nutu de la Jilava, imo. Doar ca din alt palier/domeniu.
asta e o intrebare retorica ca nu cred ca este om care sa nu se bucure
mai baga cu calatorii ca sa ne destindem daca ratele nu mai putem sa le platim!!!
Reversul medaliei e ca va trebui sa iti faci alt credit pe o perioada mai indelugata, ce e drept cu o dobanda mai mica. Sau nu e asa?
(author)
@ Ameno: Pastrand proportiile, daca la un credit de 10.000 de euro dai 400 euro comision, la unul ipotecar de 100.000 euro dai 4000. Ca sa te citez: „un sejur rezonabil”, dar prin Bali sau Maldive, nu in Bulgaria. 🙂
@ Steiul: Nu neaparat. Tinand cont ca dobanzile au scazut la jumatate, te poti imprumuta pe aceeasi perioada cu rata lunara la jumatate.
Parerea mea e ca nici pentru banci nu e asa de rau in aceasta perioada in care tot mai multi romani nu isi platesc ratele la timp si bancile trec printr-o criza de lichiditati.
Am vrut sa achit creditul anticipat in luna Aprilie. Dar dupa spusele in presa din Mai nu se plateste comisionul de rambusare anticipata. Acum s-a amanat pana in septembrie. In septembrie ………. Am un credit la RBS.
Asa este la noi !!!!!!!!?????
Am si eu o intrebare simpla.
De cand intra in vigoare aceasta dispozitie ?
Cat timp trebuie sa decurga pana la aparitia in Monitorul Oficial ? Si pana la aplicarea ei practica ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
(author)
Constantin, luni 21 iunie, intra in vigoare.
asta e un lucru foarte bun ,as dori sa vad si alte lucruri bune pe care le fac capetele luminate ale romaniei
„Care acum, brusc, se schimba printr-o singura lege si tot planul de afaceri este dat peste cap”
Nu este chiar „brusc”, bancile stiau de acum doi ani ca vor trebui sa elimine acest comision conform unei directive europene din 2008:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/83926/Fara-comision-de-rambursare-anticipata.html
Si totusi, desi comisionul de rambursare anticipata pentru creditele contractate (cu dobanda variabila) devide ZERO, o data cu punerea in aplicare a ordonantei, nu mai sunt valabile optiunile de care clientul dispunea inainte de aparitia ei, atunci cand rambursa anticipat o suma. De exemplu, surpiza pe care am avut-o eu la rambursarea partiala a celei de-a doua transe a creditului meu ipotecar, dupa punerea in aplicare a ordonantei, este aceea ca nu s-a mai aplicat optiunea de reducere a perioadei de rambursare, odata cu plata anticipata, la noul scadentar. Mi s-a spus ca nu se mai aplica. Ai credit luat de 10.000 de euro pe 20 de ani, chiar daca platesti 9.999 de euro in avans si mai ai 1 singur euro de plata, perioada de rambursare ramane aceeasi (20 de ani), pana la achitarea integrala a datoriei. Un mare BULL-SHIT! Cel putin inainte plateai un comision de 2-4% dar, psihologic, numarul de ani pana la plata ultimei rate scadea proportional cu suma platita in avans… Acuma, e un mare rahat!
O mare magarie ne-acceptarea scurtarii perioadei, sper ca este ilegal.
Rambursarea anticipata este cea mai eficienta cu scurtarea perioadei de creditare. Platin anticipat o singura rata in avans spre inceputul creditului poti reduce durata cu 10-12 luni (rate). Atentie, pastrati si ceva rezerve pentru un eventual somaj.
http://mihvoi.blogspot.com/2010/05/rambursare-anticipata-credit-partiala.html