fbpx
excursii-razvan-pascu

Asa cum era de asteptat, la fel ca si in multe alte tari, si in Romania presa traditionala se duce de rapa. Dupa ce ani de zile a supravietuit doar ca sa atace grupuri de interese rivale patronilor, acum incet-incet dispare finantarea si automat, dispar si anumite publicatii, iar trusturile de presa se micsoreaza.

Pe 23 decembrie 2009, Cotidianul a anuntat ca se inchide, dupa ce ajunsese la 6000 de ziare vandute zilnic, conform ultimului studiu de audienta. Dupa ce a venit la conducerea ziarului, Cornel Nistorescu a demarat un amplu program de “re-organizare” in care a eliminat din redactie pe oricine avea pareri opuse cu ale sale. Aceste concedieri au creat un imens val de critici in randul bloggerilor si in general pe tot internetul, inclusiv Robert Turcescu (care acum se zvoneste ca este intre favoritii pentru sefia TVR) renuntand la a mai scrie pentru Cotidianul. Imi aduc aminte ce scria Robert Turcescu acum cateva luni pe Twitter, ca Nistorescu parca a fost pus de patron (Sorin Ovidiu Vantu) special sa distruga ziarul. Si asa a fost; in cateva luni ziarul a disparut de pe piata.

Un alt cotidian care s-a inchis este Business Standard, un cotidian de business din acelasi grup de presa, Realitatea-Catavencu. In decembrie Sorin Ovidiu Vantu a anuntat ca vrea sa renunte la tot ce inseamna print si sa pastreze doar media electronica.

Pe 5 ianuarie Gardianul si Ziua au anuntat oficial ca opresc aparitia ziarelor si ca vor aparea doar pe online. Motivul: situatia financiara. Editiile locale ale ziarului Ziua vor aparea in continuare. In aceeasi situatie se afla si revista Tabu si exista zvonuri pe care le-am auzit – ca inclusiv ghidurile 24 FUN sunt pe duca. Daca cu celelalte nu am avut personal nici o tangenta, cu 24 FUN (Editia de Bucuresti) am avut o gramada de probleme (provocate de ei), iar acestia s-au dovedit total neprofesionisti (cel putin persoanele cu care tineam eu legatura). Exista de asemenea zvonuri ca nici Realitatea TV nu s-ar simti prea bine, insa personal cred ca daca Vantu ar renunta la toate afacerile lui din Romania, Realitatea TV ar fi ultima la care ar renunta. Ultimul studiu de audienta spune ca dupa ProTV si Antena 1 (2 posturi TV generaliste), cea mai buna audienta pe intreg anul 2009 a avut-o Realitatea TV.

Concluzia pe care o trag eu din toate acestea: totul se indreapta spre online. Blogurile, in opinia mea, vor conta din ce in ce mai mult, iar cele mai importante vor fi blogurile de nisa. Si publicitatea va incepe sa migreze spre mediul new-media pentru ca si audienta acestor medii va continua sa creasca – stiati ca un advertorial pe blogul lui Catalin Tolontan se vinde cu o suma cu patru zerouri ?

P.S. Din toata povestea cu falimentele, cel mai trist ar fi sa dispara Academia Catavencu.

Razvan Pascu

14 comentarii

  1. Cosmin Lefter
    08.01.2010 la 09:25

    Cotidianul devenise o foitza de scandal in care isi scria ofurile Nistorescu

    devenise un fel de Romania Mare din trustul Realitatea

  2. rizica
    08.01.2010 la 09:39

    Catavencu imi place si mi-ar parea rau sa dispara.

  3. Cosmin Lefter
    08.01.2010 la 09:44

    Da, ar fi neplacut sa dispara catavencu dar si el face parte din aceeasi claca. diferenta este insa majora: nu cred ca ii poate banui cineva pe „catavenci” ca au fost vreodata cumparati, precum altii de la alte ziare din trust

  4. 08.01.2010 la 10:13

    Ahhhhh, ce ma bucur!!! Sa investesti timp de 5 ani atatia bani in anticampanie impotriva presedintelui tarii in loc sa-ti faci cu banii aia o imagine impecabila mi se pare cea mai mare prostie! Asa o satisfactie am cand stiu ca am contribuit si eu la declinul lui Vantu….
    Antenele cand se inchid??
    Ziarele de bun simt cand se intorc??

  5. Mihai
    08.01.2010 la 10:58

    bloguri ca al tau de nisa, sunt foarte putine in romania. majoritatea sunt bloguri personale unde autorul scrie pana si ce a mancat cu o zi in urma. sunt putine bloguri care inspira respect: de business am vazut blogul tau si blogul lui cristian orgonas care este totusi scris intr-un alt mod, centrat foarte mult pe partea tehnica, iar despre calatorii sunt atat de putine de parca ai impresia ca cei care se plimba nu mai au deloc timp sa scrie si pe bloguri :)))

  6. Elena
    08.01.2010 la 14:14

    adica un advertorial pe tolo.ro costa 100 de milioane????

  7. Mara
    08.01.2010 la 16:09

    Mie mi se pare normal si bine sa se mai epureze din toxicitatea presei, sa se mai rareasca din toate fituicile aparute.

    Cu toate astea nu inteleg de ce si B 24 a ajuns in situatia asta. Mie si parea cea mai de succes revistuta de gen, avea si destul de multa publicitate…

  8. Dadacu
    08.01.2010 la 16:20

    Foarte corect, mai ales ca in Bucuresti doar ce a debarcat Zile si Nopti…Oricum, nu pot spune ca ma afecteaza prea tare aceste inchideri, pentru ca in afara de Business Standard (si aici doar editia online) nu am avut tangente cu aceste titluri.

    Si cand spui Cotidianul…ma gandesc la „Zeul Somnului” si mi se taie repede

  9. Toma Marius
    08.01.2010 la 17:34

    Auzi dar in dictatura probabil nu o sa mai ai nevoie de un loc unde sa se critice. Asa cum sunt ele ponosite, antenele si media lui vantu, il crtica pe nenorocitul de la butoanele pdl cu tot cu gasca sa. Dute tu in dictatura mai pdlistule, noi vrem democratie.

  10. Razvan Pascu
    (author)
    09.01.2010 la 13:14

    🙂

  11. Razvan Pascu
    (author)
    09.01.2010 la 13:15

    Crezi ca se mai intorc?

  12. Razvan Pascu
    (author)
    09.01.2010 la 13:16

    Mai sunt cateva bloguri de business si sunt si de travel cateva care scriu bine.

  13. Razvan Pascu
    (author)
    09.01.2010 la 13:16

    Peste…

  14. Razvan Pascu
    (author)
    09.01.2010 la 13:17

    Cred ca cea mai mare parte din revista erau bartere.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]