Potrivit Legii, nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii trebuia sa fie in primul an (2008) de 2% si sa creasca ulterior cu 0,5% pe an, pana la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016. La inceputul anului 2009 insa, Guvernul a emis o ordonanta prin care ingheta nivelul contributiei la fondurile de pensii private la valoarea de anul trecut, de 2%.
In luna februarie ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au semnat o scrisoare comuna care atragea atentia autoritatilor privind efectele negative multiple ale propunerii de inghetare a contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania. Ramanand fara ecou pana acum, dar si constientizand faptul ca Bugetul pe 2010 se afla in lucru, organizatiile care reprezinta investitorii straini in Romania au trimis zilele trecute o scrisoare deschisa autoritatilor prin care se solicita ratiune in stabilirea nivelului contributiei pentru pensia Pilonul II de anul viitor si prudenta privind adoptarea de masuri populiste precum „garantarea inflatiei”.
Camera de Comert a Olandei din Romania, AMCHAM, Consiliul Investitorilor Straini, precum si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania au decis sa adreseze o scrisoare deschisa premierului Romaniei si ministrului interimar de finante, privind sistemul de pensii de stat si cel privat. Semnatarii scrisorii afirma faptul ca fondurile de pensii au investit aproximativ 500 de milioane de euro in Romania in sistemul de pensii administrate privat (pilonul II), iar nerespectarea promisiunilor de catre Guvernul Romaniei ar putea duce la o imagine proasta a acestuia in fata investitorilor straini.
Mai mult decat atat, organizatiile catre reprezinta investitori de calibru precum Generali, Interamerican, ING, AVIVA sau AIG au precizat ca fondurile de pensii au obtinut randamente foarte bune in Romania prin comparatie la nivel mondial, de la lansarea fondurilor de pensii in mai 2008 si considera ca inoportuna masura privind garantarea de catre un fond de pensii a unui randament cel putin egal cu rata inflatiei, pentru ca aceasta garantie ar atrage dupa sine mai multe costuri asupra conturilor participantilor. E normal ca orice garantie oferita de o companie sa creasca costurile unui cont de economisire pentru ca acea companie isi asuma niste riscuri suplimentare si, pe langa acest aspect, compania sa nu mai fie dispusa sa investeasca aproape deloc banii participantilor (preferand „investitii” sigure precum obligatiuni sau depozite bancare), acest lucru traducandu-se in randamente mult mai mici pentru clienti.
Razvan Pascu
Dom’le, exceptionalismul romanesc. Ia mai da-i dracu de investitori, sa investeasca, sa zica mersi pentru privilegiul de a face afaceri intr-o tara (of choice) asa frumoasa… =))
multi dintre acesti investitori sunt pusi doar pe profit. nu zic ca decizia stupida a Guvernului nu ne va afecta si pe noi ca si participanti, dar si investitorilor le da planurile peste cap si de-asta si-au pus Ambasadele sa trimita scrisori deschise..
oare cati bani mai au acesti mari investitori daca AIG a fost aproape de faliment si a primit atat ajutor din partea statului american iar ING anunta ca se divizeaza pentru a vinde exact divizia de asigurari unde era lider?????
Semnatarii scrisorii afirma faptul ca fondurile de pensii au investit aproximativ 500 de milioane de euro in Romania in sistemul de pensii administrate privat (pilonul II). Bun, insa fiecare afirmatie trebuie si argumentata, corect? Exista o argumentare pe puncte a sumei de care vorbesc dumnealor? In ce anume au investit aceasta suma, cum se divide pe societati etc.? Din start vin si spun ca sunt 100% impotriva asigurarilor de orice fel, singura agreata ca un rau necesar fiind cea la pensia de stat. Orice s-ar zice, nu am vazut stat care sa dea faliment, pe cand societati de-astea care strang banii de la oameni dupa care se volatizeaza (intra in stare de insolventa, precum dezvoltatorul de locuinte de care se vorbea intr-un reportaj la PRO TV) sunt cu ghiotura. In concluzie, consider ca ceea ce au facut respectivii ambasadori le depaseste atributiile si reprezinta o imixtiune in deciziile de ordin intern ale statului roman.
@Laura: TOTI investitorii sunt pusi pe profit. E firesc. In situatia de fata insa, a fi pus pe profit e bine, pentru ca profitul administratorilor e strict proportional cu castigul clientilor. Unde mai pui ca administratorii isi vor recupera abia in 12 ani investitiile de 500 mil. E de care vorbea Razvan in titlu. Asa ca lasa povestile comuniste, deocamdata nimeni nu face niciun leu de profit, in afara de cei 5 milioane de clienti ai fondurilor de pensii. Pentru ei, reforma e gratis si aduce doar beneficii. Pentru administratori, a insemnat investitii de jumatate de miliard de euro, pe care ii recupereaza doar daca are chef Pogea. Tu nu te-ai sesiza in situatia asta?
@Ioana Sandu: ce spui tu nu are nicio legatura. Lasa ignoranta, pune mana pe mouse si documenteaza-te. Ce face ING, adica vanzarea diviziilor de asigurari, survine unor decizii si legislatii europene, ce tin inclusiv de directiva Solvency II. De fapt, e comun ca marile grupuri bancare sa isi separe activitatile de banking de cele de asigurari, etc, pentru ca ambele sa fie gestionate mai eficient. Adu-ti aminte: OTP si-a vandut acum 2 ani divizia de asigurari. BT a iesit din asigurari (BT Asigurari si Asiban). La fel si BCR, CEC si BRD. Si pe ele le acuzi ca sunt in faliment? Pune mana si citeste!
Cat despre AIG si alte cazuri, am tot spus si repet. Activele fondurilor de pensii NU STAU LA ADMINISTRATOR, CI SUNT TINUTE „SUB CHEIE” DE BANCILE DEPOZITARE. Eventualele probleme, dificultati ale administratorilor nu aduc atingere banilor clientilor.
Romanul tot roman. Vedeti bube in afaceri sanatoase, dar ati sarit si ati mai sari la scheme de „imbogatire” (de fapt saracire) rapida gen Caritas si Banca Religiilor. Rusinica!
Pune si tu mana pe citit. Aici: http://www.apapr.ro/siguranta.html
Pe ce au cheltuit? Pfff. Dar chiar nu ai citit nimic despre domeniul asta in ultimii 3 ani, nu-i asa? Dulce ignoranta…
http://www.pensiileprivate.ro/DATELE-FINALE-Cat-au-cheltuit-administratorii-Pilonului-II-ca-sa-atraga-fiecare-client-articol-9-35356-0.htm
Pe infiintarea companiilor, angajarea de profesionisti, pe atragerea de clientilor, costuri operationale, administrative, cerinte de capital, rezerve, provizioane, etc.
CITESTE!
Tu ai un blog de pariuri sportive si iti permiti sa iti dai cu parerea? 🙂 cat de idioti sunt unii…„Tu ai un blog de pariuri sportive si iti permiti sa iti dai cu parerea?”
Nu vad legatura dintre cele doua… daca aveam site porno puteam sa imi dau cu parerea? 🙂
” cat de idioti sunt unii…”
Cat de usor jignesc unii, iar eu ma intreb cine e mai idiot?
Cat despre M, aproape sigur lucrezi in asigurari…
Experienta mea cu asigurarile este una extrem de neplacuta, eu ii vad ca pe niste paduchi pe care statul incearca, manat de cine stie ce interese, sa ni-i bage pe gat. A se vedea si obligativitatea asigurarii locuintelor de la mijlocul anului 2010.
Si explicati-mi si mie ce e aia „imagine proasta” si cum se poate cuantifica?
Dar cine este acest „M” care le stie pe toate despre pensii? „M” vine de la misterios ? de ce nu iti spui numele ?
In ceea ce priveste investitiile companiilor straine in Romania care daca se modifica legea nu mai castiga atat de mult pe cat si-au propus, sunt de-acord ca trebuie facut ceva pt a se respecta cele promise de catre stat. In ceea ce priveste garantarea pensiilor private sunt de-acord mai ales ca acum ceva timp am vazut si cativa oameni importanti pe la Antena3 care dezbateau acelasi subiect.
Zice M: „Unde mai pui ca administratorii isi vor recupera abia in 12 ani investitiile de 500 mil. ”
Dar intrebarea este: in cati ani voi ajunge eu, daca voi ajunge, sa recuperez sumele cu care cotizez?
Si tot legat de asta, pana la urma, voi, cei informati, spuneti unui ignorant ca mine, ce suma mi se cuvine la sfarsit? Acopera aceasta macar rata inflatiei? ‘Au ba?
Si am uitat sa multumesc acestei inteligente ascutie pe care o reprezinta Cartoforu’, o adevarata relicva vie, pentru vizitarea blogului meu…de pariuri. 🙂
Ce e mai trist este ca oricate eforturi de informare s-ar duce ca sa fiti lamuriti (nu convinsi, ci informati), ignoranta voastra e mai puternica. Dormiti in pace!
(author)
Corect 🙂
(author)
Ti-am „mutilat” comentariul pentru ca nu sunt de-acord cu el. Putea sa aiba orice fel de blog, e liber sa isi spuna parerea insa. Nu trebuie sa il jignim pentru ca frumusetea oamenilor vine tocmai din faptul ca (Slava Domnului) – toti suntem diferiti…
(author)
De bun simt comentariul tau. Sunt de-acord cu prima parte.
(author)
Nu prea as avea incredere in ceea ce vad la TV…
(author)
Daca s-ar pricepe toata lumea la pensii si asigurari unii nu ar mai avea de munca…. 🙂
Asa ca mergem mai departe si incercam sa le explicam oamenilor detaliile….e singura varianta pe care o vad!
Totul are o limita, Razvan. Tu de cate ori ai rabdare sa explici acelasi lucru in acelasi loc acelorasi oameni, care vin cu aceleasi non-argumente. Sometimes one just has to move on…
[…] Original Blog » 27 October 2009 – Blog « Turism: 54% dintre romani nu au plecat si nici nu vor pleca in concediu in 2009 In ce moneda ne pastram economiile: in lei sau in euro? » […]