Apartamentele de 2 camere s-au scumpit in medie cu 15% de la lansarea programului „Prima Casa”. Asta o spun expertii imobiliari si este evident cu ochiu liber pentru toti aceia care s-au uitat putin in ultima vreme pe anunturi si preturi.
S-au scumpit in special garsonierele si apartamentele de 2 camere, marirea preturilor simtindu-se in special la apartamentele care se incadreaza in plafonul maxim stabilit de stat, de 60.000 de euro, pentru programul „Prima Casa”. Cresterea preturilor pentru locuintele pana in 60.000 de euro este explicata prin interesul tinerilor pentru acest program, unele banci fiind foarte aproape de atingerea pragului maxim de acordare a creditelor prin Programul Prima Casa (din ceea ce stiu eu, BRD si Banca Transilvania sunt destul de aproape de atingerea pragului maxim). Desi internetul abunda de articole negative despre programul Prima Casa si sunt multi „experti economici” care si-au tot dat cu parerea despre acest program, eu am evitat sa scriu despre asta tocmai pentru ca efectele sale nu se pot vedea dupa doar 2 saptamani sau o luna. Au fost multi cei care, asteptandu-se sa se intample minuni peste noapte, de la lansarea programului, tot publicau batjocoritor, saptamanal, ca se vand doar cateva zeci de locuinte in toata tara (fara sa ia in calcul ca e nevoie de timp pentru ca lucrurile sa functioneze bine)…
In Bucuresti, cunosc cazuri concrete in care preturile la garsoniere au crescut cu 10.000 de euro in ultimele 2 luni, fara ca macar vreo modificare sau renovare sa fie facuta in acea locuinta. Preturile locuintelor au ajuns la un nivel cat de cat acceptabil si cei care hotarasc acum sa isi ia un credit bancar pentru o locuinta pe care o inchiriaza apoi, pot suporta o buna parte din rata lunara din chiria perceputa.
Spre exemplu, la un credit prin „Prima Casa” de 57.000 de euro, rata lunara este de 330 euro, iar costurile totale pentru o locuinta cu 2 camere intr-o zona bunicica (Militari, Eroii Revolutiei, Titan) ajung pana pe la 65.000 de euro, diferenta fiind suportata din buzunarul propriu. Iar un apartament cu 2 camere in una dintre aceste zone se inchiriaza cu preturi intre 300 si 400 euro in functie de starea acestuia si finisaje.
Una peste alta, desi la prima vedere pare o investitie buna, trebuie luat in calcul si durata de viata a unui apartament intr-un bloc vechi, suma totala de plata la banca, dar si faptul ca dobanda la banca este corelata EURIBOR-ului (dobanda in zona EURO) care acum se afla la cel mai scazut nivel si care are mari sanse sa creasca, fapt ce va creste si dobanzile la creditele in euro.
Razvan Pascu
Ordonanţa privind programul „Prima casă” a fost pulicată pe 4 iunie 2009. Ieri, s-au împlinit 4 luni. Ordinul de mărime a numărului de credite acordate se învârte pe la 1.000. Desigur, mulţi proprietari au vrut să profite de program, văzându-l ca pe o rază de speranţă. Aşa că cei care se găseau cu preţul su 60.000 euro au mărit preţul de strigare. Nu este mai puţin adevărat că s-a produs şi fenomenul invers: cei care se găseau cu preţul peste plafon l-au redus. Doar că preţurile care se vehiculează în presă şi Internet nu sunt preţurile de tranzacţionare. Tranzacţiile făcute cu finanţare prin acest program sunt o picătură într-un ocean.
Am scris zeci de articole pe această temă şi îmi menţin convingerea că programul este unul populist şi electoral. După plecarea PSD de la guvernare, PD-L ar putea avea probleme în a menţine acest program.
Si eu cred ca este un program populist dar pe varul meu chiar l-a ajutat. A reusit sa isi cumpere o casa chiar acum vreo 3 saptamani prin acest program in Brasov. Contrar celor spuse de altii prin presa Fondul de Garantare s-a miscat repede si nu i-a creat probleme. Cred ca tine si de noroc
chiar azi citeam in ZF:
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/competitia-bancara-a-fost-dezmortita-de-prima-casa-4959718/
Cred totusi ca ar fi fost mai bine daca s-ar fi aplicat numai pentru locuinte noi.
Din punctul meu de vedere a inceput iar specula, proprietarii cerand mai mult pentru ceva ce merita mai putin. In loc sa observam o scadere a preturilor, asistam la o crestere.
Ramane de vazut cum vor merge lucrurile peste 1 an sau 2 si cati dintre cei care si-au luat credit prin Prima Casa vor mai putea plati ratele…
Multi din cei care isi cumpara o casa, nu doresc sa o inchirieze, tocmai pentru a scapa de chirie fac aceasta achizitie.
Legat de case si credite, am un prieten care lucreaza la o firma de recuperari de datorii si de la inceputul anului au foarte mult de lucru, lucreaza si suplimentar.
Foarte multe persoane isi pierd locuinta la care au platit avans si rate, ramanand chiar datori in continuare din cauza ca banca nu isi poate recupera banii in totalitate prin revanzarea locuintei. Cele mai multe cazuri le au la BRD.
Miscarea preturilor este normala. Prima casa are ca rol dezghetarea creditarilor, bancile au promovat, clientii au intrebat si au cautat. Cerere mai mare inseamna posibilitatea de a vinde mai scump. Dar, doar daca s-ar indeplini si o a doua conditie: anume ca oferta sa fie de dimensiuni reduse. In conditiile reale insa, cand oferta este foarte bogata, cresterea preturilor este vazuta de cumparatori drept specula. Lucru care ii pune in garda, le amana planurile, tine numarul tranzactiilor la un nivel mult sub cel dorit si trage o concluzie nu neaparat obiectiva: programul Prima Casa nu este eficient.
Dupa parerea voastra ce banca imi ofera cele mai bune conditii sa iau un astfel de credit de la ei?
interesant articol.Chiar ma intrebam cum decurge programul Prima Casa iar dupa ce spune presa nu ma iau pentru ca nu fac decat sa dezinformeze populatia exagerand grotesc orice stire sau articol.Eu si sotul meu poate am fost printre ultimii norocosi care si au mai putut lua un credit imobiliar inainte sa se declanseze criza si inainte ca bancile sa nu mai ofere credite asa cum faceau odata.Am umblat 5 luni de zile (de la depunerea dosarului la banca si pana la semnarea contractului pe apartament )ca sa ajungem in posesia unei locuinte.La salariile noastre cumulate de 1150 ron ne a fost acordat un credit de 49000 franci elvetieni.Platim o rata lunara de 200 franci elvetieni (echivalentul cu aproximatie a 580 ron )Cu siguranta nu mai aveam ocazia ,mai pe romaneste sa o zic ,”sa pupam noi o casa” ,in conditiile actuale .Nu ne am fi incadrat cu salariile !Oricum eu zic ca este un program bun si avantajos fata de ce a fost in ultimul timp!Cat despre cei ce zic ca dureaza mult procedura de obtinere a unui astfel de credit prin acest program ,eu le zic sa nu mai vorbeasca in necunostinta de cauza ….procedura dureaza la fel de mult ca si pentru obtinerea oricarui credit imobiliar !Din propria experienta va zic ,ca la mine a durat din noiembrie si pana in martie.Dar sincer sunt mult mai multumita sa platesc o rata de 600 ron decat chirie de 650 ron.Asa ca orice ajutor din partea statului e bine venit pentru tinerii casatoriti care n au unde sa stea si n au o locuinta a lor ! eu nu sunt de acord cu carcotelile care s au facut prin presa!Problema normal nu este statul si nici programul Prima Casa ,ci bancile care pun tot felul de comisioane absurde si dobanzi incredibil de mari !N ai de ales si trebuie sa ajungi la mana lor !Eu si sotul meu am avut doua obtiuni :credit la banca sau chirie !
(author)
Si eu cred ca a fost un program populist insa are si destule lucruri bune. Spre exemplu dobanda oferita in comparatie cu un credit obisnuit. Eu cred ca programul va ramane in continuare. IN cercul meu sunt foarte multi care abia acum isi intind urechile sa afle mai multe despre acest program. Lucrurile nu se pot face peste noapte. Eu stiu pe cineva care si-a luat apartament prin acest program si inca vreo 2 persoane care si-au depus actele.
(author)
Exact ce spuneam mai sus. Tine de noroc sau de …pile, probabil.
(author)
Depinde din perspectiva cui privesti. Mai bine pentru cine?
(author)
Tendinta e mereu in sus….indiferent de perioadele mai dificile.
(author)
Eu nu stiu sa iti spun exact. Poti incerca pe Conso. Eu stiu ca la BRD rata este de 330 euro la 57.000 euro imprumutati iar la BCR este 290 de euro dar se mai adauga 20-30 de euro nu stiu ce comision. Deci tot pe acolo…. Iar venitul necesar ar fi undeva pe la 3500 RON.
Ca raspuns la intrebarea ce incheie mesajul de mai sus, eu as spune tare si raspicat: credit la banca. In ziua de azi, la cat au ajuns chiriile, e ca si cum ai plati o rata fara sa fii vreodata proprietar. E o parere personala. Eu m-am casatorit in urma cu 7 ani. Din banii ce ne-au ramas de la nunta am cumparat o garsoniera in cea mai ieftina zona a orasului. Prietenii au chicotit, dar noua nu ne-a pasat. Dupa 3 ani, fara mari investitii, am primit pe ea triplu. Am luat un credit de nevoi personale si ne-am mutat la doua camere, iar dupa 8 luni am prins un anunt pe net: o familie inglodata in datorii vindea un apartament cu 3 camere, zona 1, 92 mp, cu 45000 eur. Am luat credit imobiliar pe 30 ani si avem un apartament suuuuuper. Cand a inceput scandalul cu cresterea neanuntata a dobanzilor si explodasera ratele, noua nu ne-a crescut nici cu un cent. Multumim BCR! Carcotasii de acum 7 ani stau in chirie sau se chinuie sa mai puna o piatra la o casa inca in rosu pentru care platesc rate la teren. Investitia imobiliara merita!
Si eu vreau sa imi cumpar o casa si acum ma documentez peste tot despre preturi.
as vre sa stiu daca progranul prima casa se supune ordonantei 50 ? e considerat un credit preferential iar banca spune ca asfel de credite la oferta nu se supun og 50 , art 2….totusi trebuie vazut ca te ademenesc cu o dobanda super mica dar comision de administrare 40 euro care e 200 lei totusi