Am ajuns in Maramures venind dinspre Bucovina si dupa drumurile bune din acea zona, in Maramures am simtit diferenta. Toate drumurile pe care le-am parcurs in Maramures au fost destul de proaste, iar escapada mea de trei zile din aceasta zona a respectat exact zicala "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul". ๐
Adevarul este ca am plecat catre Maramures cu asteptari foarte mari, pentru ca multa lume vorbea foarte frumos despre aceasta zona, eu neajungand pana acum prin acele locuri. Nu stiu daca pot lauda prea mult zona, dar cel putin trei lucruri bune pot spune, dar si unul mai putin bun.
Primul lucru care mi-a placut foarte mult a fost Cimitirul Vesel de la Sapanta care m-a impresionat prin povestile (pe scurt) pe care le citeai despre viata fiecarui om, pe crucea sa. Era destul de impresionant sa citesti rezumata o viata de 60-70 de ani, in doar doua strofeโฆ
Al doilea lucru care mi-a placut a fost masa pe care am luat-o la Casa Iurca, in Sighetul Marmatiei, cu bucate specific maramuresene, servita intr-o ambianta placuta cu chelneri imbracati in costume traditionale si muzica cantata de ceterasi. Va recomand tochitura maramureseana cu mamaliguta si paprikasul cu macaroane si carne de pui (un astfel de meniu, cu tot cu bauturi costand in jur de 50 RON). Multa lume, inclusiv Alex Dumitru, mi-a recomandat aceasta pensiune, insa din motive de timp nu m-am cazat aici, ci doar am servit masa.
In schimb am fost cazat in Viseul de Sus, la o pensiune langa gara CFF, tocmai pentru ca mi-am dorit foarte mult sa merg cu Mocanita (tren cu locomotiva cu aburi si carbune, folosit odinioara pentru caratul lemnelor din munte; oprit pentru o buna perioada de timp si reinviat de cativa ani de un elvetian cu bani stabilit in Romania). Acesta a fost asadar al treilea lucru care mi-a placut foarte mult: calatoria de 21,6 km cu Mocanita, durand dus-intors in jur de 6 ore cu tot cu popas. Trenul este foarte solicitat de turistii straini, biletul costa 35 de RON de persoana iar calatoria nu este nici pe departe silentioasa. Sezonul in care trenul functioneaza este din Martie pana in Octombrie (mai multe detalii puteti afla aici).
Ceea ce insa nu mi-a placut deloc in Maramures (pe langa drumuri), sunt casele nou-construite, vopsite fiecare cum l-a dus capul pe proprietar, in culori cat mai stridente si cu acoperisuri cat mai stralucitoare. Aici kitch-ul pare la el acasa, ici-colo reusind sa mai observi cate o casa traditionala cu porti specific maramuresene, din lemn, sculptate frumos sau o deosebita biserica de lemn, maramureseana.
E pacat ca in ultimii 20 de ani (ca sa nu mai vorbim de perioada comunista cand Ceausescu a inteles prost cuvantul "urbanizare" si a construit blocuri impersonale, in locuri in care ar fi trebuit sa pastreze traditia) toti cei din zona, imbogatiti prea repede, si-au construit case care nu au nicio legatura cu specificul zonei, cu arhitectura locurilor sau macar cu estetica frumosului. In plus, aici pare ca toata lumea face afaceri cu lemne, peisajele care raman in urma lor fiind dezolante (legale sau nu, taierile de copaci din aceasta zona si camioanele super-incarcate pe care le vezi zi si noapte aici nu au cum sa nu te intristeze sau macar sa nu te puna pe ganduri referitor la viitorul nostru).
Una peste alta, daca esti genul de turist care nu cauta neaparat sa observe tot ce e mai rau, ci din contra (precum mine), atunci zona o sa iti placa, desi mai sunt multe de imbunatatit.
Maine va astept cu ultimul articol din aceasta serie, cu impresii despre Cluj, Targu Mures si Sighisoara, orase din care m-am lasat cu greu dus si carora le-am acordat, din pacate, prea putin timpโฆ
Pasul Prislop
Cimitirul Vesel- Sapanta
Casa Iurca โ mancare traditionala maramureseana
Mocanita
ma abtin de la comentarii,dar regret nespus ca nu ai apucat sa petreci mai mult timp in zona noastra
Frumos Maramuresul, o zona plina de traditii si cu oameni de omenie.
abia astept sa ajung si eu acolo!
Eu am fost anul acesta dar fara suparare nu se merita este prea scump am stat la o pensiune unde nu aveam ce face am fost cu mocanita dar am tremurat de frig si abia asteptam sa se termine calatoria prea lunga si prea scumpa nu mai vorbesc de conditii.
Dar mai bine tac sa nu supar pe cineva.
(author)
Sa te duci pt ca e frumos!
(author)
De ce sa superi pe cineva??? Oricine e liber sa isi spuna parerea…
Adevarul este ca intr-adevar, drumul de intoarcere, e foarte plictisitor cu Mocanita…dar compenseaza cu drumul „dus”. ๐
Intotdeauna o placere sa citesc impresiile tale de calatorie.
(author)
Mersi frumos. Adevarul e ca si eu am urmarit cu atentie ce ai scris tu de prin Europa… ๐
Ai „ratat” multe obiective interesante si frumoase in Maramures. As mentiona Manastirea Rohia (unde si-a petrecut ultimii ani din viata scriitorul Nicolae Steinhardt), Manastirea Barsana, Cascada Cailor etc. Chiar si la Sapanta mai erau si alte obiective de vizitat, in afara de Cimitirul Vesel. Iata cum am scris eu despre Sapanta
(author)
Sunt convins de asta, dar timpul nu mi-a permis decat atat….
eu n am fost niciodata in zona Maramuresului,insa sunt de acord cu relatarea impartiala data de Razvan(adica si cu rele si cu bune ) , ca atunci cand are cineva ocazia sa viziteze aceste locuri sa stie la ce sa se astepte
In esenta observatii corecte. Din pacate intre maramuresul imaginar si cel real sunt cateva diferente.
numai bine!
Problema caselor nou construite ,care strica peisajul ,nu e numai in Maramures,bantruie cam intreaga tara din ce am vazut,cu mici exceptii.
Pacat ca ai avut atat de putin timp pentru Maramures, dar pentru cei care ajung la Cimitirul din Sapanta, un „must seen” este manastirea Peri-Sapanta, cea mai inalta manastire de lemn de la noi din tara.
Din pacate ai dreptate: cea mai puternica zona de traditie populara din Romania isi pierde chipul pe zi ce trece. Minunatele porti si case populare din lemn din Maramures sunt inlocuite cu porti din inox si case cu tencuiala decorativa, iar portul popular (minunatele camesi albe si catrinte in dungi pe care le intalneai in urma cu 10 ani in orice sat) e schimbat pe haine de matase. Fugiti repede sa vedeti inca putinul autentic ce s-a mai pastrat din Maramuresul de altadata. In curand o sa fie prea tarziu.
Ce mi place…..sa citesc impresiile tale de calatorie.Bravo!
e adevarat ce spuneti despre disparitia caselor de lemn, e foarte adevarat ca sau construit multe case oribile, dar trebuie sa tinem cont si de necesitatile si confortul oamenilor de acolo.
eu sunt din MM si provin dintr-o familie numeroasa(5 copii). ar fi fost destul de dificil sa ne petrecem sarbatorile la parinti daca aveau o casuta de lemn cu 2 camere.
in urma cu 10-20 ani eram criticati pentru wc-ul din curte si cadita cu apa calda. acuma, cand aprope fiecare gospodarie are o casa in care exista o baie regretati ca nu mai gasiti ce ati criticat odata.
stiu ca unii au exagerat, dar sa nu uitam ca toate proiectele au fost aprobate de cineva, si acel cineva are mai mare vina decat un om care a castigat cu greu cativa banuti si i-a trecut prin cap sa-si construiasca un OZN.
Intr-adevar am observat si eu faptul ca in spatele portilor frumoase de lemn de la intrare exista ori o super casa (roz sau portocaliu predominant) ori o casa darapanata. O singura casa de lemn ingrijita cum trebuie in spatele frumoaselor porti.Sapanta frumoasa si Sighetul Marmatiei probabil mai mult de vizitat dar depinde din ce parte ajungi in MM pentru ca daca dezamagirea este mare nu te mai opresti.