fbpx
excursii-razvan-pascu

Insulele Cayman sunt teritoriu al Regatului Unit (UK) si se afla in Marea Caraibelor. Circa 40% din locuitorii insulelor sunt straini stabiliti aici pentru a beneficia de taxele reduse (spre zero) asupra averilor lor. Insa al cincilea centru financiar al lumii, Insulele Cayman, se afla foarte aproape de faliment dupa ce ani de zile s-a aflat in centrul atentiei bogatilor lumii, care au gasit aici un refugiu pentru banii lor, dar si a marilor companii (in special cele din domeniul financiar) care au gasit astfel o posibilitate de a evita plata taxelor mari catre statele in care isi desfasoara afacerile.

Pentru ca baza economiei este reprezentata de serviciile financiare si de turism (care au suferit scaderi importante) Insulele Cayman au probleme uriase acum, dupa ce o mare parte din companiile financiare care isi aveau sediul intr-una din casutele postale de aici si-au repatriat banii pentru a-si acoperi pierderile (asta in cazul fericit in care nu au intrat in faliment). Insulele Cayman sunt locul din lume in care sunt inregistrate cele mai multe fonduri de hedging si al cincilea teritoriu din lume ca numar de banci. Sa-ti faci o firma in Insulele Cayman presupune o taxa de 1800 de euro, suma care include si comisionul perceput de firma de avocatura. Companiile sunt scutite de impozite asupra profiturilor, singurele taxe pe care trebuie sa le achite fiind taxele de licenta in sume fixe, stabilite in functie de domeniul de activitate.

Insulele Cayman au ajuns acum la stadiul de a nu mai avea bani pentru plata putinilor angajati, a furnizorilor catre Guvernul local sau a firmelor contractate pentru refacerea infrastructurii dupa ce uraganul Ivan a distrus insulele in 2004.

Guvernatorul insulelor a cerut ajutorul Regatului Unit si asistenta pentru contractarea unui imprumut de 310 milioane de dolari, insa britanicii nu numai ca nu au fost de-acord, ci au cerut chiar introducerea de taxe asupra proprietatilor si a salariilor in paradisul fiscal. Iata cum, in doar cativa ani, a 12-a cea mai bogata jurisdictie a lumii (dupa PIB-ul pe locuitor) trece de la stadiul de paradis fiscal la acela de tara obisnuita (ba mai mult, la acela de tara care se straduieste sa supravietuiasca).

Concluzia: probleme sunt peste tot, chiar si in paradisโ€ฆ ๐Ÿ™‚

Razvan Pascu

0 comentarii

  1. 07.09.2009 la 08:02

    Chiar ma intrebam candva care sunt sursele de venit al acestor paradisuri fiscale, iar acum m-am luminat putin…

  2. 07.09.2009 la 09:23

    imperliasimul e ceva ce nu a disparut doar s-a transformat…de aceea estimez ca paradisul cu pricina fiind teritoriu britanic sigur va fi tinut in viata de la „centru” … se schimba doar termenii …care redevin mai ” imperialisti „…oricum in esenta este inca o stire buna din criza…iar ca masura anticriza eu le recomand sa deschida un cont de 500 de euro pentru fiecare nou nascut pe insula…si sa introduca taxa pe topless…forfetara…adica s-o platesca toate doamnele ..cu sau fara…

  3. Elena
    07.09.2009 la 09:29

    Pana acum toti bogatii lumii isi faceau firme prin paradisuri fiscale, acum s-au cam lecuit cand au vazut ca nu sunt atat de discrete pee cat se credea

  4. 07.09.2009 la 09:50

    Eu cred ca o sa revina in curand la statutul de paradis fiscal,bogatii nu vor sa plateasca taxe la fel cu muritorii de rand.

  5. rizica
    07.09.2009 la 11:34

    Oare cati romani au conturi in Insulele Cayman, ca sa nu mai intreb despre provenienta banilor…

  6. Alina Trebcea
    07.09.2009 la 12:21

    Sau prin Cipru?! Ca aici e mai aproape si multi romania am auzit ca au conturi si firme deschise acolo. Chiar si Radu Georgescu, care face antivirus

  7. Cosmin Cosma
    07.09.2009 la 16:16

    daca e doar 1800 de euro de facut o firma intr-un paradis fiscal imi dau seara cati romaniar avea firme prin strainatate si nu stie nimeni nimic de banii lor

  8. Ana Tocescu
    07.09.2009 la 18:43

    Concluzia mi se pare cea mai tare ๐Ÿ™‚ Super blog!!!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]