Informatii de business
Paradisul fiscal Insulele Cayman aproape de faliment
Scris de Razvan Pascu
07.09.2009
Insulele Cayman sunt teritoriu al Regatului Unit (UK) si se afla in Marea Caraibelor. Circa 40% din locuitorii insulelor sunt straini stabiliti aici pentru a beneficia de taxele reduse (spre zero) asupra averilor lor. Insa al cincilea centru financiar al lumii, Insulele Cayman, se afla foarte aproape de faliment dupa ce ani de zile s-a aflat in centrul atentiei bogatilor lumii, care au gasit aici un refugiu pentru banii lor, dar si a marilor companii (in special cele din domeniul financiar) care au gasit astfel o posibilitate de a evita plata taxelor mari catre statele in care isi desfasoara afacerile.
Pentru ca baza economiei este reprezentata de serviciile financiare si de turism (care au suferit scaderi importante) Insulele Cayman au probleme uriase acum, dupa ce o mare parte din companiile financiare care isi aveau sediul intr-una din casutele postale de aici si-au repatriat banii pentru a-si acoperi pierderile (asta in cazul fericit in care nu au intrat in faliment). Insulele Cayman sunt locul din lume in care sunt inregistrate cele mai multe fonduri de hedging si al cincilea teritoriu din lume ca numar de banci. Sa-ti faci o firma in Insulele Cayman presupune o taxa de 1800 de euro, suma care include si comisionul perceput de firma de avocatura. Companiile sunt scutite de impozite asupra profiturilor, singurele taxe pe care trebuie sa le achite fiind taxele de licenta in sume fixe, stabilite in functie de domeniul de activitate.
Insulele Cayman au ajuns acum la stadiul de a nu mai avea bani pentru plata putinilor angajati, a furnizorilor catre Guvernul local sau a firmelor contractate pentru refacerea infrastructurii dupa ce uraganul Ivan a distrus insulele in 2004.
Guvernatorul insulelor a cerut ajutorul Regatului Unit si asistenta pentru contractarea unui imprumut de 310 milioane de dolari, insa britanicii nu numai ca nu au fost de-acord, ci au cerut chiar introducerea de taxe asupra proprietatilor si a salariilor in paradisul fiscal. Iata cum, in doar cativa ani, a 12-a cea mai bogata jurisdictie a lumii (dupa PIB-ul pe locuitor) trece de la stadiul de paradis fiscal la acela de tara obisnuita (ba mai mult, la acela de tara care se straduieste sa supravietuiasca).
Concluzia: probleme sunt peste tot, chiar si in paradisโฆ ๐
Razvan Pascu
Despre mine:
Am calatorit in peste 90 de tari si o fac mereu cu aceeasi placere, dedicare si sete de cunoastere. Calatoriile sunt binecuvantarea mea si am reusit sa imi transform pasiunea intr-un job care ma face fericit. Cel mai fericit ma fac, insa, cei doi baieti ai mei, Alex si Vlad, de la care imi amintesc zilnic despre copilarie. Sunt consultant in marketing turistic, antreprenor implicat in mai multe business-uri din diverse domenii de activitate, sunt workaholic si bucuros ca am crescut de la zero, alaturi de echipa mea, mai multe companii. Sotia mea si echipa ei se ocupa de agentia de Evenimente Corporate, PR si Marketing Travel Communication Romania. Sunt implicat in mai multe organizatii nationale de promovare si dezvoltare a antreprenoriatului, am o diploma de licenta in Marketing (ASE Bucuresti), un masterat in Comunicare (SNSPA), un Executive MBA pe care l-am absolvit la WU Vienna University (2013-2015) si un curs de Global Strategy absolvit la Carlson School of Management (University of Minnesota, SUA).
Revista Forbes m-a inclus in 2013 in topul โ30 de tineri sub 30 de ani in Romaniaโ, sunt mereu optimist si un prieten de cursa lunga. Am zburat atat de mult pe toate continentele incat as fi putut face ocolul Pamantului la Ecuator de peste 250 de ori. In ultimii 4 ani am calatorit cu peste 2000 de romani in vacante premium pe care le-am organizat impreuna cu partenerii mei prin toata lumea, in locuri exotice si indepartate. In 2019 am primit premiul โTravel Personality of the Yearโ de la FORBES Romania.
Imi place mult Romania si sunt printre cei care se simt bine in tara lor. Am devenit antreprenor dupa ce am lucrat 8 ani in 2 multinationale din Bucuresti, iar acum la traininguri sau in emisiuni TV le vorbesc angajatilor din corporatii si antreprenorilor despre echilibrul Work-Life si despre intraprenoriat.
Acesta este blogul meu personal, unde scriu ceea ce simt si ce gandesc si unde am diverse colaborari cu branduri care isi doresc sa se asocieze cu imaginea mea si a familiei mele. De 10 ani acest blog si paginile de Facebook si Instagram ale mele au adunat o comunitate de peste 300.000 de romani inteligenti si sunt locuri de intalnire pentru oamenii de bun simt, optimisti, iar subiectele abordate sunt exclusiv de calatorie, premium lifestyle, business si antreprenoriat. Am doi copii minunati si o sotie fantastica, impreuna cu care calatoresc prin toata lumea si alaturi de care am aflat cum bucuriile simple sunt cele care te fac fericit cu adevarat. Impreuna, incercam sa le insuflam romanilor pasiunea pentru calatorii si bucuria de a-si umple cartea de memorii cu amintiri de prin toate tarile Pamantului.
Chiar ma intrebam candva care sunt sursele de venit al acestor paradisuri fiscale, iar acum m-am luminat putin…
imperliasimul e ceva ce nu a disparut doar s-a transformat…de aceea estimez ca paradisul cu pricina fiind teritoriu britanic sigur va fi tinut in viata de la „centru” … se schimba doar termenii …care redevin mai ” imperialisti „…oricum in esenta este inca o stire buna din criza…iar ca masura anticriza eu le recomand sa deschida un cont de 500 de euro pentru fiecare nou nascut pe insula…si sa introduca taxa pe topless…forfetara…adica s-o platesca toate doamnele ..cu sau fara…
Pana acum toti bogatii lumii isi faceau firme prin paradisuri fiscale, acum s-au cam lecuit cand au vazut ca nu sunt atat de discrete pee cat se credea
Eu cred ca o sa revina in curand la statutul de paradis fiscal,bogatii nu vor sa plateasca taxe la fel cu muritorii de rand.
Oare cati romani au conturi in Insulele Cayman, ca sa nu mai intreb despre provenienta banilor…
Sau prin Cipru?! Ca aici e mai aproape si multi romania am auzit ca au conturi si firme deschise acolo. Chiar si Radu Georgescu, care face antivirus
daca e doar 1800 de euro de facut o firma intr-un paradis fiscal imi dau seara cati romaniar avea firme prin strainatate si nu stie nimeni nimic de banii lor
Concluzia mi se pare cea mai tare ๐ Super blog!!!