Visul lui Tariceanu din martie 2008 se pare ca se implineste. Pasionat de masini, acesta a considerat ca ar fi o oportunitate pentru Romania sa se investeasca in capacitati de productie pentru industria auto – de la subansamble, ansamble si pana la produse finale (masinile), tocmai pentru ca valoarea adaugata a acestora este mai mare decat in alte industrii. Ideea nu era deloc rea, numai ca ghinionul a fost sa vina criza peste noi. Acum abia ne chinuim sa supravietuim iar industria auto are mult de suferit, ca peste tot in lume (vanzarile scad foarte mult, productia este la pamant-peste tot, mai putin la Dacia 🙂 , dealerii se repliaza pentru a supravietui, firmele de leasing primesc tot mai multe masini inapoi, etc.).
Cel mai mare producator de masini din Europa ramane, la nivel de tara, liderul detasat – Germania, cu peste 5 milioane si jumate de masini produse, iar in Europa Centrala si de Est, cel mai bine sta Cehia, cu aproape 1 milion de masini produse. La nivel mondial, cel mai bine stau Japonia, China si SUA care au produs in total aproape 30 de milioane de masini in 2008. In Romania, productia de masini a ramas in 2008 la un nivel apropiat de acela inregistrat in 2007, cea mai mare parte a productiei fiind realizata de catre uzina de la Pitesti.
Anul acesta uzina Dacia a inceput cu stangul productia, anuntand o serie de concedieri si intrari in somaj tehnic ale muncitorilor, dar „salvarea” se pare ca a venit tot de la economia Germaniei (deh, doar nu de la noi…) care a lansat programul „Rabla” autohton, oferind pentru fiecare masina veche scoasa din uz, suma de 2500 de euro.
Aflati in plina criza dar cu dorinta de a-si lua totusi o masina, nemtii au reusit sa-si calce orgoliul si sa renunte la brandul german de calitate superioara in favoarea unei marci cu notorietate slaba dar cu garantie franceza, dintr-o tara prea putin cunoscuta din Europa de Est (Romania). Astfel, numai in primele 5 luni ale acestui an, in Germania, Dacia a vandut aproape 40.000 de masini, in timp ce in Romania in aceeasi perioada, vanzarile au scazut la jumatate fata de anul trecut. Brandul auto romanesc a inregistrat vanzari bune si in Franta, Elvetia (unde are preturi foarte bune comparativ cu alte marci) sau Belgia.
Este de asteptat ca in Romania productia de masini sa creasca constant in anii urmatori, atat Ford cat si uzinele Dacia anuntand planuri mari si marirea capacitatii de productie pana in 2012, cand Romania ar putea intra in primele 10 tari producatoare de masini din Europa. Pacat insa ca nu am avut ambitia la nivel de decizie guvernamentala sa producem si sa impunem pe piata branduri auto romanesti fara investitie straina in decursul atator ani de la Revolutie si pana acum. E totusi bine ca macar managementul unor companii importante precum Ford, Daewoo (la vremea ei) sau Renault a inteles ca Romania este un loc bun in care sa isi desfasoare afacerile si un loc prielnic investitiilor profitabile.
Se pare ca intr-adevar criza ne transforma in mari producatori auto. Cei importanti, precum Italia, scad in topuri, iar cei mici, precum Romania, cresc. Este firescul sortii care se intampla cu putin de la fiecare: ajutor de la statul roman (atat cat este el), investitii straine, decizii strategice in tari importante (programul „Rabla” din Germania), forta de munca ieftina de la noi, managementul strain, etc.
Curiozitatea mea ar fi daca acest lucru mai poate fi posibil si in agricultura? Mai este oare posibil sa redevenim unul dintre cei mai importanti producatori de alimente din Europa? Si oare cum sa facem?
Ce ziceti?
Razvan Pascu
Vezi ce spuneam aici http://blog.alter-ego.ro/personale/exporturile-dacia-si-efectul-de-bumerang/
Problema masinilor romanesti ramane calitatea… indiferent cat de bune ar fi materialele folosite mana de lucru romaneasca si principiul „Lasa ca merge si asa” nu ne va duce prea departe… chiar daca sunt folosite materiale ieftine o manopera facuta corespunzator, cu simt de raspundere, aduce un plus de valoare si incredere… cand nu vom mai face lucru de mantuiala ne putem gandi sa devenim mari producatori auto…
Sper ca intelegeti la ce ma refer…
Probabil ca am fost probucatori de masini inca din vremurile comuniste dar asta nu inseamna ca suntem si cei mai buni. De apreciat munca celor de la Dacia pentru ca nu s-au lasat si au cautat solutii pentru a continua munca inceputa acum cativa ani. In agricultura exista mari sanse sa razbim tanand cont ca avem pamant destul care poate fi insamantat. O singura problema ar fi si anume capacitatea de irigare a terenurilor care in conditiile actuale de clima nu ar putea fi lucrate fara astfel de masuri. Ar mai trebui schimbata putin si mentalitatea romanilor in ceea ce priveste profitul care nu are trebui sa vina 100% in primul an.
Dacia a avut succes in Germania datorita primei de casare pe care nemtii o primesc (2500 de euro), ceea ce reprezinta o treime din valoarea masinii iar cu salariile lor o cumpara fara sa clipeasca. In schimb, Romania succesul nu a fost nici pe departe apropiat celui din Germania. Deci vanzarile au crescut nu datorita fortei de cumparare din Romania, nici subventiilor primite de la „Stat” de catre compania Dacia, ci datorita cumparatorilor staini. Acest lucru nu cred ca se poate aplica si in agricultura pentru ca producatorii desi sunt ajutati pe de o parte de „Stat”, pe de alte multe parti trebuie sa plateasca taxe, impozite, fel de fel de certificate de producator si multe altele. Chiar azi am citi despre „mafia certificatelor de producator”. Functionarii publici elibereaza certificate de producator in schimbul unei sume „modice” de 5000 de euro, comerciantii cumpara la prima ora marfa producatorilor care nu au nici o sansa sa intre in piete, ii dubleaza sau tripleaza pretul….si unde sa mai ai succes in agricultura???
Ma, cu agricultura e ceva mai complicat din cauza „normelor” impuse de ue…nu accepta sa importe alimente de la noi si cred ca pana cand nu vor veni investitii din exterior care sa dea o garantie celorlalte state, va fi greu de noi…
Ei, la agricultura eu zic ca problema se numeste „proprietatea”. Adica, avand in vedere ca la noi agricultura inca se mai face la nivel de hectar, cam greu sa ai profit si sa fie avantajos sau macar considerata „afacere”. Inainte ca UE sa ne lase, trebuie sa avem o agricultura eficienta, la nivel de sute de hectare si cu mai putina baza pe munca umana.
Daca in auto au avut noroc cu prima de casare a nemtilor si cu scaderea puterii de cumparare in tari precum Franta sau Belgia, in agricultura cred ca putem reusi prin investitii straine si prin preturi decente. Trebuie sa vedem la ce suntem buni si sa mergem in domeniul acela: de exemplu agricultura ecologica. Produsele sunt mai scumpe si la noi terenurile sunt mai pregatite pt asta, tocmai din cauza saraciei.
Pai pe criza asta ce sa cumpere si nemtii cA Sa nu mearga pe jos la job, o Dacie; sincer si eu am de gand sa imi iau masina tot de la Dacia; in afara de hyundai toti dau aceeasi garantie si ma gandesc sa la alte marci piesele sun mai scumpe …etc. Cat despre agricultura …cam greu sa redevenim ce am fost odata. Chiar cand am fost la soacra-mea la tara am observat ca multe multe campuri care acum 2 ani erau cultivate, acum erau numai buruieni, daca nimeni nu ii sustine…singuri nu mai fac fata costurilor. La televizor auzi tot timpul ca extinde aria de irigatii. Cum se face ca eu peste tot unde am fost nu am vazut macar o teava de irigatie?
@Cristina Tanase – n-ai idee ce inseamna Dacie: masina ieftina cu piese de schimb scumpe… stii cat m-a costat pompa de servodirectie dupa ce un bou a intrat in mine ? 2.000 lei (20 de milioane de lei vechi), fara manopera de la service… RCA-ul mi-a fost inutil pentru ca boul nu si-a recunoscut vina si acum se judeca in instanta societatile de asigurare pentru a stabili a cui este vina…
asta a fost mereu politica Renaul cu masini ieftine dar piese de schimb f scumpe! si ei au recunoscut-o de mult.
Totusi mie Dacia mi se pare o masina care renteaza!
@jurnaldecalator, din anumite puncte de vedere intr-adevar renteaza: eu am scos cu un Logan MCV 1.5 dCi un consum extra-urban de numai 3,9 litri/100 km… cat priveste consumul in ora acesta n-a depasit niciodata 5,2 litri/100 km…
Razvan , eu daca as avea timp si nu as fi invatat atat in viata si prin facultati, as fi incercat sa imi cumpar un teren cat mai generos (agricol) sau sa il arendez si sa fac agricultura ecologica. De preferat in sera. Sunt foarte profitabile daca sunt facute cu cap, daca sunt programate pe calculator irigatiile si restul. Eu am vazut astfel de sere in Olanda si se castiga foarte multi bani.
Dacia nu mai este de mult timp masina romaneasca. Calitatea este de la „franceji”.
Cu ce te impiedica faptul ca ai invatat si ai urmat x facultati, sa faci agricultura…din moment ce spui ca, facuta cu cap, aduce venituri considerabile?
Cred ca e un lucru pozitiv faptul ca reusim si noi sa ne crestem un pic. Mai avem multi pasi de facut dar e bine sa ii facem incet si sigur. Bineinteles, cu un pic de ajutor de la guvern altfel ar merge treburile. Din pacate, prea putine initiative sunt sustinute de acolo, de sus. Acum aflu ca uzinelor Dacia nu le merge asa rau si ma bucur mult. Investitiile straine si forta de munca ieftina au fost cheia succesului dupa parerea mea.
In agricultura in UE sunt subventii foarte mari din cate stiu eu. In plus, prin subventii se controleaza foarte mult productia. Anu’ asta se subventioneaza orzul…toata lumea produce orz, la anu’ se subventioneaza mai mult secara…toata lumea produce secara. Productia agricola din UE e foarte clar reglementata si deocamdata rolul Romaniei in acest ansamblu nu pare sa aiba treaba cu agricultura. Nu prea avem loc. Ar fi ceva daca am ajunge macar sa producem o parte mai mare din ce consumam si sa nu mai importam carne, legume si fructe de prin alte parti.
Agricultura de unii singuri nu mai stim si nu mai vrem sa facem, cu foarte mici exceptii. Si in agricultura, la fel ca si in industrie, dupa 1989 fie s-a distrus totul, fie s-a vandut strainilor care stiu sa faca agricultura profitabila, doar ca amploarea fenomenului de vanzare a fost nesemnificativa in cazul agriculturii. Diferentele majore dintre agricultura si industrie, care au tras in urma dezvoltarea agriculturii, ar fi:
1. improprietaririle s-au facut lent si au rezultat si foarte multe probleme juridice;
2. noii proprietari au suprafete in general neglijabile si este dificil de obtinut suprafete mari de teren comasat care sa justifice agricultura intensiva cu utilaje eficiente. In plus taranul roman improrietarit este lipsit de informatie, este individualist si neincrezator. De aici, nu stie sa discearna intre o oferta corecta si o „tzeapa”, dar nici nu cauta ajutor;
3. asocierile, acolo unde s-au facut, sunt in cele mai multe cazuri doar in avantajul arendasului, proprietarii neobtinand mare lucru din aceste asocieri. Arendasii sunt de multe ori persoane cu sustinerea administratiei comunale care taie si spanzura dupa bunul plac si de cele mai multe ori nu isi indeplinesc obligatiile contractuale;
4. costurile mentinerii terenurilor nelucrate sunt neglijabile (impozitul pe terenul arabil fiind simbolic), astfel ca nimeni nu este presat sa vanda. Probabil, o supraimpozitare usturatoare a terenurilor arabile nelucrate in 2-3 ani consecutivi ar impulsiona tranzactiile cu terenuri arabile si ar facilita o mai rapida comasare a proprietatilor, astfel incat sa ajungem la terenuri arabile de mari dimensiune necesara pt o agricultura profitabila, indiferent de cine ar fi proprietar.
Nu are rost sa mentionam statul in aceasta discutie pt ca nu a facut mai nimic nici in cazul agriculturii si nici in cazul industriei.
Parerea mea este ca pana ce o parte sau toate aceste probleme nu vor fi rezolvate nu prea avem cum sa facem agricultura serioasa si conforma cu standardele actuale si nici sa dezvoltam sectoare industriale care au legatura directa cu agricultura.
Dupa cum este specificat si in articol ,vin strainii sa ne „cumpere marfa ” si romanul sta si se uita mergand pe ideea ca tot ce i romanesc este de proasta calitate.Eu utilizez foarte des masina fratelui meu , Dacia Logan , si in 3 ani de zile nu a avut nici macar o defectiune. Sunt cat se poate de multumita ! Insa , ca si peste tot , ca si in alte tari , exista lucruri de proasta calitate si lucruri de buna calitate . Un alt exemplu este productia de incaltaminte de la fabricile Clujana ,care prin anii 90 erau cele mai scumpe incaltaminte de brand din Romania.Erau si sunt de calitate.Acum au scazut considerabil vanzarile ,datorita turcismelor si chinezismelor aparute pe piata.Cat despre agricultura , romanul gandeste la fel , daca merge la un hipermarket si gaseste pe raft mere autohtone si mere din import ,prefera sa le ia pe cele aduse din alte tari , pe acelasi principiu „capra din curtea vecinului e mai frumoasa ” ! Ne am cam sapat singuri groapa in care ne aflam !
Poate ca nu iti dai seama dar e foarte greu sa renunti la ceva stabil si sigur pt ceva probabil…
In agricultura nu avem sanse atata timp cat sistemul de irigatii este la pamant, iar daca stam la mina lui Dumnezeu (cu secetele din ultimii ani)nu avem cum sa-i egalam pe vestici.In ceea ce priveste productia de masini, Dacia are mari sanse sa se relanseze(si datrita germanilor)datorita preturilor mici.
Dezvoltarea acestui domeniu in timpul crizei si mai ales dupa criza este realista, nu fantasmagorica (gen trimiterea in urmatorii ani a romanilor in spatiul cosmic, sosele suspendate etc.). Iata mai jos cateva date-argumente de necontestat care ne dau sperante indreptatite ( date publicate de Organizatia Internationala a Constructorilor de Automobile – OICA.)
• Romania se afla pe locul 30 in topul mondial al producatorilor auto
• Romania a urcat in 2008 cu o pozitie, pe locul 30, in topul marilor producatori de vehicule, devansand Uzbekistanul, Taiwanul si Portugalia
• Romania s-a mentinut pe locul 14 in Europa,).
• In 2008, in Romania au fost produse un numar de 245.308 de autovehicule, in crestere cu 1,5% fata de anul anterior.
• Cel mai important segment, productia de automobile, acoperit exclusiv de Dacia, a avansat in acest an cu 6,4%, de la 124.284 unitati la 132.189 unitati.
• Productia de autovehicule a crescut cu 5,1% in primele sase luni din acest an, comparativ cu intervalul similar din 2008, la 140.125 unitati.
In clasamentul realizat de OICA sunt incluse 39 de state, iar pe primele trei pozitii s-au plasat anul trecut in ordine 1.Japonia . 2. China, 3.Statele Unite, 4.Germania etc.
Speranta moare ultima…
in acest caz, sperantele sunt realiste, indreptatite
Concernul Dacia a evoluat mult in ultimii ani..pot spune ca ma simt mandru de asta..chiar daca o parte destul de mare din merit o au cei de la Renault. Dacia a penetrat piete de autovehicule din tari la care nici nu visa macar vreodata..merita un mare bravo. Iar in legatura cu agricultura..inca mai suntem in primii 10 din Europa la productia de cartof si in primii 15 la cea de struguri..in rest..stam prost tare.. cam pe la coada, luand chiar si numai estul european.
Sanse de reabilitare poate ar fi.. dar nu exista interes..deoarece se castiga greu din agricultura, mai ales daca ai nesansa de o vreme neprielnica in timpul investitiei.
(author)
Eu cred ca cea mai mare problema o reprezinta faramitarea terenului agricol. Multi proprietari si suprafete mici.
(author)
Sincer, si eu as face asta. Am vazut cateva sere eco in Scotia si cum se face acolo agricultura din care se castigau bani foate buni.
(author)
Cu ideea numarul 4 sunt perfect de-acord. E o super idee. Foarte interesanta expunerea ta. Mersi.
(author)
Multumesc pentru aceste informatii.
(author)
Din cate stiu Dacia a devenit cel mai mare exportator roman.
In agricultura? Pfoa! Nici peste cateva sute de ani. Taranii nostri sunt excat „talpa tarii”, adica exact cea cu cre calcam in toate gunoaiele si mizeriile de pe drum. Ei sunt cei cu care ne certam si ne targuim la piata, atunci cand preturile practicate de ei ni se par prea mari si atunci cand in spermaeketuri „uitam” de preturi si dam o caruta de bani pe „produse bio”. Ei sunt cei de care Guvernul nostru isi bate joc, ori de cate are ocazia si le da asa zisa „subventie” pe motorina de 1 ban la litru. Ei sunt cei care stiu ce-i „truda” pamantului si cei care stiu cel mai bine ce inseamna cuvantul „sudoare”. Cum sa devina agricultura o doamna cand noi cumparam vinuri frantuzesti in loc sa bem un vin adevarat, autohton si preferam „facaturile” din afara, pentru ca e „misto” si „trandy”. Cum sa facem un brand dintr-un produs agricol national, cand noua ne place branza cu mucegai si icrele negre? Cum? E posibil sa aprecieze strainii care vin la noi, telemeaua cu ceapa, tochitura de porc, painea coapta in vatra si vinul cu gust amar de munca trudnica? Este!
CONTINUARE
Cum sa facem sa ne formam un brand national dintr-un produs agricol? Simplu! Sa boicotam absolut orice vine din afara, vinul, spre exemplu. Ne plac aromele, colorantii, diversele substante amestecate cu picatura de vin intr-un extraordinar ambalaj care face mai mult decat continutul. Ar trebui sa ne placa vinul nostru autohton, cel care e veritabil, zeama de boaba de strugure, butuc romanesc, experienta din tata-n fiu si pasiune dusa pana la extrem. Cand vom sti sa apreciem toate astea, vom putea visa la un brand agriol national.
Acum din cate stiu mici producatori s-au unit in asociatii pentru ca altfel nu ar mai putea face fata. Costurile foarte mari din pacate face ca micii producatori ori sa renunte ori sa cedeze totul catre asociatiile mai mari care incearca sa profite la maxim de pe urma lor.
si eu am un vis legat de asa ceva dar problema e ca nu poti incepe fara ceva capital indiferent cate fonduri nerambursabile ai accesa.
din cate stiu este un proiect in parlament pentru o lege referitoare la terenurile nelucrate care va propune de la amenzi pana la preluarea terenului in caz ca nu e lucrat…si acum depinde cand va fi aplicata
Cred ca fara sustinere reala a statului, agricultura nu are cale de iesire….cei mai multi dintre cei care se ocupa cu agricultura sunt batrani si traditionalisti, iar cei care vor cu adevarat schimbare nu reusesc sa treaca de bariera birocratica impusa de fondurile europene….asa ca stam pe loc…si asteptam….sa ploua!
Mai nou, acum cand multe state sunt in criza si datorita supraproductie de diverse produse, noi ne confruntam cu productie de Logan sub cerintele pietii. Nu mai sunt masini la vanzare.
N-o sa comentez despre masini ca au scris multe persoane ceva mai sus. Nici la agricultura nu pot spune ca ma pricep, dar piata mi-o fac singura, in fiecare zi. M-am ambitionat de la o vreme si nu mai cumpar nimic de la bisnitarii care au pus monopol pe primele randuri de mese din piata; cumpara la prima ora marfa pe nimic si o vand la preturi destul de picante dupa ora 8, cand vin, mai intai pensionarii si, mai tarziu, noi, salariatii, la piata. Cumpar numai de la tarani, mai ales acolo unde, dupa accent, mi se pare ca-s din satele din jurul orasului. Cu unii m-am obisnui; ma cunosc si ei si mai lasa la pret, mai fac „oferte” si, sincer, imi face placere sa „colaborez” cu ei. Nu se plang; fac haz de necaz, sunt sugubeti si aduc la piata cu cosul, ce aduna dimineata din dosul casei. La supermarket am incercat sa cumpar produse romanesti, dar, pe acelasi raft le gasesti pe cele unguresti la preturi mult mai mici- de la lactate pana la malai totul e mai ieftin. Sa vrei sa sustii agricultura romaneasca si nu te lasa inima. Pardon, punga. Greu de spus cum se va putea valorifica acest potential agricol imens al tarii, dar e pacat. Pacat ca oameni ca…vecinul meu detin cate 40-50 de Ha de pamant NELUCRAT, dobandit prin procese de ani de zile, numai ca sa se stie bogat in acte. Si cati ca el….Iar cei care, cu idei bune si fonduri europene, au reusit sa puna pe picioare o afacere profitabila se zbat prin labirintul birocratic din Romania…
Ori fi si oameni ca vecinul marinei, dar greseala s-a facut atunci cand oameniilor care au avut pamantul 40 ani la colectiv, nu li s-a dat o despagurire, proportionala cu suprafata folosita atat amar de ani. In schimb comunistii care ne au condus in primii ani, au avut grija de securisti si de toti oamenii lor. Acestia sunt acum oamenii cu „idei bune si fonduri europene”, care le iau taranilor pentru cultivare mai mult decat recolta, au ajuns in functii in care impart banii europeni, luand salarii de sute de milioane pe luna, ramand sa le dea taranilor 1 milion la ha, ca ajutor primit