Desi exista analize detaliate cum ca preturile locuintelor sunt in scadere si vor continua sa scada dar si ca cererea de locuinte va continua sa scada, inclin sa nu fiu de-acord cu o parte dintre aceste analize, venind cu argumente.
Este adevarat ca incepand cu 1990 populatia Romaniei a inceput sa scada (in mare parte din cauza emigratiei), pe cand populatia Spaniei, Italiei, Statelor Unite si Marii Britanii a crescut an de an. Este de asemenea adevarat ca preturile locuintelor au atins maximul la inceputul lui 2008 pentru ca oamenii in continuare beneficiau de credite bancare si din dorinta de a fi cat mai independenti si la casa lor, dar si din speranta ca urmeaza vremuri mai bune si ca salariile lor vor continua sa creasca, acestia s-au indatorat excesiv. Multi s-au imprumutat mizand pe cresterea salariilor si destul de multi si-au cumparat case incercand sa faca o speculatie imobiliara. Toti acestia au gresit si au pierdut.
Pe de alta parte insa, nu am auzit prea multi oameni inainte de toamna anului trecut care sa spuna ca pretul locuintelor va scadea si ca cererea se va duce la pamant. Din contra, majoritatea spunea ca deficitul de locuinte in Romania este de 1 milion de case si ca, orice roman, pe langa locuinta va incerca sa isi faca si o casa de vacanta sau un loc in care sa se retraga. Astfel preturile au crescut foarte mult, inclusiv in zone foarte putin exploatate, terenuri in zone precum Bran-Moeciu-Fundata crescand de la pret de teren agricol (500 de dolari pe ha) la pret de teren rezidential (chiar si 70 euro pe mp). Totul in decurs de 6-7 ani. Pentru ca economia romaneasca nu produce atat de mult era clar ca preturile nu erau sustenabile si ca la un moment dat acest lant trebuia sa se fisureze. Dar discutand logic, totusi pretul cat de cat apropiat de media europeana a preturilor intr-o zona cu potential turistic imi pare a fi cel de 70 euro mp mai degraba decat cel de 500 $ ha.
Problema este ca noi am plecat foarte de jos si am avut mult de recuperat. Perioade de criza au mai fost si omenirea a trecut prin perioade mult mai grele decat acum. Inclusiv noi am trecut prin anii ’90 printr-o perioada mult mai grea decat acum, cand pur si simplu nu aveai alternativa, nu aveai ce sa faci chiar daca vroiai. Cei care spun ca aceasta criza este mai grea decat aceea din 1929 ori vor sa faca audiente (pentru ca senzationalul aduce audiente mari), ori sunt suficient de incompetenti incat sa nu considere necesar sa citeasca putina istorie sau economie despre vremurile respective. Era mult mai rau decat ar putea fi acum.
Sunt de acord ca apartamentele vechi nu pot avea pret de apartament nou. Dar pe de alta parte trebuie luat in seama deficitul de case din prezent, mai degraba decat evolutia viitoare a populatiei. Pentru ca, e posibil ca populatia sa nu mai creasca, dar cei deja in viata vor vrea in continure locuinte. Plus ca romanul nu are nici cultura si nici infrastructura pentru a locui la 20-30 de km de orase, asa cum se intampla in UK de exemplu.
In plus, cred ca trebuie luata in seama si dorinta oamenilor de la sate de a pleca din acel mediu si tendinta de urbanizare excesiva. Nu am mai auzit de mult timp o statistica oficiala a numarului de locuitori din Bucuresti dar tare nu imi vine a crede ca au ramas tot 2 milioane asa cum apare oficial in statistici. Cred ca oamenii vor continua sa plece de la sate catre oras si vor avea nevoie de locuinte. Locuinte normale, altele decat cele construite deja dupa modelul socialist: aglomerari urbane, cartiere de blocuri, apartamente mici, vecini multi. Si ca in orice tara normala, vor vrea sa aiba si o casa de vacanta undeva. In plus, e foarte posibil ca dupa ce ne vom mai reveni din aceasta perioada dificila sa avem din ce in ce mai multi "vizitatori permanenti" din tari asiatice sau africane care privesc Romania cu mai mult optimism decat romanii (pentru ca ei stiu ca se poate si mai rau) si care pentru a-si intemeia o familie la noi vor avea nevoie si de o casa. Un ultim argument ar fi ca, tintind catre prosperitate, se va intampla ca romanii sa fie mai bogati la un moment dat, mai pretentiosi, mai dornici de a trai in normalitate si vor vrea fie sa nu mai stea cu parintii, sau sa isi construiasca case de vacanta ori chiar apartamente mai spatioase decat cutiile de chibrituri de acum.
Eu nu vad lucrurile atat de gri.
Razvan Pascu
Daca iti plac articolele, aboneaza-te la newsletter si intra in concurs sau urmareste-ma pe Twitter.
via Khris
Eu am afirmat inca din 2005 ca pretul locuintelor nu va creste la infinit si ca va veni vremea cand o vor lua la vale… toti „expertii” imobiliari ma contraziceau cu argumente de genul, pentru ca… si pentru ca… bla,bla,bla… dar iata ca s-a intamplat si acum isi plang singuri de mila, iar optimismul de alta data a dat in depresie cronica…
cerere de locuinte exista si va fi tot inainte
problema e sa dispara intermediarii.
cat timp vor exista asa zisii dezvoltatori care vor dubla pretul si cat timp va exista dedeman, arabesque si alte depozite capusa …. preturile vor fi umflate cu pompa
in momentul cand se va inchide triunghiul intre constructor,banca si producatorul direct de materiale de constructii vom avea un pret real al locuintelor
cererea este ff mare is acum dar preturile nu sunt cele reale
si se va sta asa in blocaj pana se va ajunge la un pret civilizat
este inca foarte mult de construit in tara asta …dar peste vreo 2 – 3 ani!
Eu iti dau dreptate ca nu au fost multi care sa spuna raspicat ca pretul locuintelor va scadea. Asa sa spui va nu va creste la infinit….era normal. Si Kyosaky spune asta in cartile sale de mult timp. Numai ca trebuie sa stii si cand sa spui, ca daca spuneai in 2006 ca nu mai cresc, iar apoi s-au dublat – din care a mai scazut acum putin; nu are nici un farmec.
razvan tu ai locuinta ta proprie?
Preturile la locuinte si terenuri au fost umflate in mod artificial in perioada in care economia „duduia”, vorba lui Tariceanu. Iar acum, cei care detin terenuri sau locuinte prefera sa le pastreze decat sa lase la pret.
mai este un aspect… in ultimii ani, majoritatea dezvoltatorilor au cumparat terenurile pe care doreau sa ridice imobile rezidentiale la niste preturi foarte mari iar acum nu prea au cum sa scada pretul final pentru locuinte fara sa aiba pierderi semnificative…
„Pe de alta parte insa, nu am auzit prea multi oameni inainte de toamna anului trecut care sa spuna ca pretul locuintelor va scadea si ca cererea se va duce la pamant.”
Pai asta nu inseamna decat ca esti ignorant. Ia da click pe nickul meu sa vezi de cand se discuta acolo lucrurile de care tu zici ca nu ai auzit.
Vad ca voi nu stiti cum functioneaza piata.
Ce daca au cumparat sus si ce daca nu vand? Sunt multi care au cumparat jos si o sa vanda, care e problema? Nu toti sunt fraieri sa cumpere pe varf de pret mai sunt si cei care cumpara de la cei care intra in faliment dupa ce au luat de la banci credite sa speculeze pe o piata in „continuua” crestere.
Eu zic ca voi astia care sunteti siguri ca piata o sa inceapa sa creasca sa faceti credite si sa luati acum ca maine o sa fie mai scump(va dau si cateva ponturi daca vreti).
Sunt argumente pro si contra cresterilor de preturi la imobile, insa totul depinde de venituri. Daca nu mai sunt bani, de unde or sa fie alimentate cresterile? Mie imi pare rau ca nu mi-am vandut anul trecut apartamentul, sa stau cu chirie vreo 2-3 ani dupa care sa cumpar apartament similar la un pret mult mai jos. Nu exclud varianta de a parasi orasul si a merge intr-o zona rurala si aceasta miscare o fac din ce in ce mai multi oameni satui de mizeria si aglomeratia din orasele sufocate. Cel putin cei care isi pierd locul de munca si sunt trecuti de 45-50 de ani ar face bine sa vanda ce au prin orase si sa mearga la tara, eventual intr-o zona cu potential agricol sau turistic.
Cei care au studiat modelul tarilor estice integrate in UE in 2005 au observat ca imediat preturile s-au dus in jos. Si la noi se astepta lumea la o scadere de preturi dar nu imediat dupa 2007 cand am luat loc in coltul mesei bogatilor. Multi zicei ca dupa 3-4 ani o sa scada si la noi. Uite ca aceasta recesiune va duce preturile mult mai repede si mai dramatic spre acele paliere mai aproape de adevarul pietei. Retailul, bancile, constructiile, bursa si imobiliarul sunt principalele vinovate de acest dezastru economic mondial, iar drept urmare aceste domenii trebuie sa se corecteze cat mai mult. Anul trecut Patriciu a zis ca imobiliarele se vor duce cu 50% in jos si cred ca a fost rezonabil in apreciere. Bursa e in pragul colapsului, asa ca imobiliarele vor urma in 2 ani in Romania, asta dupa ce in SUA vom vedea milioane de executari silite la anul.
Ai vazut Bursa azi? Super crestere pe SIF-uri.
Sunt de parerea ca totusi a trebuit odata si odata sa se intimpla asta…in orice caz era de asteptat…ca tot nu e posibil sa creasca preturile in permanenta…insa totodata consider ca vor fi pierderi foarte pentru detinatorii a astfel de terenuri….in orice caz…..va fi o schimbare…inspre bine sau inspre rau…deja ramine de vazut.
(author)
Probabil pt ca nu am auzit de tine sau de blog-ul tau ca fiind vreo autoritate in domeniu. 🙂 Iar rataciti care scriu ca vine prapadul sunt prea multi pt a fi bagati in seama.
P.S. Nu vreau polemica cu tine. Si cu nimeni. Asa ca vezi cum vorbesti. Mai ales pe blogul meu. Daca iti place mahalaua, intra pe Cancan.ro
Cred ca ar fi fost mai elegant sa iti argumentezi frumos punctul de vedere decat sa ma faci „ignorant”.
Cu respect,
(author)
Va rog sa cititi cu totii!
Nu vreau sa comentez prea mult pe marginea subiectului. Mi-am exprimat punctul de vedere in continutul articolului.
Vreau ca blogul asta sa fie un loc unde orice sa isi poata exprima punctul de vedere liber, fara ca cineva sa il atace, ci sa isi exprime la randul sau punctul de vedere. Fara atacuri. De asta e lumea asta asa frumoasa, pentru ca toti suntem diferiti.
Iar chestii de genul „eu am spus asta de 10 ani” nu tin la mine pt ca si eu pot spune acum fara sa gresesc ca Bursa va creste cu 200%, dar daca nu dau nici un termen nu are nici o valoare. Important este cand. Anul asta, peste 5 ani,peste 10 ani. Sau cand ? Ca peste 10 ani sigur va creste cu 200% fata de cum este acum.
Ii rog pe cei care sunt impotriva, sa fie impotriva ideilor mele, nu impotriva mea ca persoana.
De-asta ne merge noua asa prost…pt ca suntem gata sa sarim la gatul celuilalt fara sa il ascultam macar.
In fine….
@Dalila, ti-am raspuns pe mail la intrebare. Lucrurile personale le discut in particular doar cu cei care imi sunt dragi. Cei ca tine.
Razvan – la imobiliare, fotbal si politica ne pricepem toti 🙂
Poti demonstra cu cifre ca in doi-trei ani preturile vor ajunge la jumatate fata de cele de acum, la fel cum poti demonstra cu alte cifre ca preturile se vor dubla, depinde ce vrei sa arati in analiza.
Ideea este insa urmatoarea: la nivel national, populatia scade, mai repede la sate si mai incet la orase, dar scade. Iar trendul va fi foarte greu de intors.
Ce spui in articol este corect, dar trebuie sa tii seama ca pe masura ce unii se vor muta din orase in suburbii, altii vor trebui sa le ia locul, ori daca populatia va scadea, acesti „altii” nu exista. Ma indoiesc ca cei mai putini educati de la sate vor invada orasele si vor constitui o cerere solvabila pe piata tranzactiilor imobiliare.
Discutia este insa foarte complexa si putem gasi suficiente argumente si de o parte, si de alta. Oricum, keep up the good work
(author)
Complet de-acord. Mai ales la politica 🙂
Ceea ce am vrut eu sa spun este ca nimeni nu poate stii. Sunt multi care spun ca ei au prevazut….si e bulshit. Asa si Kyosaky scria ca exista cicluri in imobiliare ca si in economie. Si asa este, nu e nimic de prezis in asta. Daca nu era criza nu scadeau preturile. Iar de criza nu au vorbit prea multi inainte sa apara….doar foarte putini. Degeaba au prezis unii ca scad preturile acum 3 ani, ca de atunci s-au triplat inainte sa scada.
Sunt de acord cu aceste statistici, dar ramane in continuare un mare deficit de case. „Care este” deja. 🙂 Ca nu vor mai veni altii cu pretentii sa isi faca alte case, asta e altceva. Dar sunt deja sute de mii de oameni care au deocamdata nevoie de case.
Plus ca zona rurala eu o vad altfel in viitor. Mai putine sate si mai mari, mai puternice.
Mersi de sfat. Aprecierile sunt reciproce….sincer.
orice s-ar intampla, preturile apartamentelor vechi construite inainte de 89 nu vor mai ajunge niciodata la nivelul din 2008
never say never 😉
La fel zic si eu Zaff…
Ca de obicei la noi,totul are suprapret,nici in vremuri de criza si lipsa de bani nu scad preturile,toata lumea asteapta…se pare ca deocamdata asteapta mult si bine.