fbpx
excursii-razvan-pascu

De ceva timp in Romania au fost lansate fondurile de pensii. Intai cele facultative, apoi cele obligatorii. Lansarea a fost de succes, la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) aderand peste 4 milioane de participanti, iar la fondurile de pensii facultative (pilonul III) fiind acum aproape 200.000 de participanti. CSSPP-ul (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) este organismul din partea statului care se ocupa de avizarea companiilor sau a agentilor de marketing, de buna functionare si in deplina legalitate a fondurilor de pensii si de respectarea de catre acestea a limitelor de investitii hotarate prin lege. Si se ocupa bine. CSSPP-ul este, in opinia mea, una din putinele institutii care isi fac treaba bine, temeinic si in interesul participantilor.

Totul a functionat si inca functioneaza destul de bine in acest domeniu, singura problema aducand-o bineinteles tot Statul. Desi incepand de anul acesta contributia la fondurile de pensii administrate privat trebuia sa creasca la 2,5%, Statul s-a declarat falit si a spus „NU” acestei hotarari. Prin urmare, contributia nu a mai crescut, participantii nu au mai primit bani in plus in conturile lor de pensii, iar fondurile de pensii (care au avut investitii mari in Romania; si pe termen lung) s-au vazut nevoite sa ajusteze planurile de afaceri.

Problema mai grava apare insa cand un formator de opinie precum Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, o persoana destul de cunoscuta publicului in ultima vreme datorita deselor sale aparitii pe TV, a declarat ca doreste si sustine introducerea unui randament minim garantat la pensiile private obligatorii, egal cu rata inflatiei. La prima vedere, pare un lucru bun, pare ca Liviu Voinea nu mai poate de dragul nostru si ca ne doreste tot binele din lume. Insa daca analizam cu atentie aceasta cerinta ne dam seama ca Voinea nu a apucat probabil sa citeasca manualul de economie pana la capat si pare suspect cum a ajuns sa conduca acea institutie.

Asemenea idei abramburiste am auzit pana acum doar la politicieni si doar acestia au promis pana acum majorari de 50%, garantii pentru „prima casa” de la Stat, sute de kilometri de autostrada, etc. Ceea ce nimeni nu mai crede. Dar sa vezi un om de talia lui Voinea cerand asa ceva, asta probabil ca ii poate face pe multi oameni de afaceri sa se gandeasca daca in tara asta merita sa investeasca ceva sau nu.

Probabil Liviu Voinea stie ca garantarea inflatiei ar face fondurile de pensii mult mai putin performante pentru ca acestea ar trebui sa investeasca doar in instrumente financiare sigure si cu venit mic, iar suma astfel acumulata in conturile participantilor ar scadea la final. In plus, fondurile de pensii nu ar mai putea investi in actiuni iar lucrul acesta ar aduce un minus pietei de valori din Romania, care are nevoie de banii fondurilor de pensii. Probabil ca Voinea stie, dar are alte interese si se face ca nu stie.

Ce este cu adevarat dezamagitor este insa faptul ca Liviu Voinea a declarat intr-un interviu acordat Radio RFI ca „Putem face ceva mai simplu: sa desfiintam Pilonul II! Nu este cel mai rau lucru care se poate intampla.”

Ce vrea de fapt Liviu Voinea?

Deocamdata nu imi dau seama. Nu m-ar mira insa sa il vad in politica peste ceva timp.

Razvan Pascu

Vrei mai multe detalii? Click pe linkurile de mai jos.

Interviul lui Liviu Voinea la RFI

Mircea Oancea, CSSPP, despre garantarea randamentului

Fondurile de pensii din Romania au cele mai mici comisioane


9 comentarii

  1. a1doru
    25.05.2009 la 16:56

    dle.razvan imi pare rau ca va contrazic,pentru ca urmarind posturile dstra,am observat ca majoritatea lor au fost neutre si de bun simtz.De data asta,cred,atzi cam dat ”cu batzul in balta”,strecurand,printre altele,ca L.Voinea ”nu a citit pana la capat” MANUALUL DE ECONOMIE,cum spunetzi.Nu am nicio tangentza cu persoana L.Voinea,dar ca o persoana avizata [cel putzin asa am pretentzia ca sant ],si urmarind in timp,prestatziile dlui Voinea,ma’am simtzit obligat sa va atrag atentzia ca dl.Voinea este,in opinia mea,si cred,in a multor profesionisti,printre putzinii specialisti in branse,care STIE MESERIE!!.Ca va place,sau nu,e treaba dstra…Ca sa mi demonstratzi contrariul,provocatzi’l intr’o emisiune in direct….Asa ar fi corect.Ascuns in spatele unui NIK,pot sa spun si eu,ce vreau…

  2. RazvanPascu.ro
    (author)
    25.05.2009 la 22:13

    Raspuns pentru domnul „A1doru” 🙂

    1. E absolut evident ca nu a citit manualul de economie pana la sfarsit daca spune ca „fondurile de pensii ar putea sa si dispara”. Inseamna ca habar nu are ce e aia economie privata, habar nu are cat de mult bine pot face investitiile fondurilor in piata. De exemplu, v-ati gandit vreo clipa inainte sa scrieti comentariul acesta ce ar fi insemnat pt economie ca fondurile de pensii sa fi aparut de multi ani, sa aiba mult mai multi bani acum iar in aceste luni statul sa se imprumute de la fondurile de pensii decat de la banci, lasand astfel bani in piata pentru credite, pt ca economia sa mearga in continuare. Acum practic statul a luat toti banii de la banci, iar bancile logic ca prefera sa imprumute statul cu o dobanda mare, decat sa dea populatiei si mai ales firmelor, credite. Nu cred ca v-ati gandit.
    2. De aproape 1 deceniu corect se scrie „sunt”. „Sant” este varianta comunista.
    3. Ceea ce am publicat este parerea MEA, pe blogul MEU. Daca nu o impartasiti, puteti sa nu o mai cititi alta data.
    4. Nu puteti sa „imi atrageti atentia” ca „opinia” dumneavoastra este…. Nu vi se pare ca este ilogic?
    5. Daca nu v-ati dat seama pana acum, Razvan Pascu este chiar numele meu, nu ma ascund in spatele nici unui nick. Mi se pare destul de evident. Oare ar trebui sa scriu asta undeva ca sa vi se para si dumneavoastra evident?! Nu imi raspundeti, e o intrebare retorica. 🙂
    6. Facem pariu ca Liviu Voinea va intra in politica la un moment dat?
    7. Acesta este un blog pentru oameni destepti, asa ca va rog sa va ganditi de 2 ori inainte sa intrati pe site-ul meu.

  3. a1doru
    26.05.2009 la 12:20

    Pascule,daca tot E BLOGUL TAU,asa cum NU UITI SA ATRAGI ATENTIA,vinde tata si bilet de intrare celor ce vor sa comenteze.Referitor la inteligenta,las’o jos ca macane.Un ”inteligent” ca tine,nu si’ar manifesta apucaturi ”a la Becali”,doar pentru faptul ca E BLOGUL MEU.Te descalifici singur.Dovada;”multimea” de comentarii care debordeaza la asa zisele tale ”articole”….

  4. Corneliu Miclaus
    26.05.2009 la 15:17

    Razvan, nu iti bate capul… :))))

    Nu ii mai raspunde ca de astia suntem cu totii satui…. D’aia e tara asta asa….

  5. vali
    26.05.2009 la 16:34

    m-am cam saturat si eu de comentariile deplasate ale acestui domn Voinea;

    cea mai aberanta mi se pare aia cu garantarea unui randament minim;

    are romanul o vorba …si cu sufletul in rai si cu….

    asa-i la noi , totul sa fie garantat si mocca daca se poate.

  6. 26.05.2009 la 18:18

    Corneliu, nu se poate sa nu ii raspund, pentru ca domnul „A1doru” este cititorul meu, indiferent cum este el…

    „A1doru”, in primul rand iti multumesc pentru ca esti un cititor fidel si ca intri zilnic pe blog. Dar tinand cont ca nu „intretin” acest site pentru a-mi consuma nervii cu oameni ca tine, te rog mult sa eviti acest blog de-acum.

    In ceea ce priveste numarul de comentarii, nici nu iti dai seama cat de multumit sunt ca dupa numai 3 saptamani am atat de multe. Asa ca iti multumesc pentru grija pur romaneasca de „a muri de grija altuia” (in speta, de grija mea) si inca o data te invit sa iti exprimi frustrarile si nemultumirile sub numele „A1doru” in alta parte, eventual intr-o punga. 🙂

    Pe acest blog ii astept doar pe cei civilizati, care isi pot argumenta punctul de vedere, care se identifica printr-un nume (si nu prin cifre) si care stiu sa scrie romaneste.

    Si iti repet: este parerea mea, pe blogul meu. Daca nu o impartasesti, poti sa exprimi lucrul acesta in cuvinte obisnuite si sa argumentezi (asa cum am facut eu), nu sa imi „atragi atentia”.

    Numai bine.

  7. […] · Nu există comentarii Acum o saptamana va scriam aici ca, in opinia mea,  deocamdata exista in Romania o singura institutie de stat care isi face treaba […]

  8. […] · Scrieti un comentariu Despre pensiile private am mai scris mai multe articole (I, II si III). Am scris insa mai mult despre pensiile private obligatorii si mai putin despre pensiile […]

  9. cena florin
    05.03.2011 la 16:02

    buna ziua am si eu o intrebare de cand mam inscris la pensi private sau obligatoriu nu mia venit nimic pana acum as dori sa stiu daca nu va suparati

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]